Haris Seferović

Kratke informacije

Ime i prezimeHaris Seferović
Datum rođenja22. februar 1992.
Mesto rođenjaSurze
DržavaŠvajcarska
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina186 cm

Biografija

Haris Seferović je švajcarski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u portugalskom klubu Benfika i reprezentaciji Švajcarske. Od juna 2022. godine je na pozajmici u Galatasaraju. Rođen je 22. februara 1992. godine u Surzeu u centralnoj Švajcarskoj.

Profesionalnu karijeru je započeo u klubu Grashoper, a u januaru  2010. godine je potpisao je ugovor s italijanskom Fiorentinom. Nakon toga je pozajmljen Novari.

Ugovor sa španskim Real Sosijedadom je potpisao polovinom 2013. godine, a nakon toga je prešao u frankfurtski Ajntrahtraht, gde je proveo tri sezone.

Haris je 2017. godine potpisao ugovor sa lisabonskom Benfikom. Klub ga je u junu 2022. godine poslao na jednosezonsku pozajmicu u turski Galatasaraj.

Seferović je od 2007. godine član reprezentacije Švajcarske. Prošao je skoro sve mlađe selekcije, a debi u seniorskom dresu je doživeo 2013. godine.

Predstavljao je svoju zemlju na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, te Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Haris Seferović je napravio 1999. godine kada je počeo da trenira sa lokalnim klubom iz rodnog Surzea.

Četiri godine kasnije prešao je u Lucern. Tri godine je trenirao u mlađim ekipama Lucerna, pre nego što ga je primetio skaut Grashopera.

Grashoper

Seferović je 26. aprila 2009. godine prvi put nastupio u timu Grashopera tokom meča Superlige Švajcarske sa Nešatel Kasamaksom. U januaru sledeće godine je proglašen najboljim mladim fudbalerom kantona Lucern.

Fiorentina

Haris Seferović je 29. januara 2010. godine potpisao ugovor vredan 2.1 milion evra s italijanskim prvoligašem Fiorentinom. Narednog dana uprava kluba je objavila da je ugovor zaključen, a Seferović je postao deo „Viola“.

Ipak, 4. avgusta 2011. godine je pozajmljen švajcarskom prvoligašu Nešatel Ksamaksu. Tu je odigrao deset utakmica i postigao četiri gola.

Krajem januara 2012. godine Fiorentina ga je pozajmila italijanskom prvoligašu Lečeu. Posle pet odigranih utakmica bez pogodaka, pozajmljen je drugoligašu Novari. U klubu iz Pijemonta odigrao je 18 mečeva i postigao deset golova.

Seferović je 17. aprila na susretu sa Livornom postigao het-trik, a njegov tim je slavio rezultatom 3:1.

Real Sosijedad

Haris je 11. jula 2013. godine potpisao ugovor vredan dva miliona evra sa španskim prvoligašem Real Sosijedadom. Debi u La Ligi je doživeo 16. avgusta iste godine, kada je „zatresao mrežu“ Getafea i osigurao pobedu svom novom timu od 2:0.

Četiri dana kasnije savladao je golmana francuskog Liona tokom kvalifikacija za Ligu šampiona.

U toku prve sezone zabeležio je 24 ligaška nastupa, od toga devet kao član startne jedanaestorke, te postigao dva gola. Prvi Lionu, a drugi ušavši kao zamena za Karlosa Velu (Carlos Alberto Vela Garrido) tokom susreta s Osasunom. Real Sosijedad je tada slavio rezultatom 5:0.

Treći gol u belo-plavom dresu je postigao 18. decembra savladavši golmana Algesirasa. Sosijedad je slavio ubedljivu pobedu od 4:0 u borbi za titulu Kupa Kralja.

Ajntraht

Haris Seferović je 1. avgusta 2014. godine potpisao trogodišnji ugovor sa nemačkim bundesligašem Ajtrahtom iz Frankfurta. Predstavljajući novog napadača, čelnici kluba su istakli „Namerno smo izabrali mladog igrača koji već ima zavidno iskustvo, ali koji ima još mnogo prostora da poboljša svoju igru.“

U dresu frankfurtskih „Orlova“ prvi put je nastupio 16. avgusta, te već u devetom minutu meča zatresao mrežu Viktorije iz Berlina. Ajntraht je slavio pobedu od 2:0 u prvoj rundi Kupa Nemačke.

Nedelju dana kasnije debitovao je i u Bundesligi, postigavši jedini gol za Frankfurt protiv Frajburga.

Njegov klub je 25. oktobra poražen rezultatom 4:5 od Štugarta na domaćem terenu, a Seferović je zbog žutog kartona morao da ode na klupu.

U februaru 2017. godine je zbog oštrog starta nad Hertinim centralnim bekom Niklasom Starkom (Niklas Stark) dobio direktni crveni karton i „zaradio“ suspenziju od tri meča. Osim toga, morao je da određenu svotu novca donira u dobrotvorne svrhe.

U borbi za trofej Kupa Nemačke odigrao je četiri meča i postigao jedan gol tokom susreta s Hanoverom. Ajtraht je stigao do finala gde je poražen od Borusije iz Dortmunda rezultatom 2:1.

Benfika

Seferović je 2. juna 2017. godine potpisao petogodišnji ugovor sa portugalskim prvoligašem Benfikom. Prvi put je u dresu lisabonskih „Orlova“ nastupio 5. avgusta u meču protiv Vitorije. Postigao je drugi od tri pogotka, a njegov tim je slavio u Superkupu Portugalije.

Četiri dana kasnije je debitovao u portugalskoj Primeri „zatresavši mrežu“ Brage. U oktobru ga je Nunjo Gomeš (Nuno Gomes), legenda Benfike opisao kao jednog od najvrednijih igrača u timu.

Do juna 2018. godine je odigrao ukupno 29 mečeva i postigao sedam golova.

Iako je sezonu 2018/19 započeo kao tek četvrti izbor trenera Ruja Vitorije (Rui Vitória), Seferović je 11. januara 2019. godine postao najbolji strelac u timu koji je kasnije preuzeo Bruno Lage (Bruno Lage).

Haris je tokom sezone postizao pobedničke golove na susretima sa Portom i ekipom Vitorije. Osim toga, postigao je prvi pogodak na gostovanju kod Sportinga, kada su izborili pobedu od 4:2.

I na međunarodnim takmičenjima je nizao dobre rezultate. Doneo je pobedu Benfiki nad Galatasarajem od 2:1 u 32. kolu Lige Evrope 14. februara. Ovim golom, 17. te sezone privremeno je postao najbolji strelac u svim ligama sveta u 2019. godini.

Sezonu je okončao sa 23 gola u ligi, te postao tek drugi švajcarski igrač koji je proglašen najboljim strelcem u nekoj od stranih liga.

Posle osvajanja naslova prvaka, Seferović je potpisao novi ugovor sa Benfikom do 2024. godine. Otkupna klauzula je povećana na 60 miliona evra.

Sledeće sezone je smanjio broj golova jer je dominaciju preuzeo Karlos Vinicius (Carlos Vinícius). Kada je Brazilac pozajmljen Totenhemu, Seferović se ponovo vratio u prvi plan. Postigao je 22 gola, samo jedan manje od najboljeg strelca lige, Sportingovog Pedra Gonkalvesa (Pedro Gonçalves).

Česte povrede sprečile su da briljira i u sezoni 2020/21. Naime, Seferović je od januara do marta morao da propusti čak 13 utakmica.

Galatasaraj

Haris Seferović je 19. juna 2022. godine potpisao ugovor o pozajmici sa turskim Galatasarajem. Ugovor je vredan milion evra, a ima i opciju trajnog prelaska za 2.5 miliona evra. Kao član startne jedanaestorke debitovao je 7. avgusta pred pobedu nad Antalijasporom od 1:0.

Reprezentativna karijera

Haris Seferović je od 2007. godine član omladinske selekcije Švajcarske. Sa U-17 timom je osvojio Svetsko prvenstvo u Nigeriji, gde je proglašen najboljim strelcem turnira.

Postigao je ukupno pet golova, uključujući i onaj pobednički u finalu protiv domaćina Nigerije.

Pred meč Bosne i Hercegovine i Slovenije 2013. godine izrazio je želju da zaigra za zemlju u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Međutim, kasnije je prihvatio poziv švajcarskog selektora i debitovao u prijateljskom meču protiv Grčke ušavši kao zamena Mariju Gavranoviću u 20. minutu meča.

Treći put je nastupio za Švajcarsku 8. juna 2013. godine kada je ušao kao zamena Josipu Drniću 15 minuta pre kraja susreta sa Kiprom. Seferović je postigao jedini gol na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Selektor Otmar Hicfild (Ottmar Hitzfeld) ga je pozvao da igra za reprezentaciju Švajcarske na Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu.

Na startu turnira njegov tim se sastao s Ekvadorom, a Seferović je ušao kao zamena tokom poslednjih 15 minuta meča i postigao odlučujući pogodak tri minuta pre kraja sudijske nadoknade.

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine postigao je tri gola, uključujući i dva u prvom poluvremenu susreta sa San Marinom. Selektor Vladimir Petković ga je izabrao u tim koji je predstavljao Švajcarsku na Evropskom prvenstvu koje je 2016. godine održano u Francuskoj.

Usledile su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine tokom kojih je postigao još četiri pogotka, od kojih su dva završila u mreži Andore. Petković ga je pozvao da predstavlja Švajcarsku na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Švajcarska se 18. novembra 2018. godine u meču Lige nacija sastala sa Belgijom. Gubili su rezultatom 0:2, a potom je Seferović postigao tri od pet golova i pomogao da se selekcija plasira u finale tog takmičenja. Nakon finala koje je održano u maju 2019. godine, Švajcarska je zauzela četvrto mesto.

Selektor mu je ponovo ukazao poverenje pred početak Evropskog prvenstva 2020. godine. Švajcarska se 28. juna 2022. godine sastala sa Francuskom, a Seferović je postigao dva gola glavom. Posle isteka regularnog dela utakmice rezultat je bio 3:3, a pobedili su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Time su uspeli da sa Evra 2020 izbace aktuelne vicešampione sveta.

Posle 120 minuta i devet izvedenih penala u polufinale Evropskog prvenstva je ipak prošla „crvena furija“.

Privatni život

Haris Seferović je rođen 1992. godine u švajcarskom gradu Surzeu. Njegovi roditelji, Hamzo i Šefika Seferović su poreklom iz Sanskog Mosta (Bosna i Hercegovina), a u Švajcarsku su doselili krajem 80-ih godina prošlog veka.

Uprkos tome što je rođen u Švajcarskoj, Seferović ne zaboravlja rodno mesto svojih roditelja. Zato vrlo često pomaže ljudima u Sanskom Mostu i Bosni i Hercegovini.

Organizuje donacije i lično pomaže demobilisanim borcima, samohranim majkama, bolesnim osobama i svima kojima je pomoć preko potrebna.

Haris je veoma vezan za porodicu što je i pokazao posvetivši gol protiv Ekvadora svomeocu Hamzi koji je toga dana slavio rođendan i, naravno, sinov pogodak na Svetskom prvenstvu.

Ako se uzme u obzir činjenica da je Haris jedino dete u porodici Seferović, ne čudi što su mu upravo roditelji najveća podrška u životu i karijeri.

Osim porodice i prijatelja, veliku podršku mu pruža i devojka Amina sa kojom je u vezi tri godine. Svojim atraktivnim izgledom Amina pleni pažnju gde god se pojavi, a švajcarski mediji su je nedavno oštro iskritikovali jer se neprimereno obukla pred ispraćaj reprezentacije na Mundijal u Rusiju.

Naime, Amina je „zaboravila“ da obuče grudnjak, ali to je samo deo stajlinga koji su Švajcarci ocenili „neprimerenim“. Ipak, čini se da joj mnogo ne smetaju kritike, pa svoje „modne izlete“ rado deli na društvenim mrežama.

U jednom intervju Seferović je rekao da slobodno vreme provodi gledajući filmove i serije i igrajući video igrice, te da mu je omiljena glumica Karla Juri (Carla Juri), a omiljeni superjunak Supermen.

Haris rado sluša muziku, a posebno su mu drage Tina Tarner (Tina Turner) i Bijonse (Beyoncé Giselle Knowles).

Nerado priznaje da voli brzu hranu, ali i da mu je posebno draga francuska i španska kuhinja. Kaže da ne pije alkohol, te da mu je omiljeni napitak kafa. Osim fudbala, voli i američki fudbal i košarku.

Haris i Amina su dugogodišnju vezu krunisali tajnim venčanjem u Portugalu u aprilu 2019. godine. Slavlje za porodicu i prijatelje priredili su polovinom juna iste godine u Lucernu. Goste su zabavljali pevači Enes Begović i Denial Ahmetović.

Titule

Klupske titule

  • 2016/2017. Kup Nemačke s Ajntrahtom
  • 2017. Superkup Portugalije s Benfikom
  • 2019. Superkup Portugalije s Benfikom

Reprezentativne titule

  • 2009. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina

Pojedinačne titule

  • 2009. proglašen za najboljeg strelca Svetskog prvenstva 2009. godine
  • 2009. proglašen najboljim mladim fudbalerom u Bosni i Hercegovini
  • 2018/19. osvojio Srebrnu loptu portugalske Primere
  • 2018/19. uvršten u idealnu jedanaestorku Primere
  • 2019. proglašen najboljim fudbalerom u Švajcarskoj
  • 2020/21. uvršten u idealnu jedanaestorku Primere

Haris Seferović na društvenim mrežama

InstagramHaris @ Instagram