Mirko Kodić

Kratke informacije

Ime i prezimeMirko Kodić
Datum rođenja29. novembar 1957.
Mesto rođenjaJasenovo (Svilajnac)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeHarmonikaš, kompozitor, aranžer
ŽanrNarodna muzika

Biografija

Mirko Kodić je srpski harmonikaš, kompozitor i aranžer koji je sarađivao sa brojnim popularnim pevačima narodne muzike, poput Šabana Šaulića, Mehe Puzića, Jašara Ahmedovskog i drugih. U dosadašnjoj karijeri je objavio desetak studijskih albuma na kojima preovladavaju kola koja je sam komponovao i aranžirao. Rođen je 29. novembra 1957. godine u Jasenovu kod Svilanjca. Sa suprugom Silvijom živi u Beogradu.

Njegov talenat za muziku roditelji su otkrili vrlo rano, te su mu kupili prvu harmoniku. Učio je da svira kod Vitomira Životića, a prvu singl ploču sa pesmama „Resavski vez“ i „Ljubišino kolo“ objavila je Diskografska kuća „Diskos“ iz Aleksandrovca 1979. godine.

Iste godine je objavio i prvi album pod nazivom „Kola Mirka Kodića“. Od tada do 2002. godine snimio je albume „Zaljubljeno srce“, „Dijamanti Mirka Kodića“, „Svirački merak“, „Harmoniko moja“ i druge.

Sarađivao je sa poznatim pevačima narodne muzike, poput Šabana Šaulića, Jašara Ahmedovskog, Svetlane Cece Ražnatović i drugih, a svirao je i sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišom i drugim vrsnim muzičarima.

U dosadašnjoj karijeri Kodić je osvojio brojne nagrade i priznanja.

Detinjstvo i muzički počeci

Mirko Kodić je rođen 1957. godine u selu Jasenovo kod Svilanjca. U porodici Kodić je muzika zauzimala važno mesto, pa su njegov talenat roditelji otkrili vrlo rano. Učio je da svira kod Vitomira Životića, koji je negovao stil sviranja čuvenog Mije Krnjevca, harmonikaša i kompozitora koji potpisuje neke od najvećih hitova srpske narodne muzike.

Tokom godina Kodić je razvio vlastiti stil po kome će kasnije postati prepoznatljiv.

Karijera 

Mirko Kodić je prvu „singlicu“ sa numerama „Resavski vez“ i „Ljubišino kolo“ snimio i objavio 1979. godine. Iste godine se u prodaji pojavio i njegov prvi album pod nazivom „Kola Mirka Kodića“. Pored gore navedenih numera sa „singlice“, ploča se sastojala još iz instrumentala „Jasenovka kolo“, „Slavičino kolo“, „Vragolasto nadigravanje“, „Vlaška pletenica“, „Zlatovka kolo“ i drugih.

Većinu pesama je sam komponovao, dok mu je na dve numere muziku pisao učitelj Vitomir Životić. Ceo album je aranžirao Dragan Aleksandrić.

U avgustu 1980. godine PGP RTB je objavio Mirkov EP sa numerama „Resavka kolo“, „Strela kolo“, „Ravaničko kolo“ i „Vladimirovo kolo“ koje su komponovali Žika Jovanović i Mirkov otac Žika Kodić.

Beogradski „Jugodisk“ je u septembru 1982. godine objavio njegov drugi studijski album pod nazivom „Zaljubljeno srce“. Pored naslovne, na toj ploči su bile i numere „Sanela kolo“, „Timočki filigrani“, „Kolo stakato“, „Jasnino kolo“ i druge. Kompletan album je komponovao Kodić, a odsvirao ga je u pratnji svog ansambla.

 

Dve godine kasnije „Diskos“ je izdao ploču „Dijamanti Mirka Kodića“ sa numerama „Rubin kolo“, „Svadbeni vez“, „Mirkova šetnja“, „Pčelin let“, „Vlaška dvojka“, „Duketove gakde“ i drugima.

Usledila je saradnja sa kompozitorima i aranžerima Banetom Đorđevićem, Miodragom Maljokovićem, Zlatkom Bendekovićem, Jovanom Bajićem i drugima, koja je iznedrila album pod nazivom „Kobac kolo“. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Nova Jasenovka“, „Lepa Vlajnica“, „Nova Ruzmarinka“, „Slađino kolo“ i druge. Pesmu „Kobac kolo“ je otpevao Dragan Miladinović Čuki.

Na nove materijale ljubitelji Kodićeve muzike nisu morali dugo da čekaju. Već  1986. godine je objavio album „Hit kola Mirka Kodića“ sa pesmama „Vlaški dragulj“, „Milkov dribling“, „Tekila sa-sa“, „Topčiderska šetnja“ i drugima. Ploču je objavio „Jugodisk“, a doživela je dijamantski tiraž.

Šesti studijski album je izdao nakon šest godina studijske pauze. Ploča „Svirački merak“ se sastojala iz instrumentala „Homoljski zov“, „Vlaški skok“, „Miris poljskog cveća“ i drugih koje je ranije objavljivao na različitim albumima.

Od 80-ih godina 20. veka redovno je svirao na koncertima Šabana Šaulića, za koga je komponovao i aranžirao i brojne pesme koje su s godinama postale veliki hitovi.

Ploču „Kola“ iz 1992. godine Kodić je snimio u saradnji sa muzičarima Duletom Jovanovićem, Jovanom Stanojevićem i Ljubišom Ilićem, te članovima svog orkestra. Sastojala se iz numera „Šećer kolo“, „Suvodolka kolo“, „Srbijanske gajde“, „Markova strela“, „Maki, Maki kolo“ i drugih.

Zajedno sa svojim orkestrom je odsvirao sve pesme s albuma Dragana Simijonovića pod nazivom „Rus za Srbiju“. Ta kaseta se u prodaji našla 1995. godine, a sastojala se iz pesama „Za Srbiju“, „Dobrodošlica“, „Sestri Srpkinji“, „Zdravica“ i drugih. Objavila ju je Diskografska kuća „Lale Trans“.

Pored toga što je redovno nastupao sa drugim izvođačima narodne muzike, Kodić je 1996. godine uspeo da objavi svoju kasetu pod nazivom „Harmoniko moja“. Pored instrumentala „Šumadijsko kolo“, „Bumbarov let“, „Novo Vranje“, „Berem grožđe“ i drugih, na albumu su se našle pesme „Ja sam ljubavna skitnica“ koju je otpevao Ipče Ahmedovski i „Pesmo moja“ u izvođenju Šekija Turkovića.

Produkcijska kuća „MAG Trade“ je 1997. godine objavila njegov album sa pesmama „Vlaška igra“, „Resavski merak“, „Vlaška poskočica“, „Srpska strela“, „Rok ala Resava“ i drugima. Kodić je ponovo komponovao i aranžirao sve numere s ovog albuma.

U saradnji sa Produkcijskom kućom „Grand“ je 2002. godine objavio svoj deseti i za sada poslednji studijski album pod nazivom „Najnovija kola“. Publika je mogla da čuje instrumentale „Žagubičanka“, „Mirkov merak“, „Oluja“, „Požarevačko“, „Resavsko“, „Tika Tak“ i druge.

Na ovom albumu klavijature je svirao Dragan Ćirković, violine Momčilo Moma Stanojević i Perica Simonović, dok je neke pesme otpevao Jašar Ahmedovski.

Premda od 2002. godine nije objavljivao nove materijale, Kodić je nastavio da svira sa svojim orkestrom. Pratili su mnoge muzičare na njihovim koncertima, a veliku popularnost Mirku su doneli nastupi sa Šabanom Šaulićem.

Smatra se da je upravo Kodić zaslužan za uspešnu karijeru folk pevačice Svetlane Cece Veličković (Ražnatović). Naime, jednom je letujući na crnogorskom primorju u restoranu čuo kako devojčica peva pesme Šemse Suljaković. Odmah se raspitao o kome se radi, te od roditelja dobio dozvolu da Cecu predloži čelnicima PGP RTB-a.

 

View this post on Instagram

 

Pozdrav svima od Cece i mene!!!

A post shared by Mirko Kodic (@mirkokodic_official) on Dec 11, 2018 at 3:14am PST

Prvi put su ga u Radio Beogradu odbili smatrajući da dete ne može da peva ozbiljne pesme, ali kada su poslušali devojčicu, pristali su na saradnju. Tako je nastala i njena prva pesma „Cvetak zanovetak“ iz 1988. godine. Tekst je pisao Bora Majdanac, a muziku Dobrivoje Ivanković.

Ceca je ceo prvi album otpevala uz pratnju Mirka Kodića i njegovog orkestra. Numere „Želim te u mladosti“, „Veliko srce“ i „Eto, eto prođe leto“ je Mirko komponovao, dok su tekstove pisali razni autori.

Zajedno sa Sanjom Ilićem je aranžirao i njen drugi album pod nazivom „Ludo Srce“. Ceca je ponovo sve pesme otpevala u pratnji njegovog orkestra.  Zbog svega ovoga, mnogi se slažu da je upravo Mirko Kodić zaslužan za vrtoglavi uspon mlade folk pevačice.

Privatni život

Mirko Kodić je rođen i odrastao u u Jasenovu kod Svilanjca. Na časove harmonike je putovao u Oreovicu, a potom se trajno nastanio u Beogradu. Premda se o njegovom privatnom životu malo zna, mnogi tvrde da se Kodić  zabavljao sa mnogim devojkama iz sveta estrade. Jedna od njih je i pevačica Zlata Petrović, ali poznati harmonikaš o tome nikada u javnosti nije govorio.

Dugi niz godina je u braku sa Silvijom Kodić, sa kojom ima ćerku Rebeku. Mirkovim stopama je krenula i Rebeka koja je pohađala Muzičku školu „Stanković“ u Beogradu.

Ostao je u odličnim odnosima sa mnogim kolegama. Tako je svirao na svadbi Željka Ražnatovića i Svetlane Cece Veličković 1995. godine.

Diskografija

Albumi

 • 1979. Kola Mirka Kodića
 • 1982. Zaljubljeno srce
 • 1984. Dijamanti Mirka Kodića
 • 1985. Kobac kolo
 • 1986. Hit kola Mirka Kodića
 • 1992. Svirački merak
 • 1992. Kola (Mirko Kodić sa svojim orkestrom
 • 1996. Harmoniko moja
 • 1997. Nova kola
 • 2002. Novija kola

Singlovi i EP-ovi

 • 1979. Kola Mirka Kodića
 • 1979. Ljubišino kolo / Slavičino kolo
 • 1980. Narodna kola – Resavka kolo

Kompilacije

 • 1995. Moja najlepša kola – Duletove gajde
 • 1998. Prva harmonika Jugoslavije (Dalibor Marković, Mirko Kodić)
 • 2009. Kola

Mirko Kodić na društvenim mrežama

FacebookMirko @ Facebook
InstagramMirko @ Instagram