Goca Božinovska

Kratke informacije

Ime i prezimeGoca Božinovska
Datum rođenja16. januar 1965.
Mesto rođenjaSamuila (Kraljevo)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
Visina170 cm

Biografija

Gordana Goca Božinovska je srpska folk pevačica, prepoznatljiva po pesmama „Okovi“, „Opomena“, „Put pod noge“, „Magija“, te duetskoj pesmi s kolegom Enesom Begovićem „Kaznio me život“. Rođena je 16. januara 1965. godine u selu Samaila kod Kraljeva. Živi i radi u Beogradu.

Iz prvog braka sa kompozitorom Radetom Vučkovićem ima ćerku Jelenu koja je takođe pevačica. Bila je udata za pokojnog kik-boksera Zorana Šijana sa kojim ima dvoje dece, ćerku Zoricu i sina Miroslava (Mirko).

Muzičku karijeru započela je ranih osamdesetih godina pevajući u restoranima na Ibarskoj magistrali.

Prvi album pod nazivom „Ti mi beše od zlata jabuka“ snimila je 1984. godine s Ansamblom Mirka Kodića. Zbog rođenja ćerke nakratko se povukla sa muzičke scene. Vratila se 1987. godine albumom „Ne idi“.

Dve godine posle objavila je ploču pod nazivom „Želim da me želiš“. Punu afirmaciju i veliku popularnost doneo joj je četvrti album koji je objavila 1997. godine pod imenom „Još sam jaka“.

Usledio je CD „Okovi“. Osim naslovne pesme hitovi su postale numere „Životna greška“, „Ili idi, ili ću ja“ i druge. Usledili su CD-ovi „Opomena“, „Put pod noge“ i „U najboljim godinama“.

Produkcijska kuća „Grand“ je 2005. godine izdala kompilacijski album na kome su se našle pesme Goce Božinovske i Indire Radić.

Godine 2013. je pristala da učestvuje u rijaliti programu „Farma“ koji je emitovan na programu Televizije „Pink“.

Nakon fizičkog sukoba sa kolegicom Vesnom Rivas, Goca je diskvalifikovana. Kasnije iste godine je objavila singlove „Bio si moja svetlost, moja tama“ i „Koga da krivim“.

Detinjstvo i obrazovanje

Gordana Goca Božinovska je rođena 1965. godine u mestu Samaila kod Kraljeva. Kako je u jednom intervjuu kazala, njeno detinjstvo bilo je lepo, ali su veoma skromno živeli jer je samo otac radio, a majka je bila domaćica.

Ljubav prema muzici nasledila je od majke, koja, iako je bila odlična pevačica, nije pevala, jer je u to vreme to bilo ozloglašeno zanimanje.

Maštala je da jednog dana ode iz sela u Beograd i završi fakultet. Kaže da nikada nije osećala da pripada Samaili.

Počela je da peva veoma rano, a idol joj je bila Lepa Lukić kojoj je pisala pisma sa željom da je ona usvoji. Iako su roditelji rano uočili njen talenat, otac nije dozvoljavao da se bavi pevanjem dok ne završi školu.

Sa starijom sestrom i nekim drugarima je jedno veče izašla u kafanu „Kod Ruže“. Pošto momci nisu imali novac da plate piće Goca je imala izbor – da pere sudove ili da zapeva kako bi izmirila dug. Izabrala je ovo drugo.

Kako je u jednom intervjuu priznala, kada je zapevala u pratnji orkestra, cela kafana se podigla na noge. Gazdarica Ruža joj je odmah ponudila posao. Od prve plate kupila je sebi ćebe i šoljice za kafu.

Nastavila je da peva u restoranu „Kod Ruže“, ali je ubrzo s orkestrom počela da nastupa u Vrnjačkoj Banji. Svirka je trajala do dva ujutro, a ona je u pola pet imala voz za Kraljevo. Sa železničke stanice je dolazila pred školu, gde bi malo odspavala, pa onda kranula na časove.

Od roditelja je morala da krije gde svako veče odlazi. Kada je otac saznao o čemu se radi, dolazio je u školu sa komadom isečenog creva kako bi joj pred drugarima zapretio da prestane da peva.

Uprkos tome, Goca nije odustajala, nego je nastavila da nastupa u restoranima, kafanama, na svadbama i drugim veseljima.

Uporedo sa tim išla je u srednju školu u Kraljevu. Kada je maturirala otac ju je prijavio na Biro za zapošljavanje kako bi dobila stalan posao u državnoj firmi.

Mlada pevačica je jednom prilikom kazala kako je prvi poziv na razgovor za posao doživela veoma tragično. Pošto joj je san bio da nastavi da se bavi pevanjem, počela je plače i da se trese.

Nakon nekog vremena i otac se pomirio s činjenicom da će njegova mlađa ćerka da bude pevačica.

Karijera

Po završetku srednje škole Goca je počela da nastupa u kafanama na Ibarskoj magistrali, gde su svoje karijere započeli mnogi uspešni muzičari.

Na samom početku pevala je u kafani kod Loće gde je imala i smeštaj, a posle je počela da se druži i peva sa Vesnom Zmijanac koja je u to vreme već bila velika zvezda. Od nje je naučila mnogo, pa je Goca svake večeri punila kafane.

Otprilike u isto vreme je upoznala kompozitora i šansonjera Radeta Vučkovića. Između njih se rodila ljubav iako je on bio stariji od Goce 14 godina.

Pomogao joj je da snimi prvu ploču koju je 1984. godine objavila Diskografska kuća „Diskos“. Album se zvao „Ti mi beše od zlata jabuka“.

Goca je osam pesama otpevala u pratnji Ansambla Mirka Kodića. Tekstove za naslovnu pesmu, te numere „Zlatan prsten i haljina“, „Zbogom srećo“,“Ona nosi prsten moj“, „Zbog tebe sam živela“ i „Sve je prošlo“ napisala je sama, dok su muziku i aranžmane radli Rade Vučković i drugi saradnici.

Nedugo nakon toga je rodila ćerku, pa se povukla sa muzičke scene.

Tri godine kasnije snimila je povratnički album „Ne idi“. Na njemu su bile pesme „Tebe hoću“, „Proklinjem ljubav tvoju“, „Hvala tebi roditelju“, „Žena i drug“ i druge.

Otpevala ih je u pratnji Orkestra „Feniks“ Perice Simonovića. Uprkos tome što ni ova ploča nije naišla na veće reakcije od strane publike i kritike, Goca je nastavila da nastupa u Beogradu i drugim mestima.

Otprilike u to vreme je započela saradnju s kolegom Halidom Muslimovićem koji je napisao većinu pesmama sa njenog trećeg studijskog albuma koji se u prodaji našao 1989. godine pod naslovom „Oluja“.

Publika je imala priliku da po prvi put da čuje numere „Nemoj me folirati“, „Zabranjujem srcu da te voli“, „Sudbina hoće da budem sama“, „Suze su ti neiskrene“ i druge.

Ploču je objavila Diskografska kuća „Diskoton“, ali ni ovog puta Goca nije uspela da pronađe put do većeg broja slušalaca.

Pa ipak, potražnja za njenim nastupima nije jenjavala. Jedno vreme je pevala sa Halidom Muslimovićem. Nastupali su širom bivše Jugoslavije.

Posle osam godina diskografske pauze izdala je CD „Još sam jaka“ koji je objavila Produkcijska kuća „Zam“.

Publika je konačno prepoznala kvalitet njenih pesama pa su, pored naslovne numere, s oduševljenjem prihvatili i pesme „Koja bi bila ja“, „A ja sam ti dala sve“, „Idi, idi, odlazi“, „Ne kuni me majko“ i druge.

Većinu tekstova sa ovog albuma potpisuje Miladin Bogosavljević, dok je kompozicije radio Saša Popović. Prateće vokale je otpevala Suzana Jovanović.

Nastavila je saradnju sa Bogosavljevićem i Popovićem, a njenom timu saradnika pridružili su se i Steva Simeunović, Josip Bosanac i Tomislav Tomašević.

Goca je 1999. godine objavila peti studijski album pod naslovom „Okovi“. Pored naslovne pesme, hitovi su postale i numere „Još da mogu sebe slagati“, „Životna greška“, „Ili idi ili ja ću“, „Moja je nesreća“, „Eh što nemaš dušu“, „Ne pitaj me“ i druge.

Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom. Da tim koji pobeđuje ne treba menjati, dokazala je i sledećim albumom koji je objavila 2000. godine, a na kome je većinu pesama napisao Steva Simeunović.

Numere „Opomena“, „Sa mnom se nemoj nadati sreći“, „Još su jake uspomene“, „Hajde, hajde“ i druge publika je dobro prihvatila. Na pozitivne reakcije naišla i duetska pesma „Kaznio me život“ koju je otpevala s Enesom Begovićem.

Produkcijska kuća „Grand“ je 2002. godine izdala njen sedmi CD sa devet novih i pet bonus pesama.

Na tom albumu su bile numere „Put pod noge“, „Magija“, „To, to, lepoto“, „Žena ostavljena“, „Umri“, „Rob“ i druge. Goca je svoje obožavaoce „počastila“ i starim hitovima „Opomena“, „Kaznio me život“, „Sa mnom se nemoj nadati sreći“, „Okovi“ i „Ili idi ili ja ću“.

Već sledeće godine u prodaji se pojavio novi CD Goce Božinovske sa pesmama „Neodoljivo“, „U najboljim godinama“, „Gorko kajanje“, „Dala sam oglas“ i drugima.

Numere su pisali Dragan Brajović Braja, Bane Opačić, Jašar Ahmedovski, Marina Tucaković i Saša Dragić.

„Grand“ je dve godine kasnije objavio kompilacijski album sa najvećim hitovima Indire Radić i Goce Božinovske. Na njemu je bilo 17 Gocinih hitova, poput „Neodoljivo“, „U najboljim godinama“, „Nije mi do života“ i drugih.

Posle studijske pauze duge 10 godina pevačica je 2013. godine objavila singlove „Bio si moja svetlost, moja tama“ i „Koga da krivim“.

Iste godine je učestvovala u rijaliti programu „Farma“, odakle je izbačena zbog fizičkog sukoba sa Vesnom Rivas. Nakon teških reči Vesna je Gocu uhvatila za kosu, a organizatori su odlučili da obe učesnice izbace s imanja.

U medijima je objavljeno da je Goca Božinovska za svaku nedelju prvedenu na „Farmi“ dobijala iznos od oko 3 500 evra. Pevačica nije ni potvrdila niti demantovala te informacije.

Privatni život

Gordana Goca Božinovska je rođena 1965. godine u selu Samaila kod Kraljeva. Potiče iz radničke porodice, skromnog imovinskog stanja, a jednom prilikom je izjavila kako u kući nisu imali televizor, nego je povremeno odlazila kod komšija kako bi pogledala neku emisiju ili film.

Prema njenim rečima, oduvek je sanjala da ode iz sela, jer je smatrala da tamo ne pripada. Pisala je pisma Lepi Lukić, poznatoj pevačici narodne muzike sa molbom da je usvoji. Nakon mnogo godina obe su se smejale toj dečjoj „ludosti“.

Počela je da peva već u srednjoj školi. Prvo je nastupala u Kraljevu i okolini, a kasnije i u Vrnjačkoj Banji. Uprkos protivljenju oca uspela je da ostvari svoj san i postane pevačica.

Na jednom od nastupa u kafani na Ibarskoj magistrali upoznala je kompozitora Radeta Vučkovića. Između njih se brzo desila ljubav, pa ju je Rade odveo u Beograd.

Sa 18 godina je rodila ćerku Jelenu, a tri meseca kasnije ju je odvela kod svoje majke u Samailu gde je devojčica živela sve do 15. godine.

Goca je priznala da je bila previše mlada da bi se znala dobro starati o detetu, a majka i Rade su je podržali u nameri da nastavi karijeru. Pevačica kaže da je svakog vikenda išla da vidi Jelenu, koja do upisa u srednju školu nije želela da se odvoji od bake.

Posle tri godine braka Rade i Goca su se razveli, ali su ostali u dobrim odnosima. Iako su je, kaže, muškarci redovno „saletali“, o novoj vezi nije razmišljala sve dok 1989. godine nije upoznala kik-boksera i vođu tzv. Surčinskog klana Zorana Šijana.

Sreli su se na plaži u Herceg Novom. Goca je jednom prilikom ispričala kako je teklo njihovo upoznavanje. Naime, posle susreta na plaži izašli su na večeru, a ljubav se desila odmah.

Te večeri su se rastali, a da nisu razmenili brojeve. Jedino što je Zoran znao jeste da se pevačica vraća s odmora tri dana kasnije, pa ju je dočekao na aerodromu. Već posle druge večeri koju su proveli zajedno zaprosio ju je i Goca je pristala.

Folk zvezda je u jednom intervjuu priznala da se među njima desila „nenormalna ljubav“, praćena velikom ljubomorom, a na kraju i patnjom.

Iz te velike ljubavi dobili su ćerku Zoranu i sina Miroslava (Mirka). Godine 1996. Zoran je ostavio Gocu i decu zbog njihove komšinice Gorane koja mu je kasnije rodila sina Vukašina.

Tri godine nakon toga, tačnije 27. novembra 1999. godine u 1.30 Zoran Šijan je ubijen na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u centru Beograda.

Dok je sedeo u svom automobilu i čekao zeleno svetlo na semaforu na njega je pucano iz drugog automobila. Taj hitac je bio smrtonosan, a njegovo ubistvo nije razjašnjeno ni dvadeset godina kasnije.

Goca je u jednom intervjuu kazala da nije tačno znala čime se njen suprug bavio, te da su u njihovoj kući boravili i policajci i Surčinci.

Posle Šijanove smrt Gorana je tužila Gocu i tražila trećinu njegove kuće u Surčinu. Mirko Šijan, Gocin bivši svekar je njoj i deci dao kuću, a Gorani i njenom sinu Vukašinu stan na Bežanijskoj kosi.

Pevačica je posle bila u vezi sa Nebojšom Tubićem, poznatijim po nadimku Žabac. U medijima se spekulisalo da ju je tukao, iako je Goca uvek tvrdila da nikada nije ni povisio ton na nju, premda je često imao razloga za to.

Žabac je u novembru 2017. godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u brutanom prebijanju građevinskog preduzimača Spasoja Milićevića Spaleta. Branio se rečima da se uopšte ne seća da li je te večeri bio na mestu na kome je pretučen Milićević.

Goca je tada izjavila da ne veruje da njen bivši dečko ima ikakve veze sa tim krivičnim delom.

Na pitanja novinara zašto sada ređe snima pesme, Goca je odgovorila da se posvetila svojoj deci, ćerkama Jeleni i Zorani, te sinu Mirku.

Jelena Vučković je krenula majčinim stopama. Nakon učešća u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ snimila je nekoliko pesama, poput „Mišu moj“, „Dragane“, „Brate moj“, „Baraba“ i drugih.

Mlađa ćerka Zorana Šijan je 2013. godine diplomirala ekonomiju i upisala master studije u Beogradu. Iako izbegava da se javno eksponira, skoro svakodnevno svojim fotografijama oduševljava pratioce na „Instagramu“.

Miroslav (Mirko) Šijan je česta tema crne hronike i srpskih tabloida. Uloga „žestokog momka“ neretko je u nezogodnu situaciju dovodila i njegovu majku, koja, uprkos svemu, brani sina.

Mirko je navodno hapšen zbog posedovanja kokaina, a korisnicima društvenih mreža poznat je i po veoma brzoj vožnji, tučama i korištenju vatrenog oružja.

Pevačicina porodica je u fokus javnosti ponovo dospela nakon što Mirko započeo vezu sa Bojanom Rodić. Par je u avgustu 2021. godine dobio sina kome su dali ime Zoran, po Mirkovom ocu. Venčali su se polovinom septembra 2022. godine.

Žive zajedno sa Gocom u porodičnoj kuću u Surčinu, a pevačica u medijima često hvali sinovljevu izabranicu.

Diskografija

Albumi

 • 1984. Ti mi beše od zlata jabuka
 • 1987. Ne idi
 • 1989. Oluja
 • 1997. Još sam jaka
 • 1998. Okovi
 • 2000. Opomena
 • 2002. Put pod noge
 • 2003. U najboljim godinama

Singlovi

 • 2013. Bio si moja svetlost, moja tama
 • 2013. Koga da krivim

Kompilacije

 • 2005. Indira & Goca

Goca Božinovska na društvenim mrežama

FacebookGoca @ Facebook
InstagramGoca @ Instagram
YoutubeGoca @ YouTube