Era Ojdanić

Kratke informacije

Ime i prezimeEra Ojdanić
Datum rođenja13. decembar 1947.
Mesto rođenjaVisoka
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrFolk, Turbo-folk

Biografija

Andrija Era Ojdanić je srpski pevač narodne muzike koji je rođen 13. decembra 1947. godine u selu Visoka u Zlatiborskom okrugu.

Biografija

Era Ojdanić je rođen 1947. godine u selu Visoka. Srednju školu je završio u Lazarevcu gde je neko vreme stanovao. Za sebe kaže da je magistrirao na magistrali.

Muzičku karijeru je započeo 1973. godine snimivši singlicu za „Diskos“ na kojoj su se našle pesme „Voleo sam jednu ženu“ i „Moramo da se rastajemo“.

Naredne godine je za istu izdavačku kuću sa ansamblom Radoja Mitrovića Barajevca uradio četiri singl ploče sa numerama „Nemoj da me tražiš“, „U trenutku bola“, „Suze bi nas potopile“, „Oprosti mi zbog neverstva“, „Srešćemo se nekad u životu“, „Ranjeno je srce moje“, kao i dva dueta sa grupom Delije „Uvelo je lišće orovo“ i „Koja gora, Ivo“.

Pesmu „Oženjen sam, kao momak živim“ koja je postala veliki hit Ojdanić je objavio 1975. godine. S ansamblom Mileta Stojanovića Lovca je snimio numere „Otišla si u svitanje zore“, „Godine su moje prošle“, „Zašto, draga, zašto tako“.

Sledeće godine je nastavio saradnju sa istom ekipom i izdao je singlicu sa pesmama „Najdraži dan mog života“ i „Kakav otac, takav sin“.

Tokom 1977. godine je snimio tri singlice sa pesmama „U šali sam ljubio“, „Zavolećeš snaju, majko“, “ Šta je čovek bez voljene žene“, „Teraj, mala, ovce preko brega“, „Saloma, boginjo moja“ i „Ljubila me Srbijanka“.

Na Festivalu na Ilidži se 1978. godine predstavio numerom „Ja sam Era Zlatiborac“. Pored ove, na singlicama su se našle pesme „Vetar duva, ljuljaju se ruže“, „Ti si tako htela“, „Sreli smo se u jesen“, „Devojačko i momačko kolo“, „Nova Kolubarka“ (duet sa Mićom Teofilovićem), kao i dva dueta sa Mersom Miljkovićem „Šta to radiš, Maro“ i „Neka, neka moja drugarice“.

Naredne godine je na Ilidži izveo svoj veliki hit „Rado, lepa Rado“. Za „Diskos“ je izdao singlice sa numerama „Procvetala bela lala“, „Eto mene posle radne smene“ i „Sviraj, sviraj, frulo“.

Ojdanić je 1980. godine učestvovao na Ilidži sa numerom „Najdraža slika“, a u Ivanjici je pobedio pevajući veliki hit „Oj, Milice, čobanice“.

S ansamblom Branimira Đokića je snimio pesme „Mala soba puna je ćilima“, „Ja sam ženjen, sve devojke znaju“ i „Šta će biti neka bude“.

Era je 1981. godine je objavio dva albuma. Na prvom su se, osim starih hitova, našle nove pesme „Vetar duva, ljuljaju se ruže“ i „Zelen ora’ pao na oranje“.

Na drugom su bile numere „Lako je tebi, mala“, „Moj sokole, moj drugaru“, „Volim, majko, Bosanku kraj Drine“, „Jedna lepa Kata“, „Što odreza pletenice, Lelo“, „Pomrčina pala na sokake“ i „Ja posadih jednu ružu belu“.

Treći album pod nazivom „Ti si moja šljiva ranka“ objavio je 1982. godine. Na njemu su bile pesme „Ti si moja šljiva ranka“, „Ona sa Kozare, a ja Zlatiborac“, „Mala moja, mali vraže“, „Jelo, Jelo, jagnje moje belo“, „Zlatibore, visoka planino“, „Joj, đavolčiću moj“, „Kućevnica stara“, „Pa zar tako“ i „Mala moja, vodo iz bokala“.

Sa Branimirom Đokićem je 1983. godine za „Diskos“ snimio album sa numerama „Selo moje, volim tvoje ime“, „Seljančica“, „Sutra ćemo na oranje“, „Stari đeram tuguje“, „Opa, opa, lepa Jano“, „Hajd’ živeli, druže“, „Nije meni žao“ i „Neće Nina u šumicu“.

Ojdanić je 1984. godine snimio album „Šumadijski čaj“ na kome su pesme „Šumadijski čaj“, „Godinama živim sam“, „Volim ženu i ne krijem“, „Kuvaj, kuvaj kaficu“, „Dođi do pećine male“, „Nisam majstor da napravim bure“, „Kukuruzno zrnce“, „Suvonjavi momci“ i „Ti si razlog sto ja živim“.

Sledeće godine je u izdanju „Jugodiska“ izašla singlica sa pesmama „Ko se ženi na brzinu, taj se kaje na tenane“, „Odavno sam otiš’o iz sela“ i „Izgubljeno jagnje“.

Posle kratke pauze 1987. godine je ponovo za „Diskos“ objavio album sa numerama „Piši šta je pila žena plava“, „Tiho, sine, majka spava“, „Majka Cetinjanka“, „Drži me pod ruku“, „Oj Srbijo, rodila te majka“, „Zanela me jedna plavuša“, „Ej, malena, bićeš poljubljena“ i „Tri noći sam čekao do zore“.

Dve godine kasnije je prvi put nastupio na MESAM-u sa pesmom „Užičanka“ i na Šumadijskom saboru otpevavši „Da Srbije nema“.

Počeo je da sarađuje sa PGP RTB-om i izašao je album „Era s’ onoga sveta“ na kome se, osim ove, nalaze i numere „Milice, kraljice“, „Srbijanac kad povede kolo“, „Morali smo da se rastanemo“, „Ej, kafano, prokletijo“, „Otvor vrata, milovanje moje“, „Ide oblak“ i „Zlatiborko, moje milo oko“.

Ojdanić je 1990. godine na Šumadijskom saboru promovisao numeru „Dika sa Rudnika“. Izdao je album „Uspomene“ sa pesmama n“Uspomene“, „Da Srbije nema“, „Leva strana“, „Gde sam bio, gde sam dangubio“, „Pravoslavac“, „Užičanka“, „Ako sam se oženio“, „Rastanak se primakao“ i dva kola sa Branimirom Đokićem: „Inadzijsko“ i „Mali kec“.

Naredne godine je učestvovao na MESAM-u sa pesmom „Hej, Srbijo“.

Na istom festivalu je 1992. godine nastupio sa numerom „Šta bi dao da te opet vidim“.

Objavio je album na kome su pesme „Kad se ljubav za ljubav ne vrati“, „Grešnicu sam zavoleo“, „Čekam i čekaću“, „Hej, Srbijo“, „Doživeću stotu“, „Kazuj, mala“, „Dva drugara“ i „Probudi se, Srbine“.

Produkcijska kuća „Melos“ je 1997. godine objavila njegov „Trubač sa Jelice“ sa pesmama „Trubač“, „Kuće male“, „Kravate“, „Senka“, „Spavala si na grudima mojim“, „Žao mi je jedne žene“, „Teško mi je, zato patim“, „Lepa Ranka“, „Peške idem iz grada“ i „Šumadija“.

Na Moravskim biserima 2000. godine je otpevao „Poslednji groš“.

Za Produkcijsku kuću „Grand“ je izdao album na kome su se nalšle numere „Samo bol i uspomene“, „Šumadija“, „Ej, curice“, „Sliku tvoju čuvam pored ikone“, „Tuđa žena“, „Rečima mi srce paraš“, „Okovaću srce“ i „Negde daleko je ona“.

Počeo je da se pojavljuje na Televiziji „Pink“ čijeg vlasnika, Željka Mitrovića, kao i vlasnika „Granda“, Sašu Popovića, smatra svojim idolima jer su uspešni.

Na Moravskim biserima je 2001. godine izveo duet sa Borom Drljačom „Jao, mala, šta nam radiš“.

Nastavio je saradnju sa „Grandom“ i snimio album „Šmeker“ sa numerama „Lepo beše“, „Nisam momak od 20 leta“, „Šmeker“, „Kradljivica“, „Zlatan ključ“, „Još 1000 dana“, „Azbuka života“ i „Plave oči“.

Ojdanić je 2002. godine promovisao album „Kazanova“ sa pesmama „Otoman“, „Mali anđele“, „Domaćine, živeli“, „Kazanova“, „Ibarska magistrala“, „Znam, te puško“, „Gajio sam ružu“ i „Kopa cura vinograd“.

Sledeće godine je objavio album „Pauk“ na kome su, pored naslovne, bile i numere „Lozinka Anica“, „Prva ljubav“, „Lovac“, „Prohujalo mnogo leta“, „Mrak“, „Smanji vatru“ i „Beogradski mali pijac“.

Na Moravskim biserima 2008. godine je ponovo otpevao duet sa kolegom Borom Drljačom čiji je naziv „Supermeni“.

U saradnji sa Milićem Vukašinovićem je za Produkcijsku kuću „Gold“ izdao album na kome se, pored novih, nalaze i obrade starih hitova.

Na albumu „Da je život pametniji“ bile su numere „Da je život pametniji“, „Danas, majko, ženiš svoga sina“, „Cica na kolica“, „Jebo zoru kad derneka nema“, „Ima Boga“, „Ne znam šta ću“, „Hej, mala rode“, „I sve što sam stek’o“, „Sliku čuvam pored ikone“ i „Šmeker“.

Na Festivalu Moravsk biseri je 2010. godine izveo numeru „Zbogom, Ameriko“. Sledeće godine je na istom festivalu otpevao pesmu „Jelena“.

Na CD-u „Grand hitovi leta“ 2013. godine našla i Erina pesma „Čik, prijo, čik“.

Naredne godine je sa Sandrom Afrikom snimio duet „Lepotica i zver“, a 2015. godine sa Annom Zoricom duet „Mi smo narodnjaci“.

Era se 2008. godine prvi put pojavio u rijalitiju „Veliki brat VIP“ gde je publiku zabavljao družeći se sa muzičkim neistomišljenikom Milićem Vukašinovićem. Nije krio da mu se dopala mlada manekenka Slađana Pejić koju je na sve načine pokušao da osvoji.

Dve godine kasnije je ponovo učestvovao u ovom rijalitiju i uspeo je da se posvađa sa većinom ukućana. Lepa Lukić i Anabela Atijas su izjavile da će ga tužiti.

Ojdanić je 2013. godine ušao na „Farmu“, ali se nije dugo zadržao. U nekim medijima se spekulisalo da je napustio imanje jer mu se tašta šlogirala, a i lopovi su mu obili kuću.

Međutim, smatra se da je pravi razlog njegovog odlaska izjava da je imao vezu sa maloletnicom koja je tada bila u osmom razredu osnovne škole.

List „Kurir“ je objavio da se radi o Slađani Vukašinović koja je rođena 1986. godine. Era je za „Svet“ rekao da je njegova namera bila da napravi šou i da je on pravi domaćin koji nikada ne bi prekršio zakon.

Pevač je 2015. godine postao učesnik rijaliti programa „Parovi“. Tu se zbližio sa plesačicom Atinom Ferari koja je, nakon izbacivanja, utehu pronašla u njegovom motelu.

Jedna od učesnica, Marina Cvetković Barbi, ga je optužila da je pokušao da je siluje što je potvrdila izjavom za „Svet“. Imao je sukob sa koleginicom Saškom Karan koja je pretila da će ga prebiti.

Era je 2017. godine na Moravskim biserima otpevao pesmu „Divlja ruža“ koja mu je donela pobedu. Iste godine je na Festivalu „Lira“ izveo numeru „Šmeker“.

Dve godine kasnije je na beogradskoj „Liri“ pesmom „Sestrić“ osvojio prvu nagradu publike i drugu nagradu žirija za najbolji tekst.

Na Moravskim biserima 2021. godine otpevao je svoje hitove „Rado, lepa Rado“, „Pauk“ i „Divlja ruža“.

Ojdanić je u martu 2022. godine na tradicionalnoj dodeli nagrada SEMUS dobio nagradu za životno delo. Tada je izjavio da je „presrećan čovek“, te da je trebalo mnogo rada, godina i pređenih kilometara da bi postigao sve to“. Prisetio se i ljudi koji su obeležili njegovu karijeru[1].

Privatni život

Ojdanić je 1966. godine oženio Ljubinku Ljupku sa kojom je dobio troje dece. Pošto je ona svirala harmoniku, prvo su sarađivali, a potom su se venčali.

Dve godine kasnije se rodila njihova najstarija ćerka Jasmina kojoj je oštećen nerv zbog čega ima određen stepen invaliditeta.

Srednja je Milena za koju Era smatra da mu je najprivrženija, a najmlađi je sin Dragutin sa kojim drži restoran i motel „Era i sin“ koji se nalazi na Ibarskoj magistrali.

Dragutin ima sina koga je nazvao Andrija na šta je pevač veoma ponosan. U znak zahvalnosti je snaji ispunio želju i platio da ugradi silikone u grudi.

Iz vanbračnih zajednica Era ima dvoje dece, Andreasa i Bjanku, koje je finansijski obezbedio i koje je njegova porodica prihvatila.

Supruga je vodila računa o njihovom domu u Stepojevcu i kuvala je u motelu dok ga je Era vodio i nastupao u zemlji i inostranstvu.

Uprkos brojnim prevarama, njihov brak je trajao do oktobra 2009. godine kada je Ljupka iznenada preminula. Pevač je za „Svet“ izjavio da je ona bila temelj njihove porodice i kuće i da je smatra najboljom ženom koju je upoznao.

Najvećom podrškom u životu smatrao je suprugu i majku koje su ga uvek branile od drugih.

Pored restorana, Ojdanić ima i apartmane u Crnoj Gori i uspešno se bavi poljoprivredom. U svom motelu organizuje „Izbor za mis lipovačkih noći“ koje je jedno od najstarijih izbora lepote u Srbiji.

Svojim jedinim porokom smatra žene na koje troši mnogo novca.

Njegov moto je „Treba raditi, a i živeti“. Svestan je da, ako želi da nastavi da se bavi pevanjem, mora da spusti cenu nastupa, jer je konkurencija ogromna.

Više voli da radi nego da glumi veliku zvezdu koja ni sa kim ne može da postigne dogovor.

Iako je u intervjuu za „Story“ izjavio da se više neće ženiti, 2014. godine je za „Pulsonline“ najavio veridbu sa Dijanom Miladinović koja je 32 godine mlađa od pevača.

Upoznali su se 1997. godine, ali pošto je ona bila jako mlada, a Era oženjen, svako je krenuo na svoju stranu. Ponovo su se sreli 2013. godine kada ga je Dijana pozvala na rođendan svoje ćerke. Planirali su duetsku pesmu „Ljubav leči sve“ i veridbu na Zlatnoj obali u Australiji.

Međutim, par meseci kasnije za „Alo“ je rekao da je srećan jer Dijana više nije deo njegovog života. Kao razlog njihovog rastanka naveo je to što nije imala energije da ga prati ni u ljubavi, ni u životu. Misli da je ona nezahvalna žena na koju je potrošio devet hiljada evra.

Era sebe smatra najvećim ženskarošem i zavodnikom na estradi na koga se žene, jednostavno, lepe. Ne krije svoju strast prema mlađim devojkama i nema nameru da se u skorije vreme smiri. Pored porodice, ponosan je na karijeru koja traje više od pet decenija i koju su obeležili brojni hitovi.

Pevač je u jednom televizijskom intervjuu pred doček Nove 2022. godine izjavio da je „zaljubljen do ušiju“, ali da mu „ne pada na pamet da se ženi“. Navodno je reč o znatno mlađoj partnerki, ali novinari nisu uspeli da otkriju njen identitet[2].

Novinari su početkom aprila 2022. godine otkrili da je Erin unuk, Nikola Anđelić priveden zbog prostitucije. Naime, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu mu je odredilo zadržavanje zbog sumnje da je učestvovao u posredovanju prostitucije.

Ojdanić je novinarima ispričao kako se odigralo hapšenje, te istakao da njegov unuk nije kriminalac, nego ga je Dušan Banjac „uvalio u probleme“.

On je naglasio da je Nikola sportista, fitnes trener, te da se samo našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Pevač je izjavio da je zabrinut za Nikolinu majku Milenu zato što je operisala žuč, te zato što, kako je izjavio „da plače i hoće da se ubije[3]„.

Najpopularnija pesma

Najpopularnija Erina pesma na internet platformi  „JuTjub“ („YouTube“), prema broju slušanja je „Oženjen sam kao momak živim“ sa oko 300 hiljada pregleda.

Diskografija

Singl ploče i albumi

 • 1973. Voleo sam jednu ženu
 • 1974. Oprosti mi zbog neverstva
 • 1974. Ranjeno je srce moje
 • 1974. Nemoj da me tražiš
 • 1975. Otišla si u svitanju zore
 • 1975. Godine su moje prošle
 • 1976. Najdraži dan mog života
 • 1977. U šali sam ljubio
 • 1977. Šta je čovek bez voljene žene
 • 1978. Ja sam Era Zlatiborac
 • 1978. Saloma, boginjo ljubavi
 • 1978. Ti si tako htela
 • 1979. Rado, lepa Rado
 • 1979. Eto mene posle radne smene
 • 1980. Ja sam ženjen sve devojke znaju
 • 1980. Najdraža slika
 • 1981. Lako je tebi mala
 • 1982. Ti si moja šljiva ranka
 • 1983. Selo moje, volim tvoje ime
 • 1984. Nisam majstor da napravim bure
 • 1987. Piši šta je pila žena plava
 • 1989. Era s ovog sveta
 • 1990. Uspomene
 • 1992. Kaži mala
 • 2000. Samo bol i uspomene
 • 2001. Šmeker
 • 2002. Kazanova
 • 2003. Pauk

Reference

[1] https://nova.rs/zabava/showbiz/era-ojdanic-ja-sam-broj-jedan-takvog-majka-vise-ne-radja/

[2] https://aloonline.ba/poznati/era-ojdanic-uziva-u-vezi-sa-mladjom-djevojkom-ne-pada-mi-na-pamet-da-se-zenim/

[3] https://avaz.ba/showbiz/jet-set/731182/era-ojdanic-briga-me-za-unuka-i-prostituciju-kcerka-hoce-da-mi-se-ubije

Era Ojdanić na društvenim mrežama

FacebookEra @ Facebook
InstagramEra @ Instagram