Džejms Mej (James May)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžejms Mej (James May)
Datum rođenja16. januar 1963.
Mesto rođenjaBristol
DržavaEngleska
PrebivališteLondon
ZanimanjeVoditelj, novinar, kolumnista

Biografija

Džejms Daniel Mej (James Daniel May) je engleska TV ličnost, voditelj, novinar, kolumnista i preduzetnik planetarno poznat kao deo voditeljskog trija automobilskih šou programa: BBC-evog „Top Gear-a“, od 2003. do 2015. godine i Amazonovog „The Grand Tour“.

Mej je od 2016. godine direktor produkcije nezavisne televizijske producentske kuće „W. Chump & Sons“ koju je osnovao sa kolegama Džeremijem Klarksonom (Jeremy Clarkson) i Ričardom Hamondom (Richard Hammond), te producentom Endijem Vilmanom (Andy Wilman).

Mej, Klarkson i Hamond čine voditeljski trio koji je 12 godina bio zaštitno lice emisije „Top Gear“, sve do 2015. godine kada su napustili BBC zbog Klarksonovog sukoba sa upravom.

Naredne godine su pokrenuli autorsku emisiju o automobilima „The Grand Tour“ koja se ekskluzivno snima u saradnji sa platformom Amazon prajm (Amazon Prime).

Iako je u štampanim medijima aktivan od ranih 80-tih godina prošlog veka, debitantski nastup na televizije je imao 1998. godine kao voditelj emisije „Driven“ za britanski „Kanal 4“ (Channel 4).

Bio je zaposlen i kao pomoćni urednik u časopisima „The Engineer“ i „Autocar“ i redovni kolumnista čuvenog „The Daily Telegraph-a“. Poznate su i njegove samostalne emisije u kojima se bavi rastavljanjem i sastavljanjem stvari, eksperimentima, naukom, igračkama, vinima, tehnologijom i slično.

Mej je 2007. godine nominovan za nagradu Kraljevskog televizijskog društva (Royal Television Society Award) u kategoriji Najboljeg voditelja za angažman u „Top Gear-u“.

Živi u distriktu Hamersmit (Hammersmith) u zapadnom Londonu. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 40 miliona dolara (2022. godina). Visok je 1.83m.

Detinjstvo i mladost

Džejms Mej je rođen 16. januara 1963. godine u gradu Bristolu, u jugozapadnoj Engleskoj. Njegovi roditelji su Džejms Mej stariji (James May Sr) i Katlin Mej (Kathleen May). Ima dve sestre, Saru (Sarah) i Džejn (Jane) i brata o čijem identitetu nema podataka.

Često se selio i sa porodicom je proputovao veliki deo Engleske, a neretko ističe da je imao vrlo srećno i bezbrižno detinjstvo. Kada je imao tri godine za Božić je dobio igračku karakterističnog crvenog engleskog autobusa koju čuva i danas. Tada se rodila i ljubav prema automobilima.

Kao dete maštao je o tome da postane pilot borbenog aviona ili hirurg. Godinama kasnije, tačnije u oktobru 2006. godine Mej je dobio dozvolu za pilotiranje lakih aviona i time delimično ispunio dečački san.

Pohađao je Osnovnu školu „Karlion endavd“ (Caerleon Endowed Junior School) u Njuportu (Newport). Porodica se potom preselila u Južni Jorkšir (South Yorkshire), a Mej se upisao u Osnovnu školu „Oakvud“ (Oakwood Comprehensive School) u Roderamu (Rotherham). Pevao je i u crkvenom horu.

Pohađao je koledž „Pendl“ (Pendle College) pri Lankasterskom univerzitetu (Lancaster University). Obrazovao se na polju muzičke umetnosti, posebno kao pijanista, a dodatno je svirao i čembalo, flautu i saksofon. U julu 2010. godine Mej je dobio počasnu diplomu Univerziteta Lankaster.

Po završetku koledža kratko je radio u bolnici u Čelsiju (Chelsea) kao administrativni radnik, ali i u državnoj službi. Kao osamnaestogodišnjak od oca je dobio svoj prvi automobil – Mk1 Vauxhall Cavalier.

Novinarska karijera

Tokom 80-ih i početkom 90-ih godina 20. veka Mej je radio u štampanim medijima i to na poziciji pomoćnika urednika, prvo u časopisu „The Engineer“, a potom i u „Autocar-u“.

Posebno je zabavna priča o tome kako je otpušten iz „Autocar-a“, jedne od najstarijih i najuticajnijih automobilskih publikacija na svetu. 1992. godine je dobio zadatak da sastavi godišnji pregled novih automobila i da ga pripremi za objavu u sklopu rubrike „Road Test Yearbook“.

Posao je bio toliko dosadan i trajao je mesecima da je Mej odlučio da se zabavi tako što je u novinskom članku napisao i tajnu poruku u obliku akrostiha koja nije bila vidljiva na prvo čitanje.

Na svakoj stranici su bili ispisani pregledi i to za dva automobila, svaki je počinjao velikim crvenim slovom, a rubrika je imala nekoliko desetina stranica. Na početnim stranicama Mej je od inicijalnih slova ispisao poruke kao što su put (road), test, godina (year) ili knjiga (book).

Početna slova na sledećim stranicama naizgled su bila nepovezana, ali pažljivim čitaocima je zapalo za oko da i ona ispisuju poruku i to doslovno: „So you think it’s really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it’s a real pain in the arse.“

Čitaoci su počeli da zovu redakciju „Autocar-a“ zainteresovani za to da li je u pitanju bila nagradna igra i kakvu nagradu će dobiti jer su dešifrovali skrivenu poruku.

Urednici nisu delili isti smisao za humor kao i Mej, pa su mu udelili otkaz čim je sve isplivalo na videlo. Da stvar bude tragičnija, on je potpuno zaboravio na šaljivi akrostih jer je prošlo izvesno vreme od trenutka kada ga je poslao redakciji do štampanja i objavljivanja.

Nakon otkaza karijeru je nastavio kao kolumnista za prestižni „The Daily Telegraph“, pisao je novinska članke i za „Top Gear“ magazin, a bio je angažovan i u „Car Magazine-u“ gde je imao redovnu kolumnu pod nazivom „England Made Me“.

Top Gear

Džon Bentli (Jon Bentley), producent prvobitnog serijala „Top Gear-a“ , je početkom 1990-ih razmatrao Meja za jednog od voditelja popularne emisije i omogućio mu je test snimanje sa posebnim super laganim sportskim automobilom – Caterham.

Tada nije dobio angažman jer je urednike BBC-a previše podsećao na Džeremija Klarksona koji je već bio stalni član „Top Gear-ove“ postave.

Šansu da učestvuje u snimanju dobio je 1999. godine, kada je, ironično, upravo Klarkson napustio „Top Gear“ predosećajući neminovnu propast zastarelog formata nekada zabavne emisije o automobilima.

Mej je bio voditelj u 41. sezoni prvobitnog „Top Gear-a“ u deset epizoda koje su emitovane od marta do juna 1999. godine.

Redizajnirani „Top Gear“ počeo se emitovati na BBC-evom drugom programu u oktobru 2002. godine. Mej nije bio deo nove voditeljske ekipe koju su tada činili Klarkson, Hamond i Džejson Dov (Jason Dawe).

Na kraju prve sezone Dov odlučuje da napusti emisiju, a producent Endi Vilman se daje u potragu za  novim voditeljem koji treba da se dopadne mladoj, modernoj publici.

Džejms Mej je pozvan na audiciju na kojoj je nasmejao kompletnu ekipu kada im je objasnio da vozi 14 godina starog Bentlija (Bentley) i da nema nikakvih problema sa sipanjem goriva jer je otkrio da ako u supermarketima Tesko (Tesco) potroši 50 funti dobija 5 funti besplatnog goriva.

Jedini problem sa kojim se suočavao tih dana je bio što mu je kuća bila puna pokvarene i ustajale hrane. Posao je bio njegov.

U periodu od 2003. do 2015. godine Mej je snimio 174 epizode „Top Gear-a“.

Sa Džeremijem Klarksonom je postao jedan od prvih ljudi koji su autom došli na magnetni Severni pol i to u prilagođenoj Tojoti hiluks (Toyota Hilux). Klarkson će za vreme snimanja istaći da je Mej zapravo prvi čovek koji je autom došao na Severni pol, a nije želeo ni da bude tu, već ga je producent primorao.

Od mnogobrojnih ludorija koje je smislio trojac bez kormilara izdvajaju se posebna izdanja „Top Gear-a“, tzv. specijali, kada su za potrebe snimanja i svojevrsnih avantura Mej, Klarkson i Hamond u polovnim automobilima obilazili Vijetnam, Srednji Istok, Indiju, Afriku, Burmu, Australiju, Patagoniju…

Organizovali su i Zimske olimpijske igre i fudbalske mečeve, oboje sa automobilima kao glavnim učesnicima.

Za vreme snimanja 16. sezone u sirijskoj pustinji Mej je nezgodno pao i udario glavom u kamen što je prouzrokovalo ozbiljan potres mozga.

2015. godine, nakon 21 uspešne sezone,  Džejms Mej je napustio „Top Gear“ i to nakon što je BBC doneo odluku da, zbog neslaganja i čestih razmirica koje su rezultirale i fizičkim obračunom, ne produži ugovor sa Džeremijem Klarksonom.

Mej je javno istupio i naglasio da je njemu i Ričardu Hamondu ponuđeno da ostanu na voditeljskim pozicijama, a da se pronađe odgovarajuća zamena za Klarksona, ali da on nije bio spreman na takve ustupke i da bi to bio očajnički potez koji bi uništio reputaciju emisije.

To je bio kraj jedne ere, ali i početak nove avanture za Meja, Klarksona i Hamonda – avanture zvane „The Grand Tour“.

The Grand Tour

Trojica voditelja sa producentom Vilmanom su 2015. godine osnovali nezavisnu producentsku kuću „W. Chump & Sons“ i odlučili da nastave da rade ono što najbolje znaju, da snimaju emisije o automobilima i da se pri tom ludo zabavljaju.

U saradnji sa platformom Amazon prajm nastala je „The Grand Tour“, emisija konceptom slična „Top Gear-u“, ali sa novim šarmom, snimana na neverovatnim lokacijama koja privlači i stare gledaoce, ali i potpuno novu publiku, posebno u Severnoj Americi.

Mej je u periodu od 2016. do 2019. godine snimio 38 epizoda, sve od Hrvatske do SAD, Kolumbije i Kine.

Druge televizijske emisije i autorska ostvarenja

Džejms Mej je od 2005. godine počeo da snima i druge emisije, prvenstveno zabavnog karaktera. Neke su bile potpuno autorske, neke u saradnji sa drugim poznatim TV voditeljima, a većina je snimljena u produkciji BBC-a.

21. decembra 2005. godine na BBC-evom drugom kanalu premijerno je emitovana prva epizoda emisije „James May’s Top Toys“. U šest jednosatnih epizoda Mej je predstavljao popularne igračke, ali u potpuno nezamislivom okruženju.

Figuru Action Man-a je izbacio iz helikoptera da proveri da li mu funkcioniše padobran, a potom je i pucao na nju poluatomatskom puškom.

Uz zavidnu gledanost Mej je snimio još jednu dodatnu epizodu pod nazivom „James May: My Sisters’ Top Toys“ koja je premijerno prikazana 23. decembra 2007. godine.

Zaljubljenik u igračke i u eksperimentisanje, Mej je snimio još jedan serijal sa sličnom premisom, ali u nešto drugačijim okvirima. Emisiju „James May’s Toy Stories“ gledaoci su mogli da prate od oktobra do decembra 2009. godine.

Kroz šest epizoda Mej je pokušao da popularne igračke iz svog detinjstva uklopi u savremeni život, ali naravno ne na svakodnevan način, pa ih je uvećao do veličine koja bi bila pogodna za svakodnevno korištenje.

U avgustu 2009. godine Mej je sagradio kuću od Lego kockica u punoj veličini na vinogradu u blizini grada Dorkinga. Ideja da se kuća prebaci u tematski park Legolend (Legoland) je propala jer su troškovi prebacivanja bili previsoki.

Osim glavnih šest epizoda, snimljene su i dodatne četiri koje su emitovane uglavnom oko Božića sve do 2014. godine.

26. novembra 2006. godine premijerno je prikazana prva epizoda serijala „Oz and James’s Big Wine Adventure“ u kome je poznati enolog Oz Klark (Oz Clarke) poveo Džejmsa na putovanje kroz Francusku gde ga je učio o vinima, njihovoj pripremi, degustaciji i određivanju kvaliteta.

Kroz pet epizoda prve sezone Oz i Džejms su krstarili kroz Francusku u Jaguaru XJ-S kabrioletu iz 1989. godine.

Druga sezona emitovana je od 16. oktobra do 18. decembra 2007. godine i imala je osam epizoda koje su snimane u Kaliforniji (California) u SAD.

Klark i Mej su zadržali isti koncept uz obilaženje vinograda i vinara, ali su ovog puta kilometre savladavali u „kući na točkovima“ – Monaco motorhome-u, a vozili su i Ford Mustang i Mini.

Uspešnu saradnju Mej i Klark su zaključili u januaru 2009. godine kada je počelo emitovanje treće sezone njihovog serijala, ovog puta pod novim imenom „Oz and James Drink to Britain“.

Prva epizoda je imala 3.4 miliona gledalaca. Za razliku od prethodnih emisija Džejms i Oz se ovog puta nisu bazirali samo na vina, već na razne vrste alkohola koje se proizvode i piju u Velikoj Britaniji i Irskoj. Automobil koji su izabrali za ovo putovanje bio je Rolls-Royce Corniche kabriolet iz 1982. godine.

Mej je 2007. godine bio vrlo zaposlen, pa je osim pomenutih emisija o igračkama i ispijanju vina u letnjoj programskoj šemi imao još jedan zabavni dokumentarac – „James May’s 20th Century“.

Serija se bavi raznim pronalascima i otkrićima iz 19. i 20. veka. U jednoj od epizoda Mej je leteo u borbenom avionu Eurofighter Typhoon Kraljevskih vazdušnih snaga (Royal Air Force) i to brzinom od 2 124 km/h.

„James May’s Big Ideas“ je mini serija od tri epizode emitovane u septembru i oktobru 2008. godine u kojoj Mej putuje širom sveta u potrazi za načinima implementiranja koncepta naučno fantastičnih ideja.

U prvom delu Džejms se dotakao teme o putovanjima i ličnom transportu, u drugom je bilo govora o robotima, a u trećem o iskorištavanju raznih vidova energije.

„James May on the Moon“ je BBC-jev dokumentarac snimljen u čast 40. godišnjice sletanja na Mesec. Emitovan je 21. juna 2009. godine.

Mej je razgovarao sa članovima Apolo (Apollo) tima koji su dobili priliku da hodaju po  Mesečevoj površini, a kako bi osetio u kakvim uslovima su radili i kako su se osećali prilikom lansiranja i sam je doživeo bestežinsko stanje i G-silu.

U saradnji sa Vazdušnim snagama SAD prošao je trodnevni program pripreme za boravak u svemiru i ispunio je dečački san da postane astronaut barem na nekoliko sati. Bio je član posade aviona Lockheed U-2 koji za vreme leta dostiže visinu od 21 000 metara. Pripreme i let su prikazane u emisiji pod nazivom „James May at the Edge of Space“.

„James May’s Man Lab“ je još jedna u nizu autorskih emisija koja se uspešno prikazivala na BBC-u. Mej je kroz tri sezone i 13 epizoda istraživao tradicionalne veštine koje su se izgubile u životima modernih muškaraca i pokušavao da nađe način kako da ih sačuva od zaborava. Emitovana je u periodu od oktobra 2010. do aprila 2013. godine.

„James May’s Things You Need to Know“ je emisija koja odgovara na ključna pitanja svakodnevnog života, od toga šta sve čini ljudski organizam , do toga zašto i kako univerzum funkcioniše tako savršeno. Serija je imala dve sezone emitovane 2011. i 2012. godine i ukupno devet epizoda, tri u prvoj i šest u drugoj.

„James May: The Reassembler“ je dokumentarna serija u kojoj njen voditelj i autor rastavlja razne predmete i delove tehnologije, uglavnom iz prošlosti. Emitovana je na BBC-evom četvrtom programu i to od 2016. godine, kada je Mej već uveliko snimao „The Grand Tour“ za Amazon prajm.

U dve sezone i ukupno sedam epizoda rastavljeni su kosilica, telefon, električna gitara, mikser, gramofon…

U 2019. godni Mej je angažovan na dva projekta, Amazonovom „Our Man In…Japan“ i BBC-evom „James May’s Big Trouble in Model Britain“.

Foodtribe

Mej je u avgustu 2019. godine pokrenuo kulinarski kanal pod nazivom „Foodtribe“. Opisao ga je kao „mesto za sve što je hrana za sve vrste ljudi“, mesto gde svako može gledati, učiti, igrati se i raditi sa hranom. Kanal je do aprila 2022. godine skupio čak 384 hiljade pretplatnika na „JuTjubu“.

Avantura u Japanu

U januaru 2020. godine platforma „Amazon Prime Video“ je premijerno emitovala putopisni dokumentarac pod nazivom „Džejms Mej: Naš čovek u Japanu“ („James May: Our Man in Japan“).

Reč je o serijalu od šest epizoda u kojima su gledaoci mogli da vide Džejmsovo putovanje od krajnjeg severa do juga Japana.

On je tri meseca istraživao ovu zemlju, učestvovao u raznim aktivnostima kako bi istinski razumeo Japan koji ga je dugo intrigirao. Tokom posete velikih gradova, poput Kjota i Tokija pratila ga je grupa raznih vodiča i prevodilaca.

Serija je očito dopala gledaocima, a na sajtu IMDb je zaradila ocenu 8.3.

Oh Cook!

Polovinom novembra „Amazon Prime Video“ je premijerno emitovao emisiju „James May: Oh Cook!“. Reč je o kulinarskom šou u kome Džejms iz epizode u epizodu pokušava da skuva različita jela iz određenih delova sveta.

Privatni život

Od 2000. godine je u ljubavnoj vezi sa Sarom Frejter (Sarah Frater), plesnom kritičarkom i blogerkom.  Žive zajedno u zapadnom Londonu, nemaju dece. Prisutni su na engleskoj javnoj sceni, ali vrlo retko govore o svojoj romansi i strogo čuvaju privatnost.

Mej je bio jedna od 200 javnih ličnosti koje su potpisale pismo „Gardijanu“ (The Guardian) u kome se protive nezavisnosti Škotske. Pismo je objavljeno u avgustu 2014. godine, pre septembarskog referenduma o pitanju škotske nezavisnosti.

U junu 2016. godine javno je zagovarao ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Mej je 2020. godine kupio polovinu vlasništva nad pabom „The Royal Oak“ u mestu Svalovklif. Reč je o građevini koja datira iz ranog 18. veka, a uvrštena i na listu zaštićenih objekata.

Automobili

Neosporni obožavalac automobila Mej je u svom voznom parku posedovao ili i dalje ima sledeće modele:  Saab 9-5 aero, Bentley T2, Rolls Royce phantom, Triumph 2000, Rover P6, Alfa Romeo 164, Rolls Royce corniche, Jaguar XJS, Range Rover, Fiat panda, Datsun 120Y, Porsche 911 carrera S, Vauxhall cavalier, Ferrari F430, Ferrari 458 Italia, Ferrari 458 speciale, Porsche 911, Porsche boxster S, BMW i3, Mini cooper, Citroën Ami, Mazda MX-5, Alpine A110…

U svom vlasništvu imao je i dva laka aviona propelerca: Luscombe 8A „Silvaire“ i  American Champion 8KCAB Super Decathlon.

Zanimljivosti

Ima svoj kanal na You Tube servisu pod nazivom „JM’s unemployment tube“ sa više od 230 hiljada pratilaca. 2016. godine je sa Klarksonom i Hamondom pokrenuo društvenu mrežu za ljubitelje automobila pod imenom „DriveTribe“. Aktivan je i na Tviteru (Twitter).

Televizijskoj publici je poznat i po nadimku „Kapetan spori“ (Captain Slow) koji su mu nadenuli Klarkson i Hamond zbog oprezne, pažljive i prevashodno spore vožnje.

Uprkos tome u dva navrata je vozio brzinom većom od 400 km/h, oba puta automobil Bugati vejron (Bugatti Veyron): 2007. godine 407 km/h, a 2009. godine 417km/h.

Vozački ispit je položio iz drugog pokušaja. Prati ga glas da je vrlo pristojan, ljubazan, pristupačan… Zaštitni znak su mu razbarušena kosa i košulje sa cvetnim uzorkom. Nikada ne koristi alat dok ga ne poreda prema veličini od najvećeg do najmanjeg. Osim automobila zaljubljenik je i u motore i u vozove. Plaši se visine.

Tokom godina se okušao i kao pisac. Dogodovštine sa snimanja mnogobrojnih emisija objavio je i kao zbirke priča, pa je u periodu od 2006. do 2017. godine štampano i objavljeno 15 naslova, od kojih su neki doživeli i drugo izdanje.

TV emisije

 • 2003 – 2015. Top Gear
 • 2005. James May’s Top Toys
 • 2006 – 2007. Oz and James’s Big Wine Adventure
 • 2007. Top Gear of the Pops
 • 2007. James May’s 20th Century
 • 2007. James May: My Sisters’ Top Toys
 • 2008. Top Ground Gear Force
 • 2008. James May’s Big Ideas
 • 2009. Oz and James Drink to Britain
 • 2009. James May on the Moon
 • 2009. James May at the Edge of Space
 • 2009 – 2014. James May’s Toy Stories
 • 2010 – 2013. James May’s Man Lab
 • 2011 – 2012. James May’s Things You Need To Know
 • 2014 – 2016. James May’s Cars of the People
 • 2015. Building Cars Live
 • 2016 – 2017. James May: The Reassembler
 • 2016 – The Grand Tour
 • 2019. James May’s Big Trouble in Model Britain
 • 2020. James May: Our Man in Japan
 • 2020. James May: Oh Cook!

Džejms Mej (James May) na društvenim mrežama

FacebookDžejms @ Facebook
InstagramDžejms @ Instagram
TwitterDžejms @ Twitter