Tihana Lazović

Kratke informacije

Ime i prezimeTihana Lazović
Datum rođenja25. septembar 1990.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteZadar - Zagreb - Beograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Tihana Lazović Trifunović je hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica prepoznatljiva po ulogama u filmovima i serijama „Šuti“, „Zvizdan“, „Novine“, „Tajkun“ i drugima. Rođena je 25. septembra 1990. godine u Zadru. U braku je sa glumcem Branislavom Banetom Trifunovićem. Živi i radi na relaciji Zagreb – Zadar – Beograd.

Tihana je u detinjstvu svirala klavir, ali je ljubav prema glumi prevagnula, pa je završila Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Sa 22 godine je dobila priliku da sarađuje sa Vinkom Brešanom na filmu „Svećenikova djeca“. Naredne godine joj je uloga Bebe u drami „Šuti“ donela nagradu Zlatna arena za najbolju debitantkinju na Filmskom festivalu u Puli.

Dve godine kasnije je zahvaljujući ulozi u drami „Zvizdan“ osvojila Zlatnu arenu za najbolju glumicu.

Tumačila je Tenu u seriji „Novine“, Kseniju u „Tajkunu“, te Lipšu u „Području bez signala“. Pored toga, odigrala je i neke vrlo značajne uloge u pozorištima u Hrvatskoj i Srbiji.

Detinjstvo i obrazovanje

Tihana Lazović je rođena 1990. godine u Zadru. Sa roditeljima i sestrom Tijanom je odrasla u rodnom gradu.

Njen otac, Miljenko Lazović je bio fudbalski golman. Igrao je u Zadru, Rijeci i Istri. Majka Gordana je profesorka italijanskog i engleskog jezika. Sestra Tijana Lazović je muzičarka i profesorka klavira.

Tihana je osnovnu i srednju školu završila u Zadru. U jednom intervjuu je kazala da su ih roditelji rano upisali u muzičku školu, prvenstveno zato što je otac hteo da ih sačuva svega što sport kao profesija nosi.

Glumica danas priznaje da je ubeđena da bi bila dobra rukometašica ili atletičarka.

Glumom je, kako kaže, počela da se bavi iz bunta. Sama se ispisala iz muzičke škole i otišla na audiciju za pozorište. Tako se „zarazila“ glumom i poželela da se time bavi u budućnosti.

Na prijemnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predstavila se tekstom „Gospođica Julija“. Međutim, trema je učinila svoje, pa nije prošla. Drugi pokušaj je bio uspešan, te je uspela da upiše glumu, a kasnije i da diplomira.

Filmska i televizijska karijera

Tihana Lazović je na filmu debitovala ulogom u kratkometražnom ostvarenju „Mušice, krpelji i pčele“ scenaristkinje i rediteljke Hane Jusić.

Set je delila sa kolegama Karlom Babić i Silviom Vovkom, a film je premijerno prikazan 2012. godine. Iste godine je glumila ćerku u kratkoj drami Josipa Žuvana „Snig“.

Usledila je saradnja sa Vinkom Brešanom na komediji „Svećenikova djeca“ u kome je glumila devojku koja svira trubu. Uprkos kontroverznoj tematici, ovo ostvarenje je naišlo na pozitivne reakcije gledalaca.

Ipak, Tihani je uloga Bebe u drami „Šuti“ donela mnogo veću prepoznatljivost. Reč je o filmu Lukasa Nole iz 2013. godine u kome je prvi put dobila priliku da igra glavnu junakinju. Ova uloga joj je donela Zlatnu arenu za najbolju debitantkinju na Filmskom festivalu u Puli.

Naredne godine se pojavila u jednoj epizodi humoristične serije „Stipe u gostima“, a 2015. godine odigrala je i epizodnu ulogu u seriji „Crno-bijeli svijet“ koju je emitovala Hrvatska Radio Televizija (HRT).

Reditelj Dalibor Matanić joj je poverio glavnu ulogu u drami „Zvizdan“ koja se u bioskopima pojavila 2015. godine.

Film je premijerno prikazan na 68. Filmskom festivalu u Kanu, a osvojio je mnoge nagrade na festivalima širom Evrope. Tihana je u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju glumicu.

Pojavila se u jednom segmentu filma „Zagrebačke priče Vol. 3“ koji je premijeru doživeo 2015. godine.

Sledeće godine je publika mogla da je vidi u tri različita projekta. Igrala je Jadranku u drami Zrinka Ogreste „S one strane“, pojavila se u kratkom filmu „Praznik demokracije“, te utelovila naslovnu ulogu u seriji „Areta“.

Predstavljena je na manifestaciji „European Shooting Stars 2016“ godine koja je održana u Berlinu. Reč je o projektu kojim se svake godine na Festivalu u Berlinu promovišu mlade evropske glumačke nade.

Od 2016. do 2020. godine Tihana je glumila novinarku Tenu Latinović u seriji „Novine“. Reč je o prvoj seriji na hrvatskom jeziku koja se pojavila na internet platformi „Netfliks“ („Netflix“), što joj je donelo veliku gledanost.

Sledeće godine je promovisala kratki film „Opet, unedogled“ koji je napisao i režirao Nikica Zdunić.

Tokom 2018. godine mlada glumica je predstavila nekoliko ostvarenja na kojima je radila.

Utelovila je naslovnu ulogu u drami „Aleksi“ Barbare Vekarić. Partneri su joj bili Goran Marković, Leon Lučev i drugi, a film je osvojio i nekoliko važnih nagrada.

Iste godine televizijska publika ju je mogla videti u ulozi Ines u seriji „Jutro će promeniti sve“. Sa koleginicom Sanjom Milardović je „nosila“ kratku dramu „Tina & Sendi“, po scenariju i u režiji Hani Domazet.

U kratkom filmu „Moljci“ glumila je Tinu, dok su druge dve uloge poverene Zvonimiru Juriću i Lukreciji Tudor.

Utelovila je lik Dijane u kriminalističkoj seriji „Uspeh“. Reč je o ostvarenju HBO-a čije su glavne zvezde Uroš Ojdanić, Uliks Fehmiju, Iva Mihalić i drugi.

Reditelj Predrag Ličina joj je poverio ulogu Vesne Zdovc u svom filmu „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ koji se u bioskopima pojavio 2019. godine.

Igrala je sa Krešimirom Mikićem, Hristinom Popović i drugima, a ovaj projekat je osvojio četiri Zlatne arene na Festivalu u Puli.

Tihana je iste godine sa Lanom Barić, Snježanom Sinovčić i Paškom Vukasovićem predstavila kratki film „Južno voće“.

Publika u Srbiji ju je malo bolje upoznala kroz ulogu Ksenije Milenić u kriminalističkoj seriji „Tajkun“ u kojoj je glavnog junaka igrao Dragan Bjelogrlić.

Reč je o autorskom projektu Đorđa Milosavljevića koji je okupio odličnu glumačku ekipu, te „zaradio“ ogromnu gledanost u Srbiji i regionu.

Novu saradnju sa rediteljom Daliborom Matanićem ostvarila je radeći na drami „Zora“ koja je svetlo dana ugledala 2021. godine. Tihana je glumila Iku, dok su njene kolege Krešimir Mikić i Lara Vladović glumili Matiju i Kaju.

Otisnula se i van granica Balkana, te je 2021. godine glumila u drami „Il paradiso del pavone“ italijanske rediteljke Laure Bispuri (Laura Bispuri).

Sa Goranom Bogdanom, Ksenijom Mišinom (Kseniya Mishina) i drugima je iste godine snimila kriminalistički triler „Zlomovchannya“ („Silence“) koji prati dva dramatična događaja u Hrvatskoj i Ukrajini.

Pojavila se u četiri epizode serije „Područje bez signala“. Tihana igra konobaricu Lipšu, dok su glavne uloge poverene Reneu Bitorajcu, Krešimiru Mikiču, Jovani Stojiljković i drugima.

Serija je osvojila nagrade na festivalima u Francuskoj i Nemačkoj, a publika u Hrvatskoj ju je mogla gledati na prvom programu javnog servisa tokom decembra 2021. i januara 2022. godine. Emitovana je i na programu Radio Televizije Srbije (RTS) i Televiziji Pro Plus iz Slovenije.

Tihana se italijanskoj publici vratila ulogom Anđele u drami „Il ritorno“ („Povratak“) koja se u bioskopima našla 2022. godine.

Sledeće godine je snimila kratku dramu „Creepy Crrawlies“ reditelja Filipa Zadra. Ona glumi Ivu, dok se u ostalim ulogama smenjuju njene kolege Živko Anočić, Dado Ćosić i drugi.

Pozorišna karijera

Uporedo sa vrlo uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Tihana radi i u pozorištu. Slobodna je umetnica, ali sarađuje sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Istarskim narodnim kazalištem i drugim teatrima u Hrvatskoj i Srbiji.

U Istarskom narodnom kazalištu (INK) je od 2013. godine sa koleginicom Lanom Gojak igrala predstavu „Thelma & Louise“ u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM)

Jedan od komada u kome je igrala bila je i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ po tekstu Ive Brešana, a u režiji njegovog sina Vinka Brešana. Ovom predstavom su 3. juna 2014. godine otvorili Dane satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Scenu je delila sa kolegama Goranom Navojcem, Filipom Detelićem, Borkom Perićem i drugima, a publika i kritika su odlično reagovali na ovaj projekat.

Od februara 2023. godine sa Milanom Marićem, Banetom Trifunovićem i Sanjom Marković igra predstavu „Bilo jednom na Brijunima“ u režiji Kokana Mladenovića.

Komad je baziran na istinitom susretu Josipa Broza i njegove supruge Jovanke sa holivudskim zvezdama Ričardom Bartonom (Richard Burton) i Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor).

Privatni život

Tihana Lazović je rođena 1990. godine u Zadru. Školovala se u rodnom gradu i Zagrebu. Pored glumačkog angažmana, bavi se i muzikom. Nastupa u bendu Tihana i tatini sinovi.

S obzirom na to da je od 2012. godine prisutna na hrvatskoj javnoj sceni i da je od tada ostvarila zapažene uloge i dobila prestižne nagrade, ne čudi što se novinari trude da što više saznaju o njenom privatnom životu.

Glumica ipak više voli da govori o projektima na kojima radi.

U avgustu 2022. godine udala se za kolegu Branislava Baneta Trifunovića. Par je medeni mesec proveo u Parizu.

U jednom intervjuu je kazala da žive netipičan bračni život za ovo područje, te da nema podela na muške i ženske poslove u njihovom domu u Beogradu.

Glumica kaže da joj nije teško da zbog posla ili privatnih obaveza putuje iz Beograda za Zagreb, tj. Zadar i obrnuto.

Svoju prepoznatljivost koristi i u društveno korisne svrhe. I ona i suprug su prilično angažovani kada je u pitanju građanski aktivizam. Podržavaju proteste koji se od maja 2023. godine održavaju u Beogradu i drugim gradovima pod sloganom „Stop nasilju“.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2012. Mušice, krpelji i pčele
 • 2012. Snig
 • 2013. Svećenikova djeca
 • 2013. Šuti
 • 2014. Stipe u gostima
 • 2015. Crno-bijeli svijet
 • 2015. Zvizdan
 • 2015. Zagrebačke priče vol. 3
 • 2016. S one strane
 • 2016. Praznik demokracije
 • 2016-Areta
 • 2016-2020. Novine
 • 2017. Opet, unedogled
 • 2018. Peter Rabbit
 • 2018. Aleksi
 • 2018. Sembra mio figlio (Just Like My Son)
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Moljci
 • 2018. Tin & Sendy
 • 2019. Uspjeh
 • 2019. Poslednji Srbin u Hrvatskoj
 • 2019. Južno voće
 • 2020. Tajkun
 • 2020. Zora
 • 2021-2022. Područje bez signala
 • 2021. Il paradiso del pavone (The Peacock’s Paradise)
 • 2021- Zlomovchannya (Silence)
 • 2022. Il ritorno
 • 2023. Creepy Crawlies

Predstave: „Thelma & Louise“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, „Bilo jednom na Brijunima“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2013. Zlatna arena za najbolju debitantkinju na Festivalu u Puli (za ulogu Bebe u filmu „Šuti“)
 • 2015. Zlatna arena za najbolju glumicu na Festivalu u Puli (za ulogu Jelene/Nataše/Marije u filmu „Zvizdan“)

Tihana Lazović na društvenim mrežama

FacebookTihana @ Facebook
InstagramTihana @ Instagram