Vladimir Vlada Perović

Kratke informacije

Ime i prezimeVladimir Vlada Perović
Datum rođenja1950.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeEstradni menadžer, ugostitelj

Biografija

Vladimir Vlada Perović je srpski estradni menadžer, ugostitelj i bivši suprug pevačica Lepe Lukić i Suzane Perović. Osamdesetih godina 20. veka je vodio kultni beogradski klub „Duga“. Rođen je 1950. godine u Zemunu. Živi i radi u Beogradu.

Perović je, između ostalih bio menadžer Silvane Armenulić, Šabana Šaulića, Doris Dragović i grupe Srebrna Krila. Početkom 80-ih godina je u Beogradu otvorio klub „Duga“ koji je bio prestonica beogradskog noćnog života. Pored domaćih zvezda, gosti su bili svetski poznati muzičari, glumci i sportisti, poput Džoa Kokera (John Robert Cocker), Kerija Granta (Archibald Alexander Leach – Cary Gran), Maradone (Diego Armando Maradona) i drugih.

Sedam godina je bio u braku sa pevačicom Lepom Lukić, a potom je oženio Suzanu Ristivojević sa kojom ima sina Nikolu i ćerku Dajanu.

Obrazovanje

Vlada Perović je rođen 1950. godine u Beogradu. Otac mu je bio potpukovnik Jugoslovenske narodne armije (JNA). Njegovu majku, Ukrajinku iz porodice Ševčenko, upoznao je tokom školovanja u Rusiji. Karijeru je završio na Aerodromu u Batajnici, a tokom aktivne službe živeli su u mnogim mestima širom Jugoslavije.

Vlada je veći deo detinjstva i mladost proveo u Zemunu. Premda je otac bio veoma strog, Perović kaže da je, poput svojih vršnjaka bio nestašno dete. Po završetku osnovne škole upisao je Drugu ekonomsku školu u Zemunu. Međutim, već u prvom razredu je sa grupom drugara ukrao automobil, pa su se njime vozili po gradu. Kada ih je policija uhvatila, svi su izbačeni iz škole.

Otac ga je potom upisao u Prvu ekonomsku školu u Cetinjskoj ulici, koju je završio u roku. Premda nije morao, rano je počeo da radi u Omladinskoj zadruzi. Nekoliko dana je čak radio na izgradnji Novog Beograda, ali, pošto je bio gradsko dete nije dugo izdržao na tom poslu.

Trenirao je fudbal u Zemunu, a potom prešao u podmladak OFK-a. Međutim, uspešnu karijeru je sprečila povreda zbog koje je je u 17. godini morao da prestane da trenira.

Uprkos tome što je radio, kaže da je u roku završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

Karijera

Vlada Perović je u estradne vode ušao vrlo mlad. Radio je za menadžera Mišu Draškovića, a zadaci su mu bili da lepi plakate za koncerte i događaje koje je on organizovao. Potom je bio pomoćni menadžer u „Beogradskoj estradi“ koja je pod svojim okriljem držala najtraženije domaće pevače.

U jednom intervjuu je ispričao kako je Predrag Mumin, direktor „Beogradske estrade“ ušao u sukob sa Silvanom Armenulić, koja je potom izabrala Perovića za svog menadžera. Prvi zajednički koncert su imali u hotelu u Lazarevcu.

Prema njegovim rečima, prodali su više od hiljadu karata za prostor koji je namenjen za oko 400-500 ljudi. Ipak, Armenulićeva je uspela da ubedi upravnika hotela i policiju da je sve u redu, tako da je koncert održan, uprkos šteti koja je hotelu tom prilikom naneta.

Kada je upoznao Lepu Lukić ona mu je zabranila da radi sa Silvanom. Zato je prešao da radi za Lukićevu, a 1977. godine su se i venčali. Sarađivali su sa najboljim pevačima narodne muzike tog vremena. Na koncertima su svirali samo kvalitetni orkestri, a Lepa je, prema njegovim rečima, bila jedna od najplaćenijih pevačica tog vremena.

Ranih osamdesetih je preko Lepe upoznao Šabana Šaulića za koga je Perović već tada znao da će postati velika zvezda iako je njegova muzika bila označena kao šund. Išli su na koncerte širom Jugoslavije, Evrope, pa i celog sveta gde je postojalo interesovanje za njim.

Početkom osamdesetih godina je počeo da se bavi i ugostiteljstvom. Naime, u podrumu prizemnice na uglu ulica Sredačke i Niške na Vračaru otvorio je klub „Duga“, po uzoru na njujorški „Studio 54“. Klub je dobio naziv po istoimenom časopisu sa čijim rukovodstvom se Perović dogovorio da redovno izveštava o svemu što se tamo događa.

Zahvaljujući Perovićevim poznanstvima sa mnogim poznatim ličnostima „Duga“ je postala prestonica beogradskog noćnog života. U nju je moglo da uđe samo „odabrano“ društvo. Posećivali su je pevači, glumci, sportisti, pa čak i političari. Sve ih je animirao čuveni Di džej Čupko, a gosti su sami sebi pravili žurku.

Glumcima čiji su honorari u to vreme bili mali, nije naplaćivao piće. Dovoljno je bilo da svoju popularnost prenesu na njegov klub kako bi bio još uspešniji. U „Dugu“ su dolazile poznate ličnosti sa prostora cele bivše Jugoslavije, ali i svetske zvezde poput Džoa Kokera, Edija Granta, Tota Kotunja (Salvatore „Toto“ Cutugno), članova benda AC/DC i drugih.

Perović je mnogo godina kasnije u jednom televizijskom intervjuu priznao da je zahvaljujući svom poslu bio u dobrim odnosima i sa kriminalcima poput Željka Ražnatovića Arkana, Ljube Zemunca i drugih, ali da mu oni nikad nisu pravili probleme u poslovanju.

U međuvremenu je Vlada počeo da zastupa grupu Srebrna krila, pevačicu Doris Dragović, ali i brojne manekenke koje su promociju dobijale zahvaljujući njegovim kontaktima i vezama. Ponekad je bilo dovoljno da ih povede na koncert neke „veće zvezde“ kako bi ih ljudi upoznali, a ponekad da samo dođu u njegov klub kako bi se o njima pričalo.

Kako kaže, klijent mu je bio i čuveni jugoslovenski bokser Mate Parlov, a zastupao je i mnoge fudbalere, košarkaše i druge sportiste.

Međutim, 1986. godine je protiv njega podnesena krivična prijava zbog navodne utaje poreza u klubu „Duga“, pa je proveo devet meseci u Centralnom zatvoru. Novine su tada objavljivale tekstove sa naslovima „pad balkanskog plejboja“, „uhapšena jedna od najvećih urbanih legendi Beograda“ i slično. Istraga je vođena devet meseci, a Perović kaže da ga je zastupalo čak deset advokata.

Kada nisu uspeli da dokažu njegovu krivicu pušten je iz pritvora, te pravosnažnom odlukom suda proglašen nevinim za dela koja su mu stavljana na teret. Kasnije je ispričao kako su hteli da preko njega „iskopaju“ informacije o Jovanu Stanboliću kako bi mogli lakše da ga smene sa pozicije predsednika Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

Perović je „Dugu“ prodao 1990. godine, te otvorio restoran „Dunavski cvet“. Nastavio je da sarađuje sa pevačima narodne muzike, a za sebe kaže je da je prvi menadžer koji je „otkrio“ Svetlanu Cecu Ražnatović. Naime, na samom početku njene karijere dozvolio joj je da nastupa u njegovom restoranu, što je bio san mnogih iskusnijih pevača. Ipak, njihova poslovna saradnja nije dugo potrajala.

Restoran je aktivno radio do 1995. godine, a Vlada je potom otvorio lokal „La costa“, gde su se, kaže, okupljali idejni tvorci Vojske Republike Srpske. Otuda, ističe Perović, između ostalog potiče njegovo dugogodišnje prijateljstvo sa bivšim generalom JNA i VRS Ratkom Mladićem.

Privatni život

Jugoslovenska javnost je Vladu Perovića prvo kao dečka, a potom i kao supruga pevačice Lepe Lukić. Upoznali su se tako što je on bio mladi menadžer u „Beogradskoj estradi“ i neko vreme su sarađivali. Venčali su se 1977. godine u tada novootvorenom hotelu „Park“ u Beogradu. Na svadbi je bilo oko 400 gostiju, a sviralo je više od 20 orkestara.

Kada su se sedam godina kasnije razveli, mnogo se spekulisalo o razlozima za to. Naime, postojala je verzija u kojoj je Lepa Vladu „uhvatila“ u prevari. Ona je jednom prilikom, navodno izjavila da ju je Perović odvezao na aerodrom jer je trebala da putuje na nastup, a kada se vratila kući zatekla ga je u krevetu sa drugom ženom. Njegovu ljubavnicu je golu isterala iz stana, a suprugu saopštila odluku o razvodu.

Ipak, mnogo godina kasnije Perović je izneo svoju verziju priče. On je rekao da je Lepa bila vrlo ljubomorna i da se oduvek plašila da će da je ostavi zbog neke mlađe i lepše pevačice. Tvrdi da je posesivnost „kumovala“ njihovom razvodu i za bivšu suprugu ima samo reči hvale. U jednom intervjuu je kazao da joj je ostavio svu imovinu, te da je uzeo samo dva autombila i 200 odela.

Nakon Lepe, Perović je upoznao mladu pevačicu Suzanu Ristivojević. Venčali su se 1986. godine, a nedugo nakon toga dobili sina Nikolu. Pet godina kasnije rođena je njihova ćerka Dajana. Suzana je tada odlučila da se posveti porodici i vaspitanju dece, te je zapostavila karijeru. Na domaću scenu se vratila mnogo godina kasnije.

Bračni par Perović je dospeo u žižu javnosti kada je Suzana postala učesnica rijaliti šou programa „Parovi“, te stupila u vezu sa Mikijem Đuričićem. Mnogi tabloidi su kod Perovića želeli da „isprovociraju“ neku vrstu reakcije, ali se on držao na distanci. Ako je verovati izjavama koje su objavili neki sajtovi, Vlada je rekao da su oni od 1993. godine samo formalno u vezi, a pojavile su se i informacije da će se razvesti.

Vlada Perović je zbog posla među prijateljima imao mnogo poznatih ličnosti. Često je igrao fudbal sa Emirom Kusturicom, Irfanom Mensurom, te pokojnim glumcem Draganom Nikolićem.