Radivoje Bukvić

Kratke informacije

Ime i prezimeRadivoje Bukvić
Datum rođenja11. novembar 1979.
Mesto rođenjaSombor
DržavaSrbija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeGlumac

Biografija

Radivoje Bukvić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Premda ga domaća publika uglavnom prepoznaje po ulozi Uroša Perića u seriji „Besa“, izgradio je zavidnu internacionalnu karijeru. Rođen je 11. novembra 1979. godine u Somboru. Sa glumicom Marijom Bergam ima sina Danila. Živi i radi na relaciji Beograd – Pariz – Los Anđeles.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), Bukvić je igrao manje uloge u televizijskim i filmskim projektima. Ipak, kasting za jedan francuski film mu je otvorio mnoga vrata. Ne samo da je postao prepoznatljiv u Francuskoj i Evropi, nego je dobio priliku da igra i u Los Anđelesu.

Ostvario je na desetine manjih ili većih uloga, a publici je posebno interesantno to što je glumio u petom nastavku akcijske franšize „Umri muški“, te što je imao šansu da glumi sa holivudskim zvezdama poput Brusa Vilisa (Bruce Willis) i Lijama Nisona (Liam Neeson).

U Srbiju se povremeno vraćao kako bi odradio uloge u filmovima i serijama, ipak uloga Uroša Perića u „Besi“ ga je „naterala“ da više vremena provodi u Beogradu.

Pored ove serije, glumio je i u domaćim serijama „Vojna akademija“, „Senke nad Balkanom“, „Slučaj porodice Bošković“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Radivoje Bukvić je rođen 1979. godine u Somboru. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Posle osnovne škole, pohađao je prirodno-matematički smer somborske gimnazije. U jednom intervjuu je priznao da je glumu zavoleo jer mu se dopala jedna devojčica.

Naime, ona je išla u dramsku sekciju i na probi ga je zamolila da joj pomogne da spremi određeni tekst. Profesorka se oduševila njegovom glumom, pa je ostao deo predstave, a potom postao i član dramske sekcije.

Pored toga, glumac je jednom prilikom priznao da je počeo da svira gitaru kako bi se svideo suprotnom polu. Taj instrument i dalje svira u slobodno vreme.

S obzirom na to da je pohađao prirodno-matematički smer u gimnaziji, bilo je logično da upiše mašinstvo ili neke druge prirodne nauke. Ipak, poželeo je da studira glumu. Roditelji su ga uslovili time da ima samo jednu priliku da izađe na prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) i ukoliko ne položi, da mora da bira drugo zanimanje.

Položio je prijemni, upisao glumu, te stekao diplomu na beogradskog FDU-u.

Filmska i televizijska karijea

Radivoje Bukvić je prvu ulogu dobio 2000. godine u kratkom filmu Mladena Đorđevića „Pena za brijanje“. Partneri su mu bili Maja Nosović Ranđić, Srđan Karanović i Jelena Stupljanin. Dve godine kasnije je sa Sonjom Kolačarić igrao u kratkoj komediji „Zapečen“.

Tokom 2003. godine pojavio se u ulozi Željka u filmu „011 Beograd“ i lekarovog pomoćnika u komediji „Mali svet“.

Glumio je Boru u dve epizode serije „M(j)ešoviti brak“, te mladog japijevca i nosača frižidera u TV seriji „Kazneni prostor“.

Usledile su epizodne uloge u serijama „Smešne i druge priče“ i „Ljubav, navika, panika“. U dramskoj seriji „Sižu dolari“ koja je premijerno emitovana od 2004. do 2006. godine utelovio je lik Danila Šćepanovića.

Francuski reditelj i scenarista Žak Fiješi (Jacques Fieschi) je otprilike u to vreme počeo da traži glumce za svoj novi film i bio mu je potreban neko iz Srbije.

Radivoje je odradio čak pet kastinga, a nakon toga je Fiješi došao u Beograd i saopštio mu da ga želi u svom filmu, ali da se producent sa time ne slaže zato što on ne govori francuski.

Mladi glumac je za tri meseca savladao osnove francuskog jezika, pa je dobio ulogu u filmu „La Californie“. Ova drama je svetlo dana ugledala 2006. godine, a nominovana je za čak pet nagrada.

Naredne godine se pojavio u kratkom filmu „Faits divers“.

Talenat i rad nisu prošli nezapaženo, te mu je francusko-američki reditelj Lik Beson (Luc Besson) poverio ulogu Antona u akcijskom trileru „Taken“ u kome je glavnog junaka tumačio holivudski glumac Lijam Nison.

Tokom naredne, 2009. godine Raša se pojavio u francuskom filmovima „Un chat un chat“ i „La femme invisible“. Utelovio je lik Velikog vojvode Dmitrija u romantičnoj drami „Coco Chanel & Igor Stravinsky“ kojom je otvoren Filmski festival u Kanu.

Domaća publika ga je mogla gledati u ulozi poručnika Jevrema u drami „Besa“ Srđana Karanovića. I ovaj film je svetlo dana ugledao 2009. godine, a Raša je scenu delio sa kolegama Predragom Mikijem Manojlovićem, Nebojšom Dugalićem i drugima

Tokom 2010. i 2011 godine pojavio se u tri epizode serije „Moj rođak sa sela“, a naredne dve godine je glumio Sinišu Sokolovića u dramskoj seriji „Cvat Lipe na Balkanu“.

Međunarodnoj produkciji se vratio 2012. godine igrajući Adriana u filmu „Three Worlds“, Ketana u dramskom trileru „Armed Hands“, te Stjepana Kotnića u francuskoj komediji „La fleur de l’âge“.

Igrao je jednu od glavnih uloga u drami „Goodbye Morocco“ koja je prikazana i na Filmskom festivalu u Dohi.

Reditelj Džon Mur (John Moore) mu poverio ulogu glavnog negativca u petom nastavku franšize „Umri muški“. Imao je priliku da igra sa holivudskim glumcem Brusom Vilisom, a priznao je da je komunikacija među njima bila vrlo dobra.

Film se u bioskopima pojavio 14. februara 2013. godine pod nazivom „A Good Day To Die Hard“.

Radivoje se sledeće godine pojavio u manjoj ulozi u francuskom filmu „Respire“.

Novu priliku da glumi sa Lijamom Nisonom dobio je u filmu „Run All Night“. Ovog puta se na setu družio i sa drugim holivudskim glumcima, poput Eda Harisa (Ed Harris), Bojda Holbruka (Boyd Holbrook) i drugih.  Ovaj uzbudljivi triler je u bioskope stigao 2015. godine.

Iste godine je Raša bio Arkadi Karasov u filmu „The Transported Refueled“, Dijaz u francuskom filmu „Orange“, te Daniil u kratkom filmu „Ogurets, ou les turpitudes d’un concombre russe“.

Utelovio je lik Mirka Tirića tokom šest epizoda TV serije „Cannabis“, dok je u seriji „Braquo“ glumio Fransoa Olina (Francois Holin). U domaćoj seriji „Prvaci sveta“ glumio je snimatelja Velju.

Sa Lazarom Rokvudom (Lazar Rockwood), Džonom Sevidžom (John Savage), Dubravkom Mijatović i drugima  je 2017. godine snimio triler „Povratak“ („The Return“).

Iste godine Raša je odigrao manju ulogu u seriji „Genije“ („Genius“) u kojoj je slikara Pabla Pikasa (Pablo Picasso) „oživeo“ holivudski glumac Antonio Banderas (Antonio Banderas).

Manju ulogu je odigrao i u drami „Maryline“ u kojoj je jednu od glavnih junakinja tumačila Vanesa Paradi (Vanessa Paradis).

U kratkoj biografskoj drami „Tihi kutak Hristov“ koju je režirao Radisav Jevrić, Bukvić je utelovio lik Svetog Vladike Mardarija Uskokovića. U ostalim ulogama su se smenjivali Sloboda Mićalović, Nebojša Glogovac i drugi.

Pozajmio je glas oca u kratkom filmu „Echo“ iz 2018. godine, a iste godine ga je televizijska publika gledala u ulozi majora Miodraga Markovića u seriji „Vojna akademija“.

U decembru 2018. godine komercijalna televizija „Superstar“ je emitovala prvu epizodu kriminalističke serije „Besa“ u kojoj je Radivoje Bukvić postao Uroš Perić.

Uzbudljiv zaplet, odlična glumačka ekipa i vrhunska produkcija doveli su do ogromne popularnosti ove serije i njenih glavnih junaka. Tokom 2021. godine emitovana je druga sezona, a producenti su obradovali publiku kada su kazali da će se snimanje nastaviti i dalje.

Bukvić se 2020. godine pojavio u epizodnoj ulozi u seriji „The Outpost“, a bio je i glava kuće u domaćoj TV seriji „Slučaj porodice Bošković“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od novembra 2020. godine.

U Francusku se vratio kako bi snimio triler „Déflagrations“ („The Blast“) u kome mu je pripala vrlo značajna uloga. Film je premijerno prikazan 2021. godine, a osvojio je nagrade za najbolju režiju i najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Briselu (Brussels International Festival of Fantasy Film).

Radivoje se pojavio u dve epizode dramske TV serije „Kralj Aleksandar od Jugoslavije“. Sa Branimirom Popovićem, Sonjom Kolačarić i drugima je 2022. godine snimio film „Ključ“, a sa Mikijem Manojlovićem i Nadom Šargin triler „Trag divljači“.

Privatni život

Radivoje Raša Bukvić je rođen 1979. godine u Somboru. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i matematičku gimnaziju. Umesto da bude inženjer, odabrao je da se bavi glumom. Taj san je počeo da se ostvaruje kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Nakon što je stekao diplomu glumca, igrao je u manjim projektima, a potom mu se javila prilika da svoj talenat pokaže u inostranstvu.

Saradnja sa francuskim rediteljima i producentima dovela je do veće prepoznatljivosti u Evropi, međutim, srpski glumac je odigrao vrlo značajne uloge i u američkim blokbasterima, te je sarađivao sa velikim zvezdama, poput Brusa Vilisa i Lijama Nisona.

Zahvaljujući poslu kojim se bavi upoznao je glumicu Mariju Bergam. Venčali su se u jesen 2015. godine u manastiru Gradac. Sledeće godine su dobili sina Danila.

Tabloidi su 2020. godine objavili vest da se par razveo, ali ni jedno od njih dvoje nije želelo da javno govori o tome. Marija se 2022. godine ponovo udala i dobila ćerku kojoj je dala ime Olga. Raša je tom prilikom kazao da se Danilo odlično snalazi u ulozi starijeg brata.

Tokom jednog intervjua je na pitanje voditeljke zašto ga žene smatraju velikim zavodnikom glumac odgovorio da već neko vreme nikoga ne pokušava da zavede, te da su se njegovi prioriteti i način razmišljanja promenili kada je dobio sina.

Filmografija

Filmovi i serije

2000. Pena za brijanje

2002. Zapečen

2003. Beorad 011

2003. M(j)ešoviti brak

2003. Mali svet

2003. Kazneni prostor

2004. Smešne i druge priče

2004. – 2006. Stižu dolari

2005. Ljubav, navika, panika

2006. La Californie

2007. Faits divers

2008. Taken

2008. Faits divers

2008. La cour des grands

2008. Wasserspiegel

2008. The Heir Apparent: Largo Winch

2009. Un chat un chat

2009. Coco Chanel & Igor Stravinsky

2009. La femme invisible

2009. Besa (film)

2010. – 2011. Moj rođak sa sela

2011. Beloved

2011. – 2012. Cvat lipe na Balkanu

2012. Three Worlds

2012. Armed Hands

2012. La fleur de l’âge

2012. Goodbye Morocco

2013. A Good Day to Die Hard

2014. Respire

2015. Run All Night

2015. The Transporter Refueled

2015. Orange

2015. Ogurets, ou les turpitudes d’un concombre russe

2015. Our Kind of Traitor

2016. Braquo

2016. Cannabis

2017. Povratak (The Return)

2017. Genius

2017. Maryline

2017. Tihi kutak Hristov

2018. Echo

2018. – 2021. Besa (serija)

2018. Vojna akademija

2019. Senke nad Balkanom

2020. The Outpost

2020. Slučaj porodice Bošković

2021. Déflagrations

2021. Kralj Aleksandar od Jugoslavije

2022. Ključ

2022. Trag divljači

2022. Id

Predstave

„Igrači“, „Ribarske svađe“, „Vinsent“ i mnoge druge.

Radivoje Bukvić na društvenim mrežama

InstagramRadivoje @ Instagram
IMDBRadivoje @ IMDB