Branimir Brstina

Kratke informacije

Ime i prezimeBranimir Brstina
Datum rođenja4. januar 1960.
Mesto rođenjaBanatsko Veliko Selo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Branimir Brstina je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Rođen je 4. januara 1960. godine u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde. Oženjen je i ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Brstina je od 1982. godine utelovio na stotine likova u pozorištu, na televiziji i filmu. Prepoznatljiv je po ulogama Žitomira Žitka Stojkovića u seriji „Porodično blago“, Milenka u seriji „Vratiće se rode“, Bogdana u filmovima i serijama „Montevideo“, te mnogim drugim.

Od 1983. godine je stalni član Ateljea 212, ali je u karijeri sarađivao i sa drugim pozorištima. Uloge u predstavama „Narodni poslanik“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Kus petlić“, „Kumovi“ i mnoge druge donele su mu prestižne nagrade na festivalima širom Srbije i regiona.

Detinjstvo i obrazovanje

Branimir Brstina je rođen 1990. godine u Banatskom Velikom Selu. Osnovnu i srednju školu je završio u Zrenjaninu, a nakon toga je upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa Žarkom Lauševićem, Svetislavom Buletom Goncićem, Zoranom Cvijanovićem, Sonjom Savić, Andrejom Maričićem i Suzanom Petričević postao je deo klase profesora Miroslava Minje Dedića. Diplomirao je 1982. godine.

Pozorišna karijera

Branimir Brstina je na „daskama koje život znače“ zaigrao još kao student. Prva predstava u kojoj je glumio nakon što je stekao diplomu bila je „Lenjin, Staljin, Trocki“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Već naredne godine je postao stalni član Pozorišta Atelje 212.

Na sceni ovog teatra je bio Vasilije i Dankan u komadima „Urnebesna tragedija“ i „Makbet“. Igrao je Kamenka u predstavi „Mat’rijalisti“, te Đuru u predstavi „Leti u goru kao ptica“. Utelovio je likove Eriha, Vase i Andruša Nikolajeviča u komadima „Priče iz bečke šume“, „Maj nejm iz Mitar“ i „Ana“.

Bio je Zemba u „Zakletom spasiocu davljenika“, te Rajko Pevac u „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Igrao je Arnolda u „Kneginji iz Foli-Beržera“ i Glumova u „Kola mudrosti dvoja ludosti“. U predstavi „Turneja“ je glumio Stanislava, a u „Radovanu III“ naslovnu ulogu.

Pored Ateljea 212, Brstina je ostvario značajne uloge i u drugim pozorištima. Na sceni Zvezdara teatra je igrao Lazara u predstavi „Anđela“, Gavrila u komadu „Malaksija“, te Inspektora u predstavi „Kumovi“.

Publika Narodnog pozorišta Beograd uživala je u njegovoj izvedbi naslovnog lika u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“. Upravo mu je ova uloga donela nekoliko prestižnih nagrada.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) je igrao u predstavama „Narodni poslanik“, „Mrtve duše“ i drugima. Sarađivao je sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu na komadu „Ožalošćena porodica“.

Imao je priliku da igra pred publikom Pozorišta „Boško Buha“ i „Grad teatar Budva“, Studentskog kulturnog centra i drugih ustanova kulture.

Zahvaljujući ulogama u pozorištu Branimir Brstina se može pohvaliti Sterijinom nagradom, Statuetom Ćuran, nagradama „Raša Plaović“, „Zoran Radmilović“ i mnogim drugima.

Brstina je 2014. godine imenovan za upravnika Ateljea 212. Tu funkciju je obavljao do 2019. godine kada je poziciju vršioca dužnost direktora ove ustanove preuzeo Novica Antić.

Televizijska i filmska karijera

Branimir Brstina je kao diplomirani glumac sa 22 godine dobio priliku da tumači glavnu ulogu u kratkom filmu „Verenica“ u režiji i po scenariju Dragana Ćirjanića. Iste, 1982. godine se pojavio u komediji „Živeti kao sav normalan svet“, a sledeće u TV drami „Karlovački doživljaji 1889“ i komediji „Šećerna vodica“.

Tokom 1984. godine svetlo dana je ugledalo čak šest ostvarenja u kojima je igrao manje ili veće uloge. Bio je Žan Kerderen u kratkom filmu „U srcu moje plavuše“, Liftadžija u komediji „Davitelj protiv davitelja“, te Vaso u drami „Maj nejm iz Mitar“.

Pojavio se u TV drami „Priče iz bečke šume“ i kratkom filmu „Radostan dan“.

Brstina je u televizijskom filmu „Vrenje“ iz 1986. godine igrao Vladimira Ćopića, dok je u komediji „Majstor i Šampita“ bio urednik novina.

Usledile su uloge u serijama „Smešne i druge priče“ i „Misija majora Atertona“, TV komediji „Pokondirena tikva“ i kratkom filmu „Majmun u tramvaju“.

Reditelj Stanko Crnobrnja mu je poverio jednu od dve uloge u mjuziklu „Noć punog meseca“ koji je emitovan tokom 1986. godine na Televiziji Beograd.

Utelovio je likove Nikole Dimovića u televizijskom filmu „Milan – Dar“ i poručnika „Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K.“. Bio je Prota Mateja Nenadović u seriji „Vuk Karadžić“ koja je emitovana tokom 1987. i 1988. godine.

Sa Srđanom Todorovićem, Velimirom Batom Živojinovićem i drugima je 1989. godine snimio omnibus film „Kako je propao rokenrol“.

Brstina je tokom 1989. godine igrao u televizijskim serijama „Laku noć deco“, „Metla bez drške“ i „Drugarica ministarka“.

Utelovio je lik Žike u TV drami „Pod žrvnjem“ iz 1990. godine. Iste godine je u „Ožalošćenoj porodici“ igrao Miću Stanimirovića.

Reditelj Miloš Radović mu je poverio ulogu Momčila u TV drami „Brod Plovi za Šangaj“ u kome su glavne junake tumačili Svetislav Goncić, Vesna Trivalić, Snežana Bogdanović i Branka Pujić.

Brstina je tokom 1993. godine glumio u serijama „Broz i ja“ i „Snežna kraljica“. Igrao je nekoliko likova u Šotrinoj drami „Ili kako vam drago“, a manja uloga mu je pripala i u drami „Lakši slučaj smrti“.

Igrao je pisca Branislava Nušića u seriji „Teatar u Srba“, te Konstantina de Sistija u kultnoj humorističnoj seriji „Otvorena vrata“. Televizijska publika ga je mogla videti u ulogama Mišića u „Kir Janji“, te doktora Spasića u filmu „Sudbina jednog razuma“.

Mnogi ga pamte po ulozi Nenada Lazičića – Neše Kutuzova u tinejdžerskoj komediji „Lajanje na zvezde“ koja se u bioskopima pojavila 1998. godine. Iste godine je utelovio Rašu Ćirića u filmu „Povratak lopova“, doktora filozofije u drami „Džanrljivi muž“ i Arnolda u komediji „Kneginja iz Foli Beržera“.

Glumio je Valtera Gropiusa u „Nedovršenoj simfoniji“, a naredne, 1999. godine igrao je u uspešnim filmovima „U ime oca i sina“, „Nož“ i „Belo odelo“.

Prvi put se u ulozi Žitomira Žitka Stojkovića pojavio 2000. godine kada je Radio Televizija Srbije (RTS) započela emitovanje serije „Porodično blago“. Ovu ulogu je tokom karijere još nekoliko puta igrao u različitim formatima.

Od 2001. do 2004. godine Branimir Brstina je snimio nekoliko serija i filmova, uključujući „Zonu Zamfirovu“ i „Jesen stiže dunjo moja“.

U popularnoj komediji „Ivkova slava“ iz 2005. godine je glumio pisca Stevana Sremca, a naredne godine se televizijskoj publici predstavio kao Rodoljub Babić u seriji „Stižu dolari“.

Brstina je igrao Vasu S. Tajčića u novoj verziji serije „Pozorište u kući“ koju je RTS emitovala tokom 2007. godine.

U istom periodu se pojavio u ulozi Milenka u seriji „Vratiće se rode“, te filmu „Rode u magli“ koji je u bioskopima premijerno prikazan 2009. godine.

Reditelj Dragan Bjelogrlić mu je poverio ulogu simpatičnog berberina Bogdana u filmu „Montevideo, Bog te video“ koji je publika imala priliku premijerno da pogleda 2010. godine. Isti lik je tumačio i u istoimenoj seriji, te nekoliko nastavaka filmskog serijala „Montevideo“.

U seriji „Šešir profesora Koste Vujića“ iz 2012. godine je bio profesor Zečević, dok je u humorističnoj seriji „Bela lađa“ utelovio lik Baćka Bojića.

Novu uspešnu saradnju sa Bjelogrlićem je ostvario tokom snimanja serije „Senke nad Balkanom“. Brstina je glumio Dimitrijevića, a serija je primerno emitovana od 2017. do 2019. godine.

Nakon toga se ponovo pojavio u ulozi Žitka Stojkovića, ali ovog puta u seriji „Junaci našeg doba“. Utelovio je Žareta u filmu „Realna priča“, a potom i u seriji „Mama i tata se igraju rata“.

Od 2021. godine ga gledaoci RTS-a mogu videti u ulozi Stevana Lisičića u humorističnoj seriji „Radio Mileva“. Brstina glumi biskupa Jozića u Šotrinoj dramskoj seriji „Aleksandar od Jugoslavije“ baziranoj na romanu Vuka Draškovića.

Privatni život

Branimir Brstina je rođen 1960. godine u Banatskom Velikom Selu. Školovao se u Zrenjaninu, a od studentskih dana živi u Beogradu. Premda je više od četiri decenije prisutan na domaćoj javnoj sceni, o njegovom privatnom životu se vrlo malo zna.

Poznato je da je u dugogodišnjem skladnom braku, ali se njegova supruga vrlo retko pojavljuje u javnosti. Par ima dvoje dece, ćerku i sina.

Sin Đuro Brstina je bio uspešan sportista, a nakon toga je krenuo očevim vodama. Publika ga je mogla gledati u ulozi Duleta u seriji „Žigosani u reketu“ koju nekoliko komercijalnih televizija emituje od 2020. godine.

Filmografija

Filmovi i serije

1982. Živeti kao sav normalan svet

1982. Verenica

1983. Karlovački doživljaji 1889

1983. Šećerna vodica

1984. Džoging

1984. U srcu moje plavuše

1984. Zid

1984. Davitelj protiv davitelja

1984. Maj nejm iz Mitar

1984. Lazar

1985. Priče iz bečke šume

1985. Kakav radostan dan

1986. Vrenje

1986. Majstor i Šampita

1986. Smešne i druge priče

1986. Pokondirena tikva

1986. Misija majora Atertona

1986. Majmun u tramvaju

1986. Noć punog meseca

1987. Milan – Dar

1987. Iznenadna i prerana smrt pukovnika K. K

1987. – 1988. Vuk Karadžić

1988. Dečji bič

1989. Laku noć deco

1989. Kako je propao rokenrol

1989. Metla bez drške

1989. Epepeljuga

1989. Drugarica ministarka

1990. Pod žrvnjem

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1990. Ožalošćena porodica

1991. Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal

1991. Brod plovi za Šangaj

1992. – 1993. Volim i ja nerandže… no trpim

1992. Tito i ja

1993. Mrav pešadinac

1993. Ili kako vam drago

1993. Broz i ja

1993. Snežna kraljica

1993. Lakši slučaj smrti

1995. Teatar u Srba

1995. Otvorena vrata

1997. Kir Janja

1998. Sudbina jednog razuma

1998. Lajanje na zvezde

1998. Povratak lopova

1998. Džandrljivi muž

1998. Kneginja iz Foli Beržera

1998. Nedovršena simfonija

1999. U ime oca i sina

1999. Nož

1999. Belo odelo

2000. Tajna porodičnog blaga

2000. – 2001. Porodično blago (serija)

2001. Metla bez drške 5

2001. Blizanci

2001. – 2002. Porodično blago 2 (serija)

2002. Zona Zamfirova

2002. – 2003. Kazneni prostor

2003. Laku noć, deco

2004. Memo

2004. Jesen stiže, dunjo moja

2005. Ivkova slava

2005. Lele, bato

2006. Stižu dolari 2

2007. Pozorište u kući

2008. April i detektivi

2007. – 2008. Vratiće se rode (serija)

2009. Rode u magli

2009. Jesen stiže, dunjo moja (serija)

2010. Montevideo, bog te video!

2012. Šešir profesora Koste Vujića

2012. Bela lađa

2012. Montevideo, Bog te video! (serija)

2013. Na putu za Montevideo

2014. Montevideo, vidimo se!

2014. Montevideo, vidimo se! (serija)

2017. – 2019. Senke nad Balkanom

2019. – 2022. Junaci našeg doba

2019. Realna priča

2020. – 2022. Mama i tata se igraju rata

2021. – 2023. Radio Mileva

2021. Aleksandar od Jugoslavije

Predstave

„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Revizor“, „Materijalisti“, „Radovan III“, Priča iz bečke šume“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Siroti mali hrčki“, Kneginja iz Foli-Beržera“, „Turneja“, Leti u goru kao ptica , „Zvezda na čelu naroda“, „Navala“, „Kus petlić“, „Pazarni dan“, „Makbet“, „Kumovi“, „Generalna proba samoubistva“, „Egzibicionist“, „Avgust u okrugu Osejdž“, „Kako potamaniti gamad“, „U plamenu strasti“, „Lenjin, Staljin, Trocki“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Narodni poslanik“, „Mrtve duše“, „Ožalošćena porodica“, „Pojava Isusa Hrista u kasarni V. P.“, „Antigona u Njujorku“, „Bura“, „Don Žuan“, „Dr Džeki i mr Hajd“ i mnoge druge.

Nagrade i priznanja:

1990. Nagrada Udruženja dramskih umetnika Šapca na Svečanostima „Ljubiša Jovanović”

1991. Nagrada „Raša Plaović“ za najbolje ostvarenje na svim beogradskim pozorištima u prošloj sezoni

1991. Nagrada na MES-u u Sarajevu za ulogu u predstavi „Narodni poslanik“

1991. Statueta Ćuran za ulogu u predstavi „Kus petlić“ na Danima komedije u Jagodini

1992. Sterijina nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Narodni poslanik“

1992. Nagrada „Zoran Radmilović“, nagrada za glumačku bravuru koju dodeljuje kompanija „Novosti” na Sterijinom pozorju

1992. Godišnja nagrada grada Beograda za sezonu 1992.

1995. Statueta Ćuran za ulogu u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ na Danima komedije u Jagodini

1995. Zlatni medaljon za lik Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ na 16. svečanostima „Ljubiša Jovanović”

2009. Statueta Ćuran za ulogu u predstavi „Generalna proba samoubistva“ na Danima komedije u Jagodini

2010. Proglašen je glumcem večeri na „Mucijevim danima“ za ulogu u predstavi „Pazarni dan“

2012. Statueta Ćuran, za ulogu u predstavi „Kumovi“ na Danima komedije u Jagodini

2012. Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru

  1.  Nagrada „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca 25. Dana „Zorana Radmilovića“ za ulogu Dankana u predstavi „Makbet“

Branimir Brstina je dobitnik Godišnje nagrade JDP-a, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, te nagrade na Zemun-Festu.

Branimir Brstina na društvenim mrežama

IMDBBranimir @ IMDB