Miroslav Parović

Kratke informacije

Ime i prezimeMiroslav Parović
Datum rođenja14. jul 1984.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeDiplomirani inženjer elektrotehnike i master računarstva, političar
StrankaDveri (do 2012); Treća Srbija (2012-2016); Narodni slobodarski pokret (2016-)

Biografija

Miroslav Parović je srpski političar i predsednik Predsedništva političke stranke Narodni slobodarski pokret (NSP). Diplomirani je inženjer elektrotehnike i master računarstva. Rođen je 14. jula 1984. godine u Zrenjaninu. Živi u Novom Sadu.

Privatni život

Miroslav Parović je rođen 1984. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završio u naselju Jaša Tomić koje se nalazi u opštini Sečanj, a nakon toga Srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu.

Studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, elektrotehnički odsek započeo je 2003. godine. Diplomirao je 2008. godine sa prosečnom ocenom 9.82.

Bio je jedan od najboljih studenata generacije. Zbog postignutog uspeha je osvojio nagradu „Elektromreže Srbije“ i nagradu Fakulteta tehničkih nauka.

Parović je 2013. godine upisao doktorske studije, industrijsko inženjerstvo – energetski menadžment. Njegovo zvanje je diplomirani inženjer elektrotehnike i master računarstva.

Miroslavljeva supruga se zove Snežana i sa njom ima ćerku Lenku i sina Nemanju.

Njegov predak je revolucionar Blagoje Parović. Političku uzor mu je despot Stefan Lazarević, a omiljeni epski lik Banović Strahinja.

Navijač je Partizana.

Karijera

Miroslav Parović je od decembra 2008. do januara 2011. godine bio zamenik direktora u Energonovi d.o.o. u Beogradu.

Nakon toga je prešao u firmu „Lineal d.o.o.“ u Novom Sadu gde je radio kao stručni/spoljni saradnik do septembra 2012. godine.

Bio je član Srpskog pokreta Dveri. 2012. godine je bio nosilac izborne liste u Novom Sadu. Nekoliko meseci kasnije je isključen iz ovog pokreta.

U oktobru je postao savetnik gradonačelnika Novog Sada za privredu i energetiku. Na ovoj poziciji je ostao naredne četiri godine. U novembru se zaposlio u Elektrodistribuciji Novi Sad gde i dan-danas radi kao zamenik direktora.

U oktobru 2013. godine je postao zamenik predsednika Treće Srbije, udruženja građana koje je nastalo izdvajanjem iz Pokreta za život – Dveri. Miroslav je na ovoj funkciji ostao do 22. marta 2014. godine kada je izabran za predsednika.

Krajem godine je na najvišem nivou primljen u Vladi Krima. On je tom prilikom izjavio da Krim ima pravo da se vrati u okrilje Rusije kao što je Vojvodina ponovo postala deo Srbije.

Protivio se sankcijama koje su uvedene Rusiji, ali u tome je video šansu za stvaranje jačih veza sa Srbijom.

Prisustvovao je konferenciji „Nova Evropa“ na kojoj je glavna tema bila saradnja na liniji Pariz – Berlin – Moskva – Beograd.

U januaru 2015. godine Trećoj Srbiji se pridružio pokret Bogata Srbija, a za predsednika je ponovo imenovan Miroslav Parović.

On je u julu iskoristio svoja ovlašćenja i iz partije je isključio dr Andreja Fajgelja, potpredsednika i osnivača, generalnog sekretara Aleksandra Đurđeva i članove Predsedništva Gorana Milenković i Sunčicu Marković.

Izjavio je da je to uradio jer su povredili Statut stranke.

U januaru 2016. godine je bio domaćin visokoj delegaciji Nacionalnog fronta iz Francuske. Sa njima je išao u Banja Luku i tražio je da podrže Republiku Srpsku.

Treća Srbija je 17. decembra 2016. godine promenila naziv u Narodni slobodarski pokret. Miroslav je izabran za predsednika Predsedništva stranke.

Tvrdi da se zalaže da Srbija bude vojno i politički neutralna država, da NATO ode iz Evrope, da se osnuje „Balkanski savez“ koji bi činile Grčka, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Republika Srpska i Srbija, da Kosovo bude u sastavu Srbije, za uspostavljanje vladavine prava, uništenje mafije, za srpski kulturni prostor koji za njega predstavlja Veliku Srbiju, a čiji će centri biti Beograd, Novi Sad, Podgorica, Priština i Banja Luka, itd.

Smatra da LGBT populacija treba da ima sva prava, osim da se venčaju i usvoje decu.

Parović se 10. marta 2017. godine kandidovao za predsednika Republike Srbije. Tri dana kasnije je Republička izborna komisija (RIK) odobrila njegovu kandidaturu koju je podržalo 10 390 birača.

Izjavio je da je svestan da ne može da pobedi na izborima, ali ukoliko se to dogodi, prvo će posetiti Hilandar, a zatim otići u Banja Luku kako bi pokazao da mu je prioritet saradnja Srbije i Republike Srpske. Takođe bi dodelio orden svim majkama koje imaju više od petoro dece.

Optužio je Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da su paravan ljudima iz DOS-a. Smatra da šansu treba pružiti mladim ljudima, a ne onima koji ovu državu vode poslednjih 30 godina.

Zalagao se da se podigne spomenik Stefanu Nemanji u Banja Luci.

Pošto se njegovi roditelji bave poljoprivredom, zainteresovan je za selo i smatra da u Srbiji mora da se proizvodi zdrava hrana i čista energija.

Objavio je veliki broj naučnih i stručnih radova, a neki od njih su:

  • „Stanje i razvoj malih hidroelektrana u Srbiji“;
  • „Stanje i razvoj biomase u Srbiji“;
  • „Studija slučaja – mala hidroelektrana Ribare“.

Parović je u intervjuu koji je početkom februara 2022. godine dao agenciji „Beta“ kazao da Aleksandar Vučić izdvaja više novca za ličnu kampanju od američkih predsednika Džozefa Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Donald Trump).

Podržao je protste „Srbija protiv nasilja“ koji se održavaju širom Srbije nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Imovina

Prema podacima iz imovinskog kartona, Parović je 2014. godine uzeo kredit i kupio je stan od 78 m2 u Novom Sadu. Njegova vrednost je 62 000 evra, a dug je trebalo da isplati 2019. godine

2017. godine je kupio polovan automobil Renault Grand Scenic koji je koštao 8 000 evra.

Zastupnik je udruženja „Savremena Srbija“ i „Alternativa za Srbiju“. Jedan je od osnivača udruženja „Pokret nova snaga Srbije – Ponos“. Nije poznato ko finansira ove organizacije.

Reference:

Miroslav Parović na društvenim mrežama

FacebookMiroslav @ Facebook
TwitterMiroslav @ Twitter