Nenad Čanak

Kratke informacije

Ime i prezimeNenad Čanak
Datum rođenja2. novembar 1959.
Mesto rođenjaPančevo
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar
Strankasada LSV, nekad KPJ

Biografija

Nenad Čanak je srpski političar. Od 1990. do 2022. godine je bio lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Rođen je 2. novembra 1959. godine u Pančevu. Živi i radi u Novom Sadu.

Detinjstvo i obrazovanje

Nenad Čanak je rođen 1959. godine u Pančevu. Njegov otac Milan je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i gradonačelnik Novog Sada, a majka Bosiljka je bila profesor Univerziteta u Novom Sadu. Porodica mu vodi poreklo iz Like.

Završio je gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ i Srednju muzičku školu u Novom Sadu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Karijera

Nenad Čanak je od 1982. do 1985. godine svirao po kafanama, a 1986. godine se zaposlio u Naftagas prometu. Naredne četiri godine je bio šef u Službi marketinga spoljne trgovine.

Tokom 1989. godine je pohađao kurs za mikroračunarske mreže i globalni marketing. Prešao je u YUTEL gde je bio direktor marketinga. Tu se zadržao osam meseci nakon čega je započeo privatni biznis.

Politička karijera

Nenad Čanak je 1990. godine osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je osnovao 1990. godine i od tada do 2022. godine je bio njen predsednik.

Stranku su činili članovi Saveza komunista Vojvodine koji nisu podržavali Slobodana Miloševića i Socijalističku partiju Srbije. Oni su se, u početku, zalagali da Vojvodina ima punu autonomiju u granicama Republike Srbije.

Čanak je 1991. godine učestvovao u bici za Vukovar koja je trajala 87 dana.

Poslanik u Skupštini Srbije je postao 1997. godine, ali naredne godine mu je oduzet mandat.

1999. godine je osmislio program pod nazivom „Republika Vojvodina“ koji je promovisao.

Sledeće godine je izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine. Na toj funkciji je ostao naredne četiri godine.

Čanak je 2005. godine bio član pokreta „5. oktobar“ koji su još činili Vesna Pešić, Vladan Batić i Dejan Bulatović. Oni su se protivili usvajanju novog Ustava Srbije.

Sa Čedomirom Jovanovićem, predsednikom Liberalno-demokratske partije (LDP), se slagao oko toga da su Kosovo i Metohija nezavisni.

Ove dve stranke su 2007. godine formirale koaliciju i osvojile su 214 262 glasa, tj. četiri mandata, pa je Čanak postao poslanik u Skupštini. Takođe je bio šef poslaničke grupe „Vojvođanski poslanici“ i član Odbora za ustavna pitanja.

Od 2009. do 2012. godine je bio predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju Vlade Republike Srbije.

Čanak je 2015. godine tražio da tadašnji predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, podnese ostavku zbog rehabilitacije generala Draže Mihailovića. Njegova stranka se zalaže za promenu istorijskih udžbenika i unošenje srebreničkog masakra u njih.

Pred izbore 2016. godine je formirao koaliciju sa Čedomirom Jovanovićem (LDP) i Borisom Tadićem (SDS) i osvojili su 5.02 dosto glasova, tj. 13 mandata. Izjavio je da njegova stranka nema nameru da sarađuje ili ne sarađuje sa drugim strankama, već da im je najvažnije da ostvare svoj program.

Na predsedničkim izborima 2017. u Srbiji bio je jedan od kandidata za predsednika države.

Osvojio je 41 070, odnosno 1.12 odsto glasova. Zauzeo je 9. do 11 mesta, a za novog predsednika je izabran Aleksandar Vučić.

Čanak se u septembru 2022. godine povukao sa mesta prvog čoveka Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na toj poziciji je bio 32 godine, a na ovaj čin se odlučio kako bi „stranci omogućio da razvije sve svoje kapaciteta koji su bili onemogućeni ličnom netrpeljivošću koja poslednjih decenija prema njemu postoji[1]„.

O uticaju SPC

Čanak je 2019. godine podržao tadašnju vlast u Crnoj Gori koja je usvojila zakon o slobodi veroispovesti koji su mnogi tumačili kao pokušaj otimanja imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

On je u intervjuu „Dnevnim novinama“ kazao da je „činjenica da je posle 2018. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina Srpske pravoslavne crkve“.

Ovaj čin Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih koalicionih partnera je shvatio kao „ispravljanje istorijske nepravde iz 1918. godine[2]„.

Dodao je da niko ne spori SPC da napravi nove hramove.

Čanak je kazao da SPC koristi „svima koji šire ideju velike Srbije“ i „opravdava niz potpuno anticivilizacijskih postupaka tokom devedesetih godina 20. veka“.

O Kosovu

Nenad Čanak često ističe da lično misli da je „Kosovo nezavisna država“, ako se uzme u obzir da imaju svoju policiju, sudstvo i sistem koji, prema njegovim rečima, funkcioniše[3].

Iz razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem doneo je zaključak da su neki njegovi stavovi „istina, a u drugim sferama politički konstrukti“.

O Republici Srpskoj

Nenad Čanak Republiku Srpsku uporno zove „severoistočna Bosna i Hercegovina“. On tvrdi da RS nije ni entitet, niti republika, niti srpska, nego da su sve to „priče za malu decu[4]„.

U intervjuu jednom bosanskohercegovačkom mediju kazao je da ta zemlja ne može dobro da živi dok „iz Srbije i Hrvatske prostoje pretenzije na BiH“.

O Crnoj Gori

Nenad Čanak je 4. septembra 2021. godine bio na Cetinju sa grupom građana koja se protivila ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Kazao je da su litije koje su tokom 2019. i 2020. godine organizovane širom Crne Gore bile „političke“, a čin ustoličenja je smatrao „čisto versko pitanje“.

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju je okarakterisao kao „direktnu provokaciju“. Rekao je da se na Cetinju „branilo pravo na različitosti[5]„.

Joanikije i patrijarh Porfirije su u Cetinjski manastir stigli helikopterom Vojske Crne Gore, pa je ustoličen uprkos demonstracijama građana. Zatražena je istraga celog događaja, a ovim slučajem se bavio i Odbor za bezbednost crnogorskog parlamenta.

Afere

Nenad Čanak je 1999. godine sa Nenadom Opačićem organizovao demonstracije protiv Miloševićevog režima u Novom Sadu. Ispostavilo se da je Opačić prodavao drogu i bio član Zemunskog klana, ali Čanak je tvrdio da to nije znao.

Pred kamerama je 2000. godine psujući skinuo tablu sa zgrade RTS-a u Novom Sadu na kojoj je pisalo: Republika Srbija – Radio-televizija Srbije.

U decembru 2002. godine je bio na koncertu pod nazivom „Srijem Hrvatskoj“ koji je održan u Zagrebu. Hrvati koji su prognani iz Vojvodine su rekli da je Čanak štitio njihove interese.

Pavle Lešanović je 2013. godine na suđenju izjavio da su ga Čanak i još dve osobe pretukle ispred kafane „Tako je suđeno“ čiji je vlasnik bivši vaterpolista Danilo Ikodinović.

Lešanovićev vozač je rekao da mu je političar prislonio pištolj na čelo. Čanak je zbog toga podneo ostavku na mesto narodnog poslanika.

Privatni život

Nenad Čanak je bio u braku sa Svetlanom Berisavljević, ćerkom Titovog ambasadora u Londonu. Nisu imali dece.

Profesorku sociologije Mariju Vasić je oženio 1998. godine. U januaru naredne godine su dobili sina Milana. Marija je izjavila da im političar nije poklanjao pažnju. Par se razveo 2001. godine

Sud je prvo majci dodelio starateljstvo nad detetom, ali su joj ga oduzeli 2009. godine. Marija je bivšeg supruga optužila da joj je oteo sina.

Čanak je 2000. godine u punoj brzini pao sa motora i slomio je kuk i butnu kost zbog čega koristi štap dok hoda.

Sa pevačicom Jelenom Karleušom je 2006. godine snimio duet „Podseti me šta to beše ljubav“.

Nenad Čanak je 2009. godine učestvovao u rijalitiju „Veliki brat VIP All stars“. Tokom boravka u kući se svađao sa Mikijem Đuričićem koji je bio pobednik ove sezone. Nakon toga, Čanka su mediji povezivali sa voditeljkom Jelenom Žeželj.

Novinari su ga 2015. godine povezivali sa učesnicom rijaliti šou programa „Farma“ Jelenom Milošević, poznatijom kao balerina.

Dela Nenada Čanka:

  • „Ratovi tek dolaze“ (1993.);
  • „Pet godina samoće“ (1995.);
  • „Godine raspleta“ (1996.);
  • „Luna“ (1998.);
  • „Kao i sva ravnica“ (2002.)  na osnovu koje je snimljena serija „Sva ta ravnica“ (2010.).

Citati:

  • „Mene su moji drugovi pozvali rekavši da prave partiju i da su trojica. Imali su ideju o socijaldemokratskoj partiji, ali nisu imali nekoga ko će da im bude vođa. Mene su izvikali za vođu, kao starijeg i iskusnijeg, i tako je sve krenulo. Tako sam ja ušao u politiku, stalno računajući da ćemo mi ove malo da izlupamo, pa će to onda da preuzmu malo ozbiljniji.“
  • „Bila je antiratna pobuna u Senti, 1991. godine. Govorio sam sa balkona građanima koji nisu mogli da me vide. Tako sam morao da se nagnem preko ograde, kojoj poslednjih 30 godina nije posvećivao pažnju niko sem golubova, koji su u ogromnim količinama tu naslagali tragove svog postojanja. Morao sam da se uhvatim rukom za ogradu i za sve metabolične produkte golubova. Tada sam shvatio i sebi rekao: „Nenade, uhvatio si se za govna, ušao si u politiku“, i to mi se posle često dešavalo.“
  • „Sumnja u moje mentalno zdravlje ne potiče od juče. Međutim, nema nijedne velike ideje u čovečanstvu, a da prva reakcija nije ismevanje. I akademije nauka ponekad su stajale na pogrešnim stavovima.“
  • „Naše zalaganje za Republiku Vojvodinu nije nikakav ekstremno-secesionistički zahtev, već zahtev za redefiniciju odnosa unutar Srbije. Samo decentralizovana, demokratizovana i denacifikovana Srbija može da bude moderna država. A decentralizacija nije moguća ako se ne prizna subjektivitet Vojvodini, Kosovu, Sandžaku, Šumadiji, jugoistočnoj Srbiji i gradu Beogradu.“
  • „Hoćemo Vojvodinu u kojoj će biti reda, poretka, morala i novca.“
  • „Ko vozi motor živi kratko, ko ne vozi motor – ne zna zašto živi.“

Reference

Nenad Čanak na društvenim mrežama

FacebookNenad @ Facebook
TwitterNenad @ Twitter