Lea Kiš Jokić

Kratke informacije

Ime i prezimeLea Kiš Jokić
Datum rođenja29. Mart 1968.
Mesto rođenjaBeč, Austrija
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVoditeljka

Biografija

Lea Kiš Jokić je srpska voditeljka i doktor nauka, rođena 29. marta 1968. godine u Beču. U Pančevu je završila srednju turističku školu, a zatim je u Beogradu upisala Akademiju lepih umetnosti, smer menadžment u novinarstvu. Magistrirala je komunikologiju i ima doktorat iz oblasti kulture i medija na Fakultetu Dramskih Umetnosti. Potiče iz starojevrejske imućne porodice u kojoj su pradeda, deda i otac bili advokati. Pre advokature, otac se bavio fudbalom pa su se često selili. Mnogo vremena je provela na Kipru, u Tunisu, Libiji, Kuvajtu i Iraku koji su napustili dan pre bombardovanja. Karijeru je započela sa 15 godina na Radio Pančevu. Sa 18 godina je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica.

Nakon toga je vodila emisije: „U snu san“, „Da pitamo zajedno“, „Leto na Adi“, „Nedeljno popodne“ i „Jutarnji program“. 1991. godine je prešla na TV Politiku gde je uređivala emisiju „Dan“. 1993. godine se vraća na 3. kanal kao urednica emisija „Posle-podne“ i „Ljudi“. Napravila je pauzu od 6 godina, a 2006. godine počinje da vodi emisiju na TV Pinku, „Nedeljno popodne“, koja je zabeležila rekordnu gledanost. Trenutno je urednik i autor emisije Nedeljno popodne na Televiziji Pink.

U braku je sa sportskim novinarom Momčilom Jokićem koji je njena druga ljubav u životu. Iako nije planirala da se uda pre 30-e godine, u 24-oj je stala na ludi kamen posle samo nedelju dana zabavljanja.

Nakon 3 godine braka dobili su ćerku Saru koja je odrastala uz majku jer je Lea tada bila na prinudnom odmoru. Ima i psa Kikija koji je ravnopravni član njihove porodice. Želela bi da ćerka Sara krene njenim stopama i da je zameni na malim ekranima zbog čega ju je, u dogovoru sa vlasnicima TV Pinka, zaposlila kao voditeljku emisije „Siti njuz“. Sara je pohađala školu „Artimedia“, a iskustvo je stekla radeći na Studiu B i nekadašnjoj Košavi. Ćerka joj je trenutno apsolvent režije.

Lea Kiš Jokić na društvenim mrežama

InstagramLea @ Instagram