Jovana Stojiljković

Kratke informacije

Ime i prezimeJovana Stojiljković
Datum rođenja19. mart 1992.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
VisinaNepoznato

Biografija

Jovana Stojiljković je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, prepoznatljiva po ulogama u filmovima „Panama“, „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Južni vetar“, te televizijskim serijama „Sumnjiva lica“, „Senke nad Balkanom“, „Čizmaši“ i drugima. Rođena je 19. marta 1992. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Jovana je od malih nogu maštala o tome da postane glumica. Zato je od osme godine pohađala školu glume Nenada Nenadovića u Beogradu. Prvi film je snimila sa 10 godina, a još kao studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, počela je da glumi u predstavama. Od 2016. godine stalna je članica ansambla „Ateljea 212“.

Igrala je u predstavama „Ćelava pevačica“, „Tango“, „Detroit“, „Klaustrofobična komedija“, „Hamlet“, „Čarobnjak iz Oza“ i drugima. U periodu od 2012. do 2020. godine snimila je brojne serije i filmove. Glumila je u serijama „Kad ljubav zakasni“, „Bićemo prvaci sveta“, „Čizmaši“, „Senke nad Balkanom“ i drugima. Zapažene uloge je ostvarila u filmovima „Panama“, „Grad“, „Južni vetar“ i drugima.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada i priznanja.

Detinjstvo i obrazovanje

Jovana Stojiljković je rođena 1992. godine u Beogradu. Ljubav prema glumi je pokazala vrlo rano, te je već u drugom razredu osnovne škole upisala časove glume u školi glumca Nenada Nenadovića. Prvu ulogu je dobila sa 10 godina. Tumačila je Sanju u TV komediji „Mladi položajnik“ u režiji Jelene Marković.

Po završetku srednje škole upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Primljena je u klasu profesora Dragana Petrovića. Još tokom studija igrala je predstave i glumila u filmovima i serijama.

Filmska i televizijska karijera

Jedna od prvih filmskih uloga joj je bila u kontroverznom filmu “Klip“, rediteljke i scenaristkinje Maje Miloš. Dve godine kasnije  učestvovala je u čak pet filmskih i televizijskih projekata. Tumačila je Tatjanu u drami „Kad ljubav zakasni“, nastaloj po motivima romana „Samac u braku“ književnice Milice Jakovljević Mir Jam.

Ista uloga joj je pripala i u seriji „Samac u braku“ koja je nastala na temeljima filma „Kad ljubav zakasni“. Glavne uloge su tumačili Miloš Biković i Brankica Sebastijanović, a seriju je premijerno emitovala Radio Televizija Srbije (RTS).

Sa Markom Grabežom i Vučićem Perovićem glumila je u kratkom filmu „Sama“, koji je režirala Katarina Koljević po vlastitom scenariju.  U oktobru 2014. godine publici je premijerno predstavljena drama Nikole Zdravkovića pod nazivom „Noćas mi srce pati“ u kojoj su glavne uloge tumačili Jovana Stojiljković, Aleksandar Đurica, Jovo Maksić i drugi.

Film je osvojio brojne nagrade na festivalima u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Kraljevu, Bajinoj Bašti, Herceg Novom, Ljubljani i Valjevu, a mnogi režiseri imali su priliku da primete raskošan talenat mlade glumice.

Usledila je saradnja sa Srđanom Koljevićem na filmu i seriji „Branio sam Mladu Bosnu“ koji govore o Sarajevskom atentatu 1914. godine iz ugla onih koji su ga sproveli u delo. Glavne uloge su tumačili Vuk Kostić i Nikola Rakočević, a Jovana je utelovila lik Jelene. Istoimena serija je tokom 2015. godine emitovana na programu RTS-a.

Nakon toga Jovana je dobila priliku da sarađuje sa Darkom Bajićem, Gordanom Mihićem i Nebojšom Romčevićem na filmu „Bićemo prvaci sveta“ i seriji „Prvaci sveta“ u kojima je tumačila Kseniju. Film i serija govore o „rađanju“ košarke na području bivše Jugoslavije, te euforiju koju su izazivale pobede jugoslovenskih reprezentativaca.

Sa kolegom Slavenom Došlom je tumačila glavne uloge u trileru „Panama“ reditelja Pavla Vučkovića koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2015. godine, te Filmskom festivalu „Cinema City“ u Novom Sadu. Uloga Maje joj je donela nagradu Carica Teodora na Festivalu u Nišu, te nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalima u Novom Sadu i Leskovcu.

Manja uloga joj je pripala i u seriji „Čizmaši“, rađenoj po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića. Glavne uloge su pripale mladim glumcima Miodragu Dragičeviću, Mladenu Sovilju, Miodragu Radonjiću i drugima, a pomoglo im je i iskustvo starijih kolega Aleksandra Đurice, Miloša Timotijevića, Ljubomira Bandovića i drugih.

Tumačila je Albanku u drami Olega Novkovića pod nazivom „Otadžbina“, u kojoj su glavne uloge pripale Nadi Šargin, Nebojši Glogovcu i Vuku Kostiću. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Varšavi, dok ga je publika u Srbiji prvi put mogla videti na FEST-u 2016. godine.

U kratkom filmu Maše Šarović „Grad“ tumačila je lik Dunje, dok je njenog dečka igrao Miloš Đurović. Na Filmskom festivalu u Sarajevu Jovana je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Usledila je drama „Sarajevo Songs of Woe“, nemačkog reditelja Freda Kelemena (Fred Kelemen). Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Jovana je tumačila Azru u kratkom trileru Markusa Milera (Markus Mueller) iz 2016. godine. Radnja je smeštena u kasne devedesete, a prati životnu priču udovca koji u tim teškim vremenima pokušava da sačuva svoju ćerku.

U kratkom filmu Strahinje Savića pod nazivom „Jedna noć“, Jovana i Milica Sužnjević tumače Sofiju i Stašu, dve nerazdvojne drugarice, čije je prijateljstvo na testu nakon što jedna od njih odluči da se odseli. Usledila je uloga Maje u humorističnoj seriji „Sumnjiva lica“ koja je tokom 2016. i 2017. godine  premijerno emitovana na RTS-u.

U američkom akcionom trileru „My daughter is missing“ ili „Missing in Europe“ („Moja ćerka je nestala“) Jovana je igrala Lauru, dok je u TV komediji „Kazimir i Karolina“ tumačila Mariju.

Dodatnu pažnju javnosti Stojiljković je privukla ulogom forenzičarke Bojane u hit seriji Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“. Serija je dobila Zlatnu arenu za najbolju seriju 2017. godine, najbolju režiju, najbolji kostim, muziku, kameru, te najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Na sajtu IMDb „Senke nad Balkanom“ je najbolje ocenjena srpska serija.

Jovana tumači lik Ivane u filmu Miroslava Terzića „Šavovi“. Reč je o potresnoj drami zasnovanoj na istinitim događajima koja je premijerno prikazana na 69. Berlinskom filmskom festivalu, a u kojoj takođe glume Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i drugi.

U kriminalističkom trileru „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, Jovana je utelovila lik Sofije, devojke Petra Maraša (Miloš Biković), pripadnika beogradske automafije. Film je za vrlo kratko vreme osvojio publiku, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, te je 2020. godine RTS premijerno počeo sa prikazivanjem istoimene TV serije koja predstavlja njegov nastavak.

Sa Nikolom Rakočevićem, Andrijom Kuzmanovićem i Isidorom Simijonović je 2018. godine snimila seriju „Jutro će promeniti sve“. Priča prati o četvoro tridesetogodišnjaka u Beogradu koji još uvek tragaju za svojim mestom u svetu. Seriju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a premijerno je prikazana na RTS-u.

Pozorišna karijera

Premda je još od studija glume igrala u predstavama, Jovana je od 2016. godine stalna članica ansambla Pozorišta Atelje 212. Tumačila je Gospođu Martin u predstavi „Ćelava pevačica“, Alu u „Tangu“, Mariju u predstavi „Kazimir i Karolina“, Šeron u komadu „Detroit“, te mnogim drugima.

Sarađivala je i s ostalim pozorištima u Beogradu. U Zvezdara Teatru je tumačila lik Vesele Kralj u predstavi „Klaustrofobična komedija“, dok je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) utelovila Ofeliju u „Hamletu“.  U Pozorištu Boško Buha je tumačila Doroti u „Čarobnjaku iz Oza“, te Hermiju u „Snu letnje noći“.

Nagrade i priznanja

Jovana je dobitnica nagrada „Mata Milošević“ i „Branivoje Đorđević“ Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Uloga Maje u filmu „Panama“ joj je donela nagradu „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu na Niškim filmskim susretima, te nagrade Festivala „Cinema City“ u Novom Sadu i Filmskog festivala „LIFFE“ u Leskovcu.

Na Sarajevskom filmskom festivalu mladih dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u kratkom filmu „Grad“. Ista uloga joj je donela nagrade na „Bašta Fest-u“ i na Studentskom festivalu u Ilinojsu.

Dobitnica je i godišnje nagrade „Ružica Sokić“, koju dodeljuje Fondacija Ružice Sokić za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2018/19.

Na Festivalu drama i serija FEDIS Jovana je osvojila nagradu „Milena Dravić“ za najbolju glavnu žensku rolu u TV seriji „Jutro će promeniti sve“.

Privatni život

Jovana Stojiljković je rođena i odrasla u Beogradu. Od desete godine je na filmu, a pažnju javnosti privukla je brojnim ulogama. Ipak, jedna je od glumica koja se trudi da svoj život drži od očiju javnosti.

Uprkos tome, mediji su ipak saznali za njenu vezu sa srpskim reprezentativcem Bogdanom Bogdanovićem. Par se upoznao na venčanju Jelisavete Orašanin i Miloša Teodosića, a potom su njihove zajedničke fotografije preplavile naslovnice srpskih tabloida.

Veza, međutim, nije dugo potrajala jer je Bogdanović potpisao ugovor sa Sakramento Kingsima (Sacramento Kings), te su shvatili da im brojne obaveze neće ostavljati prostora da se često viđaju.

Sofija je na snimanju serije „Senke nad Balkanom“ upoznala hrvatskog glumca Gorana Bogdana. Jedno vreme su svoju vezu krili od medija, a prvi put su se zajedno pojavili na Filmskom festivalu u Sarajevu.

Goran je navodno zaprosio Jovanu, a krajem 2019. godine tabloidi su pisali o tome kako su se razišli. Par se nije trudio niti da potvrdi niti da demantuje glasine koje kruže u medijima, nego i dalje nastoje da svoju privatnost sačuvaju za sebe.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2002. Mladi položajnik
 • 2012. Klip
 • 2014. Kad ljubav zakasni
 • 2014. Samac u braku
 • 2014. Sama
 • 2014. Noćas mi srce pati
 • 2014. Branio sam Mladu Bosnu
 • 2015. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Panama
 • 2015. Čizmaši
 • 2015. Otadžbina
 • 2016. Grad
 • 2016. Prvaci sveta
 • 2016. Sarajevo Songs of Woe
 • 2016. Jedna noć
 • 2016. Tata
 • 2016—2017. Sumnjiva lica
 • 2017. Moja ćerka je nestala
 • 2017—2019. Senke nad Balkanom
 • 2018. Šavovi
 • 2018. Južni vetar
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2020. Južni vetar (TV serija)

Predstave:

 • „Ćelava pevačica“,
 • „Tango“,
 • „Kazimir i Karolina“,
 • „Detroit“,
 • „Čarobnjak iz Oza“,
 • „San letnje noći“,
 • „Klaustrofobična komedija“,
 • „Hamlet“,
 • „Dabogda te majka rodila“,
 • „Beli bubrezi“ i druge.

Jovana Stojiljković na društvenim mrežama

InstagramJovana @ Instagram
IMDBJovana @ IMDB