Vuk Jeremić

Kratke informacije

Ime i prezimeVuk Jeremić
Datum rođenja3. jul 1975.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar

Biografija

Vuk Jeremić je srpski političar. Rođen je 3. jula 1975. godine u Beogradu. U braku je sa Natašom Jeremić sa kojom ima ćerku Sofiju. Živi i radi u rodnom gradu.

Jeremić je od 2000. do 2013. godine bio član Demokratske stranke. Od maja 2007. do jula 2012. godine bio je ministar spoljnih poslova, a nakon toga je obavljao funkciju predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Na ovu funkciju kandidovao se i č2016. godin, ali nije uspeo da izbori mandat.

Na Predsedničkim izborima 2017. godine bio je kanidat Grupe građana „Moramo bolje“. Sa 5.66 odsto glasova završio je na četvrtom mestu.

Iste godine je osnovao Narodnu stranku i postao njen predsednik. Na izborima 2022. godine su u sklopu koalicije Ujedinjena Srbija osvojili 12 mandata u Skupštini Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Vuk Jeremić je rođen 1975. godine u Beogradu. Njegovi roditelji su Sena i Mihajlo Jeremić, bivši direktor „Jugopetrola“. Baba po majci, Sadeta Pozderac, je bila direktorka Druge beogradske gimnazije.

Pohađao je Prvu beogradsku gimnaziju, a profesor psihologije mu je bio bivši srpski predsednik Boris Tadić. 1998. godine je diplomirao teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Univerzitetu u Kembridžu. Pet godina kasnije je magistrirao državnu administraciju na Harvardu.

Karijera

Dok je studirao, radio je kao finansijski analitičar u kompanijama „Deutsche Bank“, „Dresdner Kleinwort Benson Bank“ i „AstraZeneca Pharmaceuticals“.

Vuk Jeremić se 2000. godine  učlanio u Demokratsku stranku i započeo je karijeru u državnoj službi. Prvo je radio kao savetnik Borisa Tadića koji je tada bio ministar za telekomunikacije. Nakon toga je bio specijalni savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom u kabinetu Zorana Đinđića.

Tokom 2003. godine je savetovao Tadića za evroatlantska pitanja, a godinu dana kanije je postao njegov savetnik za spoljnu politiku. Takođe je izabran za predsednika Odbora za međunarodne odnose Demokratske stranke.

Jeremić je 2006. godine postao član Glavnog odbora DS-a. 15. maja 2007. godine je imenovan za ministra spoljnih poslova Republike Srbije i na ovoj funkciji je ostao narednih pet godina.

2010. godine je izgubio u trci za mesto potpredsednika stranke. Naredne godine je imenovan za predsednika Tesniskog saveza Srbije.

8. juna 2012. godine je izabran za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Sa 99 glasova je porazio protivkandidata Daliujusa Čekuolisa koji je imao četrnaest glasova manje.

Tokom Jeremićevog mandata, Palestina je priznata kao država posmatrač u Ujedinjenim nacijama i usvojen je međunarodni Sporazum o trgovini oružjem.

Jeremić je 13. januara 2013. godine organizovao proslavu Srpske nove godine i predstavljanje svoje zemlje u sali Generalne skupštine u Njujorku.

Članovi hora Viva vox su izveli nekoliko numera, a najveću pažnju je privukao „Marš na Drinu“. Optužili su ga Bošnjaci i Hrvati zbog nje, ali Jeremić je izjavio da ova pesma nije genocidna i da je nastala tokom Prvog svetskog rata kada se Srbija branila od agresora.

U februaru iste godine nije želeo da vrati poslanički mandat u Skupštini Srbije zbog čega je isključen iz stranke. U Beogradu je osnovao nevladinu i neprofitnu organizaciju Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Jeremić se 2016. godine kandidovao za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Bio je drugi, a generalni sekretar je postao Portugalac Antonio Gutereš.

Na Predsedničkim izborima 2017. godine Jeremić je bio kandidat Grupe građana „Moramo bolje“. Sa 206 676 hiljada glasova osvojio je četvrto mesto, a za predsednika Srbije izabran je Aleksandar Vučić (SNS).

Vuk Jeremić je sa grupom istomišljenika u oktobru 2017. godine osnovao Narodnu stranku (NS). Reč je o liberalno-konzervativnoj političkoj stranci desnog centra.

U Registar političkih organizacija upisana je nakon što je Miroslav Aleksić ustupio svoj Narodni pokret Srbije, pa je time skraćena proceduira za prikupljanje potpisa za osnivanje političke organizacije.

Jeremić je izabran za prvog predsednika stranke, a za potpredsednike su imenovani Aleksić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Zdravko Ponoš, Nikola Jovanović i Svetozar Čiplić.

Bojkotovali su Parlamentarne izbore koji su održani 2020. godine, a na narednim, vanrednim Parlamentarnim izborima 2022. godine nastupili su u sklopu koalicije Ujedinjena Srbija.

Privatni život

Vuk Jeremić je 2004. godinezapočeo vezu sa voditeljkom i novinarkom Natašom Lekić koju je upoznao u Njujorku. Dve godine kasnije su se venčali. Crkveni brak su sklopili u Sabornoj crkvi, a slavlje su nastavili u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat“. Prva pesma na svadbi je bila „Njujork, Njujork“.

Par je 29. aprila 2018. godine dobio ćerku kojoj su dali ime Sofija.

Jeremić govori engleski i nemački jezik.

Vuk Jeremić na društvenim mrežama

FacebookVuk @ Facebook
InstagramVuk @ Instagram
TwitterVuk @ Twitter