Ozren Stokić (Zoza)

Kratke informacije

Ime i prezimeOzren Stokić (Zoza)
Datum rođenja1995.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
ZanimanjePevač, producent
ŽanrR’n’B, pop i trep

Biografija

Ozren Stokić, poznatiji pod umetničkim imenom Zoza, srpski je R’n’B, pop i trep pevač, producent i tekstopisac. Rođen je 1995. godine u Zrenjaninu.

Široj publici je postao poznat nakon objavljivanja pesme „RiRi” jula 2017. godine, koju je kasnije obradio sa Strukom i koja se našla na mikstejpu „Ubice” objavljenom od strane „Mascom Records-a“.

U februaru 2020. godine objavio je singl „Šta bih ja” koji je takođe naišao na dobre reakcije publike, a predstavlja hibrid stilova i isprepletani su R&B, pop i muzika Balkana, što je karakteristično za Zozino stvaralaštvo u poslednjih nekoliko godina.

Za Zozu bi se moglo reći da je kompletan muzičar, pošto sam piše svoje tekstove, komponuje muziku i kasnije to miksa i finalizuje, tako da je ujedno izvođač, producent i tekstopisac.

Detinjstvo i obrazovanje

Ozren Stokić je rođen 1995. godine u Zrenjaninu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu.

U početku je uporedo studirao i radio, a muzika mu je samo bila hobi pošto nije imao vremena da se posveti svim stvarima. Po završetku studija, počeo je da posvećuje više vremena muzici i gradi ozbiljnu muzičku karijeru.

Muzička karijera

Muzikom se bavi još od malena, kada je zajedno sa svojim drugovima u školi pisao tekstove i kasnije snimao pesme. Ekipa sa kojom se druži od malena i sa kojima je ranije dosta sarađivao su Ognjen i Kei, odnosno Ognjen Jovanov, trenutno popularni domaći pevač, i Nikola Kirćanski, koji se takođe bavi pevanjem, ali je trenutno više u kompozitorskim vodama i piše tekstove i pesme za druge muzičare.

Ranije je nastupao i stvarao muziku pod umetničkim imenom Fox, odnosno Foxbeatz, kada se prevashodno bavio pisanjem i produciranjem muzike.

U tom periodu bio je i deo zrenjaninske hip hop i R’n’B grupe Sove. Pored njega, deo grupe bili su Stiz, danas poznatiji kao Ognjen Jovanov ili samo Ognjen, Kure, Krdža, Majki, i Kirća, odnosno Nikola Kirćanski koji danas nastupa pod umetničkim imenom Kei.

Široj publici je postao poznat nakon objavljivanja singla „RiRi” jula 2017. godine. Tekst i miks i master je radio zajedno sa Keijem, dok je on sam radio muziku i aranžman za pesmu.

Nakon što je Zoza objavio pesmu, kontaktirao ga je Struka koji je izrazio želju da sarađuje sa njim, kazavši da mu se pesma „RiRi” izuzetno dopada.

Zoza i Struka su zajedno odradili novu verziju pesme, pa je kasnije objavljen duet Zoze i Struke „RiRi”. Pesma nastala tokom ove saradnje uvrštena je u kompilaciju „Ubice Mixtape” koja je objavljena krajem 2017. godine sa ciljem da predstavi selekciju nadolazećih rep umetnika, a sama pesma „RiRi” izazvala je veliku pažnju regionalne hip-hop publike.

Zoza se tom prilikom našao na mikstejpu zajedno sa poznatim muzičarima poput Furija Đunte, Goldija, Kendija, Dunđe, Pleme, ali i ostalih mladih umetnika kao što su Kros, Mladi Kris, Delkor i drugi.

Sarađivao je sa Klincem, kome je 2018. gostovao na EP-u „Pre noći”, i to na pesmi „Svež”. Pesmu su pisali i komponovali Klinac i Zoza, zajedno sa Shan-om, dok je miks i master radio Klinac. Krajem godine objavio je singl „Videće” koji je producirao Luxonee.

U januaru 2019. godine Zoza je ostvario saradnju s Albinom, mladim muzičarem iz Bosne i Hercegovine koji trenutno živi i stvara u Beogradu, sa kojim je objavio pesmu „Noćas”. Tekst i muziku su pisali zajedno, dok je miks i master radio Lowe.

Nedugo potom sarađivao je i sa THCF-om, sa kojima je izbacio pesmu „100”. Pesma je naišla na odlične reakcije publike i na „Jutjubu“ broji preko devet miliona pregleda, a muziku i tekst radili su zajedno dvojac iz THCF-a sa Zozom i Keijem.

Tokom 2019. godine osnovana je Produkcijska kuća „Honey Money Gang“ koja tesno sarađuje s Izdavačkom kućom „Mascom Records“. Reč je o jedinstvenoj, nezavisnoj hip-hop platformi koja neguje sve srodne aspekte urbane kulture mladih na lokalnom i regionalnom nivou.

Glavni i odgovorni urednik „Honey Money Ganga“ od osnivanja je srpski reper Struka, koji je ujedno zadužen i za selekciju i procenu umetničkog potencijala budućih potpisnika za Honey Money Gang.

Upravo zahvaljujući prethodnoj saradnji između Struke i Zoze, Zoza je bio prvi umetnik koji je ostvario saradnju sa njima i počeo da stvara pod okriljem „Honey Money Ganga“.

Zoza je u februaru 2020. godine objavio singl u okviru „Honey Money Ganga“ „Šta bih ja” za koji je sam radio tekst, muziku i aranžman, dok je JanZoo radio miks i master. Pesma je naišla na odlične reakcije publike, te za godinu dana „zaradila“ preko dva miliona pregleda na „JuTjubu“.

Kada je reč o samom stilu pesme, u pitanju je hibrid stilova i isprepletani su R&B, pop i muzika Balkana, što je karakteristično za Zozu. Kako sam Zoza navodi, pesma je vrlo emotivna i lična i nastala je u turbulentnom periodu njegovog života.

Pesma je premijerno objavljena na „JuTjubu“ 28. februara i iste večeri Zoza je nastupao u klubu „Brankow“ zajedno s ostatkom „Honey Money Ganga“, gde je predstavio svoj novi singl.

U aprilu je objavio singl „Loš kraj” koji je u potpunosti radio sam – muziku, tekst, aranžman, miks i master. Avgusta iste godine izbacio je pesmu „Si” koju je producirao Luxonee, a miks i master radio JanZoo. Zoza je standardno radio tekst i muziku za pesmu.

U decembru  2020. godine Zoza je objavio pesmu „Sa njom”, za koju je sam pisao tekst i muziku i radio misk i master, dok je za video bio zaslužan Kure.

U tom periodu sarađivao je i sa Grzijem i Strukom, sa kojima je objavio pesmu „Log Off”. Pesmu je objavila Produkcijska kuća „Aristokrat Muzik“, čiji su deo Grzi i Struka. Muziku za pesmu je radio Jones, dok su tekst pisali njih trojica zajedno sa Papi Jaaz-om i Kendijem.

Pored toga, Zoza se bavi i pisanjem pesama za druge muzičare. Tako je, između ostalog, zajedno sa Keijem pisao tekst i muziku za pesmu „Ja se ne brinem” koju je Sloba Radanović objavio u maju 2019. godine, dok je miks i master radio JanZoo.

Početkom 2021. pisao je tekst za pesmu „Vodi me” Ane Brdar, poznatije kao Mania.

Grupa THFC je polovinom juna 2021. godine publici predstavila singlove „Monza“ i „Zürich“, koji su deo njihovog albuma „Beogradsko Najfinije“, a na kojima im je gostovao Zoza.

Diskografija

Singlovi

 • RiRi (2017)
 • RiRi (ft. Struka, 2017)
 • Svež (ft. Klinac, 2018)
 • Videće (2019)
 • Noćas (ft. Albino, 2019)
 • 100 (ft. THCF, 2019)
 • Nemoj da mi sudiš (ft. Kure, 2019)
 • Voda (ft. Kure, 2019)
 • Ulecce (2019)
 • Šta bih ja (2020)
 • Loš kraj (2020)
 • Nebu pod oblake (2020)
 • Si (2020)
 • Sa njom (2020)
 • Log Off (ft. Grzi, Struka, 2020)
 • Monza (ft. THCF, 2021)
 • Zürich (ft. THCF, 2021)

Izvori

 

Ozren Stokić (Zoza) na društvenim mrežama

InstagramZoza @ Instagram
YoutubeZoza @ YouTube