Anita Mančić

Kratke informacije

Ime i prezimeAnita Mančić
Datum rođenja30. septembar 1968.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
Visina-

Biografija

Anita Mančić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 30. septembra 1969. godine u Zemunu. Od 2001. godine je u braku sa grafičkim dizajnerom Bojanom Dedićem. Živi i radi u Beogradu.

Od 1992. do 2015. godine bila je stalni član ansambla „Ateljea 212“, a nakon toga je prešla u Jugoslovensko dramsko pozorište. Na scenama ova dva teatra, kao i Narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), Zvezdara teatra, Pozorišta „Boško Buha“ i drugih, odigrala je na stotine predstava.

Neke od najpoznatijih su „U potpalublju“, „Karolina Nojber“, „Čudo u Šarganu“, „Pazarni dan“, „Radovan Treći“, „Tako je moralo biti“ i druge.

Za uloge u njima dobila je pet Sterijinih nagrada, Statuetu „Ćuran“, nagrade „Ljubinka Bobić“ i „Zoran Radmilović“. Osim toga, najmlađa je dobitnica nagrade „Velika Žanka“ za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti.

Na velikom platnu prvi put se pojavila 1988. godine u filmu „Šta radiš večeras“. Od tada do danas (2021. godina) glumila je u više od 50 filmova i serija. Prepoznatljiva je po ulogama u filmovima „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, „Smrt čoveka na Balkanu“ i „Montevideo, Bog te video!“.

Igrala je u serijama „Porodično blago“, „Sva ta ravnica“, „Na putu za Montevideo“, „Psi laju vetar nosi“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Anita Mančić je rođena 1969. godine u Zemunu. Sa roditeljima, bratom i sestrom odrasla je u tom gradu. Dosta vremena je provodila kod bake Nade u Pirotu, a u jednom intervjuu priznala je da je imala srećno detinjstvo. Glumica je tom prilikom kazala da su se roditelji uvek trudili da im obezbede sve što im je potrebno.

Kaže da se u detinjstvu više igrala sa dečacima, nego sa devojčicama. Volela je da vreme provodi napolju, a lutke su joj, tvrdi, bile dosadne. U pubertetu su do izražaja došle razlike među dečacima i devojčicama, pa je oblačila široku odeću kako bi to sakrila.

Po završetku srednje škole imala je nameru da upiše hidrograđevinu ili arhitekturu. Ipak, prijemni za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio je nekoliko dana pre prijemnog na Građevini. Otišla je na polaganje, prošla u drugi krug i 1986. godine zajedno s Nikolom Kojom, Uliksom Fehmiuom i Vjerom Mujović postala student glume u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Pozorišna karijera

Atelje 212

Još kao studentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti počela je da glumi u beogradskim pozorištima. Sa 23 godine postala je stalni član ansambla „Ateljea 212“ na čijoj sceni je do 2015. godine zabeležila stotine nastupa.

Jedna od prvih predstava koju je odigrala u „Ateljeu“ bila je „Žabar“ u režiji Gorčina Stojanovića. Predstava je premijerno izvedena 28. aprila 1991. godine, a osim Anite glumili su Tatjana Venčelovski, Neda Arnerić, Vesna Stanojević, Nikola Kojo, Uliks Fehmiu i drugi.

Usledila je uloga u komadu „Očevi i oci“ u režiji Zorana Ratkovića, gde je dobila priliku da glumi s iskusnijim kolegama Predragom Tasovcem, Tihomirom Stanićem, Vlastimir Stojiljkovićem i drugima. Do 2000. godine ova predstava je uz manje ili veće izmene izvedena 144 puta.

Nakon toga je igrala u predstavi „Boris Godunov“ koju je režirao Zoran Ratković po komadu A.S. Puškina (Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин), te „Kneginja iz Foli Beržera“ po komadu Žorža Fejdoa (Georges Feydeau) u režiji Ljubomira Mucija Draškića.

Premijerno je izvedena 1. avgusta 1992. godine, a glumili su još i  Svetislav Goncić, Milutin Butković, Branislav Zeremski, Branimir Brstina, Gorica Popović, Jelisaveta Seka Sablić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Dara Džokić i drugi.

Komad „Kneginja iz Foli Beržea“ osvojio je nagradu Grada Beograda za najbolje ostvarenje u muzičko – scenskoj delatnosti 1992. godine. Izveden je 118 puta, a poslednji put u decembru 1998. godine.

Igrala je Sonju Aleksandrovnu u predstavi Nikole Jevtića „Ujka Vanja“ po motivima iz istoimenog romana Antona Pavloviča Čehova (Антóн Пáвлович Чéхов). Partneri na sceni su joj bili Mihajlo Viktorović, Petar Božović, Petar Kralj i drugi.

Sa Jelisavetom Sekom Sablić, Goricom Popović, Darom Džokić, Svetislavom Goncićem, Feđom Stojanovićem i drugima, glumila je u predstavi „Iza kulisa“ koju je režira Alisa Stojanović. Predstava je od 1992. do 2002. doživela više od 150 izvođenja.

3. maja 1993. godine na Velikoj sceni „Ateljea 212“ premijerno je izvedena predstava „Kola mudrosti, dvoja ludosti“ koju je režirao Dejan Mijač, a u kojoj je Anita igrala sa Branimirom Brstinom, Mirom Banjac, Vojislavom Vojom Brajovićem, Svetlanom Bojković ,Sekom Sablić i drugima.

Nakon toga usledila je „Filumena Marturano“ Branka Pleše, u kojoj je glumila sa Svetlanom Bojković, Draganom Nikolićem, Miroslavom Žužić, Mirom Banjac i drugima. Poslednji put je izvedena u martu 1998. godine.

Egon Savin je režirao komad „Laža i Paralaža“ po tekstu Jovana Sterije Popovića u kojoj je Anita Mančić glumila sa Radetom Markovićem, Aleksandrom Srećkovićem, Tihomirom Stanićem i drugima. Predstava se na repertoaru zadržala dve godine.

Tumačila je Rouz u predstavi „Lunasa“ u režiji Dušana Petrovića, koja je premijerno izvedena 7. marta 1995. godine. Majkla je igrao Bojan Žirović, Kejt Ljiljana Dragutinović, a Megi Dara Džokić.

Nakon toga usledila je uloga u komadu „Čarlama zbogom“ koji je režirala Ivana Vujić. Anita je glumila Proročicu Rusalku, dok su ostale uloge tumačili Tihomir Stanić, Ružica Sokić, Danica Maksimović, Feđa Stojanović i drugi.

U predstavi „Iju, poplava“ Gorice Popović je igrala Gospođicu Evicu Živković, dok je Sofija Jeftić bila glumica Dara Đokić. Glavnu junakinju tumačila je sama Gorica Popović. Predstava je izvedena na Jugoslovenskom festivalu malih formi 1996. godine.

Sa Petrom Božovićem, Petrom Kraljom, Milicom Mihajlović i Ljubom Tadićem glumila je u komadu „Na čijoj strani“ u režiji Lenke Udovički po tekstu Ronalda Harvuda (Ronald Harwood).

Predstava je premijerno izvedena 14. februara 1998. godine, a nakon toga videla ju je publika u Novom Sadu, Podgorici, Nikšiću, Baru, Beču, Skoplju, Pančevu, Novoj Gorici i drugim gradovima.

U „Porodičnim pričama“ Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića, Anita Mančić je igrala Milenu. Uloge su tumačili i Isidora Minić, Sergej Trifunović, Goran Šušljik i drugi. Komad je igran u  brojnim gradovima u regionu, te osvojio nekoliko nagrada.

U „Operi za tri groša“ po tekstu Bertolda Brehta (Bertolt Brecht) koju je režirao Nikita Milivojević igrala je Dženi, dok su glavne uloge tumačili Milutin Karadžić, Mladen Andrejević, Gorica Popović, Vesna Trivalić i drugi.

Sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Goranom Sultanovićem i Goricom Popović igrala je u predstavi „Jedva steče zeta“ po komadu Ežena Labiša, u režiji Gorice Popović. Komad je premijerno izveden u decembru 2001. godine u Teatru u podrumu.

U drami „Čudo u šarganu“ u režiji Dejana Mijača igrala je Ikoniju. Gospavu je tumačila Jasna Đuričić, a Cmilju Radmila Tomović. Nenad Jezdić je glumio Anđelka, a Petar Božović Stavra.

Predstava je izvedena skoro stotinu puta i proglašena je za najbolju na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Anita Mančić je osvojila nagradu za najbolju glumicu i Nagradu publike za najbolju glumu na Vršačkoj pozorišnoj jeseni –  Festivalu klasike u Vršcu.

Dejan Mijač je 2003. godine režirao komad „Amerika, drugi deo“ koji je napisala Biljana Srbljanović, a u kome su igrali Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Branislav Lečić, Aleksandra Janković i drugi. S ovom predstavom su gostovali u Nišu, Pančevu, Ljubljani, te brojnim festivalima, uključujući Sterijino pozorje, gde su osvojili nekoliko nagrada.

U februaru 2005. godine premijerno je izvedena predstava „Prisustvo“ po tekstu Dejvida Harovera (David Harrower) u režiji Borisa Liješevića. Anitini partneri bili su Nenad Maričić, Petar Mihailović, Nebojša Ilić i drugi.

Iste godine publici je predstavljen Šekspirov (William Shakespeare) „Kralj Lir“ u režiji Tomislava Janežića. Uloge su tumačili Ljuba Tadić – Kralj Lir, Bojan Žirović – Vojvoda od Korvala, Nenad Jezdić – Edgar, Anita Mančić – Gonerila. Ova predstava je vrlo kratko bila na repertoaru „Ateljea“.

U komediji „Radovan treći“ u režiji Branimira Brstine, koja je premijerno izvedena u julu 2005. godine na Velikoj sceni glumila je Rumenku. Radovana je igrao Brstina, a Katicu Gorica Popović. Nastupali su u zemlji i inostranstvu, a za ovu ulogu Anita je osvojila Nagradu „Zoranov brk“ i Statuetu „Ćuran“.

Bila je asistent režije u predstavi „Trg heroja“ koju je režirao Dejan Mijač po tekstu Tomasa Bernharda (Thomas Bernhard). Predstava je premijerno izvedena u decembru 2005. godine na Velikoj sceni. Uloge su tumačili Đuza Stojiljković, Dara Džokić, Ljiljana Dragutinović i drugi.

Sa Brstinom i Ljubomirom Bandićem igrala je u predstavi „Pazarni dan“ koju je režirao Egon Savin. Mančićeva je tumačila Darinku Šančiku, koja joj je donela novu Nagradu „Zoranov brk“ i Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje.

Igrala je Barunicu Kasteli Glembaj u Krležinoj drami „Gospoda Glembajevi“ koju je režirao Jagoš Marković, a koja je publici premijerno predstavljena 4. februara 2011. godine na Velikoj sceni „Ateljea 212“. Ostale uloge su tumačili Boris Kavaca (Boris Cavazza), Nikola Ristanovski, Jelena Đokić i drugi. Predstava je osvojila nekoliko prestižnih nagrada.

Nakon toga tumačila je Penelopu u drami Aleksandra Popovskog „Odisej“ koja je premijerno predstavljena publici u leto 2012. godine na Brijunima. Reč je o projektu koji su zajedno realizovala pozorišta iz Zagreba, Novog Sada, Beograda i Skopja. Odiseja je igrao Ozren Grabarić, a Telemaha Branko Jordan. U ostalim ulogama pojavljuju se Svetozar Cvetković, Boris Isaković i drugi.

Sa Darom Džokić i Branimirom Brstinom glumila je u predstavi „Avgust u okrugu Osejdž“ koju je režirala Ljiljana Todorović po tekstu Trejsi Lets (Tracy Letts). Premijera je odigrana 2014. godine, a Anita je igrala Barbaru Fordam. Vajolet Veston tumačila je Dara, dok je Brstina bio Bili Fordam.

JDP

Nakon 23 godine u „Ateljeu“ Anita Mančić je 2015. godine postala stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.  Ipak, u ovom pozorištu prvi put se pojavila mnogo ranije kada je 1996. godine glumila Anđelu u predstavi „U potpalublju“.

Tumačila je Karis u predstavi „Rasprava“, Saru u „Prevođenju“, Dafne u „Ajnštajnovim sinovima“, Todu u „Pod žrvnjem“, Doris u „Tartifu“, Jelu u „Tako je moralo biti“ i druge. Dobitnica je tri godišnje nagrade JDP-a.

Osim Ateljea 212 i JDP-a, igrala je na scenama Narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, Zvezdara teatra, Pozorišta „Boško Buha“ i drugih.

Filmska i televizijska karijera

Na filmskom platnu Anita Mančić se prvi put pojavila 1988. godine u filmu „Šta radiš večeras“ koji su režirali Predrag Velinović, Ivan Marković i Janko Baljak. Dve godine kasnije igrala je u seriji „Zaboravljeni“ i dramama „Početni udarac“ i „Kolubarska bitka“.

Glavnu ulogu je tumačila u drami Zorana Tanaskovića pod naslovom „Kuća za rušenje“. Iste godine igrala je u britanskom filmu „The Hottest Day of the Year“.

Sa Branislavom Lečićem i Bojanom Maljević je 1992. godine snimila ljubavnu dramu „Bulevar revolucije“. Režiju i scenario potpisuje Vladimir Blaževski.

Tokom 1993. godine snimila je televizijsku dramu „Nameštena soba“ i komediju Dušana Makavejeva pod naslovom „Gorila se kupa u podne“. Iste godine glumila je u ljubavnoj drami „Lettre pour L…“ francuskog režisera i scenariste Romana Gupila (Romain Goupil).

Sa Svetlanom Bojković i Draganom Nikolićem glumila je u televizijskoj adaptaciji komada „Filumena Marturano“ koju je režirao Dejan Ćorković. Igrala je policajku u drami „Tango je tužna misao koja se pleše“ koju je napisao i režirao Mladomir Puriša Đorđević.

Uloga Katarine Kaće Ješić u seriji „Porodično blago“, koju je tumačila u periodu od 1999. do 2002. godine, donela joj je veliku popularnost. Hit Siniše i Ljiljane Pavić emitovan je na programu Radio Televizije Srbije (RTS), a glavne uloge su igrali Svetlana Bojković, Mihailo Janketić, Nebojša Glogovac i drugi.

Tokom 2002. i 2003. godine glumila je u TV komediji Zdravka Šotre pod naslovom „Novogodišnje venčanje“ i seriji „Najbolje godine“. Sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Vlastom Velisavljevićem, Goricom Popović, Darom Džokić i drugima glumila je u humorističnoj seriji „Naša mala redakcija“.

Manje uloge ostvarila je u TV dramama „Skela“ i „Smešne i druge priče“, te seriji Srđana Karanovića pod naslovom „Lift“. Igrala je Džoju u drami „Buđenje iz mrtvih“ i Dragicu u seriji „M(j)ešoviti brak“, a sa Bodom Ninkovićem i Batom Živojinovićem glumila je u seriji „Drugo stanje“.

Glumila je Ginu Stanković u drami Milivoja Miška Milojevića „Bora pod okupacijom“ iz 2007. godine koja je emitovana na programu RTS-a. Tokom iste i sledeće godine na Televiziji „Pink“ je prikazivana humoristična serija „Premijer“ u kojoj je Anita igrala suprugu Milorada Mande Mandića. Zajedno sa Sekom Sablić čine tim koji „vodi državu“.

U romantičnoj komediji „Ljubav i drugi zločini“ igrala je Nikoliju. Reč je o filmu Stefana Arsentijevića u kome su glavne uloge tumačili Anica Dobra i Vuk Kostić, a koji je na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio nagradu za najbolji scenario.

Uloga Nensi u humorističnoj seriji „Ulica lipa“ donela joj je popularnost među mlađim generacijama, a od 2007. do 2015. godine na RTS-u su emitovane tri sezone.

Tumačila je Martu u seriji „Sva ta ravnica“ u kojoj su glavne uloge igrali Dragan Nikolić, Dejan Lutkić i Gordan Kičić, a koja je emitovana na programu TV „Pink“ i RTS-a.

Od 2010. do 2014. godine glumila je Đurđu, suprugu Gazda Rajka u filmovima i serijama Dragana Bjelogrlića „Montevideo“. U tom periodu snimljena su dva nastavka filma – „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo, vidimo se“, te tri serije iste tematike pod naslovom „Montevide, Bog te video“, „Na putu za Montevideo“ i „Montevideo, vidimo se“.

U hit komediji „Parada“ iz 2011. godine igrala je Tamaru, a u dramama „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ i „Smrt čoveka na Balkanu“ Melitu i Veru. Te dve uloge su joj donele nagradu „Fipresci“.

Godine 2014. publici u Srbiji i Bosni i Hercegovini premijerno je prikazana antiratna melodrama „Top je bio vreo“ u kojoj Anita Mančić tumači Hatidžu, komšinicu dečaka koji u ratu ostaje bez oba roditelja. Ova uloga joj je donela Nagradu „Carica Teodora“ na Filmskom festivalu u Nišu.

U komediji Milana Karadžića „Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš“ glumila je Milušu Cvrkotu. Glavne uloge tumačili su Milutin Mima Karadžić, Viktor Savić, Boro Stjepanović, Mladen Nelević i drugi.

RTS je u oktobru 2017. godine premijerno prikazao prvu epizodu serije „Psi laju, vetar nosi“ čiji je autor i scenarista Radoš Bajić. Anita Mančić je tumačila Grozdanu Stavrić, suprugu snalažljivog Kostadina Stavrića Stavre koga je igrao Tihomir Stanić. Ova uloga donela joj je nagradu „Zlatna arena“ za najbolju glavnu glumicu u TV seriji.

U akcijsko-dramskoj seriji „Južni vetar“ i istoimenom filmu Miloša Avramovića, Anita Mančić glumi suprugu Dragoslava Cara (Predrag Miki Manojlović).

Od polovine januara 2021. godine televizijska publika u zemlji i regionu može je gledati u seriji „Tajna vinove loze“ u kojoj je utelovila lik Vladislave Ruže Tomović.

Anita Mančić je jedna od najnagrađivanijih srpskih glumica svoje generacije. Može se pohvaliti sa pet Sterijinih nagrada, „Zoranovim brkom“, Statuetom „Ćuran“, te Nagradom „Velika Žanka“ za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti i mnogim drugima.

Privatni život

Anita Mančić je rođena i odrasla u Zemunu, gde je završila osnovu i srednju školu. Na Fakultetu dramskih umetnosti je diplomirala glumu, a svoje znanje nekoliko godina je prenosila studentima Akademije. Dugogodišnju vezu sa grafičkim dizajnerom Bojanom Dedićem je 2001. godine krunisala brakom.

Otvoreno je priznala da se deset godina borila da se ostvari u ulozi majke, ali da joj se, na žalost, taj san nije ostvario. U jednom intervjuu priznala je da je previše osećajna i da ju pogađaju tuđe nesrećne sudbine. Uvek je spremna da pomogne ukoliko je potrebno, ali je itekako svesna da pojedini ljudi to često zloupotrebljavaju.

Slobodno vreme provodi putujući, a ne krije da na putovanja najviše voli da krene sama. Jednom prilikom je priznala da joj veliku podršku u životu pruža suprug, koji, ističe, ima razumevanja za samoću koja joj je ponekad potrebna.

Glumica veoma retko govori za srpske medije. Jedna je od onih umetnica koje ne pune novinske stupce skandalima, nego samo novim ulogama, projektima i vrednim nagradama i priznanjima.

Anita se u septembru 2021. godine pridružila protestu građana pod nazivom „Ustanak za opstanak“, sa ciljem da se sačuva priroda u Srbiji pod naletom projekata čija bi je realizacija ugrozila, a time i život i zdravlje ljudi.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1988. Šta radiš večeras
 • 1990. Zaboravljeni
 • 1990. Početni udarac
 • 1990. Kolubarska bitka
 • 1991. Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal
 • 1991. Kuća za rušenje
 • 1991. The Hottest Day of the Year
 • 1992. Bulevar revolucije
 • 1993. Nameštena soba
 • 1993. Gorila se kupa u podne
 • 1994. Lettre pour L…
 • 1996. Filomena Marturano
 • 1997. Tango je tužna misao koja se pleše
 • 1999—2000. Porodično blago
 • 2002. Porodično blago 2
 • 2002. Novogodišnje venčanje
 • 2003. Najbolje godine
 • 2003. Naša mala redakcija
 • 2003. M(j)ešoviti brak
 • 2004. Skela
 • 2004. Smešne i druge priče
 • 2004. Lift
 • 2005. Buđenje iz mrtvih
 • 2006. Drugo stanje
 • 2007. Bora pod okupacijom
 • 2007. Uspavanka za dečaka
 • 2007. Premijer
 • 2008. Ljubav i drugi zločini
 • 2008. Naša mala klinika
 • 2007—2015. Ulica lipa
 • 2009—2010. U sosu
 • 2010. Sva ta ravnica
 • 2010. Montevideo, Bog te video!
 • 2011. Parada
 • 2011. Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem
 • 2012. Smrt čoveka na Balkanu
 • 2012. Montevideo, Bog te video!
 • 2013. Ratovi
 • 2013. Na putu za Montevideo
 • 2013. Mamaroš
 • 2013. Montevideo, vidimo se!
 • 2013. Top je bio vreo
 • 2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija)
 • 2015. Uoči Božića
 • 2016. Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš
 • 2017. Psi laju, vetar nosi
 • 2020. Južni vetar
 • 2021. Tajna vinove loze

Predstave: „Boris Godunov“, „Očevi i oci“, „U potpalublju“, „Žabar“, „Kneginja iz Foli Beržera“, „Ujka Vanja“, „Iza kulisa“, „Kola mudrosti dvoja ludosti“, „Filumena Marturano“, „Laža i Paralaža“, „Lunasa“, „Na čijoj strani“, „Čarlama zbogom“, „Iju, poplava“, „Karolina Nojber“, „Porodične priče“, „Odisej“, „Čudo u Šarganu“, „Radovan Treći“, „Kralj Lir“, „Jedva steče zeta“, „Amerika, drugi deo“, „Pristustvo“, „Pazarni dan“, „Opera za tri groša“, „Tri heroja“, „Gospoda Glembajevi“, „Avgust u okrugu Osejdž“, „Ajnštajnovi snovi“, „Pod žrvnjem“, „Tartif“, „Tako je moralo biti“, „Rasprava“, „Prevođenje“, „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, „Hasanaginica“, „Rođeni u YU“  i druge.

Nagrade i priznanja

 • 1992. Nagrada „Ardalion“ festivala u Užicu za ulogu Anđele u predstavi „U potpalublju“
 • 1992. Nagrada lista „Borba“ za ulogu Anđele u predstavi „U potpalublju“
 • 1999. Nagrada „Zoran Radmilović za ulogu u predstavi „Karolina Nojber“
 • 1999. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Karolina Nojber“
 • 1999. Glavna godišnja nagrada Grad teatar Budva
 • 2000. Zlatna maska na Ohridskom letu
 • 2002. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Čudo u Šarganu“
 • 2005. Statueta „Ćuran“ za ulogu Rumenke u predstavi “Radovan Treći” na Danima komedije u Jagodini
 • 2005. Nagrada „Zoranov brk“ za ulogu Rumenke u predstavi „Radovan Treći“ koju dodeljuje Zaječarsko pozorište
 • 2008. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Tako je moralo biti“
 • 2008. Nagrada za glumačko ostvarenje večeri – Plaketa sa likom Branislava Nušića za ulogu Jele u predstavi „Tako je moralo biti“ na Pozorišnom festivalu 25. Nušićevi dani u Smederevu
 • 2008. Glumačka nagrada za ulogu Jele u predstavi „Tako je moralo biti“ na 5. Joakimfestu u Kragujevcu
 • 2009. Nagrada „Ljubinka Bobić“ za ulogu Dorine u predstavi „Tartif“
 • 2010. Nagrada „Zoranov brk“ za ulogu u predstavi „Pazarni dan“
 • 2011. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Rođeni u YU“
 • 2011. Nagrada „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu Nadežde u predstavi „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“
 • 2012. Nagrada Fipresci za najbolje ženske uloge u filmovima „Smrt čoveka na Balkanu“ i „Beograd za početnike sa pevanjem i plakanjem“ u Nišu
 • 2013. Nagrada „Carica Teodora“ za ulogu Hatidže u filmu „Top je bio vreo“, na Filmskom festivalu u Nišu
 • 2015. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Dok nas smrt ne razdvoji“
 • 2015. Nagrada „Velika Žanka“ za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti
 • 2017. Nagrada „Zlatna antena“ za najbolju glavnu glumicu u TV seriji „Psi laju, vetar nosi“

Anita Mančić na društvenim mrežama

IMDBAnita @ IMDB