Anja Pavićević

Kratke informacije

Ime i prezimeAnja Pavićević
Datum rođenja1999.
Mesto rođenjaBar
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Anja Pavićević je crnogorska pozorišna, filmska i televizijska glumica prepoznatljiva po ulozi Milice Miletić u filmu i seriji „Ime naroda“. Rođena je 1999. godine u Baru. Živi, radi i studira u Beogradu.

Pre nego što je zvanično zakoračila u svet glume Anja se bavila klasičnim, džez i modernim baletom. Bila je članica Baletske škole „Princeza Ksenija“ iz Podgorice. U trećem razredu srednje škole se prijavila za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, te postala deo klase profesorke Biljane Mašić.

Već na trećoj godini fakulteta dobila je priliku da igra glavnu ulogu u predstavi „Balkanska carica“ u režiji Gorana Bjelanovića. Uloga Danice joj je donela prvo priznanje. Na Filmskim susretima u Nišu 2020. godine nagrađena je poveljom za izuzetnu žensku ulogu.

Reditelj Darko Bajić joj je poverio ulogu Milice Miletić, ćerke Svetozara Miletića u filmu i seriji „Ime naroda“. Verno je dočarala lik prve srpske novinarke i političarke, te su mnogi priznati reditelji i glumci pohvalili njen talenat, trud i rad.

Detinjstvo i obrazovanje

Anja Pavićević je rođena 1999. godine u Baru. Njen otac, Đorđije Pavićević je dugogodišnji trener i funkcioner Košarkaškog kluba Mornar iz Bara. Anja ima stariju sestru Laru koja je završila arhitekturu u Njujorku i starijeg brata Lazara koji se profesionalno bavi košarkom.

Ljubav prema baletu pokazala je vrlo rano, pa se već sa tri godine počela baviti tom umetnošću. Pored klasičnog, džez i modernog baleta, trenirala je gimnastiku, plivanje i odbojku.

Na 8. Međunarodnom takmičenju „Sicillia barocca“ u Modiki takmičila se u kategoriji solo klasika i osvojila srebrnu medalju. Kako je jednom prilikom ispričala, predsednik žirija joj je prišao posle proglašenja pobednika i pitao ju je da li je razmišljala o tome da se bavi glumom.

U tom momentu Anja je počela intenzivnije da razmišlja o toj ideji, ali joj je trebalo neko vreme da ubedi roditelje da je gluma pravi poziv za nju. Smatrali su da je šteta da prestane da se bavi baletom u koji je uložila mnogo truda i vremena.

Uspela je da ih ubedi i već u trećem razredu Gimnazije prijavila se za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Primljena je već u prvom krugu u klasu profesorke Biljane Mašić.

Karijera

Kako je u jednom intervjuu kazala, upisala je Fakultet dramskih umetnosti sa ciljem da igra u pozorištu, jer su joj ta scena, publika i ambijent bliski s obzirom na to da se dugo bavila baletom. Tokom prve dve godine studija bila je potpuno posvećena učenju, a prve uloge počele su da pristižu već na trećoj godini fakulteta.

Reditelj Goran Bjelanović poverio joj je glavnu ulogu u predstavi „Balkanska carica“ u produkciji Barskog ljetopisa 2019. U drami Nikole I Petrovića Njegoša Anja je utelovila Danicu, a publika i kritika su odlično reagovali na njenu verziju junakinje domaće klasične književnosti.

Talenat i rad mlade glumice primećen je među pozorišnim i filmskim kritičarima, pa je na Filmskim susretima u Nišu 2020. godine nagrađena poveljom za izuzetnu žensku ulogu.

Pojavila se i u prvoj epizodi televizijske serije „Grupa“ koju je Radio televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala od 13. oktobra 2019. godine. Reč je o kriminalističkoj seriji u režiji Uroša Tomića, Ivana Stefanovića, Jelene Gavrilović i drugih, u kojoj su glavne uloge tumačili mladi glumci Igor Benčina, Denis Murić, Ivana Zečević i drugi.

U februaru 2020. godine publika u beogradskoj „Kombank areni“ mogla je da prisustvuje događaju „Bilo jednom na FDU“, na kome je prikazano sedam autorski dela studenata režije.

Jedno od njih bio je film „Slobodni skakači“ u režiji Doroteje Kovačević. Anji Pavićević poverena je glavna uloga, a njen zadatak bio je da utelovi Janu, devojku koja se nakon pokušaja samoubistva našla na proslavi prvog rođendana devedesetogodišnjeg Blagoja.

Blagoja je tumačio glumac Vlasta Velisavljević, a ostale uloge su igrali Miona Marković, Branka Petrić, Vahid Džanković, Amar Ćorović i drugi.

Ipak, veliku prepoznatljivost donela joj je uloga Milice Miletić, ćerke Svetozara Miletića i supruge Jaše Tomića u filmu Darka Bajića „Ime naroda“. Anja se prijavila na kasting i dobila priliku da utelovi lik prve srpske novinarke i političarke.

Kako je jednom prilikom prizala, imala je veliku tremu, kako od kamere, tako i zbog činjenice da je okružena iskusnim i veoma cenjenim glumcima. Ipak, kolege Ljubomir Ljuba Bandović, Žarko Laušević, Ana Franić i Katarina Žutić, pomogli su joj da savlada strah i da pokaže sav svoj talenat.

Pretpremijera filma je održana 11. septembra 2020. godine u Novom Sadu, a premijera na Evropskom filmskom festivalu na Paliću. Reakcije na sam film, ali i na Anjinu glumu bile su pozitivne.

Reditelj Darko Bajić je kazao da veruje da je mlada glumica „svetsko lice što će potvrditi i na globalnom filmskom tržištu“. Ništa manje pohvalne nisu bile ni reči ostalih filmskih kritičara.

Od viška materijala za film nastala je mini-serija „U ime naroda“ koju su RTS i još jedna komercijalna televizija premijerno emitovali od 5. do 9. aprila 2021. godine.

Pred mladom glumicom je još jedan izazov i to u drami „Branilac“ u kojoj će scenu deliti sa kolegama Milenom Predić, Nebojšom Dugalićem, Nenadom Jezdićem, Tihomirom Stanićem i drugima.

Privatni život

Anja Pavićević je rođena u Baru. U rodnom gradu je završila osnovnu školu i gimnaziju, a pored baleta, koji je bio njena prva i najveća ljubav, trenirala je odbojku, plivanje i gimnastiku. Kako je kazala, sportski uzor joj je bio Nikola Vučević, a glumački Žarko Laušević i Mirjana Joković.

Jednom prilikom je izjavila da voli balet, ali da joj je nedostajalo da se umetnički izrazi i rečima, te je odlučila da upiše glumu na FDU u Beogradu. Bila je prva na listi na prijemnom ispitu i postala deo klase profesorke Biljane Mašić.

Sudeći po činjenici da je do sada ostvarila dve veoma značajne pozorišne i filmske uloge, pred mladom glumicom je blistava karijera.

U jednom intervjuu je kazala da voli da slobodno vreme provodi čitajući i gledajući serije i filmove sa dečkom. Osim toga, priznaje da voli da izlazi na kultna beogradska mesta, ali i da joj nedostaje društvo iz rodnog grada, te rado odlazi u Bar kako bi vreme provodila sa porodicom i prijateljima.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2019. Grupa
  • 2020. Slobodni skakač
  • 2020. Ime naroda
  • 2021. Ime naroda (mini-serija)

Predstave: „Balkanska carica“, „Nikada nismo bili ovde“ i druge.

Nagrade i priznanja

  • 2020. Povelja za izuzetnu žensku ulogu na Filmskim susretima u Nišu

Anja Pavićević na društvenim mrežama

InstagramAna @ Instagram
IMDBAna @ IMDb