Aleksandra Anja Alač

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandra Anja Alač
Datum rođenja29. septembar 1988.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Aleksandra Anja Alač je srpska glumica prepoznatljiva po ulogama Brankice u filmu i seriji „Montevideo, Bog te video!“ i Ines Matošić u hrvatskoj sapunici „Ruža vjetrova“. Rođena je 29. septembra 1988. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Anja je odrasla u glumačkoj porodici, pa i ne čudi što se za umetnost zainteresovala vrlo rano. Uporedo s osnovnom školom pohađala je i muzičku školu, smer klavir. Međutim, umesto muzike, odabrala je glumu. Učila je u školi glume Mike Aleksića, a diplomirala je u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je 2010. godine u filmu „Montevideo, Bog te video!“. Usledili su angažmani u serijama i filmovima „Mirsi kiše na Balkanu“, „Ruža vjetrova“, „Ubice mog oca“, „Balkanska međa“ i drugima.

Uporedo s uspešnom filmskom i televizijskom karijerom, vredno je radila i u pozorištu. Igrala je u predstavama „Sve o mojoj majci“, „Anđeli čuvari“, „Kad su cvetale tikve“ i drugima. Uloga Sare u predstavi „Moj sin malo sporije hoda“ donela joj je ulogu za najbolju mladu glumicu na 4. Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu 2015. godine.

Privatni život

Aleksandra Anja Alač je rođena 1988. godine u Beogradu. Njeni roditelji su glumci Vesna Čipčić i Aleksandar Alač, a ima i brata Ivana koji je šest godina mlađi od nje. Vesna i Aleksandar su se razveli 2008. godine, a on je započeo vezu sa trinaest godina mlađom rediteljkom Milicom Kralj, ćerkom pokojnog glumca Petra Kralja.

Dok je išla u osnovnu školu, Anja je trenirala košarku, tenis i plivanje. Uporedo je pohađala osnovnu muzičku školu i svirala je klavir. Želela je da postane advokat ili politikolog.

Kada je bila treći razred srednje škole, krenula je u školu glume Mike Aleksića, „Stvar srca“. On ju je spremao za Fakultet dramskih umetnosti koji je upisala iz prvog pokušaja. Bila je u klasi sa Ninom Janković Dičić, Jelisavetom Orašanin, Tamarom Dragičević, Milošem Bikovićem, Ivanom Mijailovićem, itd.

Anja je 2010. godineu poznala četiri godine starijeg glumca Radovana Vujovića. Tokom rada na predstavi „Petar Pan“ su se družili, a zatim su počeli da se zabavljaju i da žive zajedno.

Pošto se Anja zbog poslovnih obaveza preselila u Split, održavali su vezu na daljinu. Iako su važili za idealan par, 2015. godine su raskinuli. O razlozima rastanka nisu želeli javno da govore.

Mediji su je povezivali sa glumcem Milošem Bikovićem, ali mladi glumci nikad nisu potvrdili te spekulacije.

Anja je odlična kuvarica i zna da sprema vojvođanske i dalmatinske specijalitete. Gaji veliku ljubav prema književnosti. Njen hobi je skupljanje ručnih satova jer je to podseća na dedu Dimitrija. Anjine dobre prijateljice su glumice Ninom Janković Dičić i Tamara Dragićević.

Smatra da je za kvalitetnu vezu bitno da partneri imaju slične poglede na život i da jedno drugom pružaju podršku.

Anja često pita starije kolege za savet, a najvažnije joj je mišljenje njenih roditelja koji su uvek iskreni prema njoj.

Voli da eksperimentiše kada je moda u pitanju i važno joj je da nosi odeću koja je u skladu sa njenim unutrašnjim osećanjem. Raduje se kada njene uloge zahtevaju da promeni fizički izgled.

U slobodno vreme se bavi sportom. Voli da trči i da ide u duge šetnje. Za sebe kaže da je hedonista. Veliki je ljubitelj čokolade zbog koje je u stanju da se odrekne drugih obroka.

Početkom 2021. godine mediji su objavili vest da je glumica u vezi s arhitektom i umetnikom Andrejem Josifomskim Pijanistom. U aprilu iste godine par je objavio da će dobiti dete. Na premijeri predstave „Tiho teče Misisipi“ su se prvi put pojavili zajedno. Tada je potvrdila da je zbog trudnoće prestala sa igranjem predstava, ali je nastavila da učestvuje u televizijskim i filmskim projektima[1].

Karijera

Filmska i televizijska karijera

Prvu filmsku ulogu Anja je ostvarila 2010. godine kada je igrala hazenašicu Brankicu u filmu „Montevideo, Bog te video!“. Dve godine kasnije je učestvovala u snimanju istoimene serije.

Igrala je sporednu ulogu Didi Valić u seriji „Miris kiše na Balkanu“ koja je premijerno prikazana 2011. godine. Dodeljena joj je glavna uloga Ines Matošić u hrvatskoj seriji „Ruža vjetrova“. Naglasak je lako uspela da savlada jer joj je otac poreklom iz Splita, pa joj je pomogao da se pripremi za ulogu.

Ostvarila je epizodnu ulogu u seriji „Urgentni centar“ 2015. godine, a potom se pojavila u spotu za pesmu „Još uvek lutam“ pevača Alekse Jelića.

Tokom 2016. godine publika je mogla da je gleda u seriji „Ubice mog oca“ u kojoj je tumačila Teodoru, devojku koja je izgubila rođenu sestru.

Naredne godine se pojavila u seriji „Sinđelići“ gde je tumačila ulogu Nikolete „Niki“.

Usledila je uloga Duške u rusko-srpskom akcionom filmu „Balkanska međa“. Priča prati operaciju preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombarodvanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. Film u Srbiji premijerno prikazan 19. marta 2019. godine, a dva dana kasnije mogla je da ga pogleda i publika u Rusiji.

U seriju „Urgentni centar“ ponovo se vratila 2019. godine, a otprilike u isto vreme se pojavila u ulozi pravnice u popularnoj humorističnoj seriji „Žigosani u reketu“ koju je emitovalo čak pet televizijskih kuća iz Srbije i regiona.

Reditelji Milan Konjević, Vladimir Aleksić, Filip Čolović i Stanko Crnobrnja su joj poverili ulogu Dunje u telenoveli „Tate“ čije prikazivanje je počelo u januaru 2020. godine. Dobila je priliku da scenu deli sa kolegama Filipom Juričićem, Milanom Kalinićem, Andrejom Šepetkovskim, Brankom Jankovićem, Miljanom Prljetom i drugima.

Manja uloga joj je pripala u komediji „Vikend sa ćaletom“ koju je napisao i režirao Miroslav Momčilović. Reditelj je glavne uloge poverio Nenadu Jezdiću i mladom glumcu Ognjenu Mitroviću, a film je premijerno prikazan 2020. godine.

Anja je odigrala i epizodnu ulogu u humorističnoj seriji „Radio Mileva“ koju Radio Televizija Srbije emituje od 9. marta 2021. godine na svom prvom programu.

Pozorišna karijera

Anja Alač je stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta. U dosadašnjoj karijeri igrala je u predstavama „Petar Pan“, „Sve o mojoj majci“, „Zaštita prije svega“, „Anđeli čuvari“ i drugima.

Uloga Sare u predstavi „Moj sin malo sporije hoda“ koja je premijerno izvedena 2013. godine donela joj je nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu na 4. Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu, 2015. godine.

Igrala je Dušicu u komadu „Kad su cvetale tikve“, Kristinu Mandi u „Plesu sa bogovima“, te jednu od glavnih uloga u predstavi „Liliom“.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Montevideo, Bog te video!
 • 2011. Miris kiše na Balkanu (serija)
 • 2012. Montevideo, Bog te video! (serija)
 • 2011—2013. Ruža vjetrova
 • 2016. Ubice mog oca
 • 2017. Sinđelići
 • 2018. Balkanska međa
 • 2019. Urgentni centar
 • 2019. Žigosani u reketu
 • 2020. Tate
 • 2020. Vikend sa ćaletom
 • 2021. Radio Mileva

Pozorišne predstave:

„Petar Pan“, „Sve o mojoj majci“, „Moj sin malo sporije hoda“, „Zaštita prije svega“, „Anđeli čuvari“, „Kad su cvetale tikve“, „Ples sa bogovima“, „Liliom“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2015. Nagrada Dušan Duka Jovanović za najbolju mladu glumicu na 4. Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu

Reference

[1] https://www.story.rs/celebrity-news/flash-news/203076/premijera-trudnickog-stomaka-anja-alac-sa-deckom-prvi-put-u-javnosti-foto

Aleksandra Anja Alač na društvenim mrežama

InstagramAnja @ Instagram