Teodora Pavlovska (Teya Dora)

Kratke informacije

Ime i prezimeTeodora Pavlovska (Teya Dora)
Datum rođenja1. maj 1992.
Mesto rođenjaBor
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica, pijanistkinja, kompozitorka, tekstopisac
ŽanrR&B, pop

Biografija

Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora je srpska pevačica, pijanistkinja, kompozitorka i tekstopisac. Rođena je 1. maja 1992. godine u Boru. Školovala se i živela u Americi, a trenutno živi i radi u Beogradu.

Teodora je sklonost ka muzici pokazala vrlo rano. Sa šest godina je počela da uči da svira klavir, a sa 18 postala stipendista američkog Muzičkog koledža Berkli (Berklee College of Music).

Po završetku studija pevanja živela je i radila u Njujorku gde je imala priliku da sarađuje sa mnogim džez muzičarima, među kojima je i dobitnica nagrade „Gremi“ („Grammy“) Peti Ostin (Patti Austin).

Pisala je pesme za Produkcijsku kuću „„ARKTKT“, a po povratku u Srbiju pisala je tekstove i komponovala pesme za mnoge domaće pevače, poput Nikolije Jovanović, Nataše Bekvalac i drugih.

Prvi singl kao Teya Dora, mlada muzičarka je objavila 2018. godine. Reč je o pesmi „Da na meni je“. Usledili su singlovi „Oluja“, „U ilegali“, „Vozi me“ i drugi.

Ogromnu popularnost na društvenim mrežama doživela je njena pesma „Džanum“ koju je zajedno sa Slobodanom Veljkovićem Cobijem (Coby) snimila za potrebe filmske i televizijske franšize „Južni vetar“.

Na festivalu „Pesma za Evroviziju“ 2024. godine dobila je priliku da sa pesmom „Ramonda“ predstavlja Srbiju na ovom međunarodnom muzičkom takmičenju u Malmeu.

Detinjstvo i obrazovanje

Teodora Pavlovska je rođena 1992. godine u Boru. Njena majka Jasna Jojić je novinarka. Između ostalog, dugo godina je radila u „Večernjim novostima“, a članica je i Međunarodne federacije novinara (International Federation of Journalists − IFJ).

Pošto su se njeni roditelji razveli, a otac je živeo i radio na Kipru, Teodora je leta provodila na tom ostrvu.

Teodorina majka je u jednom intervjuu kazala da je ona od detinjstva pokazivala „neverovatan talenat“. Sa šest godina je počela da uči da svira klavir u Muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković“, a sedmi i osmi razred osnovne škole završila je u jednoj godini kako bi mogla da nastavi sa srednjom muzičkom školom[1].

Već sa 16 godina je dobila stipendiju za studije na Muzičkom koledžu Berkli, ali je majka smatrala da je premlada da studira i živi u inostranstvu, te ju je u Ameriku pustila tek kad je napunila 18.

Uporedo sa studijima pevanja, Teodora je radila četiri sata u sekretarijatu na fakultetu kako bi imala dovoljno sredstava da živi u Bostonu.

Karijera 

Teodora Pavlovska je pre nego što je postala Teya Dora ostvarila značajan uspeh u svetu muzike. Naime, pevala je prateće vokale američkim izvođačima kao što su Peti Ostin (Patti Austin), Sidah Geret (Deborah Christine „Siedah“ Garrett), Geri Alen (Geri Antoinette Allen i Veleri Simpson (Valerie Simpson).

Nakon što je završila studije neko vreme je živela i radila u Njujorku. Pisala je pesme na engleskom jeziku za Produkcijsku kuću „ARKTKT Publishing“.

Jedan od prvih projekata na kome je radila u Srbiji bila je pesma „Nema limita“ koju je napisala i komponovala za Nikoliju. Singl je objavljen u maju 2018. godine, a spot trenutno (mart 2024. godine) broji skoro 47 miliona pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Zajedno sa Slobodan Veljkovićem Cobijem napisala je muziku za pesmu „Dođi mami“ koju je Nataša Bekvalac objavila u julu 2019. godine. I ova numera stekla je veliku popularnost kod mlađe publike.

Svoj prvi singl kao Teya Dora objavila je istog meseca iste godine. Reč je o pesmi „Da na meni je“ na kojoj je sarađivala sa Produkcijskom kućom „Basiviti“ („Bassivity Digital“).

Komponovala je numeru „Jasno mi je“ koju je mlada pevačica Zoi publici predstavila početkom 2020. godine.

Već u martu je „Basiviti“ objavila njenu numeru „Oluja“ koju je napisala i komponovala sama, a za čiji aranžman su bili zaduženi Jan Magdevski i Luka Jovanović Luksoni (Luxonee).

Sa Cobijem je sarađivala i na pesmi „Pazi se“ koju su on i Jovana Nikolić snimili za potrebe serije „Južni vetar“.

Usledila je nova saradnja sa Nikolijom Jovanović na pesmi „Ulice“. Singl je svetlo dana ugledao 3. oktobra 2021. godine, a ovog puta za stihove je, pored Teodore bila zadužena i Milena Janković, poznatija kao Mimi Mercedes.

„Basiviti“ je krajem aprila 2022. godine objavila Teodorin singl „U ilegali“ na kome su joj pomagali Marko Gluhaković, Predrag Ristić Meta, Milan Radulović i Tamara Popović Tam.

Njena publika na novu pesmu nije morala da čeka predugo. Početkom decembra iste godine Teya Dora je „izbacila“ singl „Vozi me“. Snimila je i interesantan spot koji je za godinu dana na internet servisu „JuTjub“ preslušan skoro 200 hiljada puta.

Premda se muzikom bavi ceo život, Pavlovska je veću prepoznatljivost stekla tek 2023. godine kada je za potrebe filmske i televizijske franšize „Južni vetar“ snimila numeru „Džanum“.

Muziku i aranžman je radila sama, dok je na tekstu imala pomoć producenta i pevača Slobodana Veljkovića Cobija. Za miks i master je bio zadužen Jan Magdevski.

Video spot za ovu numeru objavljen je na zvaničnom „JuTjub“ kanalu „Južnog vetra“, a za godinu dana je „zaradio“ preko 77 miliona pregleda. Numera je stekla veliku popularnost na društvenim mrežama, a naročito na „TikToku“ gde je postala svetski hit.

Nakon ovog velikog uspeha mlada muzičarka je publici ponudila nešto sasvim drugačije. Sa Stjepanom Jelicom Albinom snimila je singl „ATAMALA“. I ova numera je dobila svoj spot koji je skoro godinu dana pregledan oko 3.8 miliona puta.

U jednom intervjuu je priznala da izbor za pesmu Evrovizije prati od detinjstva, zato i ne čudi što se pojavila na domaćem takmičenju 2024. godine. Tekst za numeru „Ramonda“ pisala je uz pomoć Andrijana Kadrovića Ajzija, dok je na muzici sarađivala sa Luksonijem.

Pesma je osvojila srca publike i žirija, te se našla u finalu nekadašnje „Beovizije“. Zajedno sa Breskvičinom (Anđela Ignjatović) pesmom „Gnezdo orlovo“ bila je glavni favorit da predstavlja Srbiju na Evroviziji u Malmeu.

Publika je bila naklonjenija Breskvici, dok je žiri prednost dao Teodori, te je izabrana za srpskog predstavnika na ovom popularnom muzičkom takmičenju. Premda je ova situacija donekle podelila srpsku javnost, mnogi stručnjaci predviđaju veliku uspeh „Ramondi“ na evropskoj, odnosno svetskoj sceni.

Privatni život

Teodora Pavlovska je rođena 1992. godine u Boru. Odrasla je u Beogradu, a letnje raspuste provodila kod oca na Kipru. Sa 18 godina se zbog studija preselila u Boston, te je nakon što je završila školovanje neko vreme živela i radila u Njujorku.

Pažnju domaće javnosti stekla je 2023. godine pesmom „Džanum“, dok su je ljubitelji „Evrovizije“ upoznali sledeće godine zahvaljujući numeri „Ramonda“.

Mlada muzičarka retko u javnosti govori o svom privatnom životu. Nakon što je dobila zadatak i čast da predstavlja Srbiju na „Evrosongu“, novinari tabloida su joj upravo postavljali pitanja vezana za emotivni status.

Teodora je u jednom od intervjuua odgovorila da je trenutno fokusirana na karijeru.

Diskografija

Singlovi

  • 2019. Da na meni je
  • 2020. Oluja
  • 2021. Ulice (ft. Nikolija)
  • 2022. U ilegali
  • 2022. Vozi me
  • 2023. Džanum
  • 2023. ATAMALA (ft. Albino)
  • 2024. Ramonda

Pesme koje je pisala ili komponovala za druge izvođače: „Nema limita“, „Yin & Yang“,  „Divlja orhideja“, „No Plaky“, „High Life“, „Dodole“, „Gucci Mama“ (Nikolija), „Dođi mami“ (Nataša Bekvalac)., „Jasno mi je“ (Zoi), „Pazi se (Jovana Nikolić), „Vidim te“, „Januar“ (Meta), „Gotovo“, „Brani me“ (Anastasija), „Januar“, „U tami“, „Posle mene“ i druge.

Reference

[1] https://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/majka-pobednice-beovizije-otkrila-teya-dorin-otac-nije-ziveo-sa-nama/p6qg684

Teodora Pavlovska (Teya Dora) na društvenim mrežama

InstagramTeodora @ Instagram
YoutubeTeodora @ YouTube