Natalija Trivić

Kratke informacije

Ime i prezimeNatalija Trivić
Datum rođenja11. septembar 1980.
Mesto rođenjaBanja Luka
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjePolitičarka

Biografija

Natalija Trivić je srpska i bosanskohercegovačka političarka i aktuelna Ministarka prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske. Rođena je 11. septembra 1980. godine u Banjaluci, gde i danas živi i radi. Udata je i ima dvoje dece.

Trivićeva je novinarsku karijeru započela na banjalučkoj televiziji „Bel“, a nastavila na BHRT-u, javnom medijskom servisu Bosne i Hercegovine (BiH). Od kraja 2006. do polovine 2011. godine vodila je i uređivala informativne emisije na Radio Televiziji Republike Srpske (RTRS), a potom je izabrana za direktorku Sektora programa Televizije Republike Srpske.

Bila je šefica marketinga i odnosa s javnošću u kompaniji „Optima Grupa“, te generalna direktorka preduzeća „UP Studio Production“.

Natalija Trivić je nekoliko godina član političke partije Ujedinjena Srpska, a u dva navrata je birana za potpredsednicu te stranke. Na lokalnim izborima 2016. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Banjaluka, a potom je preuzela funkciju načelnice Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkoj gradskoj upravi.

Na opštim izborima koji su održani u oktobru 2018. godine osvojila je mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a u decembru iste godine imenovana je ministarkom prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Trivićeva je u periodu od 2008. do 2016. godine bila direktorka kulturne manifestacije „Dukafest“ koja se održava u Banjaluci.

https://www.youtube.com/watch?v=ImzM5c3-0qk

Detinjstvo i obrazovanje

Natalija Trivić je rođena 1980. godine u Banjaluci. Roditelji su joj bili prosvetni radnici. Po završetku osnovne i srednje škole upisala je Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, te nekoliko godina kasnije stekla zvanje diplomirani novinar.

Na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu magistrirala je Produkciju dramskih umetnosti, a trenutno (april 2020. godine) je na trećoj godini doktorskih studija na Odseku Menadžment kulture i medija.

Govori engleski jezik.

Radno iskustvo i politička karijera

Novinarsku karijeru je započela još 1997. godine na lokalnoj banjalučkoj Televiziji „Bel“, gde je do 2002. godine radila kao urednica i voditeljka Jutarnjeg programa, urednica Zabavnog programa, te urednica i voditeljka dnevnih informativnih emisija.

U avgustu 2002. godine je prešla na BHRT, javni medijski servis Bosne i Hercegovine gde je uređivala dnevne informativne emisije i koordinisala rad novinara u centralnim „Vijestima“. Bila je i voditeljka informativnih emisija, te koordinator za dopisništvo BHRT-a u Banjaluci.

Od decembra 2006. godine do juna 2011. godine Trivićeva je na Radio Televiziji Republike Srpske (RTRS), javnom servisu Republike Srpske vodila i uređivala dnevne informativne emisije, a nakon toga je imenovana za direktorku Sektora programa Televizije Republike Srpske. Kako se na njenom „LinkedIn“ profilu navodi, Trivićeva je dve i po godine rukovodila radom više od 180 zaposlenih.

Bila je zadužena za Novosti i produkciju u Sektoru programa RTRS-a, te organizovanje i koordinaciju programa, izradu kvartalnih i godišnjih rasporeda programa, tj. programske šeme, te u saradnji sa glavnim urednicima odlučivala o rasporedu emitovanja pojedinih emisija na RTRS-u.

Bavila se i analizom i uticajem programa na gledaoce kroz službena istraživanja, te starala se da sadržaj koji ta medijska kuća plasira bude u skladu sa Zakonom o informisaju, kao i s interesovanjem gledalaca. U svojoj biografiji, Trivićeva navodi da je aktivno sarađivala sa drugim sektorima RTRS-a, te da se bavila provedbom utvrđenih kadrovskih politika.

Od decembra 2013. do februara 2015. godine je bila šef Sektora za marketing i komunikacije u kompaniji „Optima Group“ čije je sedište u Banjaluci. Nakon toga je radila kao generalna direktorka preduzeća „UP Studio Production“ u Banjaluci. Reč je o kompaniji koja se bavi poslovima vezanim za grafički dizajn, vizuelne komunikacije, multimedije i marketing.

Trivićeva je u januaru 2015. godine izabrana za savetnika za medije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, na čijem čelu je tada bio Zlatan Klokić.  Od januara 2008. do decembra 2016. godine bila je direktorka Festivala „Dukafest“.

Na lokalnim izborima koji su u Bosni i Hercegovini održani 2016. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Banjaluka, a potom je imenovana načelnicom Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Dve godine kasnije je na opštim izborima u BiH izabrana za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u decembru joj je mandatar za sastav nove Vlade RS, Radovan Višković poverio funkciju ministarke prosvete i kulture RS. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske i zvanično je imenovana na tu funkciju.

Trivićeva je najavila reformu obrazovanja u Srpskoj čija je krilatica “Naučimo decu da misle, a ne da uče napamet”. U jednom intervjuu je istakla da je ministarstvo formiralo reformu koja treba da se radi paralelno – predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Osnovni zadatak je, kaže, reforma i revizija nastavnih planova i programa sa ciljem što veće integracije učenika u sâm proces nastave.

Jedan od projekata koje je realizovala je i potpisivanje povelje o srpskom kulturnom prostoru, čiji je cilj da se održi srpsko kulturno nasleđe i sačuva ćirilica, koja je posebno zanemarena među našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu i njihovom decom.

Ipak, njena stručnost i znanje iz oblasti kojom trenutno rukovodi našli su se na testu nakon što je zbog pandemije novog virusa korona proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj, što je za posledicu imalo i zatvaranje škola, fakulteta i drugih obrazovnih ustanova.

U saradnji sa Vladom RS i drugim telima koja se bave obrazovanjem donela je strategiju sistema učenja na daljinu koji omogućava đacima osnovnih i srednjih škola da putem svojih TV prijemnika, računara i drugih uređaja prate nastavu.

Privatni život

Natalija Trivić je rođena i odrasla u Banjaluci. Udata je i ima dva sina. Njena sestra Irena Joldžić je direktorka banjalučkog Centra za socijalni rad. Joldžićeva je na tu funkciju stupila nakon slučaja „Kanada“ i smene tadašnje direktorke Vere Sladojević. Prema pisanju nekih medija i ona je dugogodišnji član Saveza nezavisnih socijal demokrata (SNSD).

Trivićeva je po nacionalnosti Srpkinja, a po veroispovesti pravoslavka.

Izvori:

 

Natalija Trivić na društvenim mrežama

FacebookNatalija @ Facebook
InstagramNatalija @ Instagram
TwitterNatalija @ Twitter