Miona Marković

Kratke informacije

Ime i prezimeMiona Marković
Datum rođenja1996.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Miona Marković je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Rođena je  2. januara 1996. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Glumu je zavolela u detinjstvu, a prvu ulogu je dobila već sa 12 godina. Po završetku srednje škole upisala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Pozorišna publika ju je prvi put mogla videti u ulozi Marije u predstavi „Škola rokenrola“ koja je od početka novembra 2011. godine bila na repertoaru Pozorišta „Boško Buha“.

Usledile su predstave „Snovi Ksenije Petrogradske“, „Aj Karmela“, „Putujuće pozorište Šopalović“ i mnoge druge.

Prvu manju filmsku ulogu je odigrala 2016. godine u filmu „Slepi putnik na brodu ludaka“. Glumila je u brojnim kratkim filmovima, te dugometražnim ostvarenjima „Komedija na tri sprata“, „Vera“, „Videoteka“, „Munje“ i drugima.

Televizijska publika je prepoznaje po ulogama u serijama „Jutro će promeniti sve“, „Koreni“, „Žigosani u reketu“, „Biser Bojane“, „Močvara“, „Azbuka našeg života“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Miona Marković je rođena 1996. godine u Beogradu. Njen otac je istoričar Predrag Marković, a tetka scenaristkinja Milena Marković. Mionin deda Jovan Marković je bio filmski scenarista i producent.

Zato i ne čudi što je posle osnovne škole i Prve beogradske gimnazije upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bila je deo klase profesora Dragana Petrovića, a diplomirala je 2020. godine.

Počela je da glumi već sa 12. godina, a prvi put je pred publikom u pozorištu nastupila 2011. godine.

Pozorišna karijera

Na „daskama koje život znače“ Miona Marković se prvi put pred publikom pojavila u novembru 2011. godine. Glumila je Mariju u dečjoj predstavi „Škola rokenrola“ koju je režirao Slobodan Skerlić, a igrana je u Pozorištu „Boško Buha“.

Pred publikom u „Madlenijanumu“ je prvi put zaigrala 2017. godine. Tumačila je Draganu u komadu „Ljubav i moda“ reditelja Aleksandra Nikolića.

Filip Gajić joj je poverio naslovnu ulogu u predstavi „Snovi Ksenije Petrogradske“ koja je premijerno izvedena u maju 2018. godine na sceni Dorćolskog narodnog pozorišta.

Tokom naredne godine je u Pozorištu „Boško Buha“ glumila u predstavi „Nemušti jezik“ reditelja Milana Karadžića.

Od marta 2020. godine je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta glumila Tomaniju u „Putujućem pozorištu Šopalović“. Mlada glumica je u Dorćolskom narodnom pozorištu glumila u predstavi „Zlatni život“ koju je režirao David Alić.

Uloga u predstavi „Deca“, nastaloj po romanu Milene Marković koju izvodi Narodno pozorište u Beogradu, donela joj je nagradu na 40. festivalu Nušićevi dani koji je održan u maju 2023. godine.

Filmska i televizijska karijera

Mionu Marković su ljubitelji filma prvi put imali priliku da vide u ulozi trudnice u biografskoj drami „Slepi putnik na brodu ludaka“ koji je režirao Goran Marković, a koja je premijerno prikazana 2016. godine.

Usledile su uloge Marine i Ane Marije u kratkim filmovima „Provalnik-ljubavnik“ i „Draž“.

Tokom 2018. godine Radio Televizija Srbije (RTS) je emitovala serije „Jutro će promeniti sve“ i „Koreni“ u kojima je mlada Beograđanka tumačila Kristinu, odnosno Zoru. Iste godine je snimila kratki film „Gils“.

Prvu glavnu ulogu je dobila pred početak snimanja serije „Žigosani u reketu“. Miona je od 2018. do 2021. godine glumila Anu Mariju u ovoj popularnoj seriji.

„Oživela“ je princezu Jelenu Karađorđević u jednoj od epizoda serije „Kralj Petar Prvi“ koja je emitovana tokom 2019. godine. Iste godine je u seriji „Biser Bojane“ glumila Emu.

Utelovila je lik heroinske zavisnice Marijane Petrović u seriji „Močvara“ koju je režirao Oleg Novković, a koju je nekoliko televizijskih kuća emitovalo od 2020. godine.

Usledila je uloga Marte u dramskoj seriji Jelene Bajić Jočić „Azbuka našeg života“. Imala je priliku da sarađuje sa kolegama Aleksandrom Janković, Jadranom Malkovičem, Isidorom Simijonović, Nebojšom Milovanovićem i drugima.

Ovu seriju je Televizija „Superstar“ počela da emituje krajem 2021. godine.

Sledeće godine se u bioskopima pojavio film „Komedija na tri sprata“ koji je režirala Sandra Mitrović. Ovo komično ostvarenje je premijerno prikazano u avgustu 2022. godine na Filmskim susretima u Nišu, a okupilo je čitavu plejadu odličnih glumaca.

Pored mlade Mione Marković, publika je uživala u talentu Slobodana Bode Ninkovića, Jelisavete Seke Sablić, Dragana Jovanovića, Vesne Trivalić i drugih.

Iste godine je snimila kratki film „Korak nazad“, a pojavila se i u dramskom trileru „Vera“ Nedeljka Kovačića. Glavnu junakinju je utelovila Mionina koleginica Jovana Stojiljković, a na sceni se smenjuju i Petar Zekavica, Viktor Savić, Anita Mančić, Nikola Kojo i drugi.

Istovremeno je snimljena i serija koju je RTS emitovala tokom januara i februara 2023. godine.

Miona je u međuvremenu snimila film „Videoteka“ koji je napisao i režirao Luka Bursać. Priča prati provalnika koji se bežeći od policije sakrio u napuštenu videoteku, te je odlučio da tu pogleda tri horor filma kako bi „ubio vreme“.

Glavnog lika igra muzičar i glumac Relja Popović, dok je Markovićevoj u podeli dopao lik Vanje.

Reditelj Radivoje Andrić je odlučio da snimi svojevrsni rimejk ili nastavak kultnog filma „Munje“, te je 2023. godine objavljena komedija „Munje: opet!“ Miona je pojačala prvu postavu igrajući Milu Silu.

Privatni život

Miona Marković je rođena 1996. godine. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. U jednoj objavi na društvenim mrežama prisetila se detinjstva, koje je, pored ostalih, obeležila njena baka Milka, po poreklu Crnogorka, a po profesiji ruskog jezika[1].

Sudeći po objavama, glumica je mnogo vezana za roditelje, ali i brojnu rodbinu. Pisala je i o lepim sećanjima sa kupanja na reci, te dana koje su porodično provodili na Zlatiboru.

Glumica je početkom januara 2023. godine obelodanila da ju je verio dečko David Alić[2].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2016. Slepi putnik na brodu ludaka
 • 2017. Provalnik-ljubavnik
 • 2017. Draž
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Koreni
 • 2018. Gils
 • 2018-2021. Žigosani u reketu
 • 2019. Kralj Petar Prvi
 • 2019. Biser Bojane
 • 2020. Močvara
 • 2021. Kaljave gume
 • 2021. Buč Kesidi: Euforija uživo
 • 2021-2022. Azbuka našeg života
 • 2022. Komedija na tri sprata
 • 2022. Korak nazad
 • 2022. Vera
 • 2023. Videoteka
 • 2023. Vera (TV serija)
 • 2023. Munje: Opet!

Predstave: „Cigani lete u nebo“, „Škola rokenrola“, „Ljubav i moda“, „Snovi Ksenije Petrogradske“, „Aj Karmela“, „Nemušti jezik“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Zlatni život“, „Deca“ i druge.

Reference

Miona Marković na društvenim mrežama

FacebookMiona @ Facebook
InstagramMiona @ Instagram
IMDBMiona @ IMDb