Predrag Vučetić

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Vučetić
Datum rođenja1981.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
ZanimanjePolicajac

Biografija

Predrag Vučetić je srpski policajac, najpoznatiji po neuspešnom prikupljanju potpisa za kandidaturu za predsednika Republike Srbije 2017. godine, te što je bio član mirovne misije UN na Haitiju, gde je odlikovan za zasluge. Rođen je 1981. godine u Kruševcu.

Karijera

Predrag Vučetić je 1996. godine upisao Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Po zanimanju je diplomirani oficir policije i pravnik. Bio je zamenik komandira Policijske stanice u Trsteniku.

Vučetić je bio član mirovne misije Ujedinjenih nacija na Haitiju i tada mu je uručena medalja UN-a za zasluge. 2014. godine se zalagao da se u toj zemlji izgradi hram mira. Takođe je na radnom mestu štrajkovao glađu zbog kriminalizacije policije.

Pokušao je 2015. godine da upiše Diplomatsku akademiju. Smatra da nije uspeo jer su tamo mesta obezbeđena „starletama i deci političara“. Sledeće godine je sa drugovima osnovao Grupu građana „Bela lađa“.

U januaru 2017. godine je Vuk Jeremić održao tribinu u Trsteniku, a Predrag mu je postavljao nezgodna pitanja.

U februaru je kod spomenika kosovskim junacina u Kruševcu bio u okovima i održao je Sretenjski protest protiv politike aktuelne vlade.

U martu 2017. godine je objavljeno da je predao potpise podrške za kandidaturu, a tvrdio je da mu Gradska uprava u Kruševcu nije dozvolila da ih slobodno prikuplja.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da u njegovoj kutiji nije bilo nijednog validnog potpisa i dala mu je 24 časa da to ispravi. 15. marta je njegova kandidatura odbijena.

Rekao je da nije poput Ljubiše Preletačevića Belog čiji rad poštuje, već da se bori protiv sistema i zalaže za uvođenje reda.

Tvrdio je da ima informacije koje mogu da diskredituju ostale kandidate i da će ih rado objaviti. Da je postao predsednik, zalagao bi se za vraćanje vojnog roka, za organizovanje referenduma na kom bi se građani odlučili da li žele u EU, kao i za to da političke stranke prestanu da se finansiraju iz budžeta.

Do 2018. godine je bio zaposlen u Policijskoj upravi Kruševac. Bio je pomoćnik komanidra, ali je, tvrdi, bio prinuđen da podnese ostavku. Radni spor oko načina na koji je došlo do prekida radnog odnosa još uvek nije završen.

Zadržavanje na aerodromu

Granična policija ga je u junu 2020. godine zadržala na Aerodromu Nikola Tesla kazavši mu da je „pod pojačanim merama nadzora i kontrole“.

Bivši policajac nije saznao zašto je pod merama. Odgovor mu je uskraćen uz obrazloženje da „u konkretnom slučaju preteže interes zaštite privatnosti od interesa javnosti da zna“.

U pritvoru zbog svadbe?

Beogradski mediji su u septembru 2021. godine objavili da je Predrag Vučetić priveden tokom svadbe sina Bratislava Gašića, tadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Naime, novinarima je lično ispričao kako i zašto se našao u policijskoj stanici.

On je u nedelju, 19. septembra krenuo na vožnju biciklom. Zaustavio se u pored restorana u kome je bila svadba Gašićevog sina.

Nakon što je seo na klupu napravio je kratki snimak parka, sa namerom da ga, kako je tvrdio, postavi na društvene mreže. Tada je tvrdio da se na snimku ne vide gosti restorana.

Kada je biciklom krenuo da se vraća, zaustavila ga je patrola policije. Prvo su mu tražili ličnu kartu, a onda kazali da moraju da ga privedu zbog „utvrđivanja identiteta“.

U stanici policije su mu tražili da otključa telefon, ali je on to odbio. Nakon kraće diskusije kazali su mu da ima dve opcije – da otključa mobitel ili da će mu ga konfiskovati.

Znajući da bi veštačenje telefona trajalo duže vreme, Vučetić im je otključao telefon. Policajci su obrisali snimak koji je ranije tog dana napravio i pustili su ga na slobodu.

Kazao je da misli da protiv njega nije pokrenuta istraga, te da nije uspeo da sazna pravni osnov za privođenje.

Novinari dnevnog lista „Danas“ ovim povodom nisu uspeli da stupe u kontakt sa BIA-om, MUP-om, niti Višim javnim tužilaštvom u Kruševcu[1].

Reference

Predrag Vučetić na društvenim mrežama

FacebookPredrag @ Facebook
Instagram<а href="https://www.instagram.com/izbori_2022/">Predrag @ Instagram
YoutubePredrag @ YouTube