Dejan Bućin

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Bućin
Datum rođenja23. april 1985.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBerlin
ZanimanjeGlumac

Biografija

Dejan Bućin je nemački i srpski glumac koji je prepoznatljivost na ovim prostorima stekao ulogom vladike Mirona u filmu i seriji „Nečista krv: Greh predaka“. Rođen je 23. aprila 1985. godine u Beogradu. Živi i radi u Berlinu.

Tokom srednje škole je bio član dramske sekcije, a imao je priliku da već u tom periodu zaigra na „daskama koje život znače“. Premda je prvo upisao Fakultet političkih nauka, shvatio je da je gluma pravi poziv za njega, pa je završio Bavarsku  pozorišnu akademiju u Minhenu.

U pozorištu igra od ranih dvehiljaditih, a na filmu se prvi put pojavio 2008. godine. Utelovio je različite likove u filmovima i serijama, a u nekom trenutku je dobio priliku da snima za internacionalno tržište, te da scene deli sa holivudskim zvezdama Vensanom Kaselom (Vincent Cassel), Orlandom Blumom (Orlando Bloom), Karom Delavinj (Cara Jocelyn Delevingne) i drugima.

Publici u Srbiji i regionu je bio nepoznat sve dok se u avgustu 2021. godine u bioskopima nije pojavio film „Nečista krv: Greh predaka“. Mnoge je oduševio igrajući monaha koji se lomi između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema ženi.

Nakon toga mu je rediteljka Slobodanka Radun poverila ulogu Mikija u komičnoj seriji „Popadija“ u kojoj njegovu partnerku igra glumica Nina Seničar.

Detinjstvo i obrazovanje

Dejan Bućin je rođen 1985. godine u Beogradu. Međutim, veći deo detinjstva i mladosti je proveo u Nemačkoj gde su njegovi roditelji gradili diplomatske karijere. U srednjoj školi je krenuo u dramsku sekciju, a tu se zapravo rodila njegova sklonost i ljubav prema glumi.

Sa 17 godina je dobio priliku da igra u predstavi „Regie“ reditelja Aleksandra Brila (Alexander Brill) u produkciji jednog frankfurtskog pozorišta (Schauspiel Frankfurt). Druga prilika da glumi u teatru je došla manje od godinu dana kasnije.

Uprkos tome, odlučio je da studira političke nauke. Shvativši da ne može da se otrgne od potrebe da bude na sceni i da se transformiše u druge likove i ličnosti, Dejan je odlučio da pokuša da upiše glumu na nekoj od akademija u Nemačkoj.

Prvi pokušaj bila je prijava za polaganje prijemnog ispita na Bavarskoj pozorišnoj akademiji (Bayerischen Theaterakademie „August Everding“) u Minhenu

Premda se nije nadao da će položiti i bio se pripremio da će morati da pokuša u nekoj drugoj ustanovi, Bućin je primljen na Akademiju. Diplomirao je 2009. godine

Pozorišna karijera

Odmah po sticanju diplome, 2009. godine, mladi glumac Dejan Bućin je postao član ansambla jednog od najpoznatijih pozorišta u Nemačkoj – Berlinskog teatra (Berliner Ensemble).

Reditelj Robert Vilson (Robert Wilson) mu je poverio jednu od uloga u predstavi „Šekspirovi Soneti“ („Shakespeare’s Sonette“). Svetsku premijeru su održali upravo u Berlinskom teatru, a predstava je ostvarila veliki uspeh.

Pored toga, glumio je u predstavama „The Threepenny Opera“ („Opera od tri groša“), „The Käthchen von Heilbronn“, „Oedipus at Colonus“ („Edip“), „Im Dickicht der Städte“ („U šikari gradova“, prim.prev.),“Hanns-Eisler-Revue“,“Der Parasite“ („Parazit“), „Romeo und Julia“ („Romeo i Julija“) i drugima.

Zahvaljujući ulogama u komadima „Šekspirovi soneti“ i „Opera za tri groša“ imao je priliku da igra na pozornicama u Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Brazilu, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mnogim drugim zemljama širom sveta.

Dejan Bućin je od 2012. godine slobodan glumac, a publika ga može videti u raznim pozorištima širom Nemačke.

Bio je deo glumačke postave predstave „Common Ground“ koju su premijerno odigrali u Pozorištu „Maksim Gorki“ (Maxim-Gorki-Theater) u Berlinu pod rediteljskom palicom Jaela Ronena (Yael Ronen).

S ovim komadom su nastupili na brojnim međunarodnim festivalima, poput „Theatertreffen 2015“. Iste godine su osvojili nagradu publike na Festivalu „Teatar Milhajmer“ („Mülheimer Theatertage“).

Bućin je 2016. godine sarađivao sa Ronenom na komadu „Tačka bez povratka“ („Point of no return“) koji se bavi ubistvima u minhenskom tržnom centru Olimpija. S ovom predstavom su nastupili na dva festivala –  „Heidelberg Play Market“ i „Author Theater Days“ u Berlinu.

Televizijska i filmska karijera

Dejan Bućin se na bioskopskim platnima prvi put pojavio 2008. godine. Odigrao je manju ulogu u drami „Im Winter ein Jahr“ („A Year Ago in Winter“), te sa Radivojem Bukvićem i Katarinom Rivils (Katharina Rivilis) snimio kratki film „Wasserspiegel“.

Sledeće godine je glumio u TV mjuziklu „Šekspirovi Soneti“ („Shakespeare Sonette“) u režiji Roberta Vilsona.

Utelovio je jedno od troje glavnih junaka komedije „Rubbeldiekatz“ („Woman in Love“) koja je svetlo dana ugledala 2011. godine. Sledeće godine je bio Orhan u društvenoj satiri „Zettl“.

Pozajmio je glas za film „Scherbengericht“ („The Court of Shards“), a manja uloga mu je pripala i u televizijskoj drami Markusa Hipa (Marcus heep)  pod nazivom „Zima“ koja je emitovana tokom 2013. godine.

Usledio je veliki filmski projekat zahvaljujući kome može da se pohvali da je set delio sa holivudskom zvezdom Vensanom Kaselom.

Naime, Dejan je utelovio lik Luisa u fantastičnom porodičnom filmu „La belle et la bête“ („Lepotica i Zver“) koji je režirao francuski reditelj Kristof Gans (Chirstophe Gans).

Iste godine se pojavio u liku Fedora u TV seriji „Schmidt – Chaos auf Rezept“ i Saše Bolića u humorističnoj seriji „Josephine Klick – Allein unter Cops“.

Glumio je Filipa u komediji „Traumfrauen“ i Franka u kratkoj drami „Die Verwandlung“ iz 2015. godine.

Naredne godine je u kratkoj potresnoj drami „Samira“ igrao jedno od troje glavnih junaka. Pojavio se i u jednoj od epizoda TV serije „Tatort“.

Dejan je odigrao epizodne uloge u serijama „You Are Wanted“ i „Liar“, a 2018. godine je u kratkoj drami „Miracles“ tumačio Isusa Hrista.Glumio je Tomu u dve epizode kriminalističke serije „Baptiste“.

Usledio je još jedan veliki internacionalni projekat. Ovog puta je igrao u seriji „Carnival Row“ čije glavne zvezde su Orlando Blum, Kara Delavinj i Džejmi Haris (Jamie Harris).

U bioskopima se 2020. godine pojavila komična drama „Rising High“ u kojoj je Dejan takođe dobro odradio svoj glumački zadatak. Iste godine je u kratkometražnom filmu „Nachtbesuch“ glumio jedno od troje glavnih junaka.

U avgustu 2021. godine u bioskope širom Srbije je stigao film „Nečista krv: Greh predaka“. Publika na ovim prostorima je tada prvi put imala priliku da u domaćem filmu vidi mladog glumca.

Mnoge je oduševio načinom na koji je utelovio Vladiku Mirona, pa je i u rodnoj zemlji stekao prepoznatljivost kakvu ima u Nemačkoj.

Iz filma je iste, 2021. godine emitovana serija „Nečista krv“ koja je ušla u istoriju kao prva srpska serija na internet platformi „Netfliks“ („Netflix“).

Pojavio se u seriji „Der Kroaten Krimi“ („Split Homicide“), te ostvario epizodnu ulogu u seriji „SOKO Hamburg“.

Dejan od 2022. godine igra jednu od dve glavne uloge u humorističnoj seriji „Popadija“ koju emituje Televizija „Prva“.

Privatni život

Dejan Bućin je rođen 1985. godine, ali je veći deo detinjstva proveo u Nemačkoj. Školovao se u Frankfurtu i Mihnenu, a ljubav prema glumi je osetio tokom školskih dana. Ipak, prilikom odabira fakulteta je slušao razum, a ne srce, pa je upisao političke nauke.

Brzo je shvatio da ne može bez scene i glume, te je pokušao i uspeo da upiše Pozorišnu akademiju u Minhenu.

Srpskoj i regionalnoj javnosti je do 2021. godine bio potpuno nepoznat. U fokus je dospeo zahvaljujući ulozi u filmu „Nečista krv“, a tom prilikom je izrazio želju da nastavi da snima filmove i serije za domaće tržište.

S obzirom na to da mu roditelji i deo šire porodice živi u Beogradu, tj. u Srbiji, mladi glumac često privatno boravi u rodnoj zemlji.

U jednom intervjuu je kazao da se trudi da svaki put kada dođe u Beograd pogleda neku predstavu sa repertoara prestoničkih pozorišta. Zahvaljujući tome, ali i brojnim filmovima i serijama polako se upoznaje sa domaćom kinematografijom, glumcima, rediteljima i scenaristima.

Filmografija

Filmovi i serije

2008. Im Winter ein Jahr

2008. Wasserspiegel

2009. Shakespeares Sonette

2010. 3

2011. Rubbeldiekatz

2012. Zettl

2013. Scherbengericht

2014. La belle et la bête (Beauty and the Beast)

2014. Schmidt – Chaos auf Rezept

2014. Josephine Klick – Allein unter Cops

2015. Traumfrauen

2015. Die Verwandlung

2015. Die Verwandlung

2016. Samira

2016. Tatort

2017. You Are Wanted

2017. Liar

2018. 7 Miracles

2019. Baptiste

2019. Carnival Row

2020. – 2022. Der Kroatien Krimi

2020. Betonrausch

2020. Nachtbesuch

2021. Nečista krv: Greh predaka

2021. New Queer Visions: Parental Guidance

2021. Nečista krv (serija)

2022. SOKO Hamburg

2022. – 2023. Popadija

Predstave

„Regie“,“Shakespeare’s Sonette“, „The Threepenny Opera“, „The Käthchen von Heilbronn“, „Oedipus at Colonus“, „Im Dickicht der Städte“,“Hanns-Eisler-Revue“,“Der Parasite“, „Romeo und Julia“, „Common Ground“, „Point of no return“ i mnoge druge.

Dejan Bućin na društvenim mrežama

FacebookDejan @ IMDB
InstagramDejan @ IMDB
IMDBDejan @ IMDB