Zlatibor Lončar

Kratke informacije

Ime i prezimeZlatibor Lončar
Datum rođenja3. Avgust 1971.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeLekar, Hirurg, Ministar

Biografija

Zlatibor Lončar je srpski lekar i ministar zdravlja. Rođen je 3. avgusta 1971. godine u Beogradu. Oženjen je i ima jedno dete.

Lončar je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu sa odličnim uspehom. Po završetku srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, koji je završio u školskoj 1996/97 godini sa prosekom 8,50. Naredne godine je završio pripravnički staž u Kliničkom centru Srbije. Po polaganju pripravničkog ispita, za oblast specijalizacije na matičnom fakultetu je odabrao opštu hirurgiju i položio je specijalistički ispit 2003. godine. Tokom studija, ali i po završetku istih, učestvovao je u izradi više naučno-istraživačkih radova kao autor i koautor.

Zlatibor Lončar se usavršavao i u inostranstvu – završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hururgije 2001. godine u bolnici Hameršmit (Hammersmith), u Londonu. Nakon pet godina se dodatno usavršavao u istoj bolnici. 2011. godine je završio kurs iz transplanticione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu (King’s college) u Londonu.

Lončar je bio načelnik intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I, Klinike za hirurgiju Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije od 2010. godine. Dve godine kasnije postao je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. 2013. godine imenovan je za načelnika Odeljenja za transplataciju.

Postavljen je na poziciju ministra zdravlja Republike Srbije 27. aprila 2014. godine kao nestranačka ličnost.