Nikola Rakočević

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Rakočević
Datum rođenja27. jun 1983.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Nikola Rakočević je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Šišanje“, „S/Kidanje“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Sumnjiva lica“, „Državni službenik“ i drugima. Rođen je 27. juna 1983. godine u Kragujevcu.  Živi i radi u Beogradu.

Prve glumačke korake napravio je u rodnom gradu. Bio je član dramske sekcije u srednjoj školi, te član amaterskog pozorišta. Fakultet dramskih umetnosti je upisao posle trećeg razreda Gimnazije, a prve veće uloge dobio je još kao student.

Od 2012. godine je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u kome je odigrao na desetine velikih uloga, za koje je osvojio i vrlo značajne nagrade.

Na filmskom platnu ga gledamo od 2002. godine, ali je veliku pažnju privukao tumačeći lik Novice Marjanovića u filmu „Šejtanov ratnik“.

Usledili su veliki projekti kao što su „Žena sa slomljenim nosem“, „Šišanje“, „Vojna akademija“, „S/Kidanje“, „Branio sam Mladu Bosnu“ i slično.

Zapažene role je imao i u serijama „Totalno novi talas“, „Sumnjiva lica“, „Jutro će promeniti sve“, „Kosti“, „Državni službenik“ i drugima.

Dobitnik je dve kolektivne Godišnje nagrade JDP-a, te nagrada na festivalima u Nišu, Užicu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije i regiona.

Detinjstvo i obrazovanje

Nikola Rakočević je rođen 1983. godine u Kragujevcu. Sa roditeljima i bratom Markom je odrastao u rodnom gradu.

U jednom intervjuu je kazao da se od detinjstva bavio sportom. Posebno je bio zainteresovan za košarku i fudbal, te je redovno pratio utakmice FK Radnički iz Kragujevca.

Pored sporta, zavoleo je i glumu. Nikola je bio član amaterskog pozorišta u rodnom gradu. Prve lekcije o glumi je dobio od svoje mentorke Slavice Urošević.

Posle osnovne škole upisao je Gimnaziju, te se pridružio školskoj glumačkoj sekciji. Četvrti razred nije završio, jer je uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Diplomirao je glumu u klasi profesorke Biljane Mašić. Kolege sa klase su mu Marija Karan, Kalina Kovačević, Radovan Vujović, Miloš Maričić, Nada Macanković i drugi.

Filmska i televizijska karijera

Poput većine svojih kolega, Nikola Rakočević je filmsku karijeru započeo snimajući kratke filmove. Tako je 2002. godine tumačio lik Mirka u kratkom filmu „Dobro poznata stvar“, a naredne godine je igrao napadača u kratkom filmu „Taksista“.

Tokom 2003. i 2004. godine televizijska publika ga je mogla gledati u ulozi Radenka u seriji „M(j)ešoviti brak“. Nakon toga je u kratkom filmu „Ulični hodač“ tumačio lik Relje.

Pojavio se i u jednoj epizodi humorističnog sitkoma „Ljubav, navika, panika“, u kojoj su glavne junake tumačili Nikola Simić, Jelisaveta Seka Sablić, Marija Karan i Mirka Vasiljević.

Prvu ulogu na filmu mu je poverio Siniša Kovačević. Odigrao je manju rolu u njegovoj drami „Sinovci“ koja je svetlo dana ugledala 2006. godine.

Iste godine je igrao i prvu značajniju ulogu. Naime, reditelj Stevan Filipović mu je dodelio zadatak da glumi Novicu Marjanovića u njegovom fantastičnom hororu „Šejtanov ratnik“.

Tada je privukao veću pažnju reditelja i producenata u Srbiji i regionu, pa su se 2007. godine pojavila njegova tri projekta.

Glumio je Ognjena u kratkom filmu „Milan“, stražara u Šijanovom ostvarenju „S.O.S. – Spasite naše duše“, te Goksija u seriji „Premijer“.

Tumačio je lik pozorišnog glumca u dramskom trileru „Život i smrt porno bande“ iz 2009. godine, a iste godine je snimio i kratki film „U prolazu“.

Tokom 2008. i 2009. godine glumio je Miću u dramskoj seriji „Gorki plodovi“. „Oživeo“ je i Gavrila Principa u kratkom filmu „Sjene“ iz 2009. godine.

Reditelj Miloš Petričić mu je poverio ulogu Koste u tinejdžerskoj dramskoj seriji „Totalno novi talas“ koja je emitovana od januara 2011. godine na programu Televizije „Hepi“ („Happy“).

Sa Nebojšom Glogovcem, Nadom Šargin, Anicom Dobrom je 2010. godine promovisao dramu Srđana Koljevića „Žena sa slomljenim nosem“ koja je osvojila brojne nagrade na festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Ipak, ova godina je bila mnogo značajnija za mladog glumca jer se tada u bioskopima pojavio film „Šišanje“ u kome je igrao glavnu ulogu.

Nikola je bio Novica Marjanović, mladi matematički genije koji je počeo da veruje da će sve svoje snove i želje uspeti da ostvari ako se pridruži jednoj navijačkoj grupi.

Film je pobedio na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a Rakočeviću je doneo Nagradu za glumca druge festivalske večeri u Nišu, te Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu „Cinema City“.

Pojavio se i u popularnoj seriji „Moj rođak sa sela“ u kojoj je utelovio lik Murata, a igrao je i jednu od glavnih uloga u drami „Oktobar“ koju su režirali Senka Domanović, Ognjen Glavonić i Ognjen Isailović.

U periodu od 2012. do 2014. godine televizijska publika ga je gledala u ulogama Milana Lakićevića Lakija u „Vojnoj akademiji“, te Nina u seriji „Folk“.

Nikola je u međuvremenu sa Markom Janketićem, Draganom Dabović i drugima snimio film „S/Kidanje“ koji je naišao na dobre reakcije publike i kritike.

U antiratnoj melodrami „Krugovi“ iz 2013. godine Rakočević je tumačio lik Bogdana, dok su druge glavne uloge pripale njegovim kolegama Aleksandru Berčeku, Leonu Lučevu i Nebojši Glogovcu.

U bioskopima se iste godine pojavio treći nastavak „Vojne akademije“ u kojoj je takođe igrao Lakija. Naredne godine je sa Borisom Isakovićem i drugima promovisao komediju Dušana Milića pod nazivom „Travelator“.

Usledio je novi značajan projekat na kome je sarađivao sa scenaristom i rediteljem Srđanom Koljevićem.

Reč je o filmu i seriji „Branio sam Mladu Bosnu“ u kojima je Nikola glumio mladog pravnika Rudolfa Cistlera koji je imao zadatak da obrani Gavrila Principa (Miloš Đurović), Veljka Čubrilovića (Vuk Kostić) i druge organizatore atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Sa kolegama Nadom Šargin i Borisom Isakovićem je snimio dramu „Nebo iznad nas“ koja je premijerno prikazana krajem februara 2015. godine na FEST-u. Mesec dana ranije film je premijerno prikazan na Festivalu u Roterdamu.

Tokom 2015. godine je igrao u drami „Vidimo se u Veneciji“, TV filmu „Između neba i zemlje“ i mini-seriji „The Last Panthers“ („Poslednji panteri“). Rakočević je u kratkoj drami Milice Tomović „Tranzicija“ tumačio lik Edija.

U dramskoj seriji „Vere i zavere“ igrao je Baltazara Šultajsa, dok su glavne likove tumačili Goran Bogdan i Nina Janković.

Sa grupom mladih kolega iz Srbije i Hrvatske 2016. godine je snimio komediju „ZG80“ koju je režirao Igor Seregi.

„Oživeo“ je mladog Tanaska Rakića u dramskoj seriji Filipa Čolovića „Ono malo časti“, a tokom 2016. i 2017. godine je u humorističnoj seriji „Sumnjiva lica“ glumio Milorada Cvijovića.

Reditelji Joakim Šreder (Joachim Schroeder) i Tobijas Strek (Tobias Streck) su mu poverili jednu od uloga u filmu „Kill Me Today, Tomorrow I’m Sick!“.

Reč je o drami smeštenoj u 1999. godinu, konkretnije u period NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Sa kolegama Jovanom Stojiljković, Andrijom Kuzmanovićem, Isidorom Simijonović i drugima je 2018. godine igrao u seriji „Jutro će promeniti sve“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od oktobra do decembra 2018. godine.

Utelovio je lik Brogana u četiri epizode serije „The Outpost“.

Usledila je saradnja sa Srdanom Golubovićem, Srđanom Koljevićem i drugima na potresnoj drami „Otac“ koja je premijerno prikazana 2020. godine, a u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrao Goran Bogdan.

Ljubitelji dobrih TV serija uživali su u Rakočevićevom talentu gledajući „Kosti“ i „Državnog službenika“. U prvoj je glumio Mirka Kovača, a u drugoj ekscentričnog genija Stefana Gvožđara.

U seriji „Pevačica“ autora Predraga Gage Antonijevića, glumio je menadžera glavne junakinje koju je igrala Milica Pavlović. Prva sezona je emitovana u septembru 2021. godine na nekoliko komercijalnih i javnih televizija u Srbiji i regionu.

Nikola je igrao ujaka u drami „Kelti“ koja je premijerno prikazana na Berlinskom festivalu u martu 2021. godine. Glavne uloge poverene su Dubravki Kovjanić, Stefanu Trifunoviću i drugima, a film je proglašen za najbolji dugometražni film na Međunarodnom festivalu u Kijevu.

Hororu kao žanru se ponovo vratio igrajući monaha Dositeja u filmu „Mrak“ koji je napisao i režirao Dušan Milić. Iste, 2022. godine je snimio kratki film „Čovek iz Tehnogasa“.

Nikola igra Dragomira Trandafilovića u seriji „Branilac“, a ima ulogu i u Šijanovoj komediji „Budi Bog s nama“.

U bioskopima bi se 2023. godine trebala pojaviti drama Marka Đorđevića „Za danas toliko“ u kojoj Rakočević igra jednu od glavnih uloga.

Pored toga, u drami Radoša Bajića „Heroji Hilandara“ igra Mirka Jovića. Na ovom filmu je imao priliku da sarađuje sa legendama srpskog glumišta, poput Petra Božovića, Žarka Lauševića i drugih.

Pozorišna karijera

Nikola Rakočević je od 2012. godine član ansambla JDP-a. Na sceni ovog teatra odigrao je neke vrlo značajne uloge.

Uloga Zorana, a ponekad i Marka u predstavi „Barbelo, o psima i deci“ mu je donela Nagradu „Avdo Mujčinović“, te nagradu Fonda „Dara Čalenić“.

Mnogi ga pamte po ulozi Maksa u predstavi „Kralj Betajnove“ ili Klaudija u komadu „Hamlet“. Igrao je inspektora Kalabrezija u „Slučajnoj smrti jednog anarhiste“, te Vasilija Nikolajeviča Žadova u „Unosnom mestu“.

Uspešno je „odbranio“ Raskoljnikova u predstavi „Zločin i kazna“, a glumio je i Rodriga u „Otelu“ i Dobrivoja u „Banatu“.

Nikola sarađuje i sa drugim pozorištima. Tako je na sceni Narodnog pozorišta Beograd igrao Sigizmunda u predstavi „Život je san“, te Stojana u „Zečijem nasipu“.

U Ateljeu 212 je glumio u predstavama „Don Žuan u Sohou“, „Nevinost“, „Ejmin pogled“ i drugima.

Posetioci Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) ga prepoznaju po komadima „Transilvanija“, „Bluz za Mesiju“, „Život je pred tobom“ i drugima.

U Zvezdara teatru je igrao Bilija u predstavi „Koza ili ko je Silvija“.

Rakočević igra monodramu „Laura, molim te“, inspirisanu ljubavlju Frančeska Petrarke prema naslovnoj junakinji. Ipak, ovaj komad je specifičan jer radnja nije smeštena u 14. vek, nego u savremeno, digitalno doba[1].

Privatni život

Nikola Rakočević je rođen 1983. godine u Kragujevcu. Odrastao je u rodnom gradu, a ljubav prema glumi spoznao je vrlo rano. Bio je član amaterskog pozorišta i školske dramske sekcije. San da postane glumac ostvario je završivši Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Premda je dugo na domaćoj javnoj sceni, o glumčevom privatnom životu se vrlo malo zna. Retko u intervjuima govori o ličnim stvarima, nego se uglavnom odaziva na pozive da govori o svom poslu.

Jedino što se zna jeste da je oženjen i da ima dvoje dece.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2002. Dobro poznata stvar (kratki film)
 • 2003. Taksista (kratki film)
 • 2003. M(j)ešoviti brak
 • 2004. Karađorđe i pozorište
 • 2004. Ulični hodač (kratki film)
 • 2005–2008. Ljubav, navika, panika
 • 2006. Sinovci
 • 2006. Šejtanov ratnik
 • 2007. Milan (kratki film)
 • 2007. S. O. S. – Spasite naše duše
 • 2007. Premijer
 • 2009. Život i smrt porno bande
 • 2009. U prolazu
 • 2009. Sjene
 • 2008–2009. Gorki plodovi
 • 2010. Totalno novi talas
 • 2010. Žena sa slomljenim nosem
 • 2010. Šišanje
 • 2011. Moj rođak sa sela
 • 2011 .Oktobar
 • 2011. Igra istine
 • 2012–2014. Vojna akademija
 • 2012−2014. Folk
 • 2013. S/Kidanje
 • 2013. Krugovi
 • 2013. Vojna akademija 2
 • 2014. Travelator
 • 2014. Sjene
 • 2014. Branio sam Mladu Bosnu
 • 2015. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)
 • 2015. Nebo iznad nas
 • 2015. Vidimo se u Veneciji
 • 2015. Poslednji panteri
 • 2016. Tranzicija
 • 2016. Vere i zavere
 • 2016. ZG 80
 • 2016. Ono malo časti
 • 2016−2017. Sumnjiva lica
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2020. Kosti
 • 2020. Državni službenik
 • 2021. Pevačica
 • 2021. Kelti
 • 2022. Mrak
 • 2023. Budi Bog s nama
 • 2023. Za danas toliko
 • 2023. Heroji Halijarda
 • 2023. Branilac

Predstave: „Kaspar“, „Kralj Betajnove“, „Hamlet“, „Slučajna smrt jednog anarhiste“, „Unosno mesto“, „Zločin i kazna“, „Zmajeubice“, „Otelo“, „Banat“, „Barbelo,o psima i deci“, „Poligraf“, „Život je san“, „Zečiji nasip“, „Don Žuan u Sohou“, „Nevinost“, „Ejmin pogled“, „Transilvanija“, „Bluz za Mesiju“, „Život je pred tobom“, „Koza ili ko je Silvija“, „Vatre“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2007. Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić-Darinka“ za najboljeg mladog glumca, za ulogu Zorana (ponekad Marka) u predstavi „Barbelo, o psima i deci“ na 53. Sterijinom pozorju u Novom Sadu
 • 2008. Nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ za ulogu Zorana (ponekad Marka) u predstavi „Barbelo, o psima i deci“ na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu
 • 2008. Nagrada „Ardalion“ za najboljeg mladog glumca 2008. godine
 • 2011. Nagrada za najbolju mušku ulogu u filmu „Šišanje“ na festivalu „Cinema City“
 • 2013. Nagrada za najbolju mušku ulogu za film „Krugovi“ u Nišu
 • 2013. Nagrada za glumca druge festivalske večeri za film „Skidanje“ u Nišu
 • 2014. Godišnja nagrada JDP (kolektivna)
 • 2018. Godišnja nagrada JDP (kolektivna)

Reference

Nikola Rakočević na društvenim mrežama

IMDBNebojša @ IMDb