Ante Rebić

Kratke informacije

Ime i prezimeAnte Rebić
Datum rođenja21. septembar 1993.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteMilan
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina185 cm
Težina-

Biografija

Ante Rebić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno (septembar 2021. godine) nastupa na poziciji napadača u italijanskom Milanu i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 21. septembra 1993. godine u Splitu.

Karijeru je započeo u Splitu, odakle je 2013. godine prešao u Fiorentinu. Usledio je ugovor o pozajmici sa frankfurtskim Ajntrahtom, gde ga je pozvao trener i bivši selektor Hrvatske Niko Kovač.

Tokom prve sezone u Nemačkoj igrao je finale Kupa Nemačke, a već u sledećoj postigao je dva gola u završnici i omogućio svom klubu da nakon 30 godina osvoji drugi najvažniji trofej u domaćim takmičenjima.

Rebić se 2. septembra 2019. godine vratio u italiju, te potpisao dvogodišnji ugovor o pozajmici sa Fudbalskim klubom Milan. Godinu dana kasnije Milan je iskoristio mogućnost trajnog otkupa i ponudio mu petogodišnji ugovor.

Nakon četiri sezone u mladim selekcijama, 2013. godine prvi put je pozvan u seniorski tim Hrvatske. Do sada je u „kockastom“ dresu odigrao 42 utakmice i postigao tri gola.

Sa reprezentacijom Hrvatske je 2018. godine osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Klupska karijera

Fudbalsku karijeru Ante Rebić je započeo u mlađem timu Fudbalskog kluba Vinjani, pre nego što je 2008. godine prešao u Imotski u kome je ostao dve sezone. Sa juniorima splitskog Hajduka je 2010. godine učestvovao na turniru u Italiji, nakon čega je privukao pažnju rukovodstva Fudbalskog kluba Split.

Debi u prvom timu splitskog kluba doživeo je 21. maja 2011. godine tokom duela s zagrebačkim Dinamom, u poslednjoj rundi Prve hrvatske lige (Prva NHL). Rebić je ušao kao zamena na poluvremenu, te postigao gol izjednačenja. U avgustu 2011. godine potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor na tri godine sa RNK Splitom.

Tokom sezone 2011/2012 zabeležio je 20 nastupa i pet ligaških golova. Naredne sezone upisao je 29 nastupa i deset pogodaka. Sjajni nastupi mladog Splićanina na klupskom, ali i međunarodnom nivou privukli su pažnju brojnih svetskih klubova. Hrvatski mediji su došli do saznanja da su za Rebića bili zainteresovani Fiorentina, Totenhem i Svonsi.

Fiorentina

Rebić je ipak prednost dao Italiji, te je 28. avgusta 2013. godine potpisao petogodišnji ugovor s Fiorentinom. Nakon što je prošao lekarske preglede dodeljen mu je dres s brojem 9.

Prvi put je nastupio krajem septembra 2013. godine ušavši kao zamena povređenom Đuzepeu Rosi (Giuseppe Rossi) u 36. minutu meča protiv Parme. Ipak, u nastavku meča pretrpeo je povredu koja ga je naterala da tri nedelje odsustvuje sa terena.

Nakon tri meča po povratku na teren, u januaru 2014. godine postigao je i svoj prvi gol, „zatresavši mrežu“ veronskog Kjeva u duelu Kupa Italije. Prvi gol u Seriji A postigao je 18. maja iste godine u remiju sa Torinom.

Lajpcig

3. avgusta 2014. godine potpisao je ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa nemačkim Lajpcigom. Sa „Crvenim bikovima“ je te sezone odigrao deset mečeva bez postignutih pogodaka. Nakon isteka ugovora vratio se u Fiorentinu „zaduživši“ dres sa brojem 11, koji je pre njega nosio Huan Kvadrado (Juan Cuadrado).

Odigrao je nekoliko mečeva u predsezoni, a par dana kasnije ušao je kao zamena u duelu s Torinom, u kome je njegov tim poražen rezultatom 3:1. 23. septembra je odigrao 79 minuta susreta s Bolonjom, a trener ga je izveo iz igre nakon što je dobio žuti karton.

Prvi meč sa Fiorentinom u Ligi Evropa odigrao je 1. oktobra u porazu njegovog tima od portugalskog Belenenšeša, a par dana kasnije je poslan na klupu zbog nesmotrenog poteza. Fiorentina je slavila pobedu od 1:0 nad poljskim Lehom iz Poznana. Prvi gol u Seriji A postigao je 1. novembra u pobedi nad Frozinoneom od 4:1.

Verona

Posle samo šest nastupa i jednog postignutog gola u Fiorentini, 14. januara 2016. godine pozajmljen je Fudbalskom klubu Hellas Verona. Međutim, posle devet nastupa bez postignutog pogotka veronski klub ga je vratio Fiorentini.

Ajntraht

U julu je pozamljen Ajntrahtu iz Frankfurta koga je trenirao bivši selektor Hrvatske Niko Kovač. Nakon kratke borbe s mononukleozom, Rebić je 17. septembra debitovao u meču protiv Bajera iz Leverkuzena. Ušavši kao zamena asistirao je Fabijanu (Marco Fabián) koji je postigao odlučujući pogodak i doneo pobedu timu iz Frankfurta.

Tokom narednog meča protiv Ingloštada se povredio, pa je morao da napravi pauzu. Na teren se vratio 24. septembra ponovo kao zamena kako bi pomogao Hektoru (Mihael Hector) da postigne gol za izjednačenje s Hertom. Meč je završen rezultatom 3:3.

U finalu Kupa Nemačke njegov tim se za titulu borio s Dortmundom, ali je uprkos Rebićevom golu Ajntraht doživeo poraz. 31. avgusta frankfurtski klub je produžio ugovor s hrvatskim napadačem na još jednu godinu, s mogućnošću trajnog prelaska.

Nakon dva izgubljena finala Kupa Nemačke, Ajntraht je 19. maja 2008. godine konačno stigao do trofeja koga su svi željno iščekivali pune tri decenije. Sve to zahvaljujući hrvatskom napadaču. Naime, frankfurtski klub se u finalu sastao sa Bajernom.

U 11. minutu meča je nakon izgubljene lopte Bajernovog Džejmsa Rodrigeza (James Rodriguez) na polovini terena, prvi put „zatresao mrežu“ minhenskog giganta. Levandovski (Robert Lewandowski) je izjednačio u 53. minutu, a nešto manje od pola sata kasnije Rebić je „zabio“ drugi gol.

U međuvremenu je u igru ušao srpski reprezentativac Mijat Gaćinović koji je u šestom minutu sudijske nadoknade postavio konačan rezultat 3:1. Rebić je proglašen igračem utakmice.

Premda se tokom leta 2018. godine pisalo da su za Rebića zainteresovani Mančester Junajted, Totenhem, Bajern Minhen i Sevilja, on je 10. avgusta 2018. godine obnovio ugovor s Ajntrahtom do 2022. godine.

Dva dana kasnije, njegov tim je u finalu DFL Superkupa poražen od Bajerna, a Rebić je na terenu proveo dvadesetak minuta. Ajntraht se 11. avgusta 2019. godine sastao s ekipom Valdorfa iz Majnhama, a Rebić je čak tri puta savladao protivničkog golmana i svojoj ekipi doneo pobedu od 5:3.

Milan

Hrvatski reprezentativac je 2. septembra potisao dvogodišnji ugovor o pozajmici s italijanskim Milanom. Prvu polovinu sezone uglavnom je provodio na klupi, pa je veću minutažu beležio za reprezentaciju, nego za klub.

Prva dva prvenstvena gola u novom dresu postigao je 19. januara 2020. godine kada je njegov tim savladao Udineze rezultatom 3:2. Zanimljivo je da je na teren istrčao na poluvremenu kao zamena Bonaventuri (Giacomo Bonaventura).

Sedam dana kasnije doneo je svom novom timu pobedu od 1:0 nad Brešom, a 9. februara je postigao pogodak večitom gradskom rivalu Interu. Međutim, taj susret je završen rezultatom 4:2 u korist protivnika.

Četiri dana kasnije su se sastali sa Juventusom. Rebić je uspeo da postigne pogodak, a ovaj meč je završen nerešeno. Splićanin je 17. februara doneo svom timu pobedu od 1:0 nad Torinom, a potom je usledila pauza zbog pandemije novog virusa korona koji je suspendovao sva takmičenja.

Na teren su se vratili 12. juna kada im je protivnik u utakmici Kupa Italije bio Juventus. Rebić je isključen nakon 16 minuta igre zbog grubog obračuna sa protivnički golmanom Danilom (Danilo Luiz da Silva).

Milan je 4. jula pobedio Lacio rezultatom 3:0, a treći pogodak bio je Rebićev. Interesantno je to što je ovaj poraz bio prvi u domaćem prvenstvu za Lacio. Tri dana kasnije je na susretu sa Juventusom prvo izborio jedanesterac, a potom upisao asistenciju i postigao pogodak, te doneo svom timu pobedu od 4:2.

Italijanski klub je 12. septembra 2020. godine iskoristio mogućnost da za stalno otkupi Rebića, pa su potpisao petogodišnji ugovor.

Petnaestak dana kasnije izborio je penal na utakmici sa Krotoneom koji je Kesi (Franck Kessié) pretvorio u gol. Premda su se radovali zbog pobede od 2:0, susret je obeležilo i Rebićevo iščašenje lakta. Usledio je oporavak, a u tim se vratio 1. novembra zamenivši Rafaela Leaa (Rafael Leão) u 71. minutu meča s Udinezeom, nakon koga su slavili rezultatom 2:1.

Prvi pogodak u sezoni 2020/21 postigao je 23. decembra kada su savladali Lacio rezultatom 3:2. Zbog pozitivnog testa na novi virus korona u januaru 2021. godine morao je da propusti susret sa Juventusom na kome je Milan pretrpeo prvi poraz u sezoni.

Krajem februara 2021. godine su se sastali sa Romom, a Rebić je doneo svom timu pobedu od 2:1.

Navijači Milana dobro se sećaju 9. maja kada je Rebić postigao spektakularan gol na utakmici sa Juventusom. Rezultat od 3:0 u njihovu korist im je doneo ključna tri boda za kvalifikacije za Ligu šampiona.

Tri dana kasnije su se sastali sa Torinom, te ostvarili veliku pobedu od 7:0. Rebić je na tom susretu postigao het trik, te asistira Hernandezu (Theo Hernandez) za četvrti pogodak.

Da su mu susreti sa Laciom vrlo inspirativni pokazao je 12. septembra 2021. godine kada je dva puta savladao protivničkog golmana i doneo konačan rezultat od 2:0.

Reprezentativna karijera

Ante Rebić je od 2011. godine bio član mlađih selekcija Hrvatske, a 31. jula 2013. „dospeo“ je na spisak seniorske reprezentacije. U „velikom dresu“ hrvatske nacionalne selekcije prvi put je zaigrao 14. avgusta 2013. godine kada je, ušavši kao zamena u 63. minutu meča, četiri minuta kasnije „zatresao mrežu“ Lihtenštajna.

Novi selektor Niko Kovač ga je pozvao na pripreme pred Svetsko prvenstvu, a već u novembru 2013. godine igrao je oba susreta s Islandom nakon kojih je Hrvatska obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu.

U maju 2018. godine slektor Zlatko Dalić ga je pozvao da s reprezentacijom nastupi na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatska je na Mundijalu 2018. godine pokazala sjajnu igru. Rebić je na susretu s Argentinom u Nižnjem Nogorodu lobovao golmana Kabaljera (Willy Caballero), te pomogao svom timu da zabeleži pobedu od velikih 3:0.

U osmini finala su se sastali sa reprezentaciom Danske. Pred sam kraj produžetaka Rebić je imao priliku da postigne pogodak, ali ga je u tome prekršajem sprečio Hergensen (Mathias Jørgensen).

Luka Modrić nije uspeo da kapitalizuje taj prekršaj, pa se o pobedniku odlučivalo nakon boljeg izvođenja penala. „Vatreni“ su u tome bili uspešniji, te su se plasirali dalje.

„Padale“ su i druge fudbalske velesile, a u finalu ih je dočekala Francuska. Rebić je započeo taj susret, ali ga je u 71. minutu zamenio Andrej Kramarić. Poraženi su rezultatom 4:2, ali su ušli u istoriju kao druga najbolja ekipa na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Treći pogodak u dresu Hrvatske postigao je 24. marta 2019. godine. U toku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine su u Budimpešti poraženi rezultatom 2:1.

Pošto je mnogo vremena provodio na klupi, pad forme tokom kvalifikacija je bio osetan. To je ugrozilo njegovo mesto u timu za Evropsko prvenstvo.

Zbog povrede je morao da propusti većinu narednih mečeva, ali ga je Dalić ipak uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Taktika da ga rasporedi na mestu napadača, a ne krila nije urodila plodom, pa Hrvatska u grupnoj fazi Evra 2020 nije postizala najbolje rezultate.

U meču osmine finala protiv Španije, Rebić je u 38. minuti izašao sa terena kako bi zamenio kopačke. U tom potezu ne bi bilo ništa loše, da Hrvatska u tom momentu nije vodila, a Španija imala napad. Njegov izlazak sa terena rezultovao je pogotkom izjednačenja. Nakon produžetaka poraženi su rezultatom 5:3.

Zbog tog „incidenta“ iskritikovan je, ne samo od Dalića, nego i od hrvatske javnosti.

Rebić je na svom „Instagram“ („Instagram“) profilu „pecnuo“ trenera rekavši da je činjenica da reprezentacija u poslednje vreme igra vrlo loše, te da mu je žao što niko nije mogao da iskoristi tu talentovanu generaciju.

Osim toga, ironično je komentarisao Roberta Prosinečkog, Gorana Vlaovića i Antuna Samovojskog, rekavši im da ostave gemišt pre emisije i da navijaju za Hrvatsku. Prosinečki mu je odgovorio „Ne znam ko je Rebić. Nisam ga nešto vidio već duže vrijeme“. Hrvatski reprezentativac je nakon toga deaktivirao svoj nalog na „Instagramu“.

Dalić ga nije uvrstio u ekipu koja će se preko Rusije, Slovačke i Slovenije boriti za učešće na narednom svetskom prvenstvu.

Titule

Klupske titule

  • 2017/2018. Kup Nemačke s Ajntrahtom

Reprezentativne titule

  • 2018. Srebrna medalja na Svetskom prvenstvu

Pojedinačne titule

  • 2013. Hrvatska fudbalska nada godine
  • 2018. Red kneza Branimira s ogrlicom, za izuzetan, istorijski uspeh hrvatske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2018. godine

Privatni život

Ante Rebić je rođen 1993. godine u Splitu. Otac mu se zove Boško, a majka Nediljka. Ima sestre Katarinu i Mariju. Tokom uspona i padova u karijeri oni su mu bili najveća podrška. U jednom intervjuu je priznao da najviše uživa u Božićnim praznicima i da mu tih nekoliko dana u rodnom Imotskom veoma prijaju.

Jednom prilikom je kazao da mu prija i život Frankfurtu do koga ga je doveo hrvatski bivši fudbaler i trener Niko Kovač. Ante ga, ne samo zbog toga, nego i zbog svega ostalog izuzetno poštuje. Ne propušta priliku da istakne da je zahvaljujući Kovaču stigao tu gde jeste.

Svojevremeno je kazao da su mu u Nemačkoj mnogo pomogle kolege iz Srbije i Crne Gore, naročito srpski reprezentativac Mijat Gaćinović koji mu služi i kao prevodilac tokom davanja  izjava za nemačke medije.

Novinari ga poznaju kao vrlo iskrenog i skromnog momka, koji je od „otpisanog“ u Fiorentini došao do „ključnog“ u Ajntrahtu. On ne voli mnogo da govori za medije, a najčešće teme o kojima bi ponekad želeo i da govori su samo fudbal i nastupi sa klubom i reprezentacijom.

Hrvatski mediji su u julu 2021. godine objavili informaciju da je Ante Rebić navodno u vezi sa Mostarkom Klarom Pinjuh, studentkinjom Fakulteta političkih nauka u Zagrebu. Premda je Klara na društvenim mrežama tokom leta 2021. godine objavila njihove zajedničke fotografije s odmora u Grčkoj, ni ona, a ni fudbaler nisu potvrdili niti demantovali da su emotivnoj vezi.