Petar Strugar

Kratke informacije

Ime i prezimePetar Strugar
Datum rođenja23. maj 1988.
Mesto rođenjaCetinje
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Petar Strugar je crnogorski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Montevideo, Bog te video!“, „Mali Budo“, „Jesen samuraja“ i drugima. Rođen je 23. maja 1988. godine na Cetinju. Živi i radi u Beogradu.

Petar je od septembra 2022. godine stalni član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Na sceni ovog, ali i drugih teatara odigrao je nekoliko vrlo značajnih uloga. Glumio je u predstavama „Godine vrana“, „Rat i mir“, „Magbet“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Petar Strugar je rođen 1988. godine na Cetinju. Odrastao je u Bečićima kod Budve. Njegov otac je ugostitelj i odbojkaški trener, a majka je knjigovođa. Roditelji su mu se razveli kada je imao četiri godine. I Petar i njegov brat su trenirali odbojku. Igrao je na poziciji dizača.

U jednom intervjuu je kazao da je još kao dečak počeo da radi tokom sezone. Radio je u očevom restoranu, u trgovačkom centru i slično, kako bi od džeparca mogao da sebi priušti ono što želi.

Posle srednje škole je odlučio da upiše glumu a Akademiji dramskih umjetnosti na Cetinju. Posle dve godine je prešao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu jer je dobio ulogu u filmu „Montevideo“. Diplomirao je u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta na FDU.

Filmska i televizijska karijera

Petar Strugar se prvi put na filmskom platnu pojavio 2011. godine i to glavnom ulogom u filmu „Montevideo, Bog te video!“. Reč je o rediteljskom prvencu Dragana Bjelogrlića koji mu je poverio ulogu Blagoja Moše Marjanovića, fudbalera BSK-a, dok je Aleksandra Tirnanića Tirketa glumio Miloš Biković.

Film je ostvario veliki komercijalni uspeh, te osvojio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Od neiskorištenog materijala snimljena je istoimena televizijska serija koju je Radio Televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala od februara 2012. godine.

Iste godine Petar se pojavio u ulozi Mirovića u seriji „Budva na pjenu od mora“ koju je režirao Milan Karadžić po scenariju Stevana Koprivice i Đorđa Milosavljevića.

Usledila je druga sezona „Montevidea“ koju je RTS emitovala od kraja decembra 2012. godine pod nazivom „Na putu za Montevideo“. Petar je i ovog puta igrao Mošu Marjanovića.

Tokom naredne godine pojavio se u ulozi ginekologa u dve epizode serije „Žene sa Dedinja“ koju je premijerno emitovala Televizija „Prva“.

Liku Blagoja Moše Marjanovića ponovo se vratio 2014. godine u filmu „Montevideo, vidimo se!“. Drugi nastavak serijala o učešću fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Urugvaju bio je srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni film na stranom jeziku. Iste, 2014. godine RTS je emitovala istoimenu seriju.

Strugar je u međuvremenu dobio priliku da igra glavnu ulogu u crnoj komediji „Mali Budo“ koju je režirao Danilo Bećković, a koja se u bioskopima pojavila 2014. godine.

Ostale likove su tumačili Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Petar Božović i drugi. Film je na Festivalu u Vrnjačkoj Banji nagrađen trećom nagradom za scenario.

Saradnju sa Bećkovićem ponovio je i na filmu „Jesen samuraja“ u kome je sa Hristinom Popović tumačio glavne junake. Film je premijerno prikazan 2016. godine i takođe je osvojio treću nagradu za scenario na Festivalu u Vrnjačkoj Banji.

Tokom 2016. i 2017. godine televizijska publika ga je mogla gledati u ulozi Davora Matića u telenoveli „Prava žena“, te Mila Golubovića u sitkomu „Nemoj da zvocaš“.

Petar je utelovio lik Džonija u kratkom filmu „Život po Moskriju“ u režiji studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Film je premijerno prikazan 3. juna 2017. godine, a posvećen je reperu Davoru Bobiću Moskriju koji je preminuo 2005. godine.

Ostvario je epizodnu ulogu u kriminalističkoj seriji „Pet“, a u „Senkama nad Balkanom“ je tumačio lik Danila Tomasovića.

Glumio je manju ulogu u akcijskoj seri „Rapl“ („The Fury“) češkog reditelja Jana Pahla (Jan Pachl), kao i slovenačkom filmu „Vsi proti vsem“ („All Agensts All“) slovenačkog reditelja Andreja Kosaka.

Petar je utelovio lik Luke Mesečine u filmu „Aleksandar od Jugoslavije“ i seriji „Kralj“, a pojavio se i u dve epizode serije „Stado“.

Strugar je odigrao manju ulogu u sitkomu „Ujkanovi horizonti“ u kojoj glavne likove tumače Nikola Đuričko, Boris Milivojević i Branka Katić. Seriju od septembra 2019. godine prikazuje Televizija „Nova“.

Sa Denisom Murićem, Igorom Benčinom, Andrijom Kuzmanovićem je 2022. godine snimio film „Zlatni dečko“ u režiji Ognjena Jankovića.

Petar zajedno sa Branislavom Banetom Trifunovićem igra glavne uloge u drami „Prigušivač“ koja je premijerno prikazana na 47. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Pozorišna karijera

Jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ glumcu Petru Strugaru poverio je reditelj Veljko Mićunović. U predstavi „Smrt trgovačkog putnika“ koja je premijerno izvedena krajem oktobra 2012. godine u Beogradskom dramskom pozorištu mladi glumac je igrao Hepija.

Od kraja decembra 2014. godine je na sceni „Zvezdara teatra“ u alternaciji sa Stefanom Radonjićem glumio Denisa Gulija u komadu „Bajka o pozorištu“.

Sa Jovom Maksićem, Ivanom Adžić, Alekom Rodićem i drugima je od februara 2015. godine u Malom pozorištu „Duško Radović“ igrao predstavu za decu „Kameni cvet“.

U istom teatru je od oktobra 2015. godine glumio Šmekera u predstavi „Plavi čuperak“ koju je režirala Sandra Janković Rodić.

Petar Strugar je tumačio lik Gojka u predstavi za decu „Prevaranti“ koja se na repertoaru Malog pozorišta „Duško Radović“ nalazila od marta 2016. godine.

Reditelj Siniša Kovačević mu je poverio ulogu Živojina Rajića u drami „Godine vrana“ koju je publika Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno mogla da vidi od marta 2022. godine.

Od kraja maja iste godine je sa Nenadom Maričićem, Miodragom Krivokapićem, Danilom Lončarevićem, Kalinom Kovačević i drugima u Narodnom pozorištu izvodi predstavu „Rat i mir“ po motivima istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Petar je u septembru 2022. godine postao stalni član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu[1].

Sa Nebojšom Dugalićem, Natašom Ninković i drugima od novembra iste godine igra predstavu „Magbet“ u režiji Jagoša Markovića.

Reditelj Egon Savin mu je poverio ulogu Jelineka u drami „Lutka sa kreveta broj 21“ koja je na repertoaru Narodnog pozorišta od 7. oktobra 2023. godine[2].

Privatni život

Petar Strugar je rođen 1988. godine u Cetinju. Odrastao je u Bečićima kod Budve. Porodica Strugar potiče iz sela Strugari kod Rijeke Crnojevića. Petrova majka je rodom iz Srbije.

S obzirom na to da je već sa dvadesetak godina zahvaljujući ulozi u filmu „Montevideo, Bog te video“ postao vrlo prepoznatljiv širom regiona, Petrov privatni život je često bio u fokusu interesovanja domaćih tabloida, uprkos činjenici da on sam nerado govori o tome.

Tokom studija na Cetinju bio je u vezi s Anđelom Lakićević, voditeljkom rijaliti šou programa „Parovi[3]„.

Od 2013. do 2015. godine bio je u braku sa šest godina starijom koleginicom Ivanom Nikolić sa kojom ima sina Zariju.

Nakon toga je bio u vezi sa pevačicom Milicom Todorović, ali ta romansa nije opstala.

Pošto se povukao iz javnog života, u medijima nije bilo informacija o tome šta se u njegovom privatnom životu dešava sve dok 2021. godine nije dobio sina sa devojkom koja se zove Olja, a koja nije poznata javnosti. Par se razišao 2022. godine, ali su ostali u prijateljskim odnosima zbog sina Iva[4].

Spekulisalo se da je u vezi sa koleginicom Kalinom Kovačević, ali su oboje demantovali tu informaciju.

Poznato je da je glumac veliki ljubitelj pasa, ali i konja. Postao je vlasnik jednog konjičkog kluba nedaleko od Beograda. Klub ima školu jahanja, terensko jahanje i mogućnost bavljenja sportom[5].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Montevideo, Bog te video!
 • 2012. Budva na pjenu od mora
 • 2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija)
 • 2013. Na putu za Montevideo
 • 2013. Žene sa Dedinja
 • 2014. Montevideo, vidimo se!
 • 2014. Mali Budo
 • 2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija)
 • 2016. Jesen samuraja
 • 2016-2017. Prava žena
 • 2016. Nemoj da zvocaš
 • 2017. Život po Moskriju
 • 2018. Pet
 • 2019. Senke nad Balkanom
 • 2019. Ujka novi horizonti
 • 2021. Aleksandar od Jugoslavije (serija)
 • 2022. Zlatni dečko
 • 2023. Prigušivač
 • 2023. Prigušivač (serija)
 • 2023. Sveto kraljevstvo

Predstave: „Bordel ratnika“, „Smrt trgovačkog putnika“, „Bajka o pozorištu“, „Kameni cvet“, „Plavi čuperak“, „Prevaranti“, „Godine vrana“, „Rat i mir“, „Magbet“, „Lutka sa kreveta broj 21“ i druge.

Reference

Petar Strugar na društvenim mrežama

FacebookPetar @ Facebook
InstagramPetar @ Instagram
TwitterPetar @ Twitter
IMDBPetar @ IMDb