Ammar Mešić

Kratke informacije

Ime i prezimeAmmar Mešić
Datum rođenja10. decembar 1991.
Mesto rođenjaPrijepolje
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Ammar Mešić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogom Strahinje Bunčića u seriji „Igra sudbine“, a ostvario je i manju ulogu u hit seriji „Igra prestola“ („A Game of Thrones“). Rođen je 10. decembra 1991. godine u Prijepolju. Živi i radi u Beogradu.

Glumu je zavoleo već u prvom razredu srednje škole, a sa 16 godina postao je student na Fakultetu savremenih umetnosti u Nišu. Glumio je u pozorištu, te ostvario manje uloge na televiziji i u filmu. Regionalnu popularnost je doživeo zahvaljujući angažmanu u „Igri sudbine“.

Poznat je i po svom društvenom aktivizmu. Bavio se lokalnim temama, ali i podržao proteste „Srbija protiv nasilja“ zbog kojih je, navodno, izgubio ulogu u telenoveli.

Detinjstvo i obrazovanje

Ammar Mešić je rođen 1991. godine u Prijepolju. Odrastao je u rodnom gradu. Još u vrtiću je pokazao želju i talenat za javni nastup. Voleo je da recituje pesmice i da glumi na priredbama.

Pohađao je Osnovnu školu Vladimir Perić Valter. Redovno je išao na recitatorska takmičenja, te pohađao školicu glume. Već u petom ili šestom razredu je dobio priliku da igra u predstavi u amaterskom pozorištu u Prijepolju.

Igrao je mladog Svetog Savu na manifestaciji povodom Svetosavske akademije. Premda mu je to bilo prvo prijavljivanje pred publikom, mladi glumac priznaje da se ne seća mnogo detalja sa svog debija.

Po završetku osnovne škole upisao je Prijepoljsku gimnaziju. Jednom prilikom je ispričao kako je u prvom razredu saznao za kasting za predstavu „Pipi Duga Čarapa“ koju je režirala Tanja Jovanović, glumica iz Užičkog narodnog pozorišta. Prošao je na kastingu i dobio ulogu Tomija. Na tim probama se, kako kaže, zaljubio u pozorište.

Sledeće godine je dobio ulogu u predstavi „Torta sa pet spratova“ koju je takođe režirala Tanja Jovanović. Nakon toga je ona došla na ideju da počne da ga priprema za prijemni ispit za glumu. Pripreme su trajale skoro tri meseca.

Položio je prijemni ispit na glumi na Fakultetu savremenih umetnosti u Nišu. Vanredno je završio srednju školu, a diplomirao je 2012. godine u klasi profesora Irfana Mensura. Njegova diplomska predstava „Maslačak i retard“ kasnije je igrana i u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP).

Pozorišna karijera

Jednu od prvih ozbiljnijih uloga na „daskama koje život znače“ Ammar Mešić je dobio 2010. godine. U predstavi „Isidora“ koju je režirao Irfan Mensur, mladi glumac je utelovio lik Aleksandrosa Eliopolosa u alternaciji sa Stefanom Mladenovićem. Drama je premijerno izvedena u maju 2010. godine pred publikom Narodnog pozorišta u Nišu.

Od 2017. godine Ammar je aktivno sarađivao sa Operom i teatrom Madlenijanum. U decembru te godine je na Velikoj sceni prvi put zaigrao u predstavi za decu „Snežna kraljica i Deda Mraz“ koju je režirala Ana Zdravković.

Sledeće godine je glumio u drami „Slučajevi“ reditelja Tadije Miletića. Predstava je premijerno izvedena u junu 2018. godine.

Iste godine je sa kolegama Bogdanom Bogdanovićem, Anom Stević, Enom Kristinom Matošević i drugima igrao u mjuziklu „Prisutnost[1]„.

Sarađivao je i sa drugim beogradskim teatrima, a u jednom intervjuu je kazao da mu je najveće zadovoljstvo i čast da igra za decu, tj. da glumi u dečjim predstavama.

Filmska i televizijska karijera

Ammar Mešić je na televiziji debitovao 2010. godine igrajući Nikolu u sitkomu „Zauvijek mlad“. Seriju je emitovala Federalna televizija, a glavne uloge su tumačili Aljoša Vučković i Nada Abrus.

Nakon toga je dobio priliku da igra u kratkoj drami „Igetis“ („Vođa“) grčkog reditelja Gavrila Cafkasa (Gavriil Tzafkas). Iste, 2011. godine je igrao u ostvarenju „Sve naše nešto tako“ rediteljke i scenaristkinje Sonje Antanasijević.

Naredne godine se pojavio u tri epizode „Vojne akademije“. U popularnoj TV seriji tumačio je lik Kadeta Bašića. Usledila je uloga Frica u mini-seriji „Evropa, bre!“ u režiji Miroslava Lekića. Mladi glumac se 2013. godine pojavio i u rimejku kultne serije „Otvorena vrata“.

Na Sarajevo film festivalu je upoznao direktorku kastinga popularne serije „Igra prestola“. Razmenili su kontakte, a on joj je po povratku u Beograd poslao svoj CV. Prošao je kasting i pojavio se u jednoj od scena snimanih u Dubrovniku.

Ammar Mešić je književnika Kostu Ruvarca oživeo u seriji „Santa Maria della Salute“, po scenariju i režiji Zdravka Šotre. Seriju je od marta do maja 2017. godine emitovala Radio Televizija Srbije (RTS).

Tokom 2018. i 2019. godine pojavio se u 13 epizoda telenovele „Pogrešan čovjek“. Ammar je glumio Branimira Petrovića, dok su glavne junake tumačili Ivana Roščić, Emir Ćatović i Petar Benčina. Ovu seriju je emitovalo nekoliko komercijalnih televizija iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Do prekretnice u njegovoj karijeri došlo je 2020. godine kada se prvi put pojavio u ulozi Strahinje Bunčića u televizijskoj seriji „Igra sudbine“. Publika ga je odlično prihvatila, pa je do 2023. godine snimio nekoliko stotina epizoda ove telenovele.

Glumac je krajem avgusta 2023. godine na svom „Instagram“ profilu objavio da napušta seriju „Igra sudbine“. On je napisao da od nove sezone neće više biti deo ove telenovele, te naglasio da je „vreme za neke nove uloge“. Tom prilikom se zahvalio producentima na pruženoj šansi, kao i ekipi koja je bila deo serije[2].

Pojedini mediji su objavili da je glumac navodno dobio otkaz zbog toga što je u otvoreno kritikovao politiku vladajuće partije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zbog toga što je aktivno podržao proteste „Srbija protiv nasilja[3]„.

Iz produkcije su demantovali te navode, te naglasili da prekid saradnje sa Mešićem nema nikakve veze sa njegovim aktivizmom.

Tokom jednog televizijskog gostovanja početkom septembra 2023. godine je progovorio o razlozima zbog kojih više neće glumiti Strahinju. Tada je kazao da je za raskid ugovora saznao u julu, te da nije želeo da se oglašava povodom toga, jer je želeo da vidi u kom pravcu će se situacija odvijati.

Kada je shvatio da je njegovo učešće u „Igri sudbine“ završeno, tu informaciju je podelio sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Mešić je kazao da su mu iz produkcije putem mejla saopštili da je razlog za prekid ugovora to što žele da se uvedu novi likovi i da se publici prezentuju nove priče. Dodao je da je njihovo legitimno pravo da mu otkažu angažman.

Tom prilikom je istakao da ga ne zanima ko je na vlasti, nego kritikuje ono što se njemu kao pojedincu, kao građaninu ne dopada u Srbiji. Rekao je da ne ulazi ni u kakve partije i da ga to ne zanima, nego želi samo da živi normalno, da diše čist vazduh, da bude svoj na svome i da se ponosi time što je rođen u Srbiji.

Ammar je u istom televizijskom intervjuu kazao da je početkom septembra bio u Beču na pregovorima za posao koji se ne tiču glume, nego građevine. Istakao je da nema problem sa time da ne glumi, nego da se bavi drugim poslovima kako bi preživeo[4].

Privatni život

Ammar Mešić je rođen 1991. godine u Prijepolju. Odrastao je sa roditeljima i mlađim bratom Denijem u rodnom gradu. Deni Mešić je takođe glumac. Završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, a glumio je u serijama „Konak kod Hilmije“, „Na rubu pameti“, te telenoveli „Igra sudbine“.

Ammar je od detinjstva član izviđača, a jednom prilikom je kazao da mu je upravo to iskustvo mnogo pomoglo da se dobro snađe kada je kao tinejdžer počeo da živi sâm u Nišu, te nakon što se zbog posla preselio u Beograd.

Otkako se pojavio u uvodnoj špici „Igre sudbine“, mnogo se spekulisalo o njegovom poreklu, imenu i prezimenu. Glumac je često izjavljivao je da Srbin, jer je rođen i živi u Srbiji. Isticao je da ne razume zašto bi se izjašnjavao kao Bošnjak ili Sandžaklija, ali da mu je sasvim u redu da drugi tako govore o sebi ukoliko se tako osećaju.

Govoreći o poreklu objasnio je da je porodica s očeve strane islamske veroispovesti, dok je baka sa majčine strane pravoslavne veroispovesti, te da se u njihovoj kući slave i Božić i Vaskrs i Bajram.

S obzirom na atraktivan izgled, harizmu i posao kojim se bavi, tabloidi su često pokušavali da saznaju više o njegovom ljubavnom  životu mladog glumca.

Tako su ga zbog hemije na setu, te činjenice da su mnogo scena snimili zajedno, spajali sa koleginicom Milicom Tomašević. Oni nikad nisu potvrdili da su bili u vezi, premda se često pisalo da svoju romansu kriju od očiju javnosti. Ono što nisu krili jeste činjenica da se odlično slažu i da su dobri prijatelji.

Kada je krajem avgusta 2023. godine na društvenim mrežama objavio nekoliko fotografija sa koleginicom Ivanom Dudić, krenule su spekulacije da je glumački par u emotivnoj vezi. Nije poznato da li je reč o romansi ili su glumci želeli da naprave dobru reklamu turističkom kompleksu na crnogorskom primorju.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2009.Zauvijek mlad
 • 2011.Igetis (Leader)
 • 2011.Sve naše nešto tako
 • 2012.Vojna akademija (serija)
 • 2013.Evropa, bre!
 • 2013.Otvorena vrata
 • 2014.Igra prestola
 • 2015.Off
 • 2017.Santa Maria della Salute
 • 2018—2019.Pogrešan čovek
 • 2020—2023.Igra sudbine

Predstave:  „Maslačak i retard“, „Isidora“, „Snežna kraljica“ i „Deda Mraz“, „Slučajevi“, „Prisutnost“, „Porodica Kremenko“, „Lepotica i Zver“ i druge.

Reference

Ammar Mešić na društvenim mrežama

FacebookAmmar @ Facebook
InstagramAmmar @ Instagram
TwitterAmmar @ Twitter
IMDBAmar @ IMDb