Milan Marić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Marić
Datum rođenja31. jul 1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Milan Marić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Prepoznatljiv je po ulogama u predstavama „Zoran Đinđić“, „Mali mi je ovaj grob“ i drugima, te filmovima i serijama „Branio sam mladu Bosnu“, „Dovlatov“, „Državni službenik“ i drugima. Rođen je 31. jula 1990. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Prve glumačke korake Marić je napravio u Omladinskom pozorištu „Dadov“. Nakon što je 2013. godine diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu postao je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Na sceni matične kuće odigrao je brojne predstave, a sarađivao je i sa drugim teatrima, poput Kruševačkog pozorišta, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) i drugih.

Prvu epizodnu  televizijsku ulogu ostvario je 2009. godine u seriji „Bela lađa“. Usledio je angažman u kratkometražnim i dugometražnim filmovima i televizijskim serijama.

Ruski film „Dovlatov“ koji je premijerno prikazan 2018. godine mu je doneo nagradu za najboljeg mladog glumca na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a uvršten je među deset najboljih evropskih mladih glumaca koji su predstavljeni na Berlinalu 2019. godine.

Prepoznatljiv je po ulogama u filmovima i serijama „Branio sam mladu Bosnu“, „Vlažnost“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Besa“ i drugima, a posebnu popularnost mu je donela glavna uloga u veoma gledanoj kriminalističkoj seriji „Državni službenik“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

Detinjstvo, obrazovanje i glumački počeci

Milan Marić je rođen 1990. godine u Beogradu. Odrastao je sa roditeljima, polubratom i polusestrom u rodnom gradu. Premda se niko u porodici nije bavio glumom, Milan je rano pokazao sklonost ka toj umetnosti.

Sve je počelo u obdaništu gde je vodio i glumio u predstavama, a nastavilo se tokom osnovne škole, gde je bio član dramske sekcije na čijem je formiranju i sam učestvovao. Talenat je brusio u Omladinskom pozorištu „Dadov“, gde je provodio čak i letnje raspuste.

Po vlastitom priznanju sa školskih časova nije bežao kako bi sa drugarima vreme provodio na ulici, nego kako bi bio u pozorištu, čak i onda kada tamo nije imao obaveza.

Bavio se i raznim sportovima, poput odbojke i plivanja, ipak, najveća ljubav mu je bio fudbal. Trenirao je u mlađim uzrastima OFK Beograda, ali jedna ozbiljnija povreda na treningu ga je odvojila od terena i delimično doprinela tome da se potpuno posveti glumi.

Milanove interpretacije komada „Kontejner sa pet zvezdica“ Dušana Kovačevića i „Tamna je noć“ Ace Popovića, te pesme „Ona odlazi…“ omogućile su mu da iz prvog pokušaja upiše Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesorke Biljane Mašić. Diplomirao je 2013. godine.

Pozorišna karijera

Milan Marić je jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ ostvario 2011. godine u predstavi „Iza rešetaka“ Kokana Mladenovića na sceni Kruševačkog pozorišta. Predstava je premijerno izvedena 14. oktobra 2011. godine, a uloge su još tumačili Branislav Bane Trifunović, Nikola Rakić, Milija Vuković i drugi.

Krajem iste godine u Bitef teatru je premijerno izveden mjuzikl „Radnici umiru pevajući“, po drami Olge Dimitrijević, a u režiji Anđelke Nikolić. Nikolićeva je okupila ekipu mladih glumaca, među kojima se našao i Milan Marić.

Reditelj Vladan Đurković mu je poverio jednu od naslovnih uloga u predstavi „Balada o Pišonji i Žugi“ koja je premijerno izvedena 7. marta 2012. godine. Usledila je saradnja sa Jagošem Markovićem na predstavi „Sumnjivo lice“ koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu prvi put izvedena u aprilu iste godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

Na trećoj godini studija prihvatio je da glumi u kontroverznoj predstavi Olivera Frljića o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Za razliku od kolega koji su u procesu nastanka predstave odustali, Milan, Ivan Jevtović, Feđa Stojanović i drugi, su komad premijerno izveli u maju 2012. godine u „Ateljeu 212“ i izazvali oprečne reakcije publike.

Ništa manje bure u javnosti nije izazvala ni drama „Pedeset udaraca“ u kojoj je scenu „Ateljea 212“ delio sa kolegama Markom Janketićem, Tanjom Petrović, Dejanom Dedićem i Jakovom Jevtovićem.

Ubrzo nakon što je diplomirao Mariću je JDP ponudio stalni angažman, a jedna od prvih predstava koju je u ovom pozorištu odigrao kao stalno zaposleni bila je Andrićeva „Gospođica“ u režiji Gorčina Stojanovića.

Tumačio je ulogu poslovođe Veselina Vese Ružića, a publika je predstavu premijerno imala priliku da pogleda krajem aprila 2013. godine.

Usledila je saradnja sa rediteljem Dinom Mustafićem na predstavi „Mali mi je ovaj grob“. Reč je o predstavi regionalne koprodukcije u kojoj je tumačio lik Gavrila Principa. Ta uloga mu je donela nagradu za najbolju mušku ulogu na regionalnom festivalu u Brčkom.

Sarajevskim atentatom i Prvim svetskim ratom bavila se i predstava „Zmajeubice“ po tekstu Milene Marković, a u režiji Ive Milošević. Publika JDP-a ju je premijerno pogledala 7. juna 2014. godine, a Milan i kolege imali su priliku da je igraju i drugim evropskim gradovima.

Pridružio se Branki Petrić, Borisu Isakoviću, Slobodi Mićalović, Radovanu Vujoviću i drugima u komadu „Tartif“ u režiji Egona Savina, te Marku Janketiću, Branislavu Lečiću i drugima u predstavi „Lorencačo“.

U matičnom pozorištu igrao je predstavu „Mletački trgovac“, a na sceni Kulturnog centra Beograd predstavu „Glad“. Sa Mirjanom Karanović, Brankom Cvejićem i drugima igra u Ibsenovom (Henrik Johan Ibsen) komadu „Aveti“ na sceni Bitef teatra. Ovu predstavu su igrali i u Budvi, Sarajevu, te drugim gradovima.

Sa Beogradskim dramskim pozorištem Milan Marić sarađuje na predstavama „Crna kutija“, „Roman o Londonu“ i drugima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Maric (@eugensmesni)

Televizijska i filmska karijera

Jednu od prvih televizijskih uloga Milan Marić je ostvario 2009. godine. Tumačio je kurira Ozrena Soldatovića u humorističnoj seriji „Bela lađa“.

Naredne godine mladi reditelj Nikola Ljuca poverio mu je glavnu ulogu u kratkoj drami „Četvrtak“. Sa Tašanom Đorđević i Dragoljubom Mićkom Ljubičićem igrao je u TV komediji Marka Jeftića pod nazivom „Nova šansa“.

Ljubiša Samardžić je Milanu poverio manju ulogu u TV drami „Miris kiše na Balkanu“ koju je Radio televizija Srbije (RTS) premijerno prikazala u decembru 2010. godine.

Ponovio je saradnju sa Nikolom Ljucom na kratkoj ljubavnoj drami „Narednik“ iz 2012. godine. Ovog puta scenu je delio sa Jasminom Avramović i Milošem Timotijevićem.

U drami „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića Milan je utelovio lik Danila Ilića, učitelja, publiciste i revolucionara. Gavrila Principa je igrao Miloš Đurović, dok je advokata Rudolfa Cistlera tumačio Nikola Rakočević. Film je premijerno prikazan 2014. godine, a naredne godine RTS je emitovala istoimenu seriju od četiri epizode.

U rediteljskom prvencu glumice Mirjane Karanović pod nazivom „Dobra žena“ igrao je Davora, dok je u drami „Vlažnost“ tumačio Đorđa. Zdravko Šotra mu je poverio ulogu Milana Obrenovića u filmu i seriji „Santa Marija Della Salute“ iz 2016, tj. 2017. godine.

Milan je utelovio mladog Vukana Nemanjića u televizijskoj seriji Nemanjići – rađanje kraljevine koju je RTS premijerno prikazala 2018. godine.

Usledio je poziv iz Rusije za kasting za biografski film o piscu Sergeju Dovlatovu (Сергей Донатович Довлатов).

Reditelj Aleksej German  mlađi (Алексей Герман-младший) mu je poverio naslovnu ulogu, premda mladi glumac u tom momentu nije znao ruski jezik. Za svoju ulogu se intenzivno pripremao puna tri meseca. Pored toga što je morao da nauči jezik, bilo je neophodno i da se udeblja skoro 20 kilograma.

Ipak, trud i rad se isplatio, a film je za samo nekoliko dana u Rusiji pogledalo više od 300 hiljada ljudi. Usledila je projekcija na Berlinskom filmskom festivalu, gde je dobio nagradu za evropsku zvezdu u usponu.

Iste godine publika je mogla da ga vidi u televizijskim filmovima „Paviljoni“ i „Beogradska trilogija“, te serijama „Jutro će promeniti sve“ i „Vojna akademija“.

Marić je utelovio lik Magde u kriminalističkoj seriji „Pet“, te Luke u hit seriji „Besa“ iz 2019. godine. Serija „Besa“ je dobila brojna priznanja, uključujući Zlatnu antenu za najbolju TV seriju, Zlatnu antenu za najbolju fotografiju i Zlatnu antenu za najbolju muziku.

Reditelji Miloš Radivojević i Marko Manojlović su mu poverili glavnu ulogu u dramskoj seriji „Žmurke“ čiju prvu epizodu je RTS emitovala 31. marta 2019. godine. U ostalim ulogama su se našli glumci Jasna Đuričić, Aleksandar Berček, Boris Isaković i drugi.

Televizijsku publiku je oduševio ulogom Lazara Stanojevića u seriji „Državni službenik“. Reč je o kriminalističoj seriji Predraga Gage Antonijevića i Dimitrija Vojnova koja je premijerno prikazana u martu 2019. godine.

S obzirom na to je prva sezona imala veliku gledanost, snimljeno je novih 12 epizoda koje su emitovane u oktobru i novembru 2020. godine, dok se prikazivanje treće sezone predviđa za 2022. godinu.

Marić je igrao ministra u drami „Otac“ Srdana Golubovića zasnovanoj na istinitom događaju. Ovaj film je prikazan na 48. FEST-u, a osvojio je brojne nagrade u Srbiji i regionu.

Krajem marta 2021. godine RTS i nekoliko regionalnih televizija emitovale su mini-seriju „Porodica“, koja prati poslednjih 48 sati zajedničkog života Slobodana Miloševića sa porodicom na slobodi do momenta njegovog hapšenja, a potom i izručenja Hagu.

U ovoj seriji Milan je utelovio lik Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe DOS u Skupštini Srbije zaduženog za hašenje bivšeg predsednika.

Krajem juna 2020. godine počelo je snimanje filma o kantautoru Tomi Zdravkoviću koga tumači Milan Marić. Film i istoimena serija bi tokom 2021. godine trebalo da dođu u bioskope, tj. na male ekrane.

Privatni život

Milan Marić je rođen 1990. godine u Beogradu. Majka mu je bila vaspitačica u vrtiću, a otac je imao vlastito preduzeće. Pored roditelja, odrastao je sa polubratom i polusestrom iz očevog prvog braka.

Pripada onoj grupi glumaca koji vrlo retko govore o privatnom životu. Priznaje da je emotivan, premda ljudima koji ga ne poznaju ili ga poznaju površno ne deluje tako. Kaže da voli ljude, ali ne voli da bude dominantan u društvu.

Domaći mediji su 2014. godine pisali o njegovoj vezi sa hrvatskom glumicom Ninom Violić. Upoznali su se u Beogradu kada je ona u srpskoj prestonici gostovala sa predstavom „Kako smo preživele“. Pažnju tabloida je najviše privlačila razlika u godinama, s obzirom na to da je Nina 18 godina starija od Milana.

Nisu se mnogo pojavljivali zajedno u javnosti, a raskinuli su vezu nakon šest meseci.

Krajem oktobra 2020. godine srpski tabloidi su objavili njegove fotografije sa novom devojkom čiji identitet još uvek nisu uspeli da saznaju.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2009. Bela lađa
 • 2010. Četvrtak
 • 2010. Nova šansa
 • 2011. Miris kiše na Balkanu
 • 2012. Narednik
 • 2013. Izgledaš do jaja kad sam odvaljen
 • 2014. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)
 • 2015. Branio sam Mladu Bosnu (film)
 • 2016. Dobra žena
 • 2016. Vlažnost
 • 2016. Santa Maria della Salute
 • 2017. Santa Maria della Salute
 • 2017. Život traje tri dana
 • 2018. Pet
 • 2018. Nemanjići — rađanje kraljevine
 • 2018. Dovlatov
 • 2018. Paviljoni
 • 2018. Beogradska trilogija
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Vojna akademija
 • 2019. Pet
 • 2019. Besa
 • 2019. Žmurke
 • 2019. Državni službenik
 • 2020. Otac
 • 2021. Toma
 • 2021. Toma (film)
 • 2021. Porodica

Predstave: „Iza rešetaka”, „Radnici umiru pevajući”, „Balada o Pišonji i Žugi”,  „Sumnjivo lice”, „Zoran Đinđić”, „Pedeset udaraca”, „Gospođica“, „Zašto je poludeo gospodin R“, „Mali mi je ovaj grob”,  „Zmajeubice“, „Roman o Londonu“, „Crna kutija“, „Priča o vojniku“, „Hinkeman: Šta mora neka bude”, „Dnevnik o Čarnojeviću”, „Tartif”, „Lorencačo“, „Mletački trgovac“, „Glad”, „Aveti” i druge.

Nagrade i priznanja

 • Najbolja muška uloga na regionalnom festivalu u Brčkom za ulogu Gavrila Principa u predstavi „Mali mi je ovaj grob“
 • Nagrada za najboljeg mladog glumca za ulogu Dovlatova na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi
 • Uvršten je među deset najboljih evropskih mladih glumca (Shooting Star), koji su predstavljeni na Berlinalu 2019

Milan Marić na društvenim mrežama

FacebookMilan @ Facebook
InstagramMilan @ Instagram
IMDBMilan @ IMDb