Ivana Dudić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Dudić
Datum rođenja9. jul 1991.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Ivana Dudić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogama u ostvarenjima „Urgentni centar“, „Čizmaši“, „Ubice mog oca“, „Ekipa“, „Crveni mesec“, „Istine i laži“, „Od jutra do sutra“ i drugima. Rođena je 9. jula 1991. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Jednu od prvih televizijskih uloga dobila je 2014. godine. Glumila je u seriji „Urgentni centar“, a potom se pojavila u filmu i seriji „Bićemo prvaci sveta“, „Čizmaši“ i drugima.

Glumila je Milanku u seriji „Ubice mog oca“ i Unu Radulović u telenoveli „Istine i laži“. Utelovila je Sofiju Bauman u serijama „Crveni mesec“ i „Jugoslovenka“, a glumila je i serijama „Senke nad Balkanom“ i „Igra sudbine“.

Od 2022. godine tumači Srnu Todorović u seriji „Od jutra do sutra“.

Ostvarila je i nekoliko zapaženih uloga u pozorištu. Igrala je u predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Menica bez pokrića“, „Ne oklevaj! Improvizuj!“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivana Dudić je rođena 1991. godine u Beogradu. Sa roditeljima i bratom je odrasla u rodnom gradu. Jednom prilikom je ispričala da su neko vreme živeli u San Dijegu, jer je njen otac, između ostalog, radio kao kapetan rečnog broda.

On joj je preneo svoju ljubav prema mađioničarskim trikovima, pa se sa sedam godina počela baviti tim hobijem. Hobi je prerastao u strast, te je krenula na takmičenja i u nekom trenutku je proglašena viceprvakinjom Balkana.

Po završetku osnovne škole, Ivana je upisala Srednju dizajnersku školu. Na završnoj godini je počela da se priprema da studira interijer, ali je ipak shvatila da želi da studira glumu. Spremala se nekoliko meseci i izašla na prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Zajedno sa Jovanom Gavrilović, Brankicom Sebastijanović, Stefanom Radonjićem, Ivom Kevrom, Anitom Stojanović, Dušanom Matejićem, Milošom Đurovićem i Bogdanom Bogdanovićem je primljena u klasu profesora Vladimira Jeftovića i asistenta Srđana J. Karanovića. Diplomirala je četiri godine kasnije.

Televizijska i filmska karijera

Televizijska publika je Ivanu Dudić imala priliku da upozna 2014. godine u epizodnoj ulozi prve sezone serije „Urgentni centar“. Nešto kasnije je preuzela jednu od glavnih uloga, pa je na kraju snimila čak 48 epizoda ove serije.

Naredne, 2015. godine je utelovila lik Spomenke u sedam epizoda serije „Jedne letnje noći“. U seriji „Čizmaši“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od oktobra 2015. do januara 2016. godine tumačila je Cocu.

Glumila je Lilju Šaper u filmu „Bićemo prvaci sveta“, od koga je 2016. godine nastala serija „Prvaci sveta“.

Sa koleginicom Lenom Bogdanović i kolegom Urošem Jakovljevićem je igrala u TV komediji „Par i nepar“ u režiji Milene Grujić.

Prvi put se u ulozi Milanke u seriji „Ubice mog oca“ pojavila 2016. godine. Kako je jednom prilikom kazala, autori  i reditelji serije su njen lik namenili muškom glumcu, međutim dopala im se Ivana na kastingu, pa su odlučili da od muške, stvore žensku ulogu i dodele je upravo njoj.

Milanku je nastavila da igra i u narednim sezonama, pa je upravo mnogi televizijski gledaoci po njoj prepoznaju.

Utelovila je lik Une Radović u telenoveli „Istine i laži“ koju je od septembra 2017. godine emitovala Televizija „Prva“, ali i nekoliko drugih kanala. U ovoj ulozi Ivana je ostala čak 160 epizoda.

U međuvremenu je odigrala manju ulogu u filmu „Indigo: Dear Agnes“, švedskog reditelja Danijela Afredsona (Daniel Afredson). Sa Radetom Ćosićem i Andrijom Miloševićem je 2016. godine snimila komičnu dramu „Ekipa“ koja se u bioskopima pojavila 2019. godine.

Reditelji su joj poverili ulogu Sofije Bauman u televizijskoj seriji „Crveni mesec“ koju je Televizija „Pink“ emitovala od oktobra 2019. do juna 2020. godine. Ivana je zajedno sa kolegom Milošem Đurovićem tumačila glavne junake, dok su se u ostalim ulogama smenjivali Aleksandar Srećković, Tatjana Venčelovski, Nina Grahovac i drugi.

Pojavila se i u šest epizoda kriminalističke serije „Senke nad Balkanom“ koja je za vrlo kratko vreme osvojila srce publike u celom regionu.

Ulozi Sofije Bauman se ponovo vratila 2020. godine kada je Televizija „Pink“ započela emitovanje serije „Jugoslovenka“.

Od septembra 2021. godine publika je može videti u ulozi Nore Zalad u telenoveli „Igra sudbine“.

Ivana Dudić igra jednu od glavnih uloga u telenoveli „Od jutra do sutra“. Ona glumi uspešnu voditeljku Srnu Todorović, dok njenog supruga tumači Milutin Milošević. Prvu sezonu serije od septembra 2022. godine emituje Televizija „Prva“.

Pojavila se i u jednoj epizodi popularne serije „Radio Mileva“ čiju treću sezonu Radio Televizija Srbije (RTS) prikazuje od 11. oktobra 2022. godine.

Glumica je pozajmila glas animiranim likovima Glim i Teta Viktorija u filmovima „Mun: Čuvar meseca“ (2015) i „Koko“ (2017).

Pozorišna karijera

Jednu od prvih uloga u pozorištu je odigrala 2014. godine. Tumačila je Margot u predstavi „Art“ u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Reditelj je bio Vladan Đurković je predstava je premijerno izvedena 14. aprila 2014. godine.

Iste godine je u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) glumila u komadu „Kad su cvetale tikve“ koji je režirao Boban Skerlić.

Rediteljka Slađana Kilibarda joj je poverila ulogu Katice Radulović u predstavi „Menica bez pokrića“ koje je od maja 2016. godine igrana na sceni Teatra Vuk.

Ivana je mnoge oduševila talentom koji je pokazala u predstavi „Ne oklevaj! Improvizuj!“ koja je premijerno izvedena 1. aprila 2017. godine u Akademskom kulturnom društvu „Branko Krsmanović“.

Sa rediteljem Bobanom Skerlićem je sarađivala na komadu „Utopljena duša“ koji se na repertoaru BDP-a nalazio od marta 2018. godine.

Ivana od aprila 2021. godine igra predstavu „Šta je sobar video?“ u Pozorištu DADOV.

Privatni život

Ivana Dudić je rođena 1991. godine. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Premda je zbog uloga koje tumači u fokusu javnosti od 2014. godine, glumica vrlo retko govori o svom privatnom, a posebno ljubavnom životu.

Poznato je da je više od godinu i po dana bila u vezi sa Milošem Pandrcem. Premda se nisu zajedno pojavljivali na društvenim događanjima, u fokus tabloida su dospeli 2021. godine kada je objavljena vest da su imali nesreću na Rtnju.

Naime, par je neko vreme proveo na planini, a prevrnuli su se tokom vožnje kvadom. U toj nezgodi glumica je doživela lakše, a njen partner teže povrede. Danima se pisalo o težini povreda, te o njegovom oporavku, ali Ivana ni tada nije želela da komentariše novinske napise[1].

Vezu su okončali nakon godinu i po dana, ali su, prema navodima tabloida ostali u dobrim odnosima[2].

Glumica je u jednom intervjuu iskreno priznala da je ne pogađaju komentari na društvenim mrežama, te da joj je jedino važno šta kažu njeni roditelji i brat. Priznala je da joj nije problem da se obnaži pred kamerama ukoliko takav potez ima neku svrhu.

Popularna je na društvenim mrežama, a njen „Instagram“ profil prati preko 90 hiljada ljudi. Tu vrstu popularnosti ponekad koristi i za posao, te sarađuje sa pojedinim brendovima koje reklamira na svom profilu.

Filmografija

Filmovi i serije

2014. – 2019. Urgentni centar

2015. Bićemo prvaci sveta

2015. Jedne letnje noći

2015. Čizmaši

2016. Prvaci sveta (serija)

2016. Par i nepar

2016. – 2020. Ubice mog oca

2018. Konak kod Hilmije

2018. – 2019. Istine i laži

2019. Intrigo: Dear Agnes

2019. Ekipa

2019. Crveni mesec

2019. – 2020. Senke nad Balkanom

2020. Jugoslovenka

2021. Igra sudbine

2022. Radio Mileva

2022. Od jutra do sutra

Sinhronizacije

2015. Mun: Čuvar meseca

2017. Koko

Predstave

„Art“, „Kad su cvetale tikve“, „Menica bez pokrića“, „Ne oklevaj! Improvizuj!“, „Utopljena duša“, „Šta je sobar video“ i druge.

Reference

[1] https://stil.kurir.rs/celebrities/suska-se/166839/decko-ivane-duduc-ostao-nepokretan-nakon-nesrece-na-rtnju-prica-se-da-ceka-operaciju-u-invalidskim-kolicima

[2] https://stil.kurir.rs/celebrities/191325/ivana-dudic-otkrila-zasto-je-raskinula-veridbu-sa-deckom-milosem

Ivana Dudić na društvenim mrežama

InstagramIvana @ Instagram
IMDBIvana @ IMDB