Đole Đogani

Kratke informacije

Ime i prezimeĐole Đogani
Datum rođenja1. jul 1960.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač, producent, koreograf
ŽanrPop, dens
Visina188 cm

Biografija

Hamit Đogani, poznatiji kao Đole Đogani je srpski dens pevač, plesač, koreograf i muzički producent koji je popularnost stekao devedesetih godina kao frontmen grupe Đogani Fantastiko (Djogani Fantastico). Rođen je 1. jula 1960. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Iz braka sa pevačicom Slađanom Delibašić ima ćerke Silviju i Marinelu. U braku je sa Vesnom Trivić sa kojom ima sina Adriana i ćerku Lauru.

Ljubav prema dens muzici je otkrio kao tinejdžer, te, iako se bavio atletikom, odlučio je da karijeru gradi kao plesač i koreograf. Najpre je 1979. godine postao prvak Jugoslavije u plesu, te je predstavljao tadašnju zemlju na Svetskom prvenstvu 1980. godine u Londonu gde je osvojio prvo mesto.

Dve godine kasnije je ponovo postao šampion Jugoslavije, te ponovo dobio priliku da zemlju predstavlja na svetskoj sceni. Evropski prvak je postao 1983. godine na takmičenju koje je održano u francuskom gradu Grenobl.

Nakon toga je nastupao s italijanskim plesnim grupama, a 1987. osnovao vlastitu grupu sa Slađom Delibašić.

Pojavili su se u filmovima „Hajde da se volimo“ i „Slatko od snova“, te u periodu od 1989. do 2000. godine snimili šest albuma. Njihova plesna škola je svake godine primala sve veći broj polaznika.

Posle razvoda sa Slađom, promenio je naziv grupe u Đogani, a mesto pevačice pripalo je Vesni Trivić. Od tada do danas (april 2022. godine) su snimili šest albuma i na desetine singlova.

Detinjstvo i muzički počeci

Đole Đogani je rođen 1960. godine u beogradskom naselju Mirijevo. Njegov otac i majka su imali devetoro dece, a iako su živeli u trošnoj kućici svi su imali srećno detinjstvo.

Đole kaže da je samo otac radio, ali da im ništa nije falilo. Svi su išli u školu i redovno odlazili na ekskurzije koje je finasirala tadašnja država.

Po završetku osnovne škole je počeo da se bavi atletikom u Atletskom klubu Crvena zvezda. Tu je upoznao jednu plesačicu koja ga je nagovorila da se učlani u njenu plesnu grupu. On je pristao, ali se tu nije dugo zadržao.

Kao pratnja je sa prijateljem 1979. godine otišao u Zagreb na Jugoslovensko takmičenje u plesu. Organizatori su ga nagovorili da se i on prijavi, iako je oklevao, ušao je u finale i osvojio prvo mesto. Kao jugoslovenski prvak dobio je pravo učešća na Svetskom prvenstvu u Londonu 1980. godine.

Sam se pripremao i bio je svestan da će mu trebati mnogo truda da nadmaši američke, italijanske i francuske plesače. Te godine je osvojio prvo mesto, a dve godine kasnije je ponovo učestvovao na toj svetskoj smotri.

Godine 1983. je u Grenoblu postao evropski prvak u plesu i od tada je krenula uspešna karijera duga skoro 40 godina.

Karijera

Posle učešća na plesnim takmičenjima Đogani je privukao pažnju italijanskih televizija, te je jedno vreme imao svoje plesne tačke u jednoj poznatoj TV emisiji. Bio je član plesne grupe iz Italije sa kojom je nastupao u Frenci, Peskari i drugim mestima.

Godine 1987. je na predlog saradnika osnovao vlastitu plesnu grupu, te sa Slađom Delibašić i drugim plesačima krenuo u osvajanje italijanskog tržišta.

Estradni menadžer Raka Đokić ga je 1989. godine pozvao na snimanje filma „Hajde da se volimo 2“. Sa svojim plesačima je osmislio zahtevne koreografije, te su ga uočili i domaći muzičari i reditelji. Saradnju sa Brenom je ponovio i sledeće godine na filmu „Hajde da se volimo 3“.

Prvi studijski album grupa Đogani Fantastiko je objavila 1992. godine pod nazivom „Storm“. Na njemu je bilo ukupno devet pesama, uglavnom na engleskom jeziku.

Pored naslovne, na tom CD-u su bile i numere „Music Takes Control“, „Take Your Money“, „You Can Go“, „Keep It Up“ i druge.

Potom je usledila saradnja sa Draganom Mirković, prvo na nekoliko njenih pesama i spotova, a 1994. godine i na filmu „Slatko od snova“. Grupa Đogani Fantastiko je postala nezaobilazna kada su u pitanju spotovi brojnih domaćih muzičara.

S obzirom na to da su na srpsku muzičku scenu uveli dens kao do tada nedovoljno promovisan žanr, trebalo je neko vreme da publika prepozna kvalitet.

To se i desilo 1994. godine kada se u prodaji pojavio album „Idemo na Mars“. Naslovna pesma je za vrlo kratko vreme postala veliki klupski i radijski hit, a mnogi je i danas, 25 godina kasnije rado slušaju.

Pesme „Idi s Bogom“, „Gde si ti“, „Ritam ljubavi“, „U ovom gradu“ i druge, pored Đoleta Đoganija, pisali su, komponovali i aranžirali Aleksandar Kobac, Milan Tapir, Sanja Ćupurija, Dejan Ivanković, Nenad Knežević Knez i drugi.

Čak 19 novih pesama se našlo na albumu „Pronađi sebe“ iz 1996. godine. Radijskim stanicama su ovladale pesme „Srušio si mi sve“, „Ti si moja potreba“, „Čovek od čelika“ i druge.

Grupa Đogani je bila rado viđen gost u beogradskim diskotekama, ali i u klubovima u unutrašnjosti. Pokazali su da, pored sjajnih plesnih pokreta i odlične koreografije itekako znaju da naprave kvalitetnu muziku.

Već sledeće godine u prodaji se pojavio njihov četvrti studijski album pod naslovom „Granice nema“. Publika je imala priliku da uživa u pesmama „Nemoj da me gledaš“,“Osuđena na tebe“, „Daj mi sve“, „Ne može niko“, „Tortura“, „Skači“ i drugima.

Većinu tekstova su napisali Marko Kon i Sanja Ćupurdija, dok su muziku komponovali Kobac, Ivanković, Kon i Đole Đogani. Numera „Skači“ je za vrlo kratko vreme postala pravi hit.

Jedanaest novih i tri bonus pesme su objavili na albumu „Bensedin“ iz 1997. godine. Numere „Laž“, „Sobar“, „Stop“, „Neću“ i druge, donele su im status jednog od najpopularnijih bendova poslednje decenije 20. veka.

U numeri „Neka pesma krene“ korišteni su motivi iz hita „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“, popularnog benda Bijelo dugme.

Semplove pesme „I`ll Be“, američke reperke Foksi Braun (Foxy Brown), publika je mogla da prepozna u numeri „Laž“, dok je u pesmi „Stop“ iskorišten deo sempla numere „Kiss And Tell“ ar en bi benda Braunstoun (Brownstone).

Šesti i ujedno poslednji studijski album grupe Đogani Fantastiko u ovom sastavu svetlost dana je ugledao 2000. godine. Reč je o CD-u „Da, to je to!“ na kome su bile pesme „Ako si jak“, „Zagrli me“, „Kaži mi“, „Dodaj gas“ i druge.

Na ovom CD-u su sarađivali s američkim muzičarem Tomijem Tompsonom (Tommy Thompson).

Nakon što su se Slađa i Đole razveli, veći deo njihovih instruktora iz plesne škole je prešao da radi kod Slađe. Kako je Đogani jednom prilikom ispričao, u njegovoj grupi su ostali samo Vlada i Vesna. Dvoumio se da li da odustane od škole i muzičke karijere i da se posveti nekom drugom poslu.

Ipak, imao je dovoljno materijala za snimanje pesama, ali nije imao pevačicu. Čuli su za Katarinu Kaju Ostojić, mladu pevačicu iz Novog Sada i krenuli da se nađu sa njom.

U automobilu je Vesna pevušila pesmu „Ponekad“ i Đole je shvatio da bi ona trebalo da nasledi Slađu. Iako ona nije želela da time uvredi svoju bivšu šeficu, na kraju je pristala.

Prvi zajednički album Vesna i Đole su objavili 2001. godine pod nazivom „Novi dani“. Na tom CD-u su se našle pesme „Kao, kao“, „Ponekad“ i druge.

Međutim, najveću popularnost je doživela numera „Babaroga“ koja je pomogla publici da prihvati Slađinu zamenu u grupi Đogani. Pesma je dobila i spot, pa su mnogi povezali lik, sa glasom koji su mnogo puta čuli na radiju.

Usledili su nastupi u zemlji i inostranstvu. Album „Dok ja ljubim…“ je Diskografska kuća „City records“ objavila 2003. godine.

Ljubitelji grupe Đogani su na tom CD-u imali priliku da čuju numere „Nevidljiva“, „Nazdravlje“, „Sama“, „Na silu“ i druge. Na ovom albumu su sarađivali sa Igorom Simićem, Perom Stokanovićem, Banetom Vasićem, Sanjom Ćupurdijom i drugima.

Ostali su verni dotadašnjem muzičkom pravcu, ali je Vesna svojim glasom unela određenu svežinu grupi koja je postala još popularnija.

Deveti album grupe Đogani, a treći u novom sastavu u prodaji se našao 2005. godine. „City Records“ ga je objavio pod nazivom „Đogani“, a na njemu su bile pesme „Panika“, „Coca Cola“, „200/150“ i druge. Vrlo brzo su hitovi postale pesme „Oženi me“, „Čekaj me kod kolima“, kao i balada „Jagode sa šlagom“.

Pored već standardnih članova tima koji je radio njihove albume, među saradnicima su bili i Marko Kon i Aleksandar Kobac. Ipak, većinu pesama za ovaj album je napisao Đole Đogani.

I ovog puta su odlučili da publiku „počaste“ sa nekoliko zanimljivih spotova, koji su, već tradicionalno, bili „začinjeni“ impresivnim koreografijama.

Tradiciju da svake druge godine snimaju novi CD Đogani nije prekinuo ni 2007. godine. Naime, tada se u prodaji pojavio njihov album „Ljubav moja“.

Sa njega su se izdvojile emotivne balade „Dežurna“ i „Znam ja“, ali su klupski hitovi postali „Ne veruj“, „Đavole“, „Dan za danom“, te naročito pesma „Nema više cile-mile“ koju su otpevali sa folk pevačem Miletom Kitićem.

Premda je retko ko mogao da spoji Đoganija sa Kitićem, publika je bila oduševljena tekstom i ritmom pesme, a s obzirom na tematiku, posebno se svidela našim ljudima koji žive u inostranstvu.

Na novom albumu Đole je sarađivao s Aleksandrom Kojićem, Marinom Tucaković i Draženom Damjanovićem, a plod te saradnje je nastao 2009. godine u vidu CD-a “Svila“.

Iako je i ovog puta većinu pesama napisao i komponovao Đole, među tekstopiscima i kompozitorima pojavljuju se i Pera Stokanović i Aleksandar Kobac.

Publika je na albumu „Svila“, pored naslovne, imala priliku da čuje i pesme „Gljiva ludara“, „Super sredstvo“ i „Ajmo sad u provod“ koju su otpevale Vesna i Slađa Delibašić.

Zanimljivo je da su na ovom albumu čak dva puta sarađivali sa Slađom, što je pokazalo da su bivši supružnici u odličnim odnosima. Naime, Slađa je gostovala u spotu za numeru „Gljiva ludara“ i sa Vesnom otpevala „Ajmo sad u provod“.

Na dobre reakcije publike naišle su i numere „Hiljadu suza“, „Anđeo bez krila“ i „Bez limita“.

U saradnji s Aleksandrom Kobcem i Perom Stokanovićem napravio je baladu „Snovi od čokolade“. Singl je objavljen 2014. godine, a vrlo brzo je postao regionalni hit. Ovim su najavili da se na velika vrata vraćaju na srpsku muzičku scenu.

Numere „Veo sreće“, „Ne gledaj u moj pravcu“, „Takva kao ja“, „Hej tugo moja“, „Srce mi je zastalo“ i druge, publika je imala priliku da čuje na CD-u „2015“ koji je objavljen te godine.

Osim toga, na ovom albumu su bila i dva dueta. Reč je o pesmama „Sve bih dala“ koju su otpevali sa kolegicom Janom Todorović i „Dva drugara“ na kojoj im je ponovo gostovao Mile Kitić.

Spot za prvu pesmu je na „Ju Tjubu“ pregledalo više od deset miliona ljudi, a u njemu se pojavljuju Andrija Đogani, poznatiji kao Baki B3 i Sani Ibrahimov, član dens grupe Trik Ef Iks (Trik FX).

Đole Đogani se svojim tekstovima ponovo pokazao kao hroničar jednog vremena. Uspeo je da isprati nove muzičke stilove koji se pojavljuju na srpskoj sceni, ali da im da jedan novi, prepoznatljiv pečat.

Pred leto 2016. godine objavili su singl „Hladno, hladno“ koji je napisao Steva Simeunović. Za vrlo kratko vreme pesma je postala hit leta. Mesec dana kasnije izdali su nežnu baladu „Ženske suze“. Muziku za ovu numeru je pisao bosanskohercegovački gitarista Muris Varajlić, dok su tekst i aranžman uradili Dražen Damjanović i Igor Kobac.

Režiju spota za pesmu „Ženske suze“ potpisuje Gorčin Stojanović, a ako je suditi po pregledima na „Ju Tjubu“, ovo je jedna od njihovih najpopularnijh numera u poslednje vreme.

Polovinom 2017. godine grupa Đogani je izdala novi singl, pod nazivom „ERROR“. Đole je tom prilikom kazao da je to tek prva pesma iz njegovog projekta „Quattro Stagioni“.

Namera mu je bila da tokom 2017. i 2018. godine objavi četiri pesme potpuno različitog žanra i stila, a ideju za naziv ovog projekta je dobio po vrsti pice sa četiri različita ukusa.

U opisu pesme koja je postavljena na „Ju Tjub“ navodi se da im je namera bila da u četiri različite pesme svako nađe nešto za vlastiti ukus. Zato je, šest meseci kasnije objavljen singl „Čaša puna tebe“. Ni ovog puta Đogani nije izneverio poverenje svoje publike.

Polovinom 2018. godine su promovisali pesmu „Sayonara“ koja predstavlja treću numeru iz projekta „Quattro Stagioni“. Ovog puta se među saradnicima pojavljuju Miloš Roganović i Filip Miletić.

Naredni singl publika nije morala da čeka dugo, jer je Đole na zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu objavio pesmu „Para na paru“.  Reč je o numeri za koju su se njihovi obožavaoci uglavnom složili da je nasličnija onome što je Đogani do sada radio.

S obzirom na preko 20 miliona pregleda na „Ju Tjubu“ može se reći da je Đoletov projekat uspešno okončan, te da je svaka pesma pronašla put do publike koja odgovara.

Usledilo je nešto potpuno drugačije od svega što je grupa Đogani do sada radila. Reč je o numeri „Šesto čulo“ koja je promovisana u oktobru 2018. godine.

U opisu pesme je navedeno da su Vesna i Đole namerno odustali od snimanja spota, jer se, kako su napisali, „Šesto čulo oseća dušom, a sluša srcem“. Emotivna balada je i ovog puta izazvala mnogo pozitivnih reacija.

Da Đole Đogani ume da prepozna trenutak i da od njega napravi pesmu ponovo je pokazao krajem 2018. godine kada su u numeri „Rijaliti“ opisali medijski fenomen koji je pokorio Srbiju. Inspiraciju za ovu pesmu su im dali brojni članovi porodice Đogani koji su se našli u rijaliti emisijama „Parovi“, „Zadruga“ i „Farma“.

Đole je tekst napisao u saradnji sa Stevom Simeunovićem i Markom Konom, dok mu je pri komponovanju pomogao i Aleksandar Kobac. Za sedam meseci spot je na „Ju Tjubu“ pregledalo više od četiri miliona ljudi.

U novu godinu ušli su sa numerom „Bulevari“ i tako najavili uspešan početak 2019. godine. Ovog puta, saradnici su im bili grupa muzičara iz Slovenije, koji sarađuju sa pevačicom Senidom.

U opisu pesme, Đole je naveo da su, kao i do sada, odlučili da isprate trendove koji su u ovom momentu popularni. Kako se pokazalo u prvoj polovini godine, Đole ni ovog puta nije „omašio poentu“.

Usledila je saradnja sa reperom Ivanom Ivanovićem Đusom (Juice) na pesmi „Glave“ koja je publici premijerno predstavljena 31. maja 2019. godine. Muziku, tekst i aranžman potpisuju Đus, Đole i Napo.

Dva i po meseca kasnije grupa Đogani je objavila sing „Dodiri“ na kojem su ponovo sarađivali sa Senidom i slovenačkim kantautorom Anže Kacafurom, dok je tekst pisao Benjamin Krnetić.

Za manje od mesec dana pesma je „zaradila“ prvi milion pregleda na „Ju Tjubu“. Đogani se tom prilikom zahvalio svima koji uživaju u njihovoj muzici i napomenuo da oni ne kupuju preglede na ovom servisu i ne plaćaju da se oglašavaju na komercijanim televizijama, te da je popularnost njihovih pesama potpuno „organska“.

Đole i Vesna su u avgustu 2019. godine objavili singl „Zajmi, zajmi“, a par meseci kasnije su predstavili projekat „Predator“. Reč je o numeri koju su predstavili i u instrumentalnoj verziji. Inovativni su bili i u pogledu spota i produkcije.

Jesen 2019. godine obeležili su nastupi u zemlji i inostranstvu, a polovinom decembra su predstavili pesmu „Otrov si za žene“.

Zbog pandemije novog virusa korona njihova publika je na novu pesmu morala da sačeka do polovine septembra 2020. godine.

Upravo su se baladom „Zabranjena ljubav“ osvrnuli na situaciju koja je zadesila ceo svet. Spot koji je sniman u Sarajevu je za godinu i po dana „zaradio“ preko 6.5 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Istu situaciju, ali na veseo i pomalo komičan način opisali su singlom „Lockdown“ koji je svetlo dana ugledao 4. aprila 2021. godine.

Početkom leta 2021. godine Đole i Vesna su objavili singlove „Nebo“ i „Veto“, a već u septembru su predstavili pesme „Duva, duva“ i „Ne gledaj u pravcu mom“.

Svoju publiku su na zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu počastili filmom „Život i scena“, najpre iz deset epizoda, a nakon toga i u verziji u trajanju od sat i po vremena. Reč je o projektu koji je Đole ranije najavio, a koji ima za cilj da gledaocima približi tok njegove karijere, ali i razvojni put grupe Đogani.

U decembru 2021. godine su objavili nove verzije starih hitova „Ne veruj“, „Crne oči“, „Veo sreće“, „Đavole“ i „Dežurna“. Publika je odlično reagovala na ovaj potez, ukoliko se uzme broj pregleda i pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

Privatni život

Đole Đogani je rođen u Mirijevu, a odrastao u Zemunu, zajedno s roditeljima i osmoro braće i sestara. Najviše je vezan za Gagija Đoganija (Gazmej Đogaj), frontmena grupe Fanki Dži (Funky G). Muzikom se bavi i njegov bratanac Andrija Đogani, poznatiji kao Baki B3.

Iako mnogi misle da je i Sani Ibrahimov iz grupe Trik Ef Iks njihov brat, Đole je to jednom prilikom demantovao rekavši da je Sani njihov komšija koji je dugo bio član plesne grupe Đogani, ali da nisu u rodu.

Vezu sa Slađom Delibašić započeo je 1987. godine. Dve godine kasnije ona je ostala u drugom stanju pa su se venčali. Ubrzo je rođena njihova ćerka Silvija, a potom i Marinela. U braku su bili do 2001. godine kada su objavili da se razvode.

S obzirom na to da su slovili za jedan od najskladnijh parova na srpskoj estradi, ova vest je privukla pažnju mnogih tabloida. Godinama se pisalo da je razvod posledica Đoletove prevare i nasilničkog ponašanja. On to nikada nije demantovao jer je, kako je kasnije priznao, želeo da zaštiti Slađu.

Mnogo godina kasnije Đogani je rekao da je razvod bio posledica njenog nezadovoljstva njihovim zajedničkim životom, te da je ona poželela vezu sa drugim muškarcem.

Popularni denser je priznao da je išao kod psihijatra kako bi se što bolje snašao u toj situaciji, jer je Slađa odlučila da sa sobom odvede i ćerke.

Sa Vesnom se zbližio kada su počeli da rade zajedno na novom albumu i da nastupaju po klubovima u inostranstvu. Đole se sa Slađom razveo u novembru 2001. godine, a osam meseci kasnije započeo vezu sa Vesnom.

U julu 2006. godine su dobili sina Adriana, koji je ime dobio po brazilskom fudbaleru Adrianu Leitu Ribeiru (Adriano Leite Ribeiro). Vesna se tada povukla sa javne scene kako bi se posvetila sinu. U januaru 2014. godine par je dobio ćerkicu Lauru.

Đole je u međuvremenu postao i deda jer je njegova ćerka Silvija u novembru 2013. godine dobila ćerku Tiju. Zanimljivo je da je i Silvija Đogani krenula očevim i majčinim stopama. Do sada je snimila nekoliko pesama, uključujući i duet sa DJ Krmkom.

Za razliku od ostalih članova porodice Đogani, Vesna i Đole nisu skloni skandalima. Trude se da, uprkos tome što su javne ličnosti, žive normalno i povučeno.

Diskografija

Albumi

 • 1993. Oluja
 • 1994. Idemo na Mars
 • 1996. Pronađi sebe
 • 1997. Granice nema
 • 1998. Bensedin
 • 2000. Da, to je to!
 • 2001. Novi dani
 • 2003. Dok ja ljubim
 • 2005. Đogani
 • 2006. The Best Of
 • 2007. Ljubav moja
 • 2009. Svila

Singlovi

 • 2014. Snovi od čokolade
 • 2016. Ženske suze
 • 2016. Hladno, hladno
 • 2017. E.R.R.O.R.
 • 2017. Čaša puna tebe
 • 2018. Sayonara
 • 2018. Šesto čulo
 • 2018. Rijaliti
 • 2019. Bulevari
 • 2019. Glave (sa Đusom i Napom)
 • 2019. Dodiri
 • 2019. Zajmi Zajmi
 • 2019. Predator
 • 2019. Otrov si za žene
 • 2020. Zabranjena ljubav

Kompilacije

 • 2006. The Best Of
 • 2008. The Platinum Collection
 • 2009. Retro Collection

Đole Đogani na društvenim mrežama

FacebookĐogani @ Facebook
InstagramĐogani @ Twitter
YoutubeĐogani @ YouTube