Sandra Bugarski

Kratke informacije

Ime i prezimeSandra Bugarski
Datum rođenja24. januar 1970.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Sandra Bugarski je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, prepoznatljiva po ulogama u serijama „Sumnjiva lica“, „Senke nad Balkanom“, „Junaci našeg doba“, „Igra sudbine“ i drugima. Rođena je 24. januara 1970. godine u Beogradu.

Premda je odigrala na stotine uloga u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) čiji je stalni član od 1995. godine, Sandra Bugarski je široj javnosti postala poznata nakon premijere filma „Lepa sela lepo gore“ iz 1996. godine u kome je tumačila bolničarku .

Posle toga je glumila u filmovima „Sve je za ljude“ i „Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi“, te serijama „Pozorište u kući“, „Sumnjiva lica“, „Senke nad Balkanom“, „Psi laju, vetar nosi“, „Junaci našeg doba“ i drugima.

Na sceni BDP-a je odigrala na stotine predstava među kojima su „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Zečevi su brza hrana“, „Delirijum tremens“, „Palilulski roman“ i druge.

Detinjstvo i obrazovanje

Sandra Bugarski je rođena kao Sadra Ilić u Beogradu 1970. godine. Po završetku srednje škole upisala je Akademiju dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Markovića. Još tokom studija počela je da igra u predstavama, a nakon toga je postala i stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

Pozorišna karijera

Sandra je član ansambla BDP-a od 1995. godine. Od tada do danas je odigrala na stotine predstava. Zajedno s Ivanom Mihailovićem, Markom Pantelićem, Slobodanom Bodom Ninkovićem i drugima igrala je u predstavi „Zečevi su brza hrana“ u režiji Maje Maletković, a po tekstu Sare Radojković.

U komediji „Tri klase i gospođa Nušić, rediteljke Milice Kralj scenu je delila sa Jelisavetom Orašanin, Bodom Ninkovićem, Andrijom Kuzmanovićem i drugima. U adaptaciji Čehovljevog (Ант́он П́авлович Ч́ехов) komada „Rekvijem – Negde između Pariza i Šangaja“ glumila je s Aleksandrom Alačem, Ivanom Nikolić, Jadrankom Selec i drugima.

Sa Milicom Kralj i Matjažom Župančićem sarađivala je na crnoj komediji „Razred“ u kojoj su uloge tumačili Dejan Matić, Aleksandar Alač, Elizabeta Đorevska i drugi. Sandra je sa Borom Nenićem, Anjom Alač, Milicom Milšom i drugima igrala u predstavi „Poziv na pogubljenje“ reditelja Bobana Skerlića, a po tekstu Aleksandra Červinskog.

Zajedno s Azrom Čengić, Cvjetom Mesić i drugima Bugarski je igrala u predstavi „Posle zabave“, rediteljke Alise Stojanović. Osim toga, igrala je u predstavi „Palilulski roman“ Egona Savina, po komadu Branislava Nušića. Tu je scenu delila sa Borisom Radmilovićem, Dejanom Matićem, Hanom Selimović i drugima.

Sa Bogdanom Trifunovićem, Jelisavetom Orašanin, Milanom Čučilovićem i drugima igrala je u predstavi Milana Neškovića „Nedelja: Juče, danas, sutra“, a sa Borisom Komnenićem, Draganom Bjelogrlićem i Feđom Stojanovićem u crno-humornoj satiri „Let iznad kukavičjeg gnezda“ koju je režirao Žarko Tomić.

U predstavi „Drekavac“ Milene Pavlović glumila je sa Dejanom Matićem, Ivanom Nikolić i drugima. Bila je deo postave drame „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, gde su glavne uloge tumačili Predrag Ejdus, Anita Mančić, Dragiša Milojković, Petar Benčina i drugi.

S Egonom Savinom je sarađivala i na komediji „Čovek, zver, vrlina“ po tekstu Luiđija Pirandela (Luigi Pirandello), a sa Mirzom Fehimovićem i Savinom na drami „Ćeif“, gde je scenu delila sa Dušankom Stojanović, Jovanom Cvetković, Slobodanom Ćustićem i drugima.

U komadu Igora Đorđevića „Bar sam svoj čovek“ Sandra igra zajedno sa Pavlom Pekićem i Dejanom Matićem.

Filmska i televizijska karijera

Jedna od prvih uloga na filmskom platnu joj je bila uloga bolničarke u drami Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ iz 1996. godine. Posle skoro šest godina pauze, pojavila se u filmu „Sve je za ljude“ Dragoslava Lazića. Reč je o nastavku komedije „Seljaci“ u kojoj su glavne uloge tumačili Velimir Bata Živojinović, Mira Banjac, Petar Kralj i drugi.

Sledeće godine je imala manju ulogu u televizijskoj seriji  „Hotel sa 7 zvezdica“ koja je emitovana na Televiziji  Pink. Manja uloga joj je pripala i u komediji Milorada Milinkovića „Potraga za sreć(k)om“ iz 2005. godine.

Dve godine kasnije Sandra je glumila sekretaricu u rimejku čuvene TV serije „Pozorište u kući“. Serija je premijerno emitovana na programu Radio Televizije Srbije (RTS), a Rodoljuba i Olgu Petrović su ovog puta utelovili Dragan Bjelogrlić i Nataša Šolak.

Bugarski je igrala Drugaricu Rajku u komediji „Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi“ iz 2009. godine. Reč je o filmu koji je režirao Rade Marković mlađi, po ideji Bogdana Stojiljkovića.  Premijerno je prikazan 29. januara 2009. godine, a od februara 2013. godine emitovan je u vidu TV serije „Drug Crni u NOB-u“ na Prvoj televiziji.

Dve godine kasnije Sandra je igrala medicinsku sestru u popularnom sitkomu „Andrija i Anđelka“,  a potom je utelovila ministarku u humorističnoj seriji  „Sumnjiva lica“ nastaloj po istoimenom komadu Branislava Nušića. Snimljene su ukupno dve sezone, a serija je premijerno emitovana na RTS-u.

U prvoj sezoni serije  „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića i Stevana Koprivice Sandra je tumačila prostitutku Branku. Dve godine kasnije RTS je započeo emitovanje humoristične serije „Psi laju, vetar nosi“ u kojoj je igrala suprugu Nenada Jezdića.

Tumačila je Radmilu Vasiljević, radnicu u arhivi u seriji „Junaci našeg doba“ Siniše Pavića, a od januara 2020. godine publika je može videti u ulozi Marice Pančetović u telenoveli „Igra sudbine“. Reč je o srpskoj adaptaciji kolumbijske sapunice „Nuevo rico, nuevo pobre“ koja se emituje na Prvoj TV.

Privatni život

Premda je na domaćoj javnoj sceni prisutna više od 25 godina, o privatnom životu srpske glumice se vrlo malo zna. Nikada nije davala povoda tabloidima da pišu o njenom ličnom životu, pa je radoznala srpska javnost ostala uskraćena za te informacije.

Ipak, tabloidi su o njoj najviše pisali posle prve sezone serije „Senke nad Balkanom“ kada je sa 30 godina mlađim kolegom Aleksejom Bjelogrlićem snimila scene seksa. To im je dalo povoda da skoro na dnevnoj bazi objavljuju tekstove o tome kako su gledaoci šokirani tom scenom, kao da se ne radi o kadru iz serije i dvoje profesionalaca koji su glumu izabrali za svoju profesiju.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1996. Lepa sela lepo gore
 • 2001. Sve je za ljude
 • 2002. Hotel sa 7 zvezdica
 • 2005. Potera za sreć(k)om
 • 2007. Pozorište u kući
 • 2013. Drug Crni u NOB-u
 • 2015. Andrija i Anđelka
 • 2016. Sumnjiva lica
 • 2017. Senke nad Balkanom
 • 2019. Psi laju, vetar nosi
 • 2020. Junaci našeg doba
 • 2020. Igra sudbine

Predstave:

 • „Zečevi su brza hrana“,
 • „Tri klase i gospođa Nušić“,
 • „Rekvijem – Negde između Pariza i Šangaja“,
 • „Razred“,
 • „Poziv na pogubljenje“,
 • „Posle zabave“,
 • „Palilulski roman“,
 • „Nedelja: Juče, danas, sutra“,
 • „Let iznad kukavičjeg gnezda“,
 • „Drekavac“,
 • „Delirijum tremens“,
 • „Čovek, zver i vrlina“,
 • „Ćeif“,
 • „Bar sam svoj čovek“ i druge.

 

Sandra Bugarski na društvenim mrežama

InstagramSandra @ Instagram