Vuk Jeremić

Kratke informacije

Ime i prezimeVuk Jeremić
Datum rođenja3. jul 1975.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar

Biografija

Vuk Jeremić je srpski političar. Rođen je 3. jula 1975. godine u Beogradu.

Njegovi roditelji su Sena i Mihajlo Jeremić, bivši direktor Jugopetrola. Baba po majci, Sadeta Pozderac, je bila direktorka Druge beogradske gimnazije.

Pohađao je Prvu beogradsku gimnaziju, a profesor psihologije mu je bio bivši srpski predsednik Boris Tadić. 1998. godine je diplomirao teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Univerzitetu u Kembridžu. Pet godina kasnije je magistrirao državnu administraciju na Harvardu.

Dok je studirao, radio je kao finansijski analitičar u kompanijama: „Deutsche Bank“, „Dresdner Kleinwort Benson Bank“ i „AstraZeneca Pharmaceuticals“.

2000. godine se učlanio u Demokratsku stranku i započeo je karijeru u državnoj službi. Prvo je radio kao savetnik Borisa Tadića koji je tada bio ministar za telekomunikacije. Nakon toga je bio specijalni savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom u kabinetu Zorana Đinđića.

2003. godine je savetovao Tadića za evroatlantska pitanja, a godinu dana kanije je postao njegov savetnik za spoljnu politiku. Takođe je izabran za predsednika Odbora za međunarodne odnose Demokratske stranke.

2006. godine je postao član Glavnog odbora DS-a.

15. maja 2007. godine je imenovan za ministra spoljnih poslova Republike Srbije i na ovoj funkciji je ostao narednih pet godina.

2010. godine je izgubio u trci za mesto potpredsednika stranke.

2011. godine je proglašen za predsednika Tesniskog saveza Srbije.

8. juna 2012. godine je izabran za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Sa 99 glasova je porazio protivkandidata Daliujusa Čekuolisa koji je imao četrnaest glasova manje.

Tokom Jeremićevog mandata, Palestina je priznata kao država posmatrač u Ujedinjenim nacijama i usvojen je međunarodni Sporazum o trgovini oružjem.

13. januara 2013. godine je organizovao proslavu Srpske nove godine i predstavljanje svoje zemlje u sali Generalne skupštine u Njujorku. Članovi hora Viva vox su izveli nekoliko numera, a najveću pažnju je privukao „Marš na Drinu“.  Optužili su ga Muslimani i Hrvati zbog nje, ali Jeremić je izjavio da ova pesma nije genocidna i da je nastala tokom Prvog svetskog rata kada se Srbija branila od agresora.

U februaru iste godine nije želeo da vrati poslanički mandat u Skupštini Srbije zbog čega je isključen iz stranke. U Beogradu je osnovao nevladinu i neprofitnu organizaciju Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

2016. godine se kandidovao za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Vuk je bio drugi, a generalni sekretar je postao Portugalac Antonio Gutereš.

Privatni život

2004. godine Vuk je započeo vezu sa voditeljkom i novinarkom Natašom Lekić koju je upoznao u Njujorku. Dve godine kasnije su se venčali. Crkveni brak su sklopili u Sabornoj crkvi, a slavlje su nastavili u Kristalnoj dvorani hotela Hajat. Prva pesma na svadbi je bila „Njujork, Njujork“.

Govori engleski i nemački jezik.

Vuk Jeremić na društvenim mrežama

FacebookVuk @ Facebook
TwitterVuk @ Twitter