Igor Đorđević

Kratke informacije

Ime i prezimeIgor Đorđević
Datum rođenja19. decembar 1978.
Mesto rođenjaTopola
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Igor Đorđević je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, te profesor glume na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) u Beogradu. Rođen je 19. decembra 1978. godine u Topoli. U braku je sa glumicom Zoranom Bećić sa kojom ima ćerke Petru i Blanku. Glumac živi i radi u Beogradu.

Đorđević je 2001. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, a već sledeće godine postao je prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Time je ušao u istoriju kao jedan od najmlađih članova ansambla tog beogradskog teatra.

Od tada do danas imao je priliku da igra brojne značajne uloge na „daskama koje život znače“, a publika i stručni žiri umeli su da prepoznaju njegov raskošan talenat. Zato može da se pohvali brojnim značajnim nagradama i priznanjima.

Televizijskoj i filmskoj publici prepoznatljiv je po ulogama u serijama „Zvezdara“, „Meso“, „Koreni“,  „Senke nad Balkanom“, „Junaci našeg doba“, „Državni službenik“ i drugima, te filmovima „Jesen stiže, Dunjo moja“, „Đavolja varoš“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima.

Igor Đorđević je od 2018. godine profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Detinjstvo i obrazovanje

Igor Đorđević je rođen 1978. godine u Topoli. Jednom prilikom je kazao da je imao srećno detinjstvo, te da je dane provodio u društvu svojih dedova od kojih je, tvrdi mnogo naučio.

U rodnom gradu je završio osnovnu školu, a ljubav prema glumi rodila se vrlo rano i to zahvaljujući predstavi „Radovan Treći“ i glumcu Zoranu Radmiloviću.

Premda je trenirao karate i fudbal, tokom srednje škole odlučio je da upiše školu glume u Aranđelovcu. Logičan sled događaja bio je da školovanje nastavi u tom smeru. Upisao je Akademiju dramskih umetnosti u Novom Sadu.

U klasi profesorke Vide Ognjenović, pored Igora bile su i njegove kolege Nada Šargin, Ivan Bosiljčić, Slobo Stefanović i drugi. Diplomirao je 2001. godine, a već sledeće godine postao najmlađi prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pozorišna karijera

Prve uloge u pozorištu Igor Đorđević je počeo da dobija još kao student Akademije dramskih umetnosti u Novom Sadu. Od 2001. godine do danas ostvario je veoma zapažene uloga na „daskama koje život znače“.

U Narodnom pozorištu Subotica tumačio je Romana u predstavi „Dugi život kralja Osvalda“ i Sebastijana u „Bogojavljanskoj noći“. Đorđević je sa samo 24 godine postao prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Uloge u predstavama „Tri sestre“ i „Muke za slobodom“ su mu 2006. godine donele Godišnju Nagradu Narodnog pozorišta, a njegov trud i rad nagrađen je i na 52. Sterijinom pozorju nagradom iz Fonda Darinka Dara Čalenić za najboljeg mladog glumca.

Sa Vojinom Ćetkovićem, Mišom Janketićem, Slobodom Mićalović i drugima glumio je u predstavi „Don Krsto“ koja mu je takođe donela brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Komad „Osvrni se u gnevu“ je na Festivalu „Borini dani“ u Vranju „prošao“ odlično, a Igor je i tada osvojio prestižnu nagradu. Vrlo zapažena je bila i njegova uloga u komadu „Car Edip“, te predstavi „Seksualne neuroze“ naših roditelja.

Za naslovnu ulogu u komadu „Kanjoš Macedonović“ dobio je „Zoranov brk“, a potom je istu nagradu osvojio i za ulogu u predstavi „Bizarno“.

Predstava „Kozocid“ mu je donela Sterijinu nagradu, dok je za naslovnu ulogu u komadu „Kaligula“ osvojio Nagradu „Raša Plaović“.

Tumačio je Askera Husu u „Hasanaginici“, Alberta Ajnštajna u predstavi „Mileva Ajnštajn“, Klaudija u „Hamletu“, te Don Žuana u istoimenoj predstavi. Pored matičnog pozorišta, ostvario je zapažene uloge i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) i drugim teatrima.

Filmska i televizijska karijera

Uporedo s uspešnom pozorišnom, Igor Đorđević je gradio i veoma uspešnu televizijsku i filmsku karijeru. Jednu od prvih uloga ostvario je u TV komediji „Klasa 2002“ u režiji i po scenariju Balše Đoga.

Utelovio je lik kuma Petrašina u filmu Ljubiše Samardžića „Jesen stiže dunjo moja“, koji je premijerno prikazan 15. oktobra 2004. godine u Centru Sava. Manja uloga mu je pripala u dramskoj seriji „M(j)ešoviti brak“ koju je Televizija „Pink“ premijerno emitovala u periodu od 2003. do 2007. godine.

Reditelj i scenarista Miloš Avramović poverio mu je ulogu vojnika u ljubavnom trileru „Krojačeva tajna“, a igrao je i Supermena u TV komediji „Ne skreći sa staze“.

Tokom 2007. godine Đorđević je snimio kratki film „Edina“, te tumačio naslovnu ulogu u drami „Hamlet“ u režiji Aleksandra Rajkovića.

U crnoj komediji Vladimira Paskaljevića „Đavolja varoš“ igrao je Viktora, dečka koji planira da se zaposli kada srpski teniseri osvoje sve trofeje. Ulozi kuma Petrašina vratio se 2009. godine kada je Radio televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala seriju „Jesen stiže, Dunjo moja“.

Tokom  2011. godine publika je mogla da ga vidi u serijama „Miris kiše na Balkanu“, „Žene sa Dedinja“ i „Nepobedivo srce“, te televizijskom filmu „Sestre“. Đorđević je igrao Živojina Mišića u filmu i seriji „Šešir profesora Koste Vujića“. U seriji „Bela lađa“ tumačio je Žmikića, a u seriji „Ravna gora“ učitelja Živadina.

Scenarista i reditelj Dragoslav Lazić mu je poverio ulogu mafijaša Vožda u humorističnoj seriji „Zvezdara“ koja premijerno emitovana početkom 2013. godine.

U kratkom filmu „Divan dan za Bananaribe“ tumačio je Simu Lenovića, a u TV seriji „Srpska štampa“ Petra I Karađorđevića. Igor se u ulozi učitelja Živadina ponovo našao 2015. godine kada je snimljen film „Za kralja i otadžbinu“ u režiji Radoša Bajića.

Utelovio je Žarka Gavrilovića u seriji „Jedne letnje noći“, tužioca u filmu „Panta Draškić cena časti“, te tatu u TV drami „Pismo za Deda Mraza“.

Za ulogu Petra Kočića u drami „Slepi putnik na brodu ludaka“ Đorđević je dobio brojne pohvale. Reč je o filmu Gorana Markovića po scenariju Vuleta Žurića koji je RTS premijerno emitovala 2016. godine.

Iste godine RTS je premijerno prikazala prvu sezonu serije „Sumnjiva lica“ u kojoj je igrao Agatona. Reditelj Nikola Pejaković mu je poverio jednu od glavnih uloga u njegovoj kriminalističkoj seriji „Meso“. Serija je emitovana na programu RTS-a i Radio televizije Republike Srpske (RTRS), a zabeležila je veliku gledanost.

Polovinom oktobra 2018. godine počelo je emitovanje dramske serije „Koreni“, nastale po motivima istoimenog romana Dobrice Ćosića. U ovoj seriji Igor je tumačio lik Đorđa Katića, dok su njegovu suprugu i oca igrali Sloboda Mićalović i Žarko Laušević. I ovaj projekat smatra se veoma uspešnim s obzirom na broj gledalaca i njihove reakcije.

Radoš Bajić mu je poverio ulogu inspektora Bukvića u seriji „Šifra Despot“, dok je u istorijskoj drami „Princ Rastko Srpski“ utelovio lik Vukana Nemanjića.

Tokom 2019. godine Đorđević se pojavio u čak pet televizijskih serija. Igrao je Dušana u „Delirijum tremensu“, Veriga u „Senkama nad Balkanom“, Čička u „Junacima našeg doba“, Hameda u „Državnom službeniku“, te Gagija u seriji „Preživeti Beograd“.

Saradnju sa Nikolom Pejakovićem ponovio je u seriji „Kosti“ u kojoj je igrao Zlatana Grakalicu, dok je u sitkomu „Slučaj porodice Bošković“ tumačio je Markovića.

Glumom je oduševio publiku u ratnom filmu „Dara iz Jasenovca“.Đorđević u ovoj potresnoj drami tumači Antu Vrbana, zapovednika logora Stara Gradiška tokom Drugog svetskog rata. Film je izazvao oprečne reakcije u regionu, a američki časopis „Varajeti“ („Variety“) ga je prozvao „srpskom nacionalističkom propagandom“ iako je zasnovan na činjenicama.

Igor je utelovio pukovnika Konstantina Markovića u uzbudljivoj i napetoj seriji „Kalkanski krugovi“ koja je premijerno emitovana tokom marta i aprila 2021. godine na RTS-u i još jednoj komercijalnoj televiziji.

Reditelj Miloš Kodemo poverio mu je jednu od glavnih uloga u kriminalističkoj seriji „Pevačica“ koja bi premijerno prikazivanje trebalo da doživi tokom 2021. godine. U ovom projektu sarađivao je sa kolegama Milicom Pavlović, Milošem Timotijevićem, Natašom Ninković i drugima.

Privatni život

Igor Đorđević je rođen 1978. godine u Topoli. Školovao se u rodnom gradu i Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Beogradu. Na jednoj studentskoj žurci u Beogradu je upoznao tada takođe studentkinju glume Zoranu Bećić.

Glumica je jednom prilikom ispričala da njihovo upoznavanje nije prošlo „glatko“ jer je Igor čak četiri puta iste večeri pitao kako se zove. Priznaje da mu je dva puta odgovorila, a svako sledeće pitanje ignorisala[1].

Međutim, uspeo je da je osvoji, pa su počeli da se zabavljaju. Venčali su se 2007. godine, a sledeće godine su dobili ćerku kojoj su dali ime Petra. Devet godina kasnije Zorana je rodila drugu devojčicu Blanku.

Igor i Zorana važe za jedan od najskladnijih parova među javnim ličnostima. S obzirom na to da se bave istim poslom, uspevaju da usklade porodične i privatne obaveze. Njihov privatni život nije u žiži medija, a u javnost istupaju uglavnom onda kada imaju da najave novu predstavu, film ili seriju.

Glumac otvoreno govori o svojoj bori sa disleksijom, kako bi podigao svest među ljudima o tom poremećaju kod dece.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2002. Klasa 2002
 • 2004. Jesen stiže, Dunjo moja
 • 2005. M(j)ešoviti brak
 • 2006. Krojačeva tajna
 • 2006. Ne skreći sa staze
 • 2007. Edina
 • 2007. Hamlet
 • 2009. Đavolja varoš
 • 2009. Jesen stiže, Dunjo moja
 • 2010. Zlatno tele
 • 2011. Miris kiše na Balkanu
 • 2011. Sestre
 • 2011. Žene sa Dedinja
 • 2011. Nepobedivo srce
 • 2012. Šešir profesora Koste Vujića
 • 2012. Montevideo, Bog te video!
 • 2012. Bela lađa
 • 2013. Šešir profesora Koste Vujića
 • 2013. Ravna gora
 • 2013—2015. Zvezdara
 • 2014. Divan dan za Bananaribe
 • 2014. Srpska štampa
 • 2015. Za kralja i otadžbinu
 • 2015. Jedne letnje noći
 • 2015. Panta Draškić cena časti
 • 2015. Pismo za Deda Mraza
 • 2016. Slepi putnik na brodu ludaka
 • 2016. Sumnjiva lica
 • 2017. Meso (TV serija)
 • 2017. Pula to je raj
 • 2018. Meso
 • 2018. Koreni
 • 2019. Šifra Despot
 • 2019. Princ Rastko Srpski
 • 2019. Delirijum tremens
 • 2019. Senke nad Balkanom
 • 2019. Junaci našeg doba
 • 2019. Državni službenik
 • 2019. Preživeti Beograd
 • 2020. Kosti (TV serija)
 • 2020. Slučaj porodice Bošković
 • 2021. Dara iz Jasenovca
 • 2021. Kalkanski krugovi
 • 2021. Pevačica

Predstave: „Dugi život kralja Osvalda“, „Bogojavljanska noć“, „Zmijin Svlak“, „Mileva Ajnštajn“, „Hasanaginica“, „Kod večite slavine“, „Play Shakespeare“, „Ribarske svađe“, „Hamlet“, „Nevjesta od vjetra“, „Sabirni centar“, „Tišina treznih“, „Tri sestre“, „Don Žuan“, „Muke sa slobodom“, „Don Krsto“, „Antonije i Kleopatra“, „Odumiranje“, „Pornografija“, „Osvrni se u gnevu“, „Sumnjivo lice“, „Prevođenje“, „Vesele žene vindzorske“, „Figarova ženidba i razvod“, „Car Edip“, „Bahantkinje“, „Zlatno tele“, „Kanjoš Macedonović“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2006. Godišnja Nagrada Narodnog pozorišta za uloge u predstavama „Tri sestre“ i „Muke sa slobodom“
 • 2007. Nagrada iz Fonda Darinka Dara Čalenić za najboljeg mladog glumca na 52. Sterijinom pozorju
 • 2007. Nagrada međunarodnog žirija i Nacionalnog teatarskog festivala u Podgorici za najbolju sporednu mušku ulogu u predstavi „Don Krsto“
 • 2007. Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi „Don Krsto“ na Mediteranskom festivalu „Purgatorije“ u Tivtu
 • 2007. Nagrada za najbolji segment predstave „Osvrni se u gnevu“ na Festivalu „Borini dani“ u Vranju
 • 2008. Nagrada stručnog žirija i publike za ulogu u predstavi „Car Edip“ na Danima Milivoja Živanovića u Požarevcu
 • 2009. Nagrada međunarodnog žirija i Nacionalnog teatarskog festivala u Podgorici za glavnu mušku ulogu u predstavi „Osvrni se u gnevu“
 • 2009. Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Seksualne neuroze naših roditelja“ na 16. Festivalu malih scena u Rijeci
 • 2011. Nagrada „Zoranov brk“ za ulogu u drami „Kanjoš Macedonović“ na 20. Danima Zorana Radmilovića
 • 2011. Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje u okviru repertoara Kuće u periodu od 22. novembra 2010. do 10 novebra 2011. godine
 • 2012. Nagrada „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama 2011/2012
 • 2014. Nagrada „Zoranov brk“ za ulogu u predstavi „Bizarno“ na 23. Danima Zorana Radmilovića
 • 2014. Nagrada „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca na 23. Danima Zorana Radmilovića
 • 2014. Sterijina nagrada za uloge u predstavi „Bizarno“ na 59. Sterijinom pozorju
 • 2015. Nagrada za najboljeg glumca na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar“ za ulogu u predstavi „Kanjoš Macedonović“
 • 2016. Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najboljeg glumca u predstavi „Bizarno“ 33. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ u Smederevu
 • 2016. Nagrada Festivala „Grad teatar“ u Budvi za dramsko stvaralaštvo
 • 2017. Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta
 • 2019. Sterijina nagrada za ulogu u predstavi „Kozocid“ na 63. Sterijinom pozorju
 • 2020. Nagrada „Raša Plaović“ za ulogu u predstavi „Kaligula“ u sezoni 2019/20
 • Nagrada Akademije umetnosti Novi sad
 • Nagrada za ulogu „Friđeša“ u predstavi „Tišina treznih“ na pozorišnom festivalu u Mađarskoj
 • Nagrada publike za glumca večeri na festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu za ulogu u predstavi „Sumnjivo lice“

Reference

[1]https://www.blic.rs/zabava/zorana-becic-igor-djordjevic/0m8tl4r

Igor Đorđević na društvenim mrežama

IMDBIgor @ IMDb