Ana Sofrenović

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Sofrenović
Datum rođenja18. septembar 1972.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
Visina-
Težina-

Biografija

Ana Sofrenović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica i džez pevačica. Rođena je 18. septembra 1972. godine u Beogradu. Iz braka s glumcem Draganom Mićanovićem ima dve ćerke, Lenu i Ivu. Jedno vreme je živela u Londonu, a poslednjih nekoliko godina živi u Beogradu.

Glumu je zavolela još kao tinejdžerka u Teatru Levo, a tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pokazala je raskošan talenat, ne samo za glumu, nego i za pevanje. Filmska publika je se seća po izvođenju pesme „Kaži zašto me ostavi“ iz istoimenog filma Olega Novkovića iz 1993. godine.

Veliku popularnost stekla je 1995. godine ulogom Jelene Dubosavljević u drami „Ubistvo s predumišljajem“. Usledile su uloge u filmovima „Ljubav, ženidba, udadba“, „Naša Engleskinja“, „Tango je tužna misao koja se pleše“.

Posle bombardovanja Beograda je sa suprugom i šestomesečnom ćerkom napustila Beograd. Iako je živela u inostranstvu nije se potpuno povukla sa scene. Tokom 2000-ih snimila je nekoliko domaćih i stranih filmova, te se pojavila u britanskim serijama „Holby City“ , „Ultimate Force“ i drugima.

Za ulogu u filmu „Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ je na „Festivalu filmova centralne i istočne Evrope“ osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Uporedo sa glumačkom, Ana je gradila i pevačku karijeru. Na Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS) se publici premijerno predstavila operom „Ofej i Euridika“, a 2006. godine je sa Meredit Monk (Meredith Jane Monk) nastupila u „Karnegi Holu“ („Carnegie Hall“) u Njujorku.

Ljubitelji pozorišta mogli su je gledati u predstavama „Tesla, „Lulu“, „U plamenu strasti“, „Kabare“ i drugima.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Ana Sofrenović je rođena 1972. godine u Beogradu. Njen otac Dragomir Sofrenović je inženjer metalurgije poreklom iz Semberije (Bosna i Hercegovina), a majka Šila (Sheila) Sofrenović je lingvista, prevodilac i amaterska glumica poreklom iz Engleske.

Dragomir i Šila su se upoznali tokom studija u Birmingemu, a nakon doktorskih studija odlučili su da se dosele u Beograd.

Ana je sa četiri godine mlađim bratom odrasla u beogradskom Bloku 28. U jednom intervjuu kazala je da je imala srećno i bezbrižno detinjstvo, te da je njen kraj tada izgledao mnogo drugačije nego devedesetih godina i drugačije nego danas.

Ljubav prema muzici nasledila je od oca koji je strastveni kolekcionar džez i klasične muzike. Ipak, u njihovom domu slušali su se razni žanrovi.

S druge strane, njena majka Šila je bila amaterska glumica i san joj je bio da Ana izabere taj poziv. Sve dok nije počela da glumi u Teatru Levo, razmišljala je da svoju karijeru gradi u muzici. Ipak, druženja, putovanja i svi izazovi glumačkog života s kojima se upoznala kao tinejdžerka, bili su podsticaj da sa 17 godina upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Tokom srednjoškolskih i studentskih dana pevala je u rok bendu Bogomoljke, a devojke su mogle da se pohvale i nastupom na nekadašnjoj „Televiziji Politika“.

Glumačka karijera

U filmu je debitovala, ne kao glumica, nego kao izvođač pesme „Kaži zašto me ostavi“, lajtmotivu istoimenog filma Olega Novkovića, rađenog po scenariju Srđana Koljevića. Film je premijerno prikazan u avgustu 1993. godine, a osim glavnih glumaca Žarka Lauševića i Milice Mihajlović, na dobre reakcije publike i kritike naišla je i Anina izveda pesme.

Posle manjih uloga u filmovima „Rugalice i ubice“ i „Pokvarenjak“, glumila je u televizijskom filmu „Znakovi“ iz 1995. godine. Reč je o adaptaciji istoimene priče jugoslovenskog pisca Ive Andrića, čiji scenario i produkciju potpisuje Petar Zec.

U glavnim ulogama pojavljuju se Petar Kralj i Tihomir Stanić koji igra slavnog pisca. Film je premijerno prikazan 1995. godine na „Televiziji Beograd“.

Iste godine glumila je u filmu „Paket aranžman“ čiji scenario potpisuje Đorđe Milosavljević, a režiju Srđan Golubović, Dejan Zečević i Ivan Stefanović.

Ipak, prelomni trenutak u njenoj dotadašnjoj karijeri desio se sa filmom „Ubistvo s predumišljajem“ u kome je igrala sa Sergejom Trifunovićem i Draganom Mićanovićem. Iako se ovaj trio pojavljuje u samo pet scena, ostavili su snažan utisak na publiku i kritiku.

Reč je o drami koju je režirao Gorčin Stojanović po scenariju Slobodana Selenića. Radnja je smeštena u dva odvojena perioda – period posle oslobođenja Beograda i period na početku rata u bivšoj Jugoslaviji. Spaja ih jedan dnevnik koji otkriva brojne porodične tajne.

Mnogi se slažu da je bila potrebna velika hrabrost za ovakav film anažovati još uvek mlade i neiskusne glumce, ali su oni ipak pokazali da umeju da nose ceo film, što im je otvorilo brojna vrata za nove projekte.

Ana je tokom 1997. godine snimila četiri filma – „Ljubav, ženidba i udadba“, „Naša Engleskinja“, „Balkanska pravila“ i „Tango je tužna misao koje se pleše“.

S iskusnim glumcima poput Predraga Ejdusa, Petra Kralja i Milene Dravić na sceni se našla u televizijskoj drami „Ljubav, ženidba i udadba“ u režiji Radomira Šaranovića. Reč je o adaptaciji dela Jovana Sterije Popovića koji je premijerno prikazan 1997. godine na „Televiziji Beograd“.

U istorijskoj drami „Naša Engleskinja“ Ana igra Floru Sands (Flora Sandes), britansku bolničarku i oficirku srpske vojske u vreme Prvog svetskog rata. Scenario je napisala Jelena Zupanc, a režiju potpisuje Slobodan Radović.

Jednu od glavnih uloga tumačila je u drami Darka Bajića po imenu „Balkanska pravila“. Društvo su joj pravili Branislav Lečić, Lazar Ristovski, Aleksandar Berček i drugi poznati glumci. Radna je usmerena na odnose između jugoslovenskih, srpskih i hrvatskih tajnih službi od nastanka Jugoslavije do njenog raspada.

Sa Draganom Mićanović se na filmskom platnu ponovo pojavila 1997. godine u drami „Tango je tužna misao koja se pleše“. Ana tumači Oksanu Mihajlovnu, a Dragan njenog partnera Maksima. Scenario i režiju filma potpisuje Mladomir Puriša Đorđević, a glavne uloge još tumače Ljuba Tadić i Sonja Savić.

Igrala je devojku u vozu u srpskom filmu „Bure baruta“, a iste godine je glumila devojku Žan Klod Van Dama (Jean-Claude Van Damme) u kultnom filmu „Legionar“. Reč je o ostvarenju Pitera Mekdonalda (Peter MacDonald), u kome osim slavnog Francuza igraju Stiven Berkof (Steven Berkoff), Nikolas Farel (Nicholas Farrell) i drugi.

Sledeće godine u srpskim bioskopima pojavila se drama „Nebeska udica“ u kojoj glavne uloge tumače Nebojša Glogovac i Ana Sofrenović. Film prati tragične priče ljudi koji se suočavaju s posledicama rata u bivšoj Jugoslaviji, te teškim trenucima u kojima su NATO snage bombardovale Srbiju.

Za ulogu Glogovčeve bivše supruge Ana je na Filmskim susretima u Nišu 2000. godine dobila nagradu Carica Teodora za najbolju žensku ulogu.

„Nebeska udica“ je bio jugoslovenski kandidat za nagradu „Oskar“, a na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagradu za najbolji scenario.

Ubrzo nakon snimanja ovog filma Ana s porodicom odlazi u London, gde nastavlja karijeru glumeći u kriminalističkoj seriji „The Vice“, a potom i kultnoj TV seriji „London`s Burning“ koja je emitovana od 1988. do 2002. godine.

Igrala je Mariju Ovčar u jedanaest epizoda britanske serije „Holby City“ koja je emitovana na televiziji Bi-Bi-Si (BBC).

Sa Svetozarom Cvetkovićem, Petrom Kraljom, Radetom Marijanovićem i drugima igrala je u kratkom filmu Miloša Skundrića pod nazivom „Saht“ koji je premijerno prikazan 2002. godine.

Nakon toga pojavila se u jednoj epizodi serije „Ultimate Force“ koja je prvi put u Britaniji prikazana 16. septembra 2002. godine.

Tokom naredne godine snimila je dva filma u Srbiji. Igrala je Svetlanu u romantičnoj komediji Predraga Velinovića pod nazivom „Volim te najviše na svetu“. Scenario potpisuje dramski pisac Radoslav Pavlović, a osim Ane uloge tumače Tanja Bošković, Dragan Petrović, Ivan Tomić, Branislav Zeremski, Milutin Karadžić i Gorica Popović.

Iste godine je sa Mikijem Manojlovićem, Lazarom Ristovskim i Brankom Đurićem Đurom snimila komediju „Mali svet“ u kojoj igra doktoricu Anu Kostić.

U crnoj komediji „Pad u raj“ Ana glumi spikerku, dok su glavne uloge dodeljene Branki Katić i Lazaru Ristovskoj. Scenario i režiju potpisuje Miloš Radović, a iako se događaji iz filma mogu poistovetiti s događajima u Jugoslaviji 1999. godine, napisan je četiri godine pre svega toga. Jednu od glavnih uloga tumači i engleski glumac Sajmon Lindon (Simon Lyndon).

2007. godine glumila je u drami „Dva“ u režiji Puriše Đorđevića, te dečjem filmu „Agi i Ema“ nastaloj po priči srpskog književnika Igora Kolarova. Ana igra majku dečaka Agija, koga tumači mladi glumac Stefan Lazarević. U ulozi oca pojavljuje se Dragan Mićanović, dok Emu glumi Milena Dravić.

Tri godine kasnije glumila je Sonju, modernu, emancipovanu ženu i uspešnu lekarku, koja uprkos profesionalnom uspehu oseća veliku prazninu u emotivnom životu. Reč je o kratkom filmu mlade rediteljke Gale Golijani koji je premijerno prikazan 2010. godine.

U septembru 2012. godine u srpskim bioskopima pojavio se biografski film „Doktor Rej i đavoli“ koji govori o holivudskom reditelju Nikolasu Reju (Nicholas Ray) u periodu dok je boravio u bivšoj Jugoslaviji.

Film su radile producentske kuće iz Beograda, Novog Sada, Zagreba i Podgorice, a glavne uloge tumače Pol Mari (Paul Leonard Murray), Dragan Bjelogrlić i Ana Sofrenović.

Dve godine kasnije glumila je majku mladića Stanka koga tumači Momčilo Otašević u tragikomediji „Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa“. Reč je o srpsko-crnogorskom filmu koji je bio kandidat za nagradu „Oskar“ u kategoriji stranih filmova.

Ana je za ovaj film dobila nagradu za najbolju glumicu na Festivalu filmova centralne i istočne Evrope koji je 2015. godine održan u Parizu.

Tokom 2016. godine u bioskopima se pojavio film „Despite the Falling Snow“ u kome su pored holivudskih glumaca Rebeke Ferguson (Rebecca Ferguson), Sema Rida (Sam Reid), Čarlsa Densa (Charles Dance) i drugih, igrali i srpski glumci Miloš Timotijević, Jelena Gavrilović i Ana Sofrenović.

Sa Sonjom Kolačarić, Aleksandrom Đuricom i Radojem Čupićem 2017. godine je snimila kratki film pod nazivom „Februar“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Draženom Kuljaninom na švedsko-crnogorskom filmu „A Balkan noir“. Film je prikazan na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, te pobrao simpatije kritike i publike.

Krajem 2019. godine beogradskoj publici je premijerno prikazan film „Revolt“ reditelja Aleksandra Rajkovića u kome je Ana tumačila televizijsku voditeljku.

Osim brojnih filmskih ostvarila je i značajne pozorišne uloge u predstavama „U plamenu strasti“, „Tesla“, „Lulu“, „Kabare“, „Zojkin stan“ i drugima.

Muzička karijera

S obzirom na to da je muzika oduvek bila njena velika ljubav, ne čudi što je Ana uporedo s glumačkim darom razvijala i dar za pevanje. Žanr u kome ju je publika prvi put upoznala bio je rok i to u bendu Bogomoljke. Šira javnost pamti je po sjajnoj izvedbi pesme „Kaži zašto me ostavi“ iz istoimenog filma.

Među njenim zapaženijim nastupima su onaj na 37. BEMUS-u 2005. godine, te nastup u njujorškom „Karnegi Holu“ u sklopu muzičko scenskog spektakla američke pevačice i koreografa Meredit Monk.

Privatni život

Ana Sofrenović je rođena 1972. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, te diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti.

Letnje raspuste provodila je kod bake Ajvi u Engleskoj. Još kao devojčica pokazivala je sklonost ka muzici, a ljubav prema glumi rodila se u Teatru Levo.

Na snimanju filma „Ubistvo s predumišljajem“ zaljubila se u kolegu Dragana Mićanovića, a godinu dana kasnije su se venčali. Sledeće godine dobili su ćerku Lenu, a 2005. godine rodila je devojčicu Ivu.

Ubrzo nakon Leninog rođenja Ana i Dragan su odselili u Englesku. To vreme obeležilo je bombardovanje Jugoslavije, te teška kriza u kojoj se zemlja nalazila.

Tri i po godine kasnije odlučili su da se vrate u Srbiju. Kako je Dragan u jednom intervjuu priznao, u Londonu su mu nedostajali naši ljudi, mentalitet i naše pozorište.

Jedan od najpoznatijih glumačkih parova kod nas, ostvario je i zavidne internacionalne karijere, što je teško polazilo za rukom mnogim njihovim kolegama, tada, pa i danas. Ipak, želja da se vrate prevagnula je u odnosu na sav uspeh koji su postigli.

Ana i Dragan su se razveli 2011. godine, ali su, kako kažu, ostali u veoma dobrim odnosima. Glumica je pre nekog vremena javno priznala da se borila s depresijom zbog koje su trpeli mnogi ljudi koji su je okruživali. Utehu i pomoć pronašla je u svojim ćerkama, ali i bivšem suprugu.

Među onim je glumcima koji zarad uspeha u karijeri nisu želeli da svoj život „posluže na tacni“ srpskim tabloidima. Naprotiv, svoju intimu je brižno čuvala otkako su je gledaoci prvi put videli na filmu i televiziji.

U jednom intervjuu kazala je da je njen hobi fotografisanje, te da uživa u putovanjima. Kako bi istražila svoje korene s majčine strane, jedno vreme je provela putujući Irskom. Tada je shvatila da je podjednako veže „ostrvo“, koliko i Beograd, te da je utočište uvek nalazila u srpskoj prestonici.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1994. Rugalice i ubice
 • 1994. Pokvarenjak
 • 1995. Znakovi
 • 1995. Paket aranžman
 • 1995. Ubistvo s predumišljajem
 • 1997. Ljubav, ženidba i udadba
 • 1997. Naša engleskinja
 • 1997. Balkanska pravila
 • 1997. Tango je tužna misao koja se pleše
 • 1998. Bure baruta
 • 1998. Legionar
 • 1999. Nebeska udica
 • 2000. The Vice
 • 2001. London’s Burning
 • 2000-2002. Holby City
 • 2002. Saht
 • 2002. Ultimate Force
 • 2003. Volim te najviše na svetu
 • 2003. Strange
 • 2003. Mali svet
 • 2004. Matilda
 • 2004. Pad u raj
 • 2007. Dva
 • 2007. Agi i Ema
 • 2009. Žene sa
 • 2010. Van kontrole
 • 2012. Doktor Rej i đavoli
 • 2014. Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa
 • 2016. Despite the Falling Snow
 • 2017. Februar
 • 2017. A Balkan Noir
 • 2019. Revolt

Predstave: „U plamenu strasti“, „Tesla“, „Lulu“, „Kabare“, „Zojkin stan“ i druge.

Ana Sofrenović na društvenim mrežama

InstagramAna @ Instagram
TwitterAna @ IMDB