Ivan Zarić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Zarić
Datum rođenja22. septembar 1973.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Ivan Zarić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 22. septembra 1973. godine u Beogradu. U braku je sa voditeljkom Ivanom Zarić sa kojom ima ćerke Katarinu i Olgu. Živi i radi u rodnom gradu.

Sin je pokojnog glumca Dragana Zarića, te brat glumice Milice Zarić.

Ivan se na malim ekranima prvi put pojavio još 1987. godine i to u seriji „Soba 405“. Igrao je u serijama „Otvorena vrata“, „Gore – dole“, „Kazneni prostor“, „Ljubav, navika, panika“, „Ulica lipa“, „Miris kiše na Balkanu“, „Šifra Despot“, „Besa“, „Klan“, „Od jutra do sutra“ i drugima.

U bogatoj karijeri je ostvario uloge u filmovima „Vukovar, jedna priča“, „Lavirint“, „Poslednja audijencija, „Kad su cvetale tikve“ i mnogim drugima.

Poreklo i detinjstvo

Ivan Zarić je rođen 1973. godine u Beogradu. Njegov otac je pokojni glumac Dragan Zarić, prepoznatljiv je po ulogama u filmovima i serijama „Muzikanti“, „Dva drugara“, „Građani sela Luga“, Ljubav na seoski način“ i drugima[1].

Ivanova majka Beba Zarić je po struci arhitekta. Njen otac je poreklom iz Valjeva, dok je majka iz Like.

Glumčeva dve godine mlađa sestra Milica Zarić je takođe završila glumu. Milica je član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a igrala je u serijama „Košarkaši“, „Moja generacija Z“, „Tajne vinove loze“, „Besa“ i drugima.

Filmska i televizijska karijera

S obzirom na to da je odrastao u glumačkoj porodici, ne čudi što je Ivan Zarić krenuo stopama svog oca Dragana. Tako je prvu televizijsku ulogu ostvario sa 14 godina u seriji „Soba 405“.

Igrao je rame uz rame sa tada dečacima i devojčicama, a danas vrlo uspešnim glumcima i muzičarima Borisom Milivojevićem, Bojanom Maljević, Vasilom Hadžimanovim i drugima. Serija je premijerno emitovana tokom oktobra 1987. godine na programu Televizije Beograd.

Reditelj Siniša Pavić mu je poverio manju ulogu u seriji „Bolji život“ koja je premijerno emitovana od 1990. do 1991. godine, a koja je doživela brojne reprize na Radio Televiziji Srbije (RTS).

Tokom 1994. godine Ivan se pojavio u ulozi barmena u filmu „Ni na nebu, ni na zemlji“, te Frana u ratnoj drami „Vukovar, jedna priča“.

Sledeće godine je igrao u filmu „Paket aranžman“, te glumio Aninog (Bojana Maljević) dečka u seriji „Otvorena vrata“.

Gordan Mihić mu je poverio manju ulogu u svojoj seriji „Gore – dole“ koja je emitovana tokom 1996. i 1997. godine, a potom i u filmu „Tri letnja dana“.

Sa Nebojšom Glogovcem, Nenadom Jezdićem, Anom Franić, Katarinom Radivojević i drugima je 2002. godine snimio komediju Balše Đoge „Klasa 2002“.

Iste godine se u bioskopima pojavio triler, a na televiziji serija „Lavirint“ u kojoj je Ivan Zarić utelovio lik Zorana Radosavljevića. Film je bio jugoslovenski kandidat za nagradu „Oskar“.

U televizijskoj seriji „Kazneni prostor“ igrao je Darka, a u filmu „Mi nismo anđeli 2“ trenera. Nakon toga je utelovio lik Kileta u humorističnoj seriji „Ljubav, navika, panika“.

Manja uloga mu je pripala u drami „Made in YU“ u kojoj su glavne junake igrali Slobodan Boda Ninković, Dragan Jovanović i Milorad Mandić Manda.

Pojavio se i u drami „Optimisti“ koju su napisali i režirali Vladimir i Goran Paskaljević, a u kojoj je glavnu ulogu igrao Lazar Ristovski. Film je premijerno prikazan u septembru 2006. godine u Torontu.

U srpskoj verziji humoristične serije „Naša mala klinika“ bio je Džoni Zver, a u filmu „Poslednja audijencija“ atentator Đura Knežević. Imao je manje uloge u serijama „Ulica lipa“ i „Zauvek mlad“ koje su emitovane tokom 2008. i 2009. godine.

Sa Milanom Gutovićem, Igorom Đorđevićem, Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem je tokom 2010. godine glumio u TV komediji „Zlatno tele“.

Sledeće godine je u dramskoj seriji „Miris kiše na Balkanu“ igrao šefa policije Krstulovića, a reditelj Mladen Matičević ga je na setu spojio sa sestrom Milicom za potrebe porodične drame „Zajedno“.

U novoj verziji serije „Otvorena vrata“ koja je premijerno emitovana od 2013. godine Ivan je igrao policajca. Usledila je saradnja sa rediteljem Milutinom Petrovićem na filmu „Petlja“ koji je premijerno prikazan na FEST-u 2015. godine.

Pojavio se u epizodnoj ulozi predavača na kursu glume u popularnoj humorističnoj seriji „Andrija i Anđelka“.

Sa Bojanom Dimitrijevićem, Draganom Petrovićem Peletom i Nađom Sekulić je neko vreme snimao serijal „Plaško Hrabrović uzvraća udarac“ koji je emitovala Radio Televizija Srbije.

Ivan je glumio Filija u dve epizode kriminalističke serije „Ubice mog oca“, a nakon toga se pojavio i u jednoj epizodi serije „Šifra Despot“. Glumio je Pavla u prvoj sezoni popularne serije „Besa“, dok su glavne uloge pripale Radivoju Bukviću, Arbenu Bajraktaraju i Milošu Timotijeviću.

Sa Milošem Bikovićem, Branislavom Lečićem, Danicom Ristovski, Aleksandrom Alač i drugima je 2020. godine snimio film „Kad su cvetale tikve“. Reč je o adaptaciji romana Dragoslava Mihailovića u režiji Marka Novakovića i Slobodana Skerlića.

Nekoliko komercijalnih televizija je od maja 2021. godine emitovalo prvu sezonu serije „Beležnica profesora Miškovića“ u kojoj je Ivan igrao urednika Dušana.

Iste godine je sa Strahinjom Lazićem i Mladenom Mićunovićem snimio kratki film „Besnilo“ koji su napisali i režirali Damjan Plamenac i Petar Tkalec.

Usledila je saradnja sa Draganom Petrovićem Peletom, Jelenom Đokić i drugima na seriji „Nebojša Čelik šou“ koja je emitovana na RTS-u.

Ivan od 2020. godine tumači ulogu Furtule u popularnoj kriminalističkoj seriji „Klan“, a tokom 2022. godine se pojavio u dve epizode serije „Šetnja sa lavom“.

Televizijska publika ga od septembra 2022. godine gleda u ulozi Nikole Kapora u telenoveli „Od jutra do sutra“ koju emituje Televizija „Prva“.

Privatni život

Ivan Zarić je rođen 1973. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. I on i njegova sestra Milica su ljubav prema glumi nasledili od oca Dragana.

Glumac je dugi niz godina u braku sa televizijskom voditeljkom Ivanom Zarić, devojački Bojić. Par ima dve ćerke, Katarinu i Olgu. Premda su nekoliko decenija na domaćoj javnoj sceni, trude se da svoj porodični život drže dalje od očiju javnosti.

Na pitanje novinara o tome kako funkcioniše brak u kome je muž tri godine mlađi od žene, voditeljka je jednom prilikom izjavila da je Ivan mnogo ozbiljniji od nje, te da je važno da su se pronašli.

Dodala je da dok „okolina obožava da prebrojava godine, onima koji se vole, tako nešto ne pada na pamet[2]“.

Filmografija

Filmovi i serije

1987. Soba 405

1990. – 1991. Bolji život

1994. Ni na nebu, ni na zemlji

1994. Vukovar, jedna priča

1995. Paket aranžman

1995. Otvorena vrata

1996.-1997. Gore – dole

1997. Tri letnja dana

2002. Klasa 2002

2002. Lavirint

2002. Lavirint (TV serija)

2003. Kazneni prostor

2005. Mi nismo anđeli 2

2005. Ljubav, navika, panika

2005. Made in YU

2006. Optimisti

2008. Naša mala klinika

2008. Poslednja audijencija

2008.—2009. Ulica lipa

2009. Zauvek mlad

2010. Zlatno tele

2011. Miris kiše na Balkanu

2011. Zajedno

2011. Glavonje

2013. – 2014. Otvorena vrata 2

2015. Petlja

2015. TV teatar

2016. Andrija i Anđelka

2016. Plaško Hrabrović uzvraća udarac!

2018. Ubice mog oca

2018. Šifra Despot

2018 – 2019. Besa

2020. – 2022. Klan

2021. Besnilo

2021. Beležnica profesora Miškovića

2021. Nebojša Čelik šou

2022. Od jutra do sutra

2022. Šetnja sa lavom

Reference:

[1] http://www.yugopapir.com/2013/06/u-poseti-beogradskoj-porodici-zaric.html

[2] https://www.blic.rs/zabava/udata-je-za-mladjeg-glumca-imena-im-se-razlikuju-u-jednom-slovu-nasa-voditeljka-se/wdk30q5

Ivan Zarić na društvenim mrežama

InstagramIvan @ Instagram
IMDBIvan @ IMDB