Miodrag Dragičević

Kratke informacije

Ime i prezimeMiodrag Dragičević
Datum rođenja14. april 1994.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Miodrag Miša Dragičević je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac prepoznatljiv po ulogama u ostvarenjima „Vojna akademija“, „Čizmaši“, „Urgentni centar“, „Bunar“ i drugima. Rođen je 14. aprila 1994. godine u Beogradu. U braku je sa glumicom Oliverom Bacić sa kojom ima ćerku Vasiliju. Živi i radi u rodnom gradu.

Kako je jednom prilikom kazao, glumu je zavoleo zbog Denzela Vošingtona (Denzel Washington), a na prijemnom ispitu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) se pojavio pošto zbog zdravstvenih problema nije mogao da nastavi da se profesionalno bavi košarkom.

Miodrag se na televizijskim ekranima prvi put pojavio 2014. godine, a veću prepoznatljivost je stekao već naredne godine ulogom Žike Kurjaka u seriji „Čizmaši“.

Uporedo sa vrlo uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, ostvario je zavidne uloge u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, te Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u čijem je ansamblu od 2018. godine.

Mnoge je oduševio igrajući Kaspara u istoimenoj predstavi, a tome svedoče i nagrade koje je dobio.

Miša Dragičević je mlađi brat glumice Tamare Dragičević.

Detinjstvo i obrazovanje

Miodrag Dragičević je rođen 1994. godine u Beogradu. Sa roditeljima Milanom i Sanjom, te starijim sestrama Marijom i Tamarom je odrastao na Novom Beogradu.

Neko vreme je trenirao fudbal, ali je brzo zavoleo košarku gledajući šta na terenu rade srpski reprezentativci, ali i velike NBA zvezde. Počeo je ozbiljno da trenira, ali ga je u daljem napretku sprečila mononukleoza.

Umesto da nastavi da gradi karijeru u sportu, Miša je odlučio da pokuša da upiše glumu. Položio je prijemni ispit na Fakultetu dramski umetnosti u Beogradu. Diplomirao je četiri godine kasnije u klasi profesorke Biljane Mašić.

Pozorišna karijera

Jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ Miodragu Dragičeviću je poverio reditelj Egon Savin u drami „Pod žrvnjem“. Predstava je premijerno izvedena 16. oktobra 2016. godine na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Već narednog meseca je na Sceni „Mira Tralović“ Ateljea 212 premijerno igrao predstavu „Deca radosti“. Ovog puta je sarađivao sa rediteljkom Snežanom Trišić, a scenu je delio sa Filipom Hajdukovićem, Goricom Popović, Markom Gverom i drugima.

Od polovine decembra 2016. godine Miodrag je u alternaciji sa Joakimom Tasićem igrao Maksima u drami „Hotel ‘Slobodan promet'“ reditelja Borisa Liješevića.

Usledila je saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu na čijoj sceni je od aprila 2017. godine glumio ubicu u Šekspirovom (William Shakespeare) „Ričardu Trećem“.

U decembru iste godine je sa Jovanom Gavrilović, Tamarom Dragičević, Vladislavom Mihailovićem i drugima glumio u predstavi „Osećaj brade“ u produkciji Ateljea 212. U istom pozorištu je od jula 2018. godine igrao predstavu „Pet života pretužnog Milutina“.

Miodrag Dragičević je iste, 2018. godine postao stalni član ansambla Jugoslovenskog narodnog pozorišta. Od marta je u saradnji sa rediteljkom Jovanom Tomić i kolegama Srđanom Timarovim, Bojanom Dimitrijevićem i drugima u svojoj matičnoj kući igrao predstavu „Natan Mudri“. Ova predstava im je donela Godišnju nagradu JDP-a 2019. godine.

Usledio je rad na drami „Lorencačo“ francuskog pisca Alfreda de Mizea (Alfred de Musset) u režiji Borisa Liješevića. Miodrag je utelovio lik Pjetra Strocija, dok su glavne uloge igrali Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić i drugi.

Od kraja novembra 2019. godine je glumio Don Huana u adaptaciji Šekspirovog komada „Mnogo buke ni oko čega“.

Zbog obaveza na filmskim i televizijskim projektima, neko vreme nije mnogo igrao u pozorištu, a onda je usledila drama „Zagreb – Beograd via Sarajevo“. Reditelj Gorčin Stojanović mu je poverio zadatak da „oživi“ književnika Miloša Crnjanskog, dok je Ivu Andrića igrao Aleksej Bjelogrlić.

Polovinom marta 2021. godine na sceni JDP-a je premijerno izveden komad „Kaspar“ po tekstu pisca Petera Hankea (Peter Handke), a u režiji Miloša Lolića. Miodrag u ovoj predstavi tumači naslovnog junaka, a njegov talenat ne samo da nije prošao nezapaženo, nego je i nagrađen novoustanovljenom nagradom „Nebojša Glogovac“.

Miodrag od aprila 2022. godine igra Anđelka u predstavi „Čudo u Šarganu“ koju je režirao Jagoš Marković.

Pored Nagrade „Nebojša Glogovac“, mladi glumac može da se pohvali i nagradama „Branka i Mlađa Veselinović“ i „Branivoj Đorđević“.

Televizijska i filmska karijera

Miodrag Miša Dragičević se na filmskom platnu prvi put pojavio 2014. godine u kratkoj drami „Noćas mi srce pati“ u kojoj je igrao rame uz rame s Aleksandrom Đuricom, Jovom Maksićem i Jovanom Stojiljković.

Sledeće godine je snimio kratkometražni film „Leđa“ u režiji i po scenariju Ivana Stojiljkovića.

Ipak, veću prepoznatljivost mu je donela uloga Živojina Stanimirovića, Žike Kurjaka u televizijskoj seriji „Čizmaši“ baziranoj na istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića.

Serija je emitovana tokom 2015. i 2016. godine, a između ostalog, osvojila je nagradu „Zlatna antena“ u čak deset kategorija.

Nakon toga je snimio kratku dramu „Nikog nema“.

U bioskopima se 2017. tj. 2018. godine pojavila drama Dejana Zečevića „Izgrednici“ u kojoj je Dragičević utelovio lik Statistislava. Film je naišao na dobre reakcije, kako publike, tako i kritike.

Sa Markom Grabežom, Mihajlom Jovanovićem i drugima je snimio kratku dramu „Strano telo“ koja je „zaradila“ dve nominacije za nagrade na međunarodnim festivalima u Lavovu i Veneciji.

Miodrag je glumio Kizu u četiri epizode treće sezone kriminalističke serije „Ubice mog oca“ koju emituje nekoliko javnih servisa i komercijalnih televizija u regionu.

Svojoj prvoj ljubavi, košarci se, barem na setu, vratio od 2018. do 2021. godine igrajući Luku u seriji „Žigosani u reketu“.

Televizijska publika ga je od oktobra do decembra 2018. godine mogla gledati u ulozi Viktora u dramskoj seriji „Jutro će promeniti sve“.

Utelovio je lik Mihajla Mičija u seriji „Pet“ koju su Radio Televizija Srbije (RTS) i komercijalna televizija „Superstar“ emitovale od marta 2019. godine.

Pored toga, Miša je u periodu od 2018. do 2019. godine bio stažista Nikola Ristić u popularnoj seriji „Urgentni centar“.

Ulogom kadeta Vukašina Pašića Groma u filmu „Vojna akademija 5“ oduševio je mnoge ljubitelje ove filmske i televizijske franšize. U ovoj ulozi je bio i tokom osam epizoda istoimene serije.

Pojavio se u jednoj epizodi američke TV serije „The Outpost“, a iste 2020. godine je imao manju rolu u drami „Otac“ u kojoj je glavnog junaka tumačio njegov kolega Goran Bogdan.

Dragićević je glumio Mladića u pet epizoda prve sezone vrlo popularne serije „Pevačica“ koja je emitovana tokom 2021. godine.

Iste godine se pojavio u još jednom vrlo značajnom projektu. Naime, glumio je hadži Tomu u dramskoj seriji „Nečista krv“ baziranoj na delu pisca Borislava Stankovića. Seriju je od decembra 2021. do januara 2022. godine emitovala RTS.

Sa Igorom Đorđevićem, Natašom Ninković, Ljubomirom Bandovićem i drugima od novembra 2022. godine glumi u dramskoj seriji „Bunar“ čiji su autori Igor Đorđević i Predrag Gaga Antonijević.

Privatni život

Miodrag Dragičević je rođen 1994. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Zdravstveni problemi su ga sprečili da se ostvari u ulozi profesionalnog košarkaša, ali ne i da kao profesionalni glumac gradi vrlo uspešnu karijeru.

Glavnim ulogama u „Čizmašima“ i „Vojnoj akademiji“ privukao je pažnju medija. Toj prepoznatljivosti je doprinela i činjenica da je njegova sestra Tamara u tom momentu takođe uživala veliku popularnost.

Zahvaljujući glumi upoznao je koleginicu Oliveru Bacić. Počeli su da se zabavljaju, a venčali su se polovinom oktobra 2021. godine. Par je 9. novembra iste godine dobio ćerku kojoj su dali ime Vasilija[1].

Inače, Olivera Bacić je mlada glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogom Jele u seriji „Komšije“. Igrala je i u serijama „Biser Bojane“, „Žigosani u reketu“, „Kalkanski krugovi“, „Južni vetar“, te filmu „Toma“.

Miodrag je u jednom intervjuu iskreno priznao da bi voleo da ostvari još značajnije uloge u domaćim ostvarenjima, ali da karijeru u nekom trenutku nastavi u Americi.

Filmografija

Filmovi i serije

2014. Noćas mi srce pati

2015. Leđa

2015. – 2016. Čizmaši

2017. Nikog nema

2017. Izgrednici

2018. Ubice mog oca

2018. Strano telo

2018. TV teatar

2018. Jutro će promeniti sve

2018-2019. Urgentni centar

2018. – 2021. Žigosani u reketu

2019. Pet

2019. Vojna akademija 5

2020. Otac

2020. Vojna akademija (serija)

2020. The Outpost

2020. – 2023. Južni vetar

2021. Pevačica

2021. – 2022. Nečista krv

2022. Bunar

Predstave

„Hoćete li da se igramo“, „Pod žrvnjem“, „Deca radosti“, „Hotel Slobodan promet“, „Ričard treći“, „Osećaj brade“, „Pet života pretužnog Milutina“, „Ekvus“, „Lorencačo“, „Natan Mudri“, „Mnogo buke ni oko čega“, „Kaspar“, „Čudo u Šarganu“, „Zagreb – Beograd via Sarajevo“, „Trag“ i druge.

Nagrade i priznanja

2019. Godišnja nagrada JDP za kolektivnu igru ansamblu predstave „Natan Mudri“
2020. Novoustanovljena Nagrada „Nebojša Glogovac” za ulogu Kaspara u predstavi „Kaspar“
2021. Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović”
2022. Nagrada za lepotu govora „Branivoj Đorđević“

Reference

[1] https://glossy.espreso.co.rs/poznati/porodica/200172/miodrag-dragicevic-olivera-bacic-ime-bebe-vasilija

Miodrag Dragičević na društvenim mrežama

FacebookMiodrag @ Facebook
InstagramMiodrag @ Instagram
IMDBMiodrag @ IMDB