Biljana Obradović

Kratke informacije

Ime i prezimeBiljana Obradović
Datum rođenja1977.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka, voditeljka, manekenka

Biografija

Biljana Obradović je srpska novinarka, voditeljka, manekenka i portparol Fudbalskog kluba „Partizan“. Rođena je 1977. godine u Beogradu.

Oduvek je bila drugačija na javnoj sceni i želela je da svojim radom ostavi dubok trag. Na putovanja je potrošila, kako kaže, toliko novca da je mogla da kupi još tri stana u Beogradu.

Sve što je zaradila uglavnom je trošila na putovanja kako bi mogla da snimi intervjue sa svetskim zvezdama i da obiđe ceo svet.

Devedesetih je bila jedna od najpopularnijih manekenki na prostorima bivše Jugoslavije, ali je vrhunac svoje popularnosti doživela kada je uplovila u svet novinarstva.

Kao voditeljka, proputovala je ceo svet i uradila intervjue sa nekim od najslavnijih ličnosti iz sveta mode, filma, muzike, sporta… Širom sveta snimila je više od hiljadu intervjua.

Ostaće zapamćena kao jedina voditeljka koja je ušla u bekstejdž i uradila intervju sa „Viktorijinim anđelima“ („Victoria Secret“).

Pred njenu kameru stali su Džordž Kluni (George Clooney), Andželina Džoli (Angelina Jolie), Adriana Lima, Paris Hilton, Venus Viliams (Venus Williams), Ben Aflek (Ben Affleck), Met Dejmon (Matt Damon), Vin Dizel (Vin Diesel), Bred Pit (Brad Pitt) i mnogi drugi.

Osnovala je svoju produkcijsku kuću „Grace World“. Njena lična karta je autorska emisija „Biljana za vas“ koja je postala istinski brend. Na samom početku svoje televizijske karijera ostala je zapamćena po emisiji „City“ koja je bila vrlo popularna na ovim prostorima devedesetih godina.

Kada je u pitanju svet zabave Biljana je poznata kao neko ko je preteča mnogih modernih stvari koje su tek kasnije na prostorima bivše Jugoslavije došle na male ekrane.

Danas za sebe kaže da nema mnogo izazova i da je uradila sve intervjue na sceni Holivuda za kojim je težila, ali i da je kroz svoj rad u Srbiji snimila intervjue sa najvećim domaćim zvezdama.

Intervjue je snimala intenzivno dvadeset godina i smatra da je sasvim normalno da više nema mnogo „novih“ lica koje bi mogla da snimi.

Posvetila se poslu portparola Fudbalskog kluba „Partizan“ na čije utakmice ide još od detinjstva i u tom poslu uživa.

Detinjstvo i obrazovanje

Sa ponosom kaže da je rođena u Beogradu 1977. godine i da je imala lepo detinjstvo. Ima pet godina mlađeg brata koji je danas profesor fudbala na Sportskoj akademiji.

Kao lav u horoskopu, smatra da je od samog detinjstva bila predodređena za javnu senu i, kako kaže, već u detinjstvu je pokazivala afinitete prema toj vrsti posla.

Sa četiri godine krenula je na ritmičku gimnastiku kod Milene Reljin na Senjaku. Pevala je i u horu. Želela je mnogo da se upiše u „Kolibri“, ali je nikada nisu primili. Sa šest godina zaljubila se u najlepšeg dečaka u „Kolibrima“, a za nju je to bio Filip Pat.

Osim ritmičke gimnastike, pohađala je časove klavira, išla je na klizanje i bila je zaista svestrano dete. Vežbala je i balet, kao vitka i visoka, uvek je privlačila pažnju na svojim nastupima.

Od svoje šeste godine s ocem je išla na sve utakmice Fudbalskog kluba „Partizan“ što je za nju bio poseban doživljaj. Tada nije mnogo toga znala o fudbalu, ali je uz tatu i prateći utakmice sa tribina, sve naučila.

Završila je Osnovnu školu „Josip Broz Tito“ u Beogradu. Imala je sve petice, a posebnu sklonost pokazala je ka pisanoj reči i književnosti.

Potom je upisala i IX Beogradsku Gimnaziju. Kada je upisala gimnaziju, želela je da bude glumica, ali je kasnije odustala od te ideje jer, kako je sama priznala, nije znala da glumi ni na sceni, ni u privatnom životu.

Po završetku gimnazije dvoumila se da li da upiše književnost ili žurnalistiku. U samom početku, njena želja je bila da radi za novinsku agenciju „Tanjug“. Upisala je Fakultet političkih nauka u Beogradu i odlučila se za novinarstvo.

U to vreme Biljana je listala jedan popularni magazin iz sveta mode i divila se najpoznatijim svetskim manekenkama kao što su Naomi Kembel, Klaudija Šifer i mnoge druge. Želela je da se oproba i u svetu manekenstva.

Kada se prvi put pojavila u manekenskoj kući Beograd, njena majka je morala da pozajmi novac kako bi Biljana imala sve što joj je potrebno kako bi bila manekenka.

Iz tih dana pamti čuveni slet na stadionu JNA za 25. maj kada se pevala pesma „Kolo, kolo, kolo malo“. Ona je tu učestvovala sa drugim devojkama i to je za nju bio veliki doživljaj.

S obzirom da je visoka 1,74 to joj je uvek bila glavna prednost kako bi ostvarila svetsku karijeru. Radila je kao fotomodel i bila jako popularna. Uporedo sa manekenskom karijerom, počela je da gradi i karijeru na televiziji.

„City“

Kada je imala petnaest godina volontirala je na radiju „Pingvin“. Tada je maštala da postane televizijska voditeljka. Sa devetnaest godina prijavila se na kasting za voditelje televizije „Pink“.

To je bio kasting za emisiju „Hello top lista“. Biljana je na kastingu oduševila urednike samom svojom pojavom i oni su joj ponudili još gledaniju emisiju „City“ o čemu je Biljana maštala.

Od 1997. godine radila je sa kolegama Boškom, Stankom i Aleksandrom radila je emisiju „City“. Emisija se emitovala svakodnevno i to pet puta dnevno.

Tih godina je život bez emisije „City“ koja se bavila svetom mode, filma, muzike i zabave bio nezamisliv. U to vreme Srbija je bila u krizi, pa je ova emisija bila prozor u svet pozitivnih stvari i dešavanja.

Uz „City“ je sve bilo podnošljivije i gledaoci su mogli da skrenu pažnju sa svakodnevnih problema. Biljana je kasnije pričala da u to vreme ni ona, ni njene kolege, nisu bili svesni koliko je ustvari emisija popularna i značajna za gledaoce.

I dan danas kada sretne ljude koji poštuju to što ona radi oni se sa nostalgijom prisećaju njenih početaka i emisije „City“.

U jednom intervjuu Biljana se prisetila svojih prvih koraka na televiziji „Pink“. Kada je tek došla da radi emisiju „City“ osećala se, kako je rekla, kao „trinaesto prase“.

„Pink“ je za nju jedna sjajna televizijska stanica, ali ona koja početnike „baca u vatru“. Za razliku od RTS-a na kojem su početnici mesecima vežbali pre nego se pojave ispred kamere, na „Pink“ je to bilo doslovno odmah.

U prvi mah se zabrinula kako će se snaći, jer nije imao ko da je nauči kako se ponaša ispred kamere, kako da pravilno diše i sve druge stvari koje su u televizijskom poslu vrlo značajne.

Prisetila se da je svoj najtraumatičniji intervju u karijeri uradila dan nakon što su je primili da radi emisiju „City“. Urednici su je nazvali i rekli da ima prvi zadatak i da će uraditi intervjuu sa čuvenim muzičarem Goranom Bregovićem.

Biljana nije znala da li sa njim da uradi profilni ili tematski intervju, pa je počela Bregovića da ispituje o počecima njegove karijere, gde joj je on odgovorio zašto ga ona pita stvari iz zagrobnog života.

Kaže da ju je Bregović tada tako „ispreskakao“, jer je tek kasnije shvatila da je trebala da razgovara sa njim samo o predstojećem koncertu i da taj koncert najavi.

Kasnije je Biljana postala uspešna, snimila je na stotine intervjua sa svetski poznatim ličnostima, ali deset godina nije želela da uradi intervju sa Bregovićem jer se plašila. Kasnije mu je to i rekla. To je jedna od anegdota sa početka karijere koju će zauvek pamtiti.

„Biljana za vas“

U vreme kada je Biljana bila stalno zaposlena na televiziji „Pink“ pokrenula je svoju autorsku emisiju „Biljana za vas“. To je bilo 2007. godine.

Emisija je emitovana na „Pinku“ svake subote od 12 časova. Biljana nije krila da je nezadovoljna terminom emitovanja svoje autorske emisije jer, kako je rekla, kao neko ko dugo radi na televiziji bilo joj je jasno da u tom terminu rejting ne može biti veći od četiri jer su tada gledaoci uglavnom zauzeti svakodnevnim poslovima.

Smatrala je da je idealan termin za njenu emisiju nedjeljom. Taj termin nije dobila. To je, između ostalog, bio jedan od razloga što je na vrhuncu svoje karijere odlučila da 2008. godine napusti „Pink“ televiziju.

Mnogi su na to gledali kao na hrabar potez jer je „Pink“ kao televizija sa nacionalnom frekvencijom bila jedna od najgledanijih televizija u Srbiji.

Kada je napustila „Pink“ bila je u nedoumici kako da postigne gledanost i kako da dalje emituje svoju emisiju. Kaže da je ona tako postala preteča kablovske televizije.

Biljana je nastavila je da snima autorsku emisiju. Napravila je sistem lokalnih, a kasnije i regionalnih stanica koje su emitovale njenu „Biljanu za vas“. Tako je ostalo do dan danas.

Intervjui širom sveta

Za nju novinarstvo nikada nije bila samo ljubav, već potpuna pasija. Oduvek je želela da bude neko ko ostavlja trag. Nije joj bilo dovoljno samo to da vodi neke emisije u Srbiji, već je želela da se „oči u oči“ sretne sa nekim od svetskih zvezda. Prvenstveno ju je zanimao svet mode, a potom filma, muzike, sporta…

Kroz novinarstvo je želela da ispuni i neke svoje lične satisfakcije. Tako je kao novinarka išla na nedelju mode u Lonodon, a zatim i Pariz. Tada je shvatila da, kao zemlja, Srbija ne postoji nigde u svetu jer su bili pod embargom.

Ona je i dalje snimala svoje emisije, a potom je našla je adrese svih poznatih brendova. Nasnimila je oko 40 VHS kaseta, a potom ih poštom slala u Pariz, London i Milano.

To je bio vrlo hrabar potez u to vreme. Biljana je potpuno sama išla u nepoznato. Sve to je mnogo koštala i bilo je veoma rizično s obzirom da to sve u inostranstvu funkcioniše mnogo drugačije nego u Srbiji.

Biljana je pojasnila kako, na primer u Milanu, Londonu i Parizu, oni mogu da prihvate njen zahtev za učešće, ali da to ne znači da ona može da poseti sve revije. Sve zavisi od toga gde je i na koju reviju puste da uđe i kako će se ona sama snaći u svemu tome.

S obzirom da se bavila manekenstvom, nedelje mode, modne piste i slavne ličnosti od kreatora, do manekenski, sve joj je bilo blisko i poznato.

Kako je sama pojasnila, sve je to raslo sa godinama. Prve godine je dobila ulaz na samo jednu reviju, iduće na drugu i tako dalje. Odmah prve godine uradila je sjajne stvari.

Ono što je ona postigla i na intervjuima koje je snimila mogle bi joj pozavideti i mnoge voditeljke iz Holivuda. Niko na prostorima bivše Jugoslavije nije snimio više intervjua na svetskim „facama“ od Biljane Obradović.

Zanimljivo je da je 1999. godine bila prva koja je na „Roland Garros“-u uradila intervju sa teniserkom Venus Viliams. Njeni intervjui mogu se i danas vidjeti na njenom „Jutjub“ („YouTube“) kanalu BiljanaObradovic.

Ostaće zapamćena kao jedina voditeljka koja je ušla u bekstejdž i uradila intervju sa „Viktorijinim anđelima“ („Victoria Secret“).

Između ostalih, pred njenu kameru stali su Džordž Kluni (George Clooney), Andželina Džoli (Angelina Jolie), Adriana Lima, Paris Hilton, Venus Viliams (Venus Williams), Ben Aflek (Ben Affleck), Met Dejmon (Matt Damon), Vin Dizel (Vin Diesel), Bred Pit (Brad Pitt) i mnogi drugi.

Od snova do jave

Kada je imala 18 godina, na samom početku svoje novinarske karijere, Biljana je već maštala o tome da svoju karijeru završi tako što će uraditi intervju sa legendarnim glumcem Džordžom Klunijem. Ipak, taj trenutak stigao je na samom početku njene karijere, tek nekoliko godina posle.

Jedan dan je samo dobila poziv, rekli su joj da je Kluni u Berlinu i pitali je da li želi da uradi intervju sa njim. U prvi mah bila je u potpunom šoku, a zatim odmah počela pripreme za intervju.

Nije joj bilo teško jer je o Kluniju mnogo znala, a potrudila se da tako dobro uvežba akcenat i da tečno govori engleski jezik da niko ne bi mogao ni da zamisli da joj to nije maternji jezik.

Na snimanje tog intervjua došla je u crnom odelu sa dugom plavom puštenom kosom. Otmena i elegantna kao i uvek.

Kada je trebalo da uđe u prostoriju u kojoj su snimali intervju, Kluniju su najavili da je novinarka Biljana iz Srbije. Kada se pojavila pred njim, on ju je još jednom pitao da li je ona iz Srbije? Ona je odgovorila da jeste, a Kluni je rekao da nikada nije mogao ni da zamisli da žene u Srbiji tako izgledaju.

Srbija je u to vreme bila pod sankcijama i Milošević je bio na vlasti, a širom sveta se širila negativna propaganda o Srbiji. Biljana kaže da je imala osećaj kao da je Kluni očekivao da se pred njim pojavi neka zla, prgava i prljava žena i da je bio prijatno iznenađen.

Najponosnija na politički intervju sa Andželinom Džoli

U Nemačkoj je 2012. godine snimila intervju sa Andželinom Džoli o filmu „U zemlji krvi i meda“ koji govori o dešavanjima na ovim prostorima. Biljana kaže da je to njen vrhunski politički intervju koji danas kada pogleda shvata koliko je hrabrosti trebalo da se postave takva pitanja.

Ona je pojasnila da novinari imaju tačno određenu minutažu kada rade intervju sa svetskim facama. Snimanje se vrši u studiju u kojem je određena ličnost i posle intervjua novinar dobija snimak.

Obično to traje maksimalno od tri do pet minuta. Pitanja koja se postavljaju tokom intervjua takođe moraju biti pregledana i ukoliko se nekom ne svidi, novinar ne može dobiti svoj intervju.

Zbog toga je Biljana zamolila Andželinu, s obzirom da je taj film izazvao mnogo komentara u Srbiji, da razgovaraju nešto duže nego što je to uobičajeno. Ona je pristala i razgovarale su petnaest minuta. Međutim, studio je snimio samo pet, jer ostale nisu bili dogovorene.

Biljana je bila presrećna što je uspela da s Andželinom razgovara o filmu toliko dugo i na takav način. Odmah je želela da sve šalje za Dnevnik „Pinka“. Tada je shvatila da ima samo pet minuta intervjua.

Zvala je Andželinine agente i molila, bukvalno preklinjala, da dobije intervju ponovo i objasnila je šta se dogodilo. Džoli je pristala, a intervju koji su snimile bio je još bolji.

Ovaj intervju Biljana Obradović smatra za jedan od najboljih u svojoj karijeri i na njega je najponosnija.

Portparol beogradskog Fudbalskog kluba „Partizan“

Kao portparol Fudbalskog kluba „Partizan“ radi od 2013. godine. Njen posao je mnogo širi od onog koji radi klasični portparol. Ona u potpunosti stvara i kreira medijsku sliku između prvog tima, „Partizana“ i medija.

Njen zadatak je da svaki intervju fudbalera „Partizana“ i svaku marketing akciju osmišljava, priprema, analizira i kao krajnji produkt ponudi publici. Takođe, komunicira sa sponzorima i radi na određenim projektima.

Zanimljivo je da je u FK „Partizan“ primenila svetske standarde kada je u pitanju posao portparola jer nijedan fudbaler ne može da daje intervju ili komentar, a da pre toga Biljana nije komunicirala sa određenom medijskom kućom i kolegama novinarima.

Zahteva da joj pošalju pitanja, prosledi ih igračima da odgovore, a potom ponekad stilski obradi intervju i vrati novinarima. Na taj način, kako kaže, sprečava svaki pokušaj manipulacije određenim pitanjima i odgovorima.

Pomaže im i oko garderobe i svih drugih stvari koje imaju veze sa imidžom.

Iako su je tablodi znali dovoditi u ljubavnu vezi sa nekim od fudbalera ili menadžmenta „Partizana“, Biljana je sve to uvek demantovala. Ona je pojasnila da kada neko ima iskustva i godina rada koliko i ona, onda uopšte nije problem da radi sa muškim kolektivom jer nema želju da im se nametne kao žena.

Uopšte ne oseća potrebu da im se nametne kao fascinacija, niti da njih sebi nametne kao fascinaciju. Rekla je da ima 40 godina i da je sasvim zrela i izgrađena žena te da su joj smešne priče o navodnim ljubavnim vezama nje i fudbalera „Partizana“.

Biljana smatra da njen pristup samim fudbalerima i način na koji se ophodi prema njima ne dozvoljava ništa od prijateljskog i profesionalnog odnosa, ali da će, naravno, uvek postojati i zli jezici u svakoj profesiji. Priznaje da je takvi natpisi u medijima ponekad iznerviraju.

Ponosna je na to što radi kao portparol beogradskog kluba i sve to nije nimalo slučajno jer je Biljana „Partizan“ pratila od detinjstva, a kasnije je kroz rad u emisiji “Citiy“ počela da izveštava sa fudbalskih utakmica i drugih sportskih događaja jer u to vreme „Pink“ nije imao klasični sportski program.

Sve to se emitovalo u sklopu emisije koju je ona radila što joj je mnogo godina kasnije pomoglo upravo u poslu portparola „Partizana“.

Privatni život

Ima jako malo slobodnog vremena zbog poslovnih obaveza. Najviše voli da vreme provodi sa decom svog brata. Biljana se nije udavala i nema decu, pa decu svojih bližih gleda kao svoju.

Poznata je kao neko ko u krevet ide do 23 časa, zdravo živi, zdravo se rani, vežba, meditira i praktikuje jogu. Iako je na sceni više od 20 godina, njeno lice uvek odiše svežinom. Iako ima 42 godine, na njoj se to ne vidi. Biljana sve pripisuje dobroj genetici, ali ne krije i da o nezi svog tela mnogo vodi računa.

Bez obzira na to što zdravo živi, tokom jedne rutinske kontrole 2018. godine otkrila je da ima tumor pankreasa. Odmah se podvrgla operaciji i na svu sreću otkriveno je da je tumor benigni. Imala je tumor od pola kilograma.

Kada je u pitanju njen ljubavni život, ova plavuša ga vešto krije. Poznato je da je bila u vezi sa montažerom Brankom Kostadinovićem. Par je raskinuo posle dve godine zajedničkog života.

Zanimljivo je da je Biljana u jednom intervjuu izjavila i da ne veruje da postoji „pravi“. Nije neko ko se lako zaljubljuje, ali kada se zaljubi spremna je na sve zbog ljubavi.

Biljana Obradović na društvenim mrežama

InstagramBiljana@ Instagram