Vahid Džanković

Kratke informacije

Ime i prezimeVahid Džanković
Datum rođenja24. avgust 1987.
Mesto rođenjaNovi Pazar
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Vahid Džanković je bošnjački i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac prepoznatljiv po ulogama u ostvarenjima „Beležnica profesora Miškovića“, „Otac“, „Kljun“, „Državni službenik“, „Oluja“ i drugima. Rođen je 24. avgusta 1987. godine u Novom Pazaru. Živi i radi u Beogradu.

Igrao je u Regionalnom pozorištu Novi Pazar, Narodnom pozorištu, Pozorištu na Slaviji, Zvezdara Teatru, Teatru Vuk i drugima. Posebnu pažnju je privukao igrajući u predstavi „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Na bioskopskom platnu se prvi put pojavio 2015. godine u filmu „Sizif K.“ Glumio je socijalnog radnika u drami „Otac“, Šerifa Arnautovića u filmu i seriji „Aleksandar od Jugoslavije“ i drugim bioskopskim i televizijskim ostvarenjima.

Uloga Stojana u kriminalističkoj seriji „Kljun“ mu je donela nominaciju za nagradu „Srce Sarajeva“ na Sarajevo Film Festivalu 2022. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Vahid Džanković je rođen 1987. godine u Novom Pazaru. Ime je dobio po čuvenom fudbaleru Vahidu  Halihodžiću koga je njegov otac mnogo voleo.

Vahid je sa roditeljima i sestrom Dženanom odrastao u rodnom gradu. Kako je jednom prilikom kazao, odrastao je na livadama, maštajući da upozna svet.

Talenat za glumu je pokazao vrlo rano i to oblačeći očev sako i imitirajući svoje profesore, pevače i druge poznate ličnosti.

Na nagovor druga iz detinjstva, glumca Harisa Šećerovića, posle srednje Ekonomsko-trgovinske škole se prijavio se za polaganje prijemnog ispita za glumu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Premda se pripremao samo dva dana, uspeo je da položi prijemni ispit. Diplomirao je u klasi profesora Envera Petrovcija.

Filmska i televizijska karijera

Jednu od prvih filmskih uloga poverio mu je reditelj i scenarista Filip Gajić. Vahid je utelovio lik Hipsnosisa, dok je glavna uloga pripala njegovom kolegi Bojanu Dimitrijeviću. Film je premijerno prikazan početkom decembra 2015. godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Tri godine kasnije je igrao vojnika u istorijskoj drami „Kralj Petar Prvi“ u režiji Petra Ristovskog. Pojavio se i u istoimenoj seriji koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala tokom 2019. godine.

Odigrao je i epizodnu ulogu u kriminalističkoj seriji „Grupa“. Nakon toga je utelovio lik Šiptara u humorističnoj seriji „Psi laju, vetar nosi“. Naredne, 2020. godine Vahid je igrao Stanka u kratkoj drami „Slobodni skakači“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Srđanom Golubovićem na drami „Otac“ u kojoj je igrao socijalnog radnika. Glavna uloga je trebalo da pripadne pokojnom glumcu Nebojši Glogovcu, ali ju je na kraju maestralno odigrao Goran Bogdan.

Vahid je epizodnu ulogu 2020. godine u popularnoj seriji „Urgentni centar“, a nakon toga je glumio Dragana Janketića u seriji „Beležnica profesora Miškovića“. U filmu i seriji posvećenoj Kralju Aleksandru Karađorđeviću, Vahid Džanković je glumio Šerifa Arnautovića.

Utelovio je lik Stojana u pet epizoda kriminalističke serije „Kljun“ koja je premijerno prikazana početkom oktobra 2021. godine na Televiziji „Nova“. Serija je prikazana na Festivalu u Kanu gde je osvojila nagradu publike.

Ova uloga je mladom Novopazarcu donela nominaciju za nagradu Srce Sarajeva na Filmskom festivalu u Sarajevu 2022. godine[1].

Iste godine se pojavio u ulozi kapetana Mustafe u dramskoj seriji „Nečista krv“, a naredne je glumio zlatara u kriminalističkoj seriji „Državni službenik“.

Jedan je od nekoliko domaćih glumaca koji su se pojavili u britanskoj seriji „Miss Scarlet & the Duke“.

Tokom 2022. godine u bioskopima su se pojavili filmovi „Liberta – Rađanje grada“, „Ala je lep ovaj svet“ i „Sophia“ u kojima je Džanković odigrao manje ili veće uloge. Iste godine su ga ljubitelji serije „Šetnja sa lavom“ mogli videti u ulozi pacijenta.

Vahid glumi stranca u hororu Luke Bursaća „Videoteka“ koji se u bioskopima pojavio 2023.  godine.

Reditelj Miloš Radunović mu je poverio ulogu Miljana u ratnoj drami „Oluja“ koja govori o progonu Srba iz Hrvatske u avgustu 1995. godine. Glavne uloge su dodeljene Zlatanu Vidoviću, Jovi Maksiću, Mariji Pikić i drugima.

Vahid se pojavio u ulozi čuvara Obrada u Centralnom zatvoru tokom jedne od epizoda serije „Pad“. Snimio je četiri epizode nove sezone kriminalističke serije „Južni vetar“ koja je stekla veliku popularnost, ne samo u Srbiji, nego i širom regiona.

Pozorišna karijera

Vahid Džanković je prve uloge odigrao u Centru za kulturu u Novom Pazaru. Njegovu diplomska predstavu „Emigranti“ publika je odlično prihvatila. U tada novooformljenom pozorištu u Novom Pazaru imao je priliku da igra neke od najupečatljivijih junaka domaće i svetske književnosti.

Nakon toga je dobio priliku da se predstavi pozorišnoj publici u Beogradu. Igrao je predstave u Narodnom pozorištu, Pozorištu na Slaviji, Zvezdar Teatru, Teatru Vuk i drugima. Bio je jedan od osnivača Dorćolskog narodnog pozorišta, koje, na žalost, nije uspelo da opstane na duže staze.

Veliku pažnju je privukla predstava „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ koju je režirao Zlatko Patković. Njome je obeleženo 25. godine od genocida u Srebrenici, a premijerno je odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZDK) i naišla je na oprečne reakcije publike[2].

Mladi glumac je u jednom intervjuu priznao da su pozivi za saradnju sa drugim pozorištima skoro potpuno stali nakon uloge u ovoj predstavi[3].

Privatni život

Vahid Džanković je rođen 1987. godine u Novom Pazaru. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Neko vreme je živeo i radio na relaciji Beograd – Novi Pazara. U tom periodu je igrao predstave u novopazarskom pozorištu, te radio kao konobar. Kada je njegova glumačka karijera krenula uzlaznom putanjom, trajno se nastanio u Beogradu.

U jednom intervjuu je kazao da mu je najbolji dan u životu bio kada se njegova sestra Dženana porodila. Odgovarajući na leksikonska pitanja, glumac je kazao da su mu omiljeni muzičari Ajnur Muharem Serbezovski, a najbolji pisci Ćamil Sijarić i Lav Tolstoj (Лев Никола́евич Толсто́й).

Istom prilikom je kazao da mu je Čarli Čaplin najdraži filmski lik, te da mašta o tome da poseti Petrograd.

Dotakao se i privatnog života, pa su tako čitaoci portala „kazaljka.net“ imali priliku da saznaju da je devojka Ana najlepši poklon koji je od Boga dobio, da njoj najviše veruje, te da se najbolje oseća u Vrbasu, Aninom rodnom gradu[4].

Inače, Ana Pindović je takođe odabrala glumu za životni poziv. Trenutno studira u Beogradu.

Filmografija

Filmovi i serije

2015. Sizif K.

2018. Kralje Petar Prvi

2019. Kralj Petar I (serija)

2019. Grupa

2019. Psi laju, vetar nosi

2020. Slobodni skakači

2020. Otac

2020. Urgentni centar

2021. Kralj Aleksandar od Jugoslavije

2021. Beležnica profesora Miškovića

2021. Aleksandar od Jugoslavije

2021. Kljun

2021. Nečista krv

2022. Državni službenik

2022. Miss Scarlet & the Duke

2022. Liberta – Rađanje grada

2022. Ala je lep ovaj svet

2022. Sophia

2022. Šetnja sa lavom

2023. Videoteka

2023. Oluja

2023. Pad

2023. Južni vetar (serija)

Predstave

„Emigranti“, „Ako dugo gledaš u ponor“, „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, „Žena bez srca“, „Lude noći nad Sovjetskim savezom“, „Adam i Eva“, „Turistički vešeraj“ i druge.

Reference

[1] https://www.snews.rs/glumac-vahid-dzankovic-nominovan-za-najbolju-epizodnu-ulogu-u-dramskoj-seriji-kljun/

[2] https://www.tacno.net/kultura/beogradska-premijera-predstave-srebrenica-kad-mi-ubijeni-ustanemo/

[3] https://mreza.rs/da-nam-nije/vahid-dzankovic-o-zivotu-bosnjaka-u-srbiji/

[4] https://www.kazaljka.net/kultura/31/12/2020/ja-vahid-dzankovic/

Vahid Džanković na društvenim mrežama

FacebookVahid @ Facebook
InstagramVahid @ Instagram
IMDBVahid @ IMDB