Ljubba (Ljubomir Stefanović)

Kratke informacije

Ime i prezimeLjubba (Ljubomir Stefanović)
Datum rođenja23. mart 1992.
Mesto rođenjaAleksinac
DržavaSrbija
ZanimanjeRežiser, scenarist

Biografija

Ljubomir Stefanović, poznatiji pod umetničkim imenom Ljubba je srpski muzički režiser i scenarista. Rođen je 1992. godine u Aleksincu. Živi i radi u Beogradu.

Kao kreator pokretne grafike radio je u međunarodnim diskografskim kućama „Def Jam“, „Atlantic“ i „RCA records“, u okviru kojih je sarađivao svetskim zvezdama kao što su Iggy Azalea, Flo Rida, B.O.B, 2 Chainz, Trey Songz, Hilary Duff, Jeremih i Jason Derulo.

Na domaćoj muzičkoj sceni Ljubba je sarađivao sa produkcijskim kućama „Toxic“ i „Made In Balkan“, na pozicijama reditelja i montažera.

U dosadašnjoj karijeri imao je priliku da sarađuje sa Cecom Ražnatović, Milanom Stankovićem, Mayom Berović, Katarinom Grujić, Elenom Kitić, Nikolijom Jovanović i mnogim drugima.

Karijera

Počeci

Ljubomir Stefanović je rođen 23. marta 1992. godine u Aleksincu. Muzičkom produkcijom je profesionalno počeo da se bavi 2010. godine.

Jedna od prvih grupa sa kojima je sarađivao bili su Elitni odredi i to na pesmi „Samo da si sa mnom”. Pesmu su pisali i producirali sami Relja Popović i Vlada Matović iz Elitnih odreda, a Ljuba je radio na scenariju za video spot zajedno sa njima i kasnije radio editovanje spota.

Pored Elitnih odreda, jedan od prvih muzičara sa kojim je ostvario saradnju bio je Milan Stanković, sa kojim i dan danas sarađuje. Sa Milanom je radio na spotovima za pesme „Perje” iz 2011, „Mama” iz 2012. i „Od mene se odvikavaj” iz 2013. godine.

Na samim počecima su radili preko interneta, na relaciji Beograd-Atina, pošto je Ljuba u tom periodu živeo u Grčkoj.

Inostrana karijera

Na svojim režiserskim počecima, Ljuba je, pored saradnji sa domaćim muzičarima, često kreirao prototipe pokretne grafike, uglavnom lyric video snimke, kao i scenarije za spotove raznih pesama, pa je sve to objavljivao na svom sajtu i Vimeo profilu.

Vremenom su ga primetili umetnici iz Amerike, pa je tako prvo dobio poziv Diskografske kuće „Atlantic Records“, a potom su usledile i „Def Jam“, „RCA“ i „Epic Records“.

U tom periodu radio je sa brojnim američkim umetnicima, a izdvajaju se saradnje sa Flo Ridom na pesmi „GDFR” iz 2014. i pesmi „Tonight Belongs To U!” iz 2015. godine, potom sa Igi Azelom (Iggy Azalea) na pesmi „Beg For It” iz 2014. i sa Džejsonom Derulom (Jason Derulo) na pesmi „Chingalinga” iz 2015. godine.

Iako je u nekom trenutku dobio ponudu da se za stalno preseli u Ameriku, da tamo nastavi da živi i radi, Ljuba je to odbio i odlučio se za Srbiju, pošto mu takav način rada više odgovara.

Ono što navodi kao glavnu razliku jeste to što gotovo svaki video u inostranoj diskografskoj kući mora proći nekoliko različitih odobrenja, od kreativnog do marketinškog tima, dok je na Balkanu sloboda mnogo veća i to režiseru i scenaristi omogućava da na mnogo bolji način kreira video spot.

Povratak na srpsku scenu

Sa Milanom Stankovićem je nastavio saradnju 2015. godine, kada je radio na ekranizaciji celog njegovog albuma „Milan” koji je izašao te godine. U okviru ove saradnje snimljeni su spotovi za pesme „Faktor rizika”, „Gadure”, „Nešto protiv ljubavi”, „Kao nikad kao nekad” i „Mašina”.

Od većih projekata izdvaja se saradnja sa Svetlanom Ražnatović Cecom kojoj je radio celokupan vizuelno-grafički stil za album „Autogram” iz 2016. godine, odnosno bio je zadužen za svih jedanaest lyric videa.

Svaki video je konceptualno potpuno drugačiji i, po Ljubinim rečima, izlazi iz okvira lyric videa koji su se kod nas izrađivali do tada.

Te godine se oprobao i u filmskom svetu, te snimio sam kratki film festivalskog tipa. U pitanju je vizuelna naracija sa Stipom Kostanićem u glavnoj ulozi, gde je Ljuba bio zadužen za scenario i režiju. Direkciju fotografije radio je njegov kolega Dimitrije Joković, a premijera filma bila je 2017. godine.

Na leto 2017. godine Ljuba je sarađivao sa Eminom Jahović i Milicom Todorović na spotu za njihov duet „Limunada”. Duetska pesma je na internet platformi „Jutjub“ preslušana je preko 70 miliona puta, a spot je javnim glasanjem na „Music Awards Ceremony “ osvojio nagradu za najbolji muzički video iz te godine.

Marina Visković je u junu 2018. godine objavila vizuelni album „Hiljadu lica”. Album je objavila Produkcijska kuća „IDJ Videos“ i Ljuba je bio zadužen za kompletnu ekranizaciju.

Svaka od devet pesama na albumu dobila je svoj spot i ceo projekat koštao je preko sto hiljada evra.

Krajem godine radio je i na jednom projektu sa srpskim reperom Cobijem. Reč je o spotu za pesmu „Biseri iz blata”, koji sadrži stvarne fotografije iz njegove mladosti, porodice, prijatelja, ukombinovane sa trenutnom situacijom.

U pitanju je kombinacija spota i lyric videa, što je karakteristično za Ljubu, a na kvalitet projekta ukazuje i brojka od preko 40 miliona pregleda na „Jutjubu“.

Severina i Elena Kitić

Ljuba je početkom 2019. godine sarađivao sa Severinom koja je marta te godine objavila album „Halo”. Tokom pripreme samog albuma, Ljuba je bio zadužen za ekranizaciju čak sedam pesama.

Od svih njih se posebno izdvaja spot za pesmu „Fatamorgana” koji prikazuje Severinu kao glamuroznu filmsku divu u stilizaciji zlatnog doba Holivuda, rekreiranoj na moderan način, a kako je sam Ljuba naveo, Severina je u spotu „zaglavljena u začaranom krugu maštanja, čeka svog Gospodina pravog. I tako svakog dana, kako i sama pesma kaže”.

Pored toga, interesantan je i spot za pesmu „Daleko ti kuća”, u kome Severina seče kosu i tako na simboličan način prikazuje životne promene kako žena koja teži promeni prvo promeni frizuru.

Krajem godine sarađivao je s Elenom Kitić na spotu za pesmu „2000’s”. U pitanju je muzički spot sa narativom tinejdžerske kućne žurke u kome gledalac ima priliku da sam izabere kraj.

Prvi je interaktivni muzički video u Srbiji i jedan od retkih u svetu. Sam video referiše ikonografiju ranih dvehiljaditih, a parti devojke, pletenice, šljokice, Bratz lutke i Moćni rendžeri, preklopni telefoni, nekadašnji „Macintosh“ i „Myspace“, samo su neki od motiva prožetih nostalgijom.

Spot je izazvao ogromnu pažnju publike i sama pesma je ostvarila veliki uspeh. Ljuba je u intervjuu za Nova.rs objasnio da je do ideje za spot došao prosto tako što nije mogao da odluči kako će se spot završiti, pa je tako došlo do rešenja da postoje dva kraja, a da sami gledaoci mogu da odluče koji kraj žele da vide.

Bilo je lepo

Januara 2020. godine, na drugom po redu Festivalu „Music Awards Ceremony“ održanom u „Štark areni“ u Beogradu, Ljuba je drugu godinu zaredom osvojio nagradu za najbolji muzički video.

Ovoga puta bio je to spot za pesmu „Dođi mami” Nataše Bekvalac za koji je Ljuba radio režiju i montažu.

Neposredno pre pandemije novog virusa korona, Ana Nikolić je označila svoj povratak na scenu pesmom „Bilo je lepo”, za čiju ekranizaciju je bio zadužen upravo Ljuba. Pesma i spot doživeli su ogroman uspeh, te za svega dva dana imali preko dva miliona pregleda na „Jutjubu“, a trenutno (novembar 2021. godine) ovaj video na „Jutjubu“ broji više od 19 miliona pregleda.

Centralni narativ video spota fokusira se na muzički povratak Ane Nikolić nakon četvorogodišnje muzičke pauze, ali i privatnog života, kao i na medijsko insistiranje u vezi sa uvećanjem njene kilaže i razvoda od supruga Stefana Đurića Raste.

Pored toga, Ljuba se u okviru ovog projekta oprobao i kao muzičar i tekstopisac, te pisao muziku i tekst za ovu pesmu, doduše pod pseudonimom ANTI.

Iako Ljuba nije zvanično priznao da je radio celu pesmu, Ana Nikolić je u intervjuima za medije navela da je upravo on kreator pesme. Ako je sudeći po tome, Ljuba je u tom slučaju aktivan kao tekstopisac i kompozitor i duže vreme, pošto ANTI potpisuje muziku i tekst za prethodno pomenutu Eleninu pesmu „2000’s”, kao i muziku za pesme „Zabranjujem” i „Harakiri”.

Još jedna karakteristična stvar za projekat sa Anom Nikolić jesu i spekulacije oko plagijata.

Naime, Dženifer Lopez (Jennifer Lopez) i Maluma su u septembru iste godine objavilii pesme „Pa Ti” i „Lonely”, dva singla koja su ispraćena spotovima i predstavljaju saundtrek za film „Marry Me” koji bi trebalo da izađe početkom 2022. godine i u kome glavnu ulogu tumači Dženifer Lopez.

Posebnu pažnju našoj javnosti privukao je spot za pesmu „Pa Ti” koji neodoljivo podseća na spot Ane Nikolić. Sporni kadrovi su na samom početku spota, kada JLo sa turbanom na glavi čita novinske natpise o sebi i doručkuje, pošto Ana Nikolić u svom videu takođe sedi u sličnom okruženju kao Dženifer Lopez sa svim detaljima koje ima oko sebe i na sebi, a čak imaju i sličan nakit.

Tako da nije trebalo dugo da ljudi počnu da spekulišu kako je čuvena Lopez bila inspirisana Aninim videom.

Made In Balkan

Pored toga, Ljuba sarađuje i sa nedavno osnovanom Produkcijskom kućom „Made In Balkan“, iza koje stoji srpski pevač i glumac Relja Popović. U okviru ove saradnje radio je  i dva spota za Nikoliju, i to za pesme „O bivšima” i „High Life”, a oba spota snimana su u Izraelu.

Videografija

 • Elitni Odredi, Samo da si sa mnom (2010)
 • Milan Stanković, Perje (2011)
 • Milan Stanković, Mama (2012)
 • Milan Stanković, Od mene se odvikavaj (2013)
 • Ada + Nik, The Dark Wolf (2014)
 • Flo Rida ft. Sage The Gemini and Lookas, GDFR (2014)
 • Iggy Azalea ft. MØ, Beg For It (2014)
 • Francesco Yates, When I Found You (2014)
 • o.B ft. Trey Songz, Not For Long (2014)
 • Trey Songz ft. Que & Lizzle, Too Much (2014)
 • o.B, Back and Forth (2015)
 • Jason Derulo ft. Alyxx Dyone, Chingalinga (2015)
 • Alessia Carra, Here (2015)
 • Melanie Durrant, Four Seassons (2015)
 • Hilary Duff, Sparks (2015)
 • Jeremih ft. Flo Rida, Tonight Belongs To U! (2015)
 • Milan Stanković, Faktor rizika (2015)
 • Milan Stanković, Gadure (2015)
 • Milan Stanković, Nešto protiv ljubavi (2015)
 • Milan Stanković, Kao nikad kao nekad (2015)
 • Milan Stanković, Mašina (2015)
 • Elena Kitić, Folira (2016)
 • Maya Berović ft. Jala Brat & Buba Corelli, To me radi (2016)
 • Maya Berovć, Izvini, Tata (2016)
 • Maya Berovć, Pauza (2016)
 • Ceca, Autogram (2016)
 • Ceca, Dobrotvorne svrhe (2016)
 • Ceca, Didule (2016)
 • Ceca, Trepni (2016)
 • Ceca, Metar odavde (2016)
 • Ceca, Anđeo drugog reda (2016)
 • Ceca, Luda za sebe (2016)
 • Ceca, Netačan odgovor (2016)
 • Ceca, Jadna ti je moja moć (2016)
 • Ceca, Nevinost (2016)
 • Katarina Grujić, Drugovi (2016)
 • Nikolija, Plavo more (2016)
 • Nikolija, 101 (2016)
 • Nikolija, Niko kao mi (2016)
 • Milan Stanković ft Jala Brat & Buba Corelli, Ego (2017)
 • Milan Stanković ft Jala Brat & Buba Corelli, Pablo (2017)
 • Emina ft. Milica Todorović, Limunada (2017)
 • Relja, Coby, Stoja, Samo jako (2017)
 • Severina ft. Leon, Hazarder (2017)
 • Jala Brat ft. Buba Corelli and RAF Camora, Nema bolje (2017)
 • Maya Berović, Harem (2017)
 • Nikolija, Moj tempo (2017)
 • Nikolija, Promeni mi planove (2017)
 • Cvija, Mrtav čovek (2017)
 • Relja Popović, Lom (2017)
 • Saša Matić, Prejako (2017)
 • Katarina Grujić, Paranoičan (2017)
 • Miligram, Pogresna noć (2017)
 • Miligram, Amanet (2017)
 • Milan Stanković, Tokyo Trilogy Part 1: Trance (2018)
 • Milan Stanković, Tokyo Trilogy Part 2: Kripton (2018)
 • Severina ft. Ljuba Stanković, Tutorial (2018)
 • Nataša Bekvalac, Mala plava (2018)
 • Coby, Biseri iz blata (2018)
 • Marina Visković, Visual Album 1000 Lica (2018)
  • Ludara
  • Dvostruki život
  • Ona ne zna
  • Voli me ne voli
  • Alarmantno
  • Vudu lutka
  • Jače jače
  • Privatno obezbeđenje
  • Dijetalna cola
 • Maya Berović, Načisto (2018)
 • Maya Berović, Neka Stvar (2018)
 • Katarina Grujić, Emotivno dno (2018)
 • Seka Aleksić, Oslobodi Me (2018)
 • Milan Stanković, Tokyo Trilogy Part 3: Brane Mi Te (2019)
 • Severina, Fatamorgana (2019)
 • Severina, Daleko ti kuća (2019)
 • Severina, Popila (2019)
 • Severina, Bijela vrana (2019)
 • Severina, Hoću s tobom živit (2019)
 • Severina, Kafana (2019)
 • Severina, Halo (2019)
 • Jala Brat ft. Buba Corelli & Senidah, Kamikaza (2019)
 • Angellina, Ko si ti u stvari (2019)
 • Katarina Grujić, Tuđa (2019)
 • Elena Kitić, Zabranjujem (2019)
 • Elena Kitić, 2000’s (2019)
 • Elena Kitić, Colombiana (2019)
 • Dara Bubamara, Manipulacija (2019)
 • Edita, Magnum (2019)
 • Nikolija, Tigar (2019)
 • Nikolija, Yin & Yang (2019)
 • Nataša Bekvalac, Dođi mami (2019)
 • Jala Brat, Patek (2019)
 • Teya Dora, Da na meni je (2019)
 • Zoi, Jasno mi je (2020)
 • Zoi, Bez tebe (2020)
 • Ana Nikolić, Bilo je lepo (2020)
 • Anatasija, Heroina (2020)
 • Anatasija, Volim te (2020)
 • Angellina, Beskraj (2020)
 • Angellina, Biram te (2020)
 • Nikolija, O bivšima (2020)
 • Nikolija, High Life (2020)
 • Teya Dora, Oluja (2020)
 • Elena Kitić, Harakiri (2020)
 • Zoi, Đavoli (2021)
 • Elon, EKV (2021)

Izvori

 

Ljubba (Ljubomir Stefanović) na društvenim mrežama

InstagramLjubba @ Instagram