Nedim Nezirović

Kratke informacije

Ime i prezimeNedim Nezirović
Datum rođenja25. mart 1995.
Mesto rođenjaNovi Pazar
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac
Visina-

Biografija

Nedim Nezirović je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac koji je regionalnu prepoznatljivost stekao ulogom u seriji „Klan“. Rođen je 25. marta 1995. godine u Novom Pazaru. Živi i radi u Beogradu.

Vrlo rano je počeo da glumi, pa ne čudi što je po završetku srednje škole upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Igrao je predstave u rodnom gradu, a potom je na sceni Narodnog pozorišta i drugih beogradskih teatara dobio priliku da glumi vrlo značajne likove.

Ipak, veću popularnost su mu donele uloge u seriji „Klan“ i filmu „Nečista krv – greh predaka“.

Detinjstvo i obrazovanje

Nedim Nezirović je rođen u Novom Pazaru. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a potom je diplomirao glumu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta.

U jednom intervjuu je kazao da nije imao preterano srećno detinjstvo zato što je u odsustvu drugara, vreme provodio sa starijima. Ipak, to mu je, po vlastitom priznanju pomoglo da lakše odabere zanimanje kojim će se u budućnosti baviti.

Premda je ostvario zapažene televizijske uloge, Nedimova najveća ljubav je bilo i ostalo pozorište.

Pozorišna karijera

Nedim Nezirović je prve pozorišne uloge ostvario vrlo rano. Igrao je Milana u predstavi „Nije lako biti dete“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Nakon toga je usledila predstava „Beton mahala“ koju je napisalo osmoro mladih Novopazaraca. Komad je u njihovom gradu bio zabranjen jer je kritikovao tamošnje vlasti, ali je zahvaljujući njoj Nedim proputovao ceo region.

Sa kolegama Vladislavom Đorđević, Marijanom Vićentijević, Dušicom Sinobad i drugima od februara 2020. godine igra u predstavi „Pepeljuga“ u režiji Stevana Bodirože. Reč je o adaptaciji dela Aleksandra Ace Popovića koju beogradska publika može da vidi u Malom pozorištu Duško Radović.

Od oktobra 2020. godine je igrao u predstavi „Dečak sa koferom“ u Malom pozorištu Duško Radović. Predstavu je režirao Damjan Kecojević, a Nedim je scenu delio sa kolegama Mladenom Lerom, Jelenom Ilić, Jovanom Cvetković i drugima.

Premda ga na „daskama koje život znače“ publika viđala i ranije, prvu veću ulogu je ostvario u predstavi „Cement Beograd“ u Beogradskom  dramskom pozorištu. Reč je o predstavi inspirisanoj dramom „Cement“ Hajnera Milera (Heiner Müller) u režiji slovenačkog reditelja Sebastijana Horvata. Scenario je napisao Milan Ramišk Marković, a bavi se pitanjem herojstva.

Reditelj Boris Liješević mu je poverio ulogu Napoleona Bonaparte u svojoj adaptaciji Tolstojevog (Лев Никола́евич Толсто́й) romana „Rat i mir“. Predstava je premijerno izvedena 30. maja 2022. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U istoj kući igra u predstavi „Pelikan“ u režiji Đurđe Tešić. Ovaj projekat je posvećen pokojnom glumcu Borisu Komneniću, a Nedim scenu deli sa kolegama Dušankom Stojanović Glid, Ivom Milanović i drugima.

Reditelj Ivica Buljan mu je poverio jednu od uloga u njegovoj adaptaciji romana „Idiot“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (Фёдор Михайлович Достоевский). Predstava je pretpremijerno izvedena na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta 20. decembra 2022. godine[1].

Filmska i televizijska karijera

Nedim Nezorović je jednu od prvih filmskih uloga ostvario 2016. godine. Sa kolegama Amar Ćorovićem i Markom Grabežom je igrao u kratkom filmu „Intermeco“ koji je režirao Dušan Zorić.

Dve godine kasnije mu je rediteljka Jovana Avramović poverila ulogu Dače u televizijskom filmu „Beogradska trilogija“. Reč je o adaptaciji prve drame književnice Biljane Srbljanović u kojoj su glavne uloge tumačili Dimitrije Aranđelović, Vaja Dujović, Filip Hajduković, Marko Janketić i drugi.

Igrao je mladog Albanca u ruskom akcijskom filmu „Balkanska međa“ (Balkanskiy rubezh), u kome su se pojavile i njegove kolege Milena Radulović, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Srećković Kubura i drugi.

Iste godine je igrao Jovana u televizijskoj drami „Proleće u januaru“ koju su režirali Jovan Dimoski i Aleksa Mihajlović.

Usledila je uloga u seriji „Balkanska međa“. Priča prati mali odred ruskih vojnika na Kosovu i Metohiji tokom rata 1999. godine. Nezirović je ponovo igrao mladog Albanca, dok su ostale uloge tumačili ruski i srpski glumci.

Reditelj Milutin Petrović mu je poverio ulogu Jovče u drami „Nečista krv – greh predaka“. Reč je o filmu baziranom na knjizi Bore Stankovića, u kojoj su glavne likove tumačili Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović i Katarina Radivojević.

Iz filma je nastala i istoimena serija, koja je ušla u istoriju kao prva srpska serija na internet platformi „Netfliks“ („Netflix“).

U međuvremenu je Nezirović dobio priliku da igra jednu od glavnih uloga u kriminalističkoj seriji „Klan“ koja se od 2020. godine emituje na programu Radio Televizije Srbije (RTS). Ova uloga mu je donela regionalnu prepoznatljivost, ali i nagradu „Zlatna antena“ za glumačko otkriće godine.

Manja uloga mu je dopala i u dokumentarnom serijalu „Branilac“ u režiji Jelene Svetličić. Ovaj igrano-dokumentarni serijal u kome su glavne uloge poverene Nenadu Jezdiću i Tihomiru Staniću, RTS je počeo da emituje 21. septembra 2021. godine.

Od januara 2023. godine televizijska publika će moći da ga vidi u jednoj u od uloga u seriji „Vera“. Reč je o špijunskom trileru inspirisanom pričom o špijunki Veri Pešić.

Ovog puta Nedim je tokom snimanja imao priliku da se druži sa kolegama Jovanom Stojiljković, Viktorom Savićem, Nebojšom Dugalićem, Nikolom Kojom i drugima.

Nagrade i priznanja

Nedim Nedimović je u jesen 2021. godine dobio nagradu „Zlatna antena“ za glumačko otkrovenje godine na 11. Festivalu drama i serija. Ovo priznanje mu je donela uloga Paše u seriji „Klan“. Posvetio ga je profesoru Draganu Petroviću Peletu i svojim „klasićima“.

Privatni život

Nedim Nezirović je rođen 1995. godine u Novom Pazaru. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu, a potom upisao i završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Oduvek ga je privlačio rad na pozorištu, ali je ipak ostvario nekoliko značajnih uloga na televiziji i filmu. Svoj uticaj koristi i kako bi ukazao na ozbiljne društvene probleme i anomalije.

Naime, glumac se oglasio kada su mediji objavili da je njegova koleginica sa klase Iva Ilinčić priznala da je doživela seksualno zlostavljanje od strane Miroslava Aleksića, vlasnika škole glume. Javno je pružio podršku, ne samo glumicama, nego i svim devojčicama i devojkama u Srbiji koje su se nekad susrele s ovakvim vidom nasilja[2].

Pažnju javnosti je pored nespornog talenta privukao i pozivom na ekološki protest u Beogradu. Naime, tokom gostovanja na javnom servisu je zajedno sa kolegom Markom Grabežom pozvao građane da izađu na ekološki protest, premda su na RTS bili pozvani kako bi govorili o svojim glumačkim projektima.

Zbog uloga koje je do sada utelovio, mediji mu daju epitet miljenika žena. Ipak, poput nekolicine svojih kolega, Nedim nastoji da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, te da se o njemu piše i govori samo zbog posla kojim se bavi.

Filmografija

Filmovi i serije

2016. Intermezzo

2018. Beogradska trilogija

2019. Balkanskiy rubezh (The Balkan Line)

2019. Proleće u januaru

2020. Balkanska međa (serija)

2020 – 2022. Klan

2021. Nečista krv

2022. Branilac

2023. Vera

Predstave

„Nije lako biti dete“, „Beton mahala“, „Pepeljuga“, „Dečak sa koferom“, „Cement Beograd“, „Rat i mir“, „Pelikan“, „Idiot“ i druge.

Reference

[1] https://bdp.rs/predstave/idiot/

[2] https://avaz.ba/showbiz/jet-set/626170/glumac-nedim-nezirovic-o-slucaju-aleksic-mnogo-sam-sve-ovo-dozivio-licno-zato-sto-je-u-pitanju-neko-ko-meni-puno-znaci

Nedim Nezirović na društvenim mrežama

InstagramNedim @ Instagram
TwitterNedim @ Twitter
YoutubeNedim @ Youtube
IMDBNedim @ IMDB