Aleksandar Dimitrijević

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Dimitrijević
Datum rođenja30. oktobar 1993.
Mesto rođenjaIvanjica
PrebivališteSrbija
ZanimanjeGlumac, producent
Visina-

Biografija

Aleksandar Dimitrijević je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i producent. Regionalnu prepoznatljivost je stekao ulogom u televizijskoj seriji „Klan“. Rođen je 30. oktobra 1993. godine u Ivanjici. Živi i radi u Beogradu.

Ljubav prema glumi je osetio vrlo rano. Još u osnovnoj školi je počeo da nastupa u priredbama, a kao srednjoškolac je u rodnom gradu osnovao amatersko pozorište. Prvo je studirao filmsku produkciju u Beogradu, a potom je završio i glumu u Prištini.

Prvi put se na malim ekranima pojavio 2013. godine u seriji „Ravna Gora“. Usledio je film „Povratak“, te serija „Nemanjići: Rađanje kraljevine“.

Ipak, veću prepoznatljivost mu je donela uloga Šoka u seriji „Klan“. Uporedo sa tim angažmanom, Dimitrijević je snimao serije „U zagrljaju Crne ruke“, „Branilac“ i „Popadija“.

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandar Dimitrijević je rođen 1993. godine u Ivanjici. Jednom prilikom je kazao da je veoma srećan što je odrastao u gradu poput Ivanjice, zato što su u takvim sredinama ljudi više upućeni jedni na druge i zato što veruje da se u takvim okolnostima više cene dostojanstvo, poštenje i čojstvo[1].

Pohađao je Osnovnu školu „Kirilo Savić“ u rodnom gradu. Uz pomoć profesorke srpskog jezika i književnosti Daliborke Pavićević i lokalne Kancelarije za mlade je 2009. godine osnovao Amatersko pozorište mladih. Prvu predstavu je režirala profesorka Pavićević, a u njoj su igrali Aleksandrovi drugari i poznanici.

Nakon što je obnovljen Festival „Nušićijada“ u Ivanjici, počeli su da spremaju predstave po delima Branislava Nušića. Imali su priliku da svake godine nastupaju na festivalu, rame uz rame sa mnogim profesionalnim pozorištima.

Dimitrijević je po završetku srednje škole upisao Filmsku produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali nije odustao od svog sna da se bavi glumom, nego je odlučio da svake godine izlazi na prijemni ispit na glumi.

Diplomirao je filmsku produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini. Tokom studija je igrao predstave u Studentskom kulturnom centru.

Govori engleski i francuski jezik. Pored toga, služi se i španskim, portugalskim i ruskim jezikom[2].

Karijera

Aleksandar Dimitrijević se na malim ekranima prvi put pojavio 2013. godine u ulozi jednog od članova SKOJ-a u seriji „Ravna Gora“ koju je režirao Radoš Bajić.

Producirao je kratku dramu „Maestro“ u režiji i po scenariju Nemanje Mladenovića. Film je svetlo dana ugledao 2016. godine, a glavne uloge su igrali Milan Caci Mihailović, Nemanja Milunović, Petar Korać, Nikolina Marić, Nina Kolundžija i drugi.

Reditelj i scenarista Predrag Jakšić mu je poverio manju ulogu u svom debitantskom filmu „Povratak“ („The Return“). Reč je o trileru u kome je glavnog lika igrao Lazar Rokvud (Lazar Rockwood), kanadski glumac srpskog porekla.

Pored njega, uloge su tumačili i Dubravka Mijatović, Džon Sevidž (John Savage), Radivoje Bukvić i drugi. Beogradska publika ga je imala priliku premijerno pogledati u februaru 2017. godine.

Igrao je rame uz rame sa starijim kolegom Nebojšom Glogovcem u dramskoj seriji „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ u režiji Marka Marinkovića. Serija koju je RTS premijerno emitovala tokom 2018. godine naišla je na oprečne reakcije publike i kritike.

Radio Televizija Srbije (RTS) je krajem 2020. godine započela emitovanje kriminalističke serije „Klan“ koju su napisali i režirali Kristina Đurković i Boban Skerlić. Dimitrijević je na kastingu dobio ulogu kriminalca Dejana Šolevića Šoka zahvaljujući kojoj je stekao regionalnu prepoznatljivost.

Usledila je uloga novinara i pisca Pere Todorovića u istorijskoj komediji „U zagrljaju Crne ruke“. Seriju su napisali i režirali Srđan Ćešić, Vladimir Andrić, Raša Andrić, Pavle Terzić i Vladimir Petrović.

Glavne uloge su poverene Sergeju Trifunoviću, Borisu Milivojeviću u Branislavu Banetu Trifunoviću. Seriju od 21. decembra 2021. godine emituje komercijalna televizija „Nova“.

Dimitrijević je utelovio lik Radeta Đankovića u igrano-dokumentarnom serijalu „Branilac“ u režiji Jelene Svetličić. Serija je bazirana na istinitim događajima, a glavne likove tumače Nenad Jezdić, Tihomir Stanić i drugi.

Reditelj Slobodan Radun mu je poverio ulogu Čede u humorističnoj seriji „Popadija“ koju od novembra 2022. godine emituje Televizija „Prva“.

Balša Đogo ga je odabrao da igra u njegovoj seriji „Košare“, a pozorišna publika Aleksandra može da vidi u predstavi „Emigranti“ u Domu kulture „Studentski grad“.

Privatni život

Aleksandar Dimitrijević je rođen 1993. godine u Ivanjici. Od studentskih dana živi i radi u Beogradu. Glumac je jednom prilikom kazao da je privatno brzopleta i temperamentna osoba, te da ne voli nepravdu i laž.

U jednom intervjuu je kazao da voli kafanu, te da izlazi kad god ima vremena. Uživa u dobroj hrani, piću i muzici. Priznao je da posebno voli tamburaše, te da je veći deo prijatelja stekao u rodnoj Ivanjici, gde se sa nekima od njih druži više 25 godina.

Na njegovom profilu na sajtu Agencije „Zona“ se navodi da poseduje brojne veštine, poput jahanja, karatea, ekstremnih sportova, rukovanja oružjem, plesa i slično[3]. Iz fotografija koje na društvenim mrežama deli sa svojim pratiocima, može se zaključiti da voli putovanja i druženja.

Iako je, prema navodima medija zbog uloge u seriji „Klan“ postao miljenik žena, o Aleksandrovom privatnom životu se vrlo malo zna.

Visok je 176 cm, a težak 73 kilograma.

Filmografija

Filmovi i serije

2013.Ravna gora

2017.Povratak

2018.Nemanjići: Rađanje kraljevine

2020-2022.Klan

2021.U zagrljaju Crne ruke

2022.Branilac

2022.Popadija

Reference

[1] https://wanted.mondo.rs/Vesti/Showbizz-i-kultura/a13629/Aleksandar-Dimitrijevic-otkriva-dalje-planove.html

[2] https://www.e-talenta.eu/members/profile/aleksandar-dimitrijevic

[3] http://www.zonatalents.ba/profile.php?id=209

Aleksandar Dimitrijević na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram
IMDBAleksandar @ IMDB