Džud Lou (Jude Law)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžud Lou (Jude Law)
Datum rođenja29. decembar 1972.
Mesto rođenjaLondon
DržavaVelika Britanija
ZanimanjeGlumac, režiser, producent
Visina178 cm
Težina-

Biografija

Džud Lou (David Jude Heyworth Law) je britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac, režiser i producent. Rođen je 29. decembra 1972. godine u Londonu u kome danas živi.

Osim po svojim ulogama, nominacijama za Oskara i druge brojne nagrade, poznat je i po svom ljubavnom životu. Naime, Džud ima petoro dece, od kojih je troje dobio u prvom braku sa glumicom Sedi Frost (Sadie Frost), a dvoje iz vanbračnih veza s drugim holivudskim lepoticama.

Pažnju javnosti je privukao ulogom u filmu „Talentovani gospodin Ripli“ („The Talented Mr. Ripley“), za koju je dobio BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca, nominaciju za Zlatni globus i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji.

Mlađe generacije ga poznaju kao doktora Votsona iz filmova o Šerloku Holmsu („Sherlock Holmes“ (2009)), „Sherlock Holmes: A game of Shadows“ (2011)), te kao papu Pija iz planetarno popularne serije „Mladi papa“ („Young Pope“).

Osim filmske karijere Džud Lou se može pohvaliti zavidnom pozorišnom karijerom. Uloge na „daskama koje život znače“ donele su mu tri nominacije za nagradu „Lorens Olivije“ (Laurence Olivier Award), te dve nagrade „Toni“ (Tony Awards).

Mladost i glumački počeci

Džud Lou je rođen u južnom Londonu kao drugo dete prosvetnih radnika Margaret En (Margaret Anne) i Pitera Roberta Loua (Peter Robert Low).

Ima stariju sestru Natašu (Natasha Low). Džud je ime dobio po knjizi Tomasa Hardija „Neznani Džud“ (Thomas Hardy „Jude the Obscure“) i pesmi „Hey Jude“ legendarnih Bitlsa (The Beatles).

Odrastao je u jugoistočnom delu Londona. Pohađao je osnovne škole „Džon Bol“ (John Ball Primary School) i „Kindbruk“ (Kindbrooke School), pre nego što je upisao „Alejn“ (Alleyn`s School).

Sa 15 godina se pridružio NTYM-u (National Youth Music Theatre). Igrao je nekoliko likova u nagrađivanoj predstavi „Prljavo dete“ („The Ragged Child“), a glavnu ulogu je prvi put dobio u predstavi „Najbrži sat u Univerzumu“ („The Fastest Clock in the Universe“).

Nakon toga je prešao u pozorište „Vest End“ („West End Theatre“) gde je dobio jednu od glavnih uloga u tragikomediji „Grozni roditelji“ („Les Parents terribles“).

Glumeći Majkla u ovoj predstavi, nominovan je za nagradu „Lorens Olivije“ za izuzetnog mladog glumca, te nagradu „Ijan Čarlson“ („Ian Charleson Award“) u istoj kategoriji.

Nakon što je predstava preimenovana u „Nesmotrenost“ („Indiscretions“), Džud Lou je zaigrao na Brodveju (Brodway), rame uz rame sa glumcima Ketlin Tarner (Kathleen Turner), Rodžerom Risom (Roger Rees) i Sintijom Nikson (Cynthia Nixon).

Za ovu ulogu je nominovan za nagrade „Toni“ i „TWA“ („Theatre World Award“).

Džud se prvi put pojavio na televiziji 1989. godine i to u filmu baziranom na knjizi „Krojač iz Gločestera“ britanske književnice Beatris Boter („The Tailor of Gloucester“, Beatrix Potter).

Nakon nekoliko manjih uloga u televizijskim projektima, uključujući ulogu u TV sapunici „Porodice“ („Families“), Lou je dobio ulogu u krimi drami „Kupovina“ („Shopping“) u kojoj je glumio sa Sadi Frost, njegovom budućom suprugom.

Dobio je manju ulogu u seriji „Šerlok Holms“ u produkciji TV Granada.

Karijera

Film

Godina 1997. bila je presudna za mladog glumca, jer je tada dobio ulogu u biografskom filmu o piscu Oskaru Vajldu („Wild“). Ova uloga mu je donela nagradu za najperspektivnijeg mladog glumca.

Usledila je uloga u SF filmu „Gattaca“, u kome je glumio bivšu plivačku zvezdu koja je zbog bolesti morala da se povuče iz sporta.

Iste godine je radio sa slavnim Klintom Istvudom (Clint Eastwood) na filmu „Ponoć u vrtu dobra i zla“ („Midnight in the Garden of Good and Evil“). Tada je dobio priliku da glumi sa već poznatim Džonom Kjuzakom (John Cusac) i Kevinom Spejsijem (Kevin Spacey).

1999. godine izašao je film „Talentovani gospodin Ripli“ („The Talented Mr. Ripley“) koja je njemu kao i Metu Dejmonu (Matt Damon), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) i Kejt Blanšet (Cate Blanchett) donela brojne nagade.

Lou je osvojio srca publike širom sveta, te BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Džud je 2001. godine glumio ruskog snajperistu Vasilija Zajceva u filmu „Neprijatelj pred vratima“ („Enemy at the Gates“), te naučio da igra balet kako bi što vernije dočarao svog lika u filmu „Veštačka inteligencija“ („A.I. Artificial Inteligence“).

Sledeće godine je igrao plaćenog ubicu u drami „Put bez povratka“ („Road to Perdition“). 2003. godine nominovan je za Oskara za najboljeg glumca igrajući rame uz rame sa Nikol Kidman (Nicole Kidman) i Rene Zelveger (Renée Zellweger) u istorijskoj drami „Hladna planina“ („Cold Mountain“).

Naredne godine snimio je šest filmova – „I ♥ Huckabees“, „Nebeski kapetan i svet sutrašnjice“ („Sky Captain and the World of Tomorrow“), „Alfi“ („Alfie“), „Bliskost“ („Closer“), „Avijatičar“ („Tha Aviator“), te „Serija nesrećnih događaja Lemonija Snikete“ („Lemony Snicket`s A Series of Unfortunate Events“).

Džud je 2006. godine igrao brata Kejt Vinslet (Kate Winslet) u romantičnoj komediji „Praznik“ („The Holiday“). Lou i Vinslet su ponovo zaigrali iste godine u trileru „Svi kraljevi ljudi“ („All the King`s Men“), a društvo im je pravio Šon Pen (Sean Penn).

Iste godine u bioskope je stigao novi film Entonija Mingela (Anthony Minghella). Reč je o kriminalističkoj drami „Provala“ („Breaking & Entering“), u kojoj je glumio Vila Frensisa (Will Francis).

Te godine uvršten je među top 10 najbogatijih holivudskih glumaca.

1. marta 2007. godine francuska vlada ga je proglasila Vitezom umetnosti, a on je te godine snimio dva filma – „Moje noći od borovnice“ („My Blueberry Nights“) i triler „Detektiv“ („Sleuth“).

Iste godine je završeno snimanje filma “Maštaonica doktora Parnasa” („Imaginarium of Doctor Parnassus”) u režiji Terija Gilijama (Terry Giliam).

Džud Lou, Džoni Dep (Johny Depp) i Kolin Farel (Kolin Farel) tumačili su lik koga je pre njih igrao prerano preminuli Hit Ledžer (Heath Leger).

Britanac je 2009. godine glumio doktora Votsona u filmu „Šerlok Holms“ („Sherlock Holmes“). Tandem Lou – Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.) pokazao se veoma dobro, pa su i reakcije publike širom sveta bile takve.

Naredne godine se ponovo vratio SF žanru i to u akcijskom filmu „Repo Men“. U istom filmu glumili su Forest Vitaker (Forest Whitaker) i Elis Braga (Alice Braga).

Tokom 2011. godine objavljen je drugi nastavak filma o Šerloku Holmsu pod nazivom „Šerlok Holms: Igra senki“ („Sherlock Holmes: A Game of Shadows“) koji je ponovio uspeh prethodnog dela.  Džud je iste godine igrao u filmovima „Hugo“, „360“ i „Cantagion“.

Sledeće godine je snimio dva kratka filma – „The Homeless Polar Bear“ i „The Boy in the Oak“. Ipak,  godinu je obeležila uloga Karenjina u drami „Ana Karenjina“ („Ana Karenina“).

Osim toga pozajmio je glas u animiranoj avanturi „Uspon Čuvara“ („Rise of the Guardians“). Godinu dana kasnije snimio je tri filma – „Conections“, „Dom Hemingvej“ („Dom Hemingway“) i „Nuspojave“ („Side Effects“).

Džud Lou nije odmarao ni tokom 2014. godine kada je snimio tri filma – „The Grand Budapest Hotel“, „Crno more“ („Black Sea“) i kratki film „Gospodin Vager“ („The Gentleman`s Wager“). Sledeće godine je glumio Bredlija Fajna (Bredley Fine) u filmu Špijun („Spy“).  2

Zajedno sa Kolinom Firtom (Colin Firth) i Nikol Kidman je 2016. godine snimio biografsku dramu „Genije“ („Genius“).

Iste godine HBO (Home Box Office) počeo je da prikazuje seriju „Mladi papa“ („The Young Pope“). Džud Lou tumači Lenija Belarda (Lenny Belardo), papu Pija 13., prvog američkog papu u istoriji. Serija je doživela veliku popularnost, a Lou se ponovo istakao odličnom glumom.

Tokom 2017. godine u bioskopima širom sveta se pojavio film „Kralj Artur: Legenda o maču“ („King Arthur: Legend of the Sword“) u kome Džud Lou glumi zlog kralja Vortigerna.

U maju iste godine publika je imala priliku da pogleda dramu „National Theatre Live: Obsession“ u kojoj Lou glumi skitnicu koji se zaljubljuje u udatu ženu i poželi da joj ubije muža kako bi je imao samo za sebe.

Ulozi pape Pija 13. ponovo se vratio tokom snimanja serije „Novi papa“ („The New Pope“). Ovog puta, glumačka ekipa je dobila pojačanje u vidu Džona Malkoviča (John Malkovich), a serija je premijerno prikazana na servisu „HBO“ 13. januara 2020. godine.

Džud je igrao i u mini seriji „Treći dan“ („The Third Day“) koju je „HBO“ premijerno emitovala 14. septembra 2020. godine.

Utelovio je lik čarobnjaka Albusa Dambldora (Albus Dumbledore) u avanturi „Fantastične zveri: Zločini Grindelvalda“ („Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald). Film je premijerno prikazan 16. novembra 2018. godine i naišao je podeljena mišljenja kritike i publike.

U „Marvelovom“ („Marvel Cinematic Universe“) filmu „Kapetan Marvel“ („Captain Marvel“) utelovio je Jon-Roga (Yon-Rogg). Film je oborio sve rekorde na bioskopskim kasama zaradivši preko milijardu dolara širom sveta.

Uloga u ovom filmu donela mu je nominaciju za nagradu „Tin Čois“ („Teen Choice Awards“) 2019. godine.

U animiranom filmu „Petar Pan i Vendi“ („Peter Pan & Wendy“) Džud glumi kapetana Kuku (Captain Hook), a tokom 2022. godine trebalo bi da se pojavi u seriji „The Auteur“.

Pozorište

U maju 2009. godine se iz Amerike vratio u London kako bi glumio naslovnu ulogu u Šekspirovom „Hamletu“ u pozorištu „Vest End“.

Predstava se igrala i u dvorcu Elsinjor (Elsinore Castle) u Danskoj od 25. do 30. avgusta 2009. godine, a u septembru 2009. godine je premeštena u  teatar „Broudhrst“ („Broadhurst Theatre“) u Njujorku.

Mišljenja kritičara su bila podeljena, tako da je časopis „Dejli Mejl“ („Daily Mail“) objavio samo pozitivne komentare, dok je „Vašinton post“ („The Washinton Post“), njegovu izvedbu ocenio „razočaravajućom“. Ipak, Lou je 2010. godine nominovan za najboljeg glavnog glumca u predstavi.

Ostali projekti

Džud Lou je veliki borac za prava životinja, a 2002. godine je zajedno sa drugim poznatim ličnostima snimio reklamu u kojoj se apeluje na ljude da prestanu ubijati životinje radi krzna.

Od 2005. godine je zaštitno lice Danhila (Dunhill) za područje Azije, a 2008. godine je postao ambasador ove kompanije za čitav svet. Iste godine je postao zaštitno lice Diorovog parfema „Homme Sport“.

Dugi niz godina aktivno se bavi humanitarnim radom. Osnivač je nekoliko fondacija koje se bave pomaganjem deci širom sveta, te obolelima od raka i drugih bolesti.

U julu 2007. godine boravio je deset dana u ratoj zoni u Avganistanu snimajući dokumentarni film povodom UN-ovog Međunarodnog dana mira.

Film „Dan posle mira“ („The Day After Peace“) premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Kanu. U septembru 2008. godine je prikazan u dvorani „Rojal Albert“ („Royal Albert Hall“).

Tokom 2011. godine se pridružio velikim protestima protiv Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije.

Privatni život

Džud Lou je rođen 1972. godine u Londonu. Ipak, veliki deo života proveo je snimajući filmove širom sveta. Njegovi roditelji vode školu glume u Francuskoj, dok njegova sestra Nataša, takođe umetnica, živi u Londonu.

Snimajući film „Šoping“ Džud je upoznao Sedi Frost (Sadie Frost). Venčali su se 2. septembra 1997. godine, a razveli 29. oktobra 2003. godine. Imaju troje dece, dva sina i ćerku.

Dok je snimao film „Alfi“ upoznao je glumicu Sijenu Miler (Sienna Miller) i vrlo brzo su postali par. Verili su se na Božić 2004. godine. Već u novembru 2006. raskinuli su veridbu zbog Džudove afere sa dadiljom.

U julu 2009. godine je objavio da će četvrti put postati otac. Njegova tadašnja devojka, američka manekenka Samanta Burk (Samantha Burke) je u septembru 2009. godine rodila ćerku.

U decembru 2009. godine mediji su objavili vest da su se Lou i Sijena Miler pomirili nakon što su zajedno glumili u predstavi na „Brodveju“.

Zajedno sa njegovom decom su proveli Božić na Barbadosu, ali su se već u februaru 2011. ponovo razišli. U oktobru 2014. godine glumac je objavio da čeka peto dete, ovaj put majka je Ketrin Harding (Catherine Harding) koja već u momentu rođenja devojčice nije više bila Džudova devojka.

Sa novom devojkom Filipom Koan (Phillipa Coan) venčao se 1. maja 2019. godine. U septembru 2020. godine objavili su da je Filipa trudna, te da čekaju prvo zajedničko, a šesto glumčevo dete.

Filmografija

Film

 • 1992. The Crane
 • 1994. Kupovina
 • 1996. I Love You, I Love You Not
 • 1997. Bent
 • 1997. Vajld
 • 1997. Gattaca
 • 1997. Ponoć u bašti dobra i zla
 • 1998. Music from Another Room
 • 1998. Final Cut
 • 1998. Mudrost krokodila
 • 1999. Existenz
 • 1999. Tube Tales
 • 1999. Prisustvo duha
 • 1999. Talentovani gospodin Ripli
 • 2000. Ljubav, Ponos i Poslušnost
 • 2000. Srećni Mekgi
 • 2001. Neprijatelj pred vratima
 • 2002. Put bez povratka
 • 2003. Hladna Planina
 • 2004. I Heart Huckabees
 • 2004. Alfi
 • 2004. Bliskost
 • 2004. Avijatičar
 • 2004. Nebeski kapetan i svet sutrašnjice
 • 2004. Serija nesrećnih događaja Lemonija Snikete
 • 2006. Svi kraljevi ljudi
 • 2006. Provala
 • 2006. Praznici
 • 2007. Moje noći borovnice
 • 2007. Detektiv
 • 2009. Bes
 • 2009. Maštaonica doktora Parnasus
 • 2009. Šerlok Holms
 • 2010. Repo Men
 • 2011. Contagion
 • 2011. Hugo
 • 2011. Šerlok Holms: Igra senki
 • 2012. 360
 • 2012. Ana Karenjina
 • 2012. Uspon Čuvara
 • 2013. Nuspojave
 • 2013. Dom Hemingvej
 • 2014. Grand Budapest Hotel
 • 2014. Crno more
 • 2015. Špijun
 • 2016. Genije
 • 2017. Kralj Artur: Legenda o maču
 • 2018. Fantastične zveri: Zločini Grindelvalda
 • 2018. Vox Lux
 • 2019. Kapetan Marvel
 • 2019. Kišni dan u Njujorku
 • 2019. Skywatch
 • 2020. Ritmička sekcija
 • 2020. Gnezdo
 • 2022. Fantastične zveri: Dambldorove tajne
 • 2022. Petar Pan i Vendi
 • 2022. Šerlok Holms 3

Televizija

 • 1989. Krojač iz Gločestera
 • 1990. Porodice
 • 1991. Knjiga slučaja Šerloka Holmsa
 • 1993. Maršal
 • 2004–2010. Saturday Night Live
 • 2015. Toast of London
 • 2016. Mladi papa
 • 2017. Neo Yokio
 • 2020. Novi papa
 • 2020. Treći dan

Pozorište

 • 1987. Bodywork
 • 1988. Prljava deca
 • 1988. Mali pacovi
 • 1989. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
 • 1989. The Caucasian Chalk Circle
 • 1990. Captain Stirrick
 • 1992. Najbrži sat u Univerzumu
 • 1992. Pygmalion
 • 1993. Snežna orhideja
 • 1993. Živi kao svinja
 • 1993. Smrt trgovca
 • 1994. Les Parents terribles
 • 1995. Indiscretions
 • 1995. Ion
 • 1999. ‘Tis Pity She’s a Whore
 • 2002. Doktor Faust
 • 2006. Beckett at Reading
 • 2009. Hamlet
 • 2011.  Anna Christie
 • 2013–2014. Henri V
 • 2015. The Vote
 • 2015. Letters Live
 • 2017. Opsesija

Osvojene nominacije i nagrade

Film:

1999. nominovan za Oskara za najboljeg sporednog glumca

1999. nominovan za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca

1999. osvojio BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca

2001. godine nominovan za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca

2003. godine nominovan za Oskara za najboljeg glumca

2003. godine nominovan za Zlatni globus za najboljeg glumca

2003. godine nominovan za BAFTA nagradu za najboljeg glavnog glumca

2003. godine nominovan za MTV nagradu za najboljeg izvođača

2004. godine osvojio nagradu „muška zvezda nagrade“ (ShoWest Award)

2005. godine nominovan za omiljenog glavnog glumca (People`s Choice Award)

2007. godine osvojio nagradu Cezar (César Awards)

2010. godine osvojio glavnu nagradu na Međunarodnom Filmskom vestivalu Karlovi Vari

Pozorište

1994. godine nominovan za nagradu Lorens Olivije za najboljeg mladog glumca

1994. godine osvojio treću nagradu na festivalu Ijan Čarlson (Ian Charleson Award)

1995. godine nominovan za nagradu Toni za najboljeg glavnog glumca

1995. godine osvojio Theatre World Award

2010. nominovan za nagradu Toni za najboljeg glavnog glumca

2010. godine nominovan za nagradu Lorens Olivije za najboljeg glavnog glumca

2010. godine osvojio nagradu za najbolje izvođenje Šekspira (Critics Circle Theatre Award)

2010. godine osvojio nagrad za najboljeg glavnog glumca (South Bank Show Award)

2010. osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca (Whatsonstage.com Award)

2010. godine osvojio nagradu za najboljeg glumca (Falstaff Award)

2010. godine nominova za najboljeg glavnog glumca (Outer Critics Circle Award)

2010. godine nominovan za najbolju izvedbu (Drama League Award)

2012. godine nominovan za Lorens Olivije za najboljeg glavnog glumca

2012. godine nominovan za najboljeg glavnog glumca (Whatsonstage.com Award)

Džud Lou (Jude Law) na društvenim mrežama

InstagramJude @ Instagram