Mirza Selimović

Kratke informacije

Ime i prezimeMirza Selimović
Datum rođenja23. novembra 1990.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSrebrenik - Beograd
ZanimanjePevač
ŽanrPop

Biografija

Mirza Selimović je bosanskohercegovački pop pevač koji je prepoznatljivost stekao kao pobednik osme sezone muzičkog televizijskog takmičenja „Zvezde Granda“. Rođen je 23. novembra 1990. godine u Tuzli. Živi i radi na relaciji Srebrenik – Beograd.

Muzikom je ozbiljnije počeo da se bavi tokom srednje škole. Sa grupom prijatelja je imao bend, pa su nastupali u Srebreniku i okolini.

Televizijska publika ga je upoznala 2012. godine kao jednog od takmičara u emisiji „Zvijezda možeš biti ti“, međutim, veliku prepoznatljivost je stekao tokom naredne dve godine, prvo kao učesnik, a na kraju i kao pobednik „Zvezda Granda“.

Mirza je svoj prvi album objavio 2014. godine, a nakon toga su usledili vrlo uspešni singlovi „Boliš me“, „Imaš me“, „Mjesto zločina“, „Odustajem i druge.

Do avgusta 2022. godine objavio je i duete sa Ivanom Selakov, Milicom Todorović i Ilmom Karahmet koje je publika odlično prihvatila.

Dobitnik je nagrade „Oskar popularnosti“ za pop pevača 2019. godine i najbolji duet iste godine.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Mirza Selimović je rođen 1990. godine u Tuzli. Sa roditeljima i sestrom je odrastao u Srebreniku, gde je završio osnovnu školu i Opštu gimnaziju. Nakon toga je upisao građevinu na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Muzikom je počeo da se bavi u ranom detinjstvu. Već u prvom razredu je pevao na školskim priredbama, a u šestom je osvojio drugo mesto na jednom dečjem festivalu.

Gitaru je ozbiljnije počeo da svira u srednjoj školi. Jednom prilikom je priznao da je odabrao taj instrument zbog devojaka, ali da je kasnije muzika postala njegova velika ljubav.

Pevač je kao svoje muzičke uzore naveo Harija Varešanovića, Đorđa Balaševića, Zdravka Čolića, Kemala Montena, Bijelo dugme, Indekse i druge.

Sa svojim bendom je redovno nastupao u Srebreniku i okolini.

Muzička karijera

Mirza Selimović je 2012. godine postao jedan od učesnika televizijskog muzičkog takmičenja „Zvijezda možeš biti ti“. Iz nedelje u nedelju je oduševljavao žiri i publiku pored malih ekrana, a uspeo je da se plasira u finale.

Gledaoci su mu u finalu dali najviše glasova, ali je odlukom žirija pobednicom proglašena njegova koleginica Anida Idrizević, pa je Mirza osvojio drugo mesto.

To je pokrenulo lavinu komentara na društvenim mrežama u kojima je Produkcijska kuća „Hajat“ („Hayat“) bila optužena za nameštanje takmičenja, međutim, direktor „Hajata“ Ahmed Švrakić je demantovao te navode.

Naredne godine se prijavio na učešće u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Televizijskoj publici i žiriju u studiju predstavio se pesmom „Nikome ni reč“ Dženana Lončarevića i vrlo brzo osvojio brojne simpatije.

Zbog boje glasa ubrzo je proglašen naslednikom Zdravka Čolića, čije je pesme takođe pevao tokom takmičenja. Talenat, harizma i skromnost, te dobar odabir numera doneli su mu titulu pobednika osme sezone „Zvezda Granda“.

Mirza je, pored mogućnosti da snimi album, kao nagradu dobio i stan u Beogradu.

Diskografska kuća „Grand Production“ je u decembru 2014. godine objavila njegov prvi album sa pesmama „Sto kafana“, „Bolje da ne znaš“, „Gdje smo sada mi“, „Ljubavna“ i drugima. Numere su pisali, komponovali i aranžirali Dragan Brajović Braja, Hari Varešanović, Amil Lojo i Milan Rađen.

Na baladi „Boliš me“ koju je objavio u aprilu 2016. godine Mirza je sarađivao sa Draganom Brajovićem Brajom, Milanom Rađenom i Aleksandrom Saletom Cvetkovićem iz Tropiko benda. Objavio je i spot koji mu je za šest godina doneo preko 54 miliona pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Usledila je saradnja sa Banetom Opačićem na numeri „Imaš me“ koja je skoro nadmašila uspeh prethodnog singla. Spot je od novembra 2016. do avgusta 2022. godine „zaradio“ oko 41 milion pregleda na „JuTjubu“.

Da proverene saradnike ne treba menjati, Selimović je pokazao pesmom „Hiljadu ruža“ koju je objavio u martu 2017. godine, a koju je takođe pisao i komponovao Bane Opačić. I ova balada je dobila spot u kome je gostovala manekenka Ilvana Muratović.

Sa koleginicom Ivanom Selakov je u avgustu iste godine snimio duet „Da se opet rodim“, koji mu je pored 60 miliona pregleda na „JuTjubu“ doneo i nagradu „Oskar popularnosti“ u kategorijama „Pop pevač godine“ i „Duet godine“.

Tokom 2017. godine je bio na turneji u Sjedinjenim Američkim Državama sa kolegama Harijem Varešanovićem i Ibrom Bublinom.

Mirza je u toku sledeće godine predstavio čak četiri singla.

Prvo se u prodaji pojavila balada „Mjesto zločina“ čiji autori su Joca Savić, Mirjana Dević, Vladan Popović i Marko Milatović. Na spotu koji je do avgusta 2022. godine „zaradio“ preko 20 miliona pregleda sarađivao je sa Vedadom Jašarevićem.

Već narednog meseca je u saradnji sa Milošem Roganovićem i Markom Đuraševićem objavio singl „Digni ruke“. I ovog puta je za kvalitetan spot bio zadužen Vedad Jašarević.

Da su Mirza Selimović i Bane Opačić dobitna kombinacija pokazao je baladom „Odustajem“ koju je publika takođe odlično prihvatila.

Četvrti singl u 2018. godini je bila pesma „Nemam kome“ na kome je sarađivao sa Brajom, Dejanom Kostićem, Markom Milatovićem i Vladanom Popovićem. Za spot je ovog puta bio zadužen Haris Dubica, a za tri i po godine je na „JuTjubu“ pregledan skoro sedam miliona puta.

Udovoljio je obožavaocima koji su željno iščekivali prvi duet u njegovoj karijeri kada je polovinom aprila 2019. godine sa koleginicom Milicom Todorović objavio pesmu „Avet“. Pored vrlo pozitivnih komentara na društvenim mrežama, o kvalitetu ove saradnje svedoči i preko 17 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Pet meseci kasnije je predstavio singl „Ti i ja“. Reč je o numeri koju je komponovao grčki muzičar Giorgos Sampanis (Giorgos Sampanis). Tekst je pisala Jelena Trifunović, a aranžman Marko Cvetković. I ova pesma je dobila svoj spot na kome je Mirza sarađivao sa Vedadom Jašarevićem.

Na novu turneju u SAD-u je krenuo 2019. godine i to sa koleginicama Katarinom Živković i Kristinom Kijom Kockar.

Za kraj ove godine je ostavio pesmu „Ko te pamti“ koju je pisao takođe Bane Opačić. I ovu baladu je publika prihvatila s oduševljenjem.

Pandemija novog virusa korona je tokom 2020. godine suspendovala sve nastupe i svirke. To, ipak, nije sprečilo Mirzu da u martu objavi singl „Nevjerna“ na kome je sarađivao sa Milanom Rađenom i Draganom Brajovićem Brajom.

Za spot koji je do avgusta 2022. pogledalo preko sedam miliona ljudi ponovo se pobrinuo Jašarević.

Mnoge je prijatno iznenadio kada je u septembru 2020. godine predstavio singl „Bonasera“. Reč je o pesmi koja je potpuno drugačija od svega što je do tada snimio. Spot je snimao u Los Anđelesu „pod dirigentskom palicom“ Vedada Jašarevića.

Premda je svojim obožavaocima najavljivao izlazak drugog albuma, to se nije dogodilo ni tokom 2021. godine.

Međutim, polovinom oktobra te godine je predstavio duet sa koleginicom Ilmom Karahmet pod nazivom „Mora da je ljubav“. Numera je za vrlo kratko vreme postala radijski hit, a društvene mreže su „eksplodirale“.

I ovog puta je za tekst i muziku bio zadužen Bane Opačić, a spot u režiji Arneja Misirlića je za manje od godinu dana „zaradio“ preko 12 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Usledili su brojni nastupi i gostovanja na bosanskohercegovačkim, srpskim i crnogorskim televizijskim i radijskim stanicama. Mladi muzičari su izjavili da su prezadovoljni ovom saradnjom, te da im je drago što je publika prepoznala njihov trud.

U martu 2022. godine je predstavio singl „Plakaćeš“ čiji tekst potpisuje Jelena Trifunović, a kompoziciju grčki muzičar Vasilis Gavridilis (Vasilis Gavridilis).

Predstavio ju je i na Festivalu „Beogradsko proleće“, te zaradio vrlo pozitivne kritike od strane kolega i stručne javnosti. Osvojio je treću nagradu publike.

Privatni život

Premda je na muzičkoj sceni prisutan od 2012. godine, o privatnom životu Mirze Selimovića se vrlo malo zna. Odabrao je da karijeru gradi isključivo na kvalitetnim pesmama i spotovima.

Ono što je poznato jeste da je odrastao u Srebreniku, da voli svoj grad, te da su mu pored roditelja, rodbine i prijatelja, veliku podršku pružali i sugrađani. On im je uzvraćao koncertima koji su bili vrlo posećeni.

Iako nikad ne govori o svom ljubavnom životu, novinari tabloida su došli do informacije da je u vezi sa manekenkom Jelenom Knežić, pa su objavili da par živi zajedno u Beogradu. Kada ga pitaju o emotivnom statusu, pevač najčešće odgovara da je srećan i ispunjen, te se tu sva priča o tome završava.

Diskografija

Albumi

 • 2014. Mirza Selimović

Singlovi

 • 2016. Boliš me
 • 2016. Imaš me
 • 2017. Hiljadu ruža
 • 2017. Da se opet rodim (ft. Ivana Selakov)
 • 2018. Nemam kome
 • 2018. Odustajem
 • 2018. Mjesto zločina
 • 2018. Digni ruke
 • 2019. Ko te pamti
 • 2019. Ti i ja
 • 2019. Avet (ft. Milica Todorović)
 • 2020. Nevjerna
 • 2020. Bonasera
 • 2021. Mora da je ljubav (ft. Ilma Karahmet
 • 2022. Plakaćeš

Mirza Selimović na društvenim mrežama

FacebookMirza @ Facebook
InstagramMirza @ Instagram
YoutubeMirza @ YouTube