Aleksandar Cvetković (Sale Tropiko)

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Cvetković (Sale Tropiko)
Datum rođenja1983.
Mesto rođenjaLeskovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač

Biografija

Aleksandar Sale Cvetković, poznat i kao Sale Tropiko je pevač Tropiko benda. Rođen je 1983. godine u Leskovcu. Sa suprugom Jovanom Pajić i decom živi u Beogradu.

Aleksandar i Marko Nedeljković Johny su 2000. godine u rodnom gradu osnovali Tropiko bend, a dve godine kasnije su došli u Beograd da okušaju svoju sreću. Ubrzo su počeli da nastupaju po klubovima i pridružila im se pevačica Marija Mitrović.

Ona je naredne godine rešila da nastavi solo karijeru pa su u bend ušli Predrag Pešič Žuća koji svira klavijature i gitarista Branislav Ignjatić Bungee koji je bio član grupe Osvajači.

Do avgusta 2021. godine snimili su šest studijskih albuma i na desetine singlova. Sarađivali su sa kolegama Dženanom Lončarevićem, Acom Pejovićem, Svetlanom Cecom Ražnatović i drugima.

Diskografija

Prvi singl pod nazivom „Daj mi daj“ Tropiko bend je objavio 2000. godine. Četiri godine kasnije su nastupali na Zrenjaninskom festivalu i izveli su numeru „Nemoj tako“. Usledilo je učešće na Prvom radijskom festivalu gde su se predstavili pesmom „Sedativ“. Dobili su pozitivne kritike koje su ih motivisale da nastave da rade na prvom albumu.

Bendu se 2006. godine pridružio gitarista Aleksandar Ilić Prke. Produkcijska kuća „City records“ je izdala njihov prvi album „Jedan al’ vredan“. Pored naslovne, na njemu su bile i pesme „Pitaš kako mi je“, „Pruži mi ruke“, „Nemam čega da se stidim“ i druge. Prateće vokale su, između ostalih pevali Mirko Gavrić, Ana Štajdohar i Lejla Hot.

Naredne godine su na Budvanskom festivalu promovisali numeru „Ako preživim da te prebolim“ i osvojili su četvrto mesto. Branislav Ignjatić je 2008. godine napustio grupu, a sledeće godine ga je zamenio Aleksandar Đorđić.

Drugi studijski album Tropiko bend je objavio 2009. godine, upravo pod nazivom „2009“. Na njemu su se našle pesme „Ti ne znaš“, Bojim se“, „Otisak“, „Ako doživim da te prebolim“, te numera „Zar ti?“ zahvaljujući kojoj su stekli regionalnu popularnost. Ovog puta pesme su pisali i aranžirali Dragan Brajović Braja, Jelena Trifunović, Bane Opačić, Dejan Abadić i drugi.

Dve godine kasnije su snimili album „2011“ na kome su se izdvojile pesme „Veruj bratu“ sa Dženanom Lončarevićem, „Zauvek tvoj“ i „Misliću na tebe“. U spotu za pesmu „Misliću na tebe“ se pojavljuje glumac Vuk Kostić. Ponovili su saradnju Lejlom Hot, Mirkom Gavrićem, Draganom Brajovićem Brajom, i drugima.

I 2013. godine godine nastavili su praksu da albume imenuju po godini kada su izašli. Tako se album „2013“ sastojao iz numera „Ko zna zašto“, „Paranoja“, „U ljubav verujem“ i druge, a posebno su se izdvojile pesme „Sve moje zore“ i „Ciao Bella“.

Polovinom 2014. godine su objavili pesmu „Neko treći“ u saradnji sa kolegom Acom Pejovićem. Snimili su i spot koji trenutno (avgust 2021. godine) broji preko 23 miliona pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („You Tube“).

Izdavačka kuća „City records“ je iste godine objavila njihov četvorostruki CD sa većinom pesama koje su snimili od osnivanja benda do 2014. godine. Ploča je objavljena pod nazivom „Tropico Band – The Platinum Collection“.

Njihov šesti studijski album „City records“ je objavio pod imenom „2015“. Najveći hitovi su postale pesme: „Šta ću tebi ja“ i „Bićeš moja“. Sa Mirzom Šoljaninom su uradili duet „Sarajevo – Beograd“.Snimili su i spot koji je njihova publika dobro prihvatila, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

2016. godine su sa Cecom Ražnatović otpevali pesmu „Metar odavde“ koja „Ju Tjubu“ je za pet godine „zaradila“ preko 45 miliona pregleda na „Ju Tjubu“. Snimili su i spot koji je njihova publika dobro prihvatila, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Sale je postao član žirija televizijskog muzičkog takmičenja „Pinkove zvezdice“.

Tokom 2017. godine objavili su singlove „Ako ti je do mene“ i „Haluciniram“, a tokom 2018. pesme „Lavina“, „Samo idi“, „Dva dinara druže“, te novi duet sa Dženanom pod nazivom „Sinovi tame“.

Polovinom 2019. godine su snimili singl „Cigareta“. Reč je o pesmi koju su pisali Dragan Brajović Braja, Sale i Marko Tropiko. Za manje od dve godine „zaradili“ su preko šest miliona pregleda na „Ju Tjubu“. Usledila je saradnja sa ženskom grupom Ministarke. Pesmu i spot „Ne zovi“ su objavili 7. januara 2020. godine, te pobrali simpatije publike širom regiona.

Zbog pandemije novog virusa korona koja je 2020. godine zahvatio čitav svet, morali su da otkažu koncerte i nove projekte. Pridružili su se akciji „Beograd pobeđuje“, te su održali koncert ispred Skupštine Srbije u Beogradu posvećen svim građanima, a posebno zdravstvenim radnicima koji su trpeli veliki pritisak usled pandemije.

Produkcijska kuća „Sky Music“ je 26. aprila 2021.  godine objavila njihovu ploču sa pesmama „Sve moje zore“ i „Teška vremena“.

Novu letnju sezonu 2021. godine „otvorili“ su pesmom „Vino“. Ni ovog puta nisu menjali saradnike, a u spotu pesmu „Na dan njenog venčanja“ Velimira Rajića recituje glumac Petar Božović.

Privatni život

Aleksandar Cvetković, poznatiji kao Sale Tropiko je rođen 1983. godine u Leskovcu. S obzirom da njegov bend od polovine dvehiljaditih puni diskoteke širom regiona i Saletov privatni život je neretko tema domaćih tabloida. Premda se trudi da svoju intimu krije od očiju javnosti, pojedini detalji iz njegovog privatnog života našli su se u medijima.

Godine 2010.  je započeo vezu sa pevačicom Jovanom Pajić. U novembru 2011. godine su sklopili crkveni brak u crkvi svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi, a slavlje su nastavili u restoranu na Surčinskom putu.

2012. godine Sale i Jovana su dobili ćerku Helenu, a četiri godine kasnije Đinu.

Diskografija

Albumi

 • 2006. Jedan al vredan
 • 2009. 2009
 • 2009. 2011
 • 2013. 2013
 • 2014. Tropico Band – The Platinum Collection
 • 2015. 2015

Singlovi i EP-ovi

 • 2014. Neko treći (ft. Aco Pejović)
 • 2016. Metar odavde (ft. Ceca)
 • 2017. Ako ti je do mene
 • 2017. Haluciniram
 • 2018. Lavina
 • 2018. Samo idi
 • 2018. Dva dinara druže
 • 2018. Sinovi tame
 • 2019. Cigareta
 • 2020. Ne zovi (ft. Ministarke)
 • 2021. Vino

Aleksandar Cvetković (Sale Tropiko) na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram
YoutubeAleksandar @ YouTube