Zlatibor Lončar

Kratke informacije

Ime i prezimeZlatibor Lončar
Datum rođenja3. avgust 1971.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeLekar, hirurg, političar

Biografija

Zlatibor Lončar je srpski lekar, političar i bivši ministar zdravlja. Rođen je 3. avgusta 1971. godine u Beogradu. Oženjen je i ima jedno dete. Živi i radi u rodnom gradu.

Detinjstvo i obrazovanje

Zlatibor Lončar je rođen 1971. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu sa odličnim uspehom.

Po završetku srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, koji je završio u školskoj 1996/97 godini sa prosekom 8.50.

Naredne godine je završio pripravnički staž u Kliničkom centru Srbije. Po polaganju pripravničkog ispita, za oblast specijalizacije na matičnom fakultetu je odabrao opštu hirurgiju i položio je specijalistički ispit 2003. godine. Tokom studija, ali i po završetku istih, učestvovao je u izradi više naučno-istraživačkih radova kao autor i koautor.

Zlatibor Lončar se usavršavao i u inostranstvu – završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hururgije 2001. godine u bolnici Hameršmit (Hammersmith), u Londonu. Nakon pet godina se dodatno usavršavao u istoj bolnici. 2011. godine je završio kurs iz transplanticione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu (King’s college) u Londonu.

Karijera

Zlatibor Lončar je bio načelnik intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I, Klinike za hirurgiju Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije od 2010. godine.

Dve godine kasnije postao je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. Za načelnika Odeljenja za transplataciju imenovan je 2013. godine.

Politička karijera

Lončar je u januaru 2014. godine izabran za člana Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS). Tri meseca kasnije je na predlog Glavnog odbora SNS izabran na ministra zdravlja. Istu funkciju je obavljao i u dve Vlade Ane Brnabić, formirane posle izbora 2016. i 2020. godine.

Kontroverze

Prema svedočenjima nekoliko pripadnika Zemunskog klana, Zlatibor Lončar je bio u bliskim odnosima sa šefom kriminalne grupe Dušanom Spasojevićem.

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi je 2004. godine na suđenju ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal izjavio da je Lončar po Spasojevićevom nalogu dao smrtonosnu injekciju crnogorskom kriminalcu Veselinu Božoviću Vesku.

Navodno mu je Spasojević za uspešno završen posao dao stan na Novom Beogradu.

Prema službenim podacima, Zlatibor Lončar je deset dana nakon Božovićeve smrti kupio stan od supruge Sretka Kalinića, takođe pripadnika Zemunskog klana za 30 hiljada evra, a da bi ga par meseci kasnije prodao.

Milenkovićev iskaz je 2006. godine potvrdio i Miladin Suvajdžić, takođe pripadnik Zemunskog klana. Suvajdžićeva uloga je u to vreme, navodno bila kupovina nekretnina i vozila.

Tokom svedočenja Lončar je negirao optužbe i nikad nije procesuiran[1].

Milomir Kaličanin, osuđeni pripadnik Zemunskog klana je 2005. godine svedočio da su u centralu klana u Šilerovoj ulici često dolazili mnogi policajci, fudbaleri, te lekari Lončar i Risović[2].

Velimir Ilić, lider Nove Srbije je u januaru 2017. godine javnosti pokazao fotografije Zlatibora Lončara i pokojnog Dušana Spasojevića, zajedno s ostalim članovima kriminalnog klana, te fudbalerima Dankom Lazovićem i Dragoljubom Jeremićem.

Fotografije su, navodno, nastale pre atentata na Zorana Đinđića, dok je Lončar bio na specijalizaciji.

Na sve to je reagovao i Aleksandar Vučić, koji je u tom momentu bio predsednik Vlade Srbije. On je izjavio da mu je Lončar kazao da je fotografija nastala nakon što je operisao Spasojevićevog oca, te da ga je ovaj pozvao u kafić kako bi mu se zahvalio.

Velimir Ilić je na ovo obrazloženje odgovorio da specijalizanti ne mogu da operišu pacijente[3].

Privatni život

Zlatibor Lončar je rođen 1971. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu.

Oženjen je Vesnom Lončar sa kojom ima ćerku. Vesna Lončar je pravnica, a neko vreme je bila i predsednica Nadzornog odbora Pošte Srbije.

Na sudu je, između ostalih, zastupala bliske saradnike narkobosa Darka Šarića. Branila je i Predraga Malog, brata ministra Siniše Malog, te Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučiča. Branjenik Vesne Lončar je bio i Nikola Petrović, generalni direktor Elektromreže Srbije[4].

Reference

[1] https://www.krik.rs/ministar-loncar-u-stanu-zemunskog-klana/

[2] https://www.krik.rs/loncar-sa-fudbalerima-u-silerovoj/

[3] https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=01&dd=27&nav_category=11&nav_id=1224648

[4] https://www.b92.net/info/vesti/pregled_stampe.php?nav_id=1013837